Postpunk

Jedním ze základních stavebních kamenů gotické scény je žánr postpunk, na který si dnes posvítíme v článku, který pro vás připravila redakce (dnes už neexistujícího webu) Dark Entries.

 

Autor: Onnea
Zdroj: Dark Entries

O tom, že gotická hudba vznikla, dalo by se říct, díky reakci na již trochu obyčejnou jednoduchost punkového stylu, nejspíš každý ví. Samozřejmě v dnešní době se gotická hudba prolíná do všech možných stran, zakotvila u elektronických samplů, odskočila si k modernímu gothic rocku 90. let, najdeme ji prakticky všude (a ne vždy je to pozitivní nález), přesto mám pocit, že na samotný post-punk se možná nějak pozapomnělo.

Na začátku byli Sex Pistols. Ne, na začátku bylo experimentování. Nebo spíše, na začátku byl kritik Greil Marcus a jeho články "Britain's postpunk pop avant-garde" v časopise Rolling Stones. Ačkoli, to bylo až později. Každopádně, co je důležité, spočívá právě v tom, že každý styl vychází z něčeho. Tento styl byl populární především ke konci 70. let 20. století. Jakožto následovník punku a punk rocku se snažil tíhnout k spíše uměleckým a undergroundovým odnožím.

Punkovou ideu začal spojovat se syntezátory, prvky funku, jamajským dubem, ba dokonce s discem, což je vzhledem ke kořenům hudby celkem paradox. Ale nejspíše právě této chuti hudby tíhnout k paradoxům a neslučitelnému vděčíme za stvoření post-punku. Tento styl měl později velký vliv také na indie rock či industrial, byl úzce spjat s hnutím new wave a stal se také základem pro alternativní rock a dost kapel s kořeny v post-punku jsou dnes nazývaný prostě alternativou.


Kapely jako Sex Pistols, Clash, Ramones nebo The Damned se přikláněly spíše k jednoduché "třiakordové" energicko-provokativní scenérii, ale po čase to chtělo prostě něco nového, něco co by dokázalo opět nadchnout a ukázat v hudbě duši umělce. Vyjadřovat nejen nespokojenost s politikou a obecným stavem celého světa, chtělo to něco intelektuálnějšího a propracovanějšího. A to byl přesně ten moment, kdy se začalo s experimentováním. Do punku se přidaly nové struktury, do textů přišla lyrika a soustředění se na problémy jedince místo problému společnosti.

Pojem post-punk se zdá být lehce přiřaditelný a dá se jím nazvat mnoho hudební tvorby. Za toto vděčí post-punk tehdejšímu rychlému rozšiřování především díky labelům Rough Trade, Postcard Records, Factory Records, Axis/4AD, Falling A Records a tak dále. Kolébkou post-punku je Velká Británie a stejně jako samotný punk, i jeho následovníci kotvili především u londýnské scény. Nejznámější post-punkové kapely jsou The Psychedelic Furs, Public Image Ltd. The Fall, Wire, Gang of Four, The Smiths, Orange Juice, Echo & the Bunnymen, Joy Division, The Cure, Siouxsie and the Banshees. Poslední tři kapely stály u zrodu gotické subkultury.

Post-punk se samozřejmě rozšiřoval i na jiných kontinentech. V Austrálii to byli na příklad The Birthday Party, v Americe na to měla vliv na příklad kapela Television a vznikly formace Pere Ubu, Suicide a Savage Republic. Kolem roku 1977 byl v severní Americe post-punk spojený s hnutím No Wave a kapelami Teenage Jesus and the Jerks, Glenn Branca, Mars, James Chance and the Contortions, D.N.A., Bush Tetras, Theoretical Girls, Swans a Sonic Youth na jejích prvním albu.

Jelikož je post-punk styl tak rozsáhlý a navíc nelehce definovatelný, bylo už předem dáno, že se začne ztrácet jako styl samotný. Je tam jistá daná estetika i stylistika, rozhodně jsou tam prvky punku oddělené melodičností a rafinovanou propracovaností na první pohled jednoduché hudby.

Do tohoto žánru ale by se v dnešní době podle těchto kritérii dalo zařadit mnoho jiných hudebních formací. Již zmíněný new wave, alternative rock či cold wave – to vše je součástí, a to vzájemnou. Někdo nazve Joy Division alternativou, někdo post-punkem, někdo gothic rockem. A takhle je to u všeho. 

V 21. století přichází post-punk revival. Jakési obrození britského a amerického indie rocku. Brit-pop se mísí s rock´n´rollem, objevují se komerčně úspěšné kapely jako na příklad The Rapture, Liars, Interpol, The Killers a Franz Ferdinand.

Postpunk


Post-punk je nepochybně styl, který dal počátek nejen gotické subkultuře. Tím, že jaksi započal se spojováním a prolínáním stylů na punkovém podloží, dal hudebnímu světu mnoho nových možností, a také dokázal, že například z jednoduchého punku se dá díky zručnosti udělat vysoce alternativní věc, která však neztrácí své kořeny.

Jistě, pokud jde o mainstream, postpunk v tomto případě už snad ani s undergroundem nehraničí. To ale nevadí. Britská hudba prostě měla vždy svoje kouzlo a vždy měla obrovský vliv na celosvětový vývoj hudebních stylu. A dělá to dodnes. Za zmínku stojí určitě mladá francouzská kapela Joy Disaster, dle mého spojením výrazných vlivů Joy Division a moderní energie dokázali stvořit zajímavou věc a také dokázali, že post-punk rozhodně není mrtvý. Ale to už je zase jiná kapitola. Myslím, že o post-punku se opět začíná vědět a to je dobře.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Uf...ty ucha v úvodu mi připomínají narozeninovou párty,ale je to malé,jsou jen 4 a tuhle fotku jsem neviděl...Jsou to oni nebo někdo jiný? :-D
[1] Já nevím,ale jsou to asi oni. :-D
[2]Tak Rozze poznám i patnáctiletého jako nic,s Nickem si nejsem tolik jistý,tak se radši ujišťuju...ale vypadaj roztomile :-D
Týýý jo, na CZS zacina zlate obdobi porno prumyslu koukam... jen skoda, ze muj prispevek po vymazani toho spamu bude vypadat tak neuveritelne absurdne :D
pcaw<br />http://www.flixster.com/user/avi140 Free fetish video

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.