Elektro víkend s dvojitým nášupem

Domácí akce se po zástavě na přelomu roku pomalu rozebíhají a minulý víkend pro milovníky tvrdší elektroniky nabídl rovnou dvojité menu podobě dalšího dílu Electrosmogu v Kladně a pětiletou oslavu fungování dvojice Depressive Disorder v brněnském klubu Favál. A protože ani rodinná konstelace nebyla proti, nebylo co řešit.


Autor: Pavel Zelinka

**Pátek 8.2.2008 - Electrosmog - K.I.F.O.T.H. + Frontier Guards (Kladno, klub Deep Zone)**

Ten den jsem si doma zapomněl mobilní telefon a jistý druh obavy, že při možném bloudění v panelákových bludištích Kladna by mi setsakra chyběl, rozhodl, že jsem se do Kladna vypravit autem. Dobře jsem udělal, protože i motorizován jsem za pomoci dezorientovaných domorodců prokroužil pětinu bývalé hornické metropole, než jsem nenápadný vchod do klubu našel. Po sejití do podzemního patra mě přivítaly rozsáhlé prostory na sezení, jeden bar a menší pódium, kde už měl Martin, polovina dua Beamship, a vizuální mág Tom Galle připraveno nádobíčko. Pár desítek skalních příznivců už ladilo formu na baru, aby se s úderem desáté hodiny rozezněly první tóny projektu, který mi udělal velkou radost.

Pokud Beamship bereme jako vcelku přímočarou EBM záležitost, vedlejší projekt klávesáka Martina Pavlíka alias Atreida Frontier Guards musíme brát za mnohem komplikovanějšího mladšího bratříčka. Střední, velmi vynalézavé rytmy, táhlé melodie a rafinované, mnohovrstevnaté aranže tohoto elektronického projektu zůstávali především ve středních tempech a tajemný nádech seance ještě umocňovaly špičkové vizualizace Toma Galleho, jež můžeme znát jak z obalů desek Monopol records, tak především z projektu H.E.E.L., jež má s Patrikem z Depressive Disorder. Ono přirovnání nebylo mimo ani po hudební stránce po většinu první části setu, zatímco druhá část už začala nabírat obrátky. Rytmus se zrychlil a podruhé přišel k duhu i Martinův vokální příspěvek. Vzhledem k tomu, že jsem doposavad o snažení Frontier Guards četl pouze na internetových stránkách projektu, musím říci, že je hudba pro mě velmi příjemným překvapením, i když si nejsem jistý, jestli mu nebude slušet přeci jen více studiová podoba, než koncertní provedení. Vše se projasní již v tomto roce, kdy by mělo světlo světa spatřit debutové album projektu.

Po nezbytném načerpání energie na baru přišel na řadu slovenský projekt K.I.F.O.T.H. (Kneel In Front Of The Executioner), jehož úspěchy na přelomu milénia (desky vydané na prestižním labelu Out Of Line, dvojitá účast na Wave Gotik Treffen atd.) mu může závidět téměř celá darkwave scéna bývalého Československa. A zmrtvývstání a návratové desce Acerbity Torrent v loňském roce přišlo i obnovení koncertní činnosti tohoto dua. Hned od prvních tónů bylo znát, že budeme mít co dočinění se suverénním tvrdým EBM setem, s odkazy na staré zlaté časy první poloviny minulé desetiletky. Frontman mir Colon ovládl pódium energickým pohybem, nový parťák obsluhoval analogový Korg s laptopem a záda dvojici kryla vizuálně dotažená videoprojekce. Jen agresivní blikání stroboskopu bylo příliš velké sousto pro mé oči, jež si po chvíli řekly o zbabělé prchnutí za sloup na konci sálku. Kapala sázela do lidí jednu šlupku za druhou a bpm rostlo z původních 120 do červených 160 úderů za minutu. K tomu připočtěme z cyberpunku přelité acidové oldschool zvuky a místy opravdu na dřeň jdoucí projekci (války, závislosti, destrukce - teda alespoň zlomky toho, co jsem zvládnul). Čas vyhrazený produkci uplynul jak voda a po dvou přídavcích, již za decentního přítmí, nezbylo obecenstvu nic jiného, než se pokorně odplížit k baru. Nekladeňákům po nabrání sil nastala složitá bojovka s názvem "dostaň se do Prahy". Jen pro ty nejsilnější nátury :).

www.darklivefest.com, www.kifoth.de, www.beamship.cz

**Sobota - Depressive Disorder - 5 Years Of The Lifetime (Brno, klub Favál)**

Zasloužený spánek vystřídala po probuzení příprava na další elektro akci, která obšťastnila tento víkend - oslava pětiletého výročí brněnské dvojky Depressive Disorder, kteří se rozhodli oslavu pojmout koncertním způsobem v domovském, tedy brněnském klubu Favál. V půl druhé sraz na nádraží Holešovice s kolegou Danem Hájkem z Musicserveru (jeho report najdete zde http://musicserver.cz/clanek/21362/Depressive-Disorder-Faval-Brno-9-2-2008) a poté tříhodinová pohodlná cesta vlakem. Brno srazilo slunečnému počasí pár stupňů dolů, ale my stejně plánovali spíš než okružní cestu po moravské metropoli návštěvu vyhlášeného klubu Favál v blízkosti rozsáhlého výstaviště a velodromu.

