Recenze Project Pitchfork - Akkretion

Čím je, čím není a co můžeme očekávat od čerstvé porce muziky stěžejní elektronické veličiny?

Project Pitchfork - Akkretion
Vydal: Trisol (77 min)

Když na podzim roku 2016 vydali Project Pitchfork album "Look Up I’m Down There", znělo a v limitované signované edici vypadalo natolik skvěle, že jsem dodnes nebyla schopna na něj napsat recenzi. Možná znáte ten pocit, kdy jste něčím natolik nadšeni, že se jen kocháte, usmíváte se jak měsíček na hnoji a nenacházíte slova. Kapela oním počinem velkolepě uzavřela symbolickou pětadvacetiletku od debutového alba "Dhyani" a než jsme se stačili rozkoukat, objevilo se na podzim lakonické oznámení o spuštění předprodeje nového alba. Bez singlu, bez ukázek či teaseru, jen s tiskovou zprávou hlásající, že novinka není samojediným solitérem, ale prvním dílem chystané trilogie, která nastolí počátek nové éry.

 

Temné hlubiny universa se staly předobrazem pro právě zrozenou přírodu, zasypanou prachem nedávno vzniknuvších hvězd. Svět nesměřuje k zániku a smrti, ale ze smrti se rodí. Inverzní mechanismus roztáčí