V době příchodu, ve 20,30 hod. byl již klub pěkně zaplněn, z toho z poloviny postavičkami, jež jasně hlásily svou příslušnost k temné scéně. A když dorazila pražská manažerská a kladenská vydavatelská spojka před devátou večer, bylo jasné, že vše může propuknout. Patrik a Radim, tedy Disorder a Stork před desátou vyrazili na pódium se speciálním rozšířeným setem. První blok představil EBM dvojici spíše ve středních tempech. Skladby se prozatím střídaly především z obou oficiálních "monopolích" desek, zatímco v druhé, výrazně rychlejší polovině dostaly navrch především z Ultima Ratio a pět let staré Near To Death. Světla i kouřové efekty dobře podbarvovali show a pod pódiem nejvíc kotlili Conamare Chaos :). Po necelé hodině skupina zamávala formace dobře se bavícímu publiku poprvé, aby přihodila smrtící dvojku Sillent Killer a Total Chaos a na závěr ještě s vypětím hlasivek i repete Genocide ze začátku koncertu. Brňáci znovu předvedli, proč nemají na domácí scéně prozatím konkurenci, a já se těším na připravované novinky, z nichž mohli naživo všichni ochutnat valivou On The Ground. První čtyřicítka návštěvníků si může stejnou skladbu užívat z kompilace shrnující celou pětiletou kariéru spolu s překvapivými bonusy a raritkami.

Mínusem akce byla chabá viditelnost videoprojekce, která zde byla představena poprvé a kterou si návštěvníci mohli "doprohlédnout" při DJském setu Weyland Yutani Syllabi sdružení. To už však moje kroky mířily na vlak, který mě ještě v noci dopravil do stověžaté matičky. Překvapivě vysoká návštěva mě utvrdila v názoru, že elektro scéna si své obecenstvo v Čechách pomalu našla. Teď najít podobně kvalitní živé spolky z rockové části darkwave spektra a bude ještě veseleji?!

Playlist: *Ultima Ratio (Intro), TV-Freak, Genocide, False Regret, Underneath, Apology, Blind (Classic Vocal Version), Human Depression (Instrumental), Endless, Victim, Reality, On The Ground, Blasted, Near To Death, Clouds (Instrumental). Přídavky: Silent Killer, Total Chaos, Genocide*

www.depressive-disorder.cz

Fotky z Brna od Mirka Hájka si můžete prohlédnout v naší **FOTOGALERII**

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Mňo, koncertu po stránce hudební (zvuky elektrické dobré byly) nemůžu nic vytknout, ale moc mě nenadchly kouřové efekty a nešťastné nasvícení, které de facto neviditelnilo projekci. Nicméně, i přesto se koncert (i následné dění..některé věci se snad opravdu mohou stát jen v Brně) vydařil. A ta cena + ještě CD, to byl naprostý luxus. :]
[1] a co to bylo za deni ktere se mohou stat opravdu jen v brne? :-)
Proboha, snad jsme nevyvedli zase nějakou hloupost :-D
Brno je město nehezké a podivné, plné charakterů dvakrát tak podivných, jako je ono samo. Ono se tam zase tak moc nestalo - nějaký..no..nevím, jestli nutně člověk, ale určitě dvounožec z řad (pravděpodobně) stálých návštěvníků klubu, se tam opakovaně úplně obnažil a snad se k němu přidal i někdo z obsluhy. Řekněme, že tohle jsem ještě neviděla a už vůbec jsem to nečekala a když k tomu připočtu všechny ty divné věci, co se mi opakovaně stávají, když jdu jednou za čas navštívit něco v Brně, nutně mi z toho muselo vyjít, že má asi na ony události vliv také ZLOaura Brünstadt. :]
Fotky z koncertu Depressive Disorder na Favale uz najdete na http://mi.rage.cz, nikoho obnazeneho jsem tam nevidel, jinak bych ho nafotil, ale i tak tam jsou pekne kousky nektere ;-)
[4] Ja ja, v Brünstadtu není nikdy nuda a pokaždé umí ZLE překvapit :-D Každopádně ta akce si zaslouží pochvalu, zejména ta cenová politika se mi zamlouvá 8-) Více takových elektro/industrial/darkwave akcí v tak ideálních prostorách.
jj souhlas Brno je strašně alternativní město, dokonce bych řekl, že je jedno z nejpodivnějších u nás. Člověk opravdu neví co má čekat. At už je to partička konzervativních členů klubu Drakkar, nebo stále roztoucí gangy cikánské menšiny (nesrovnávám!) :-D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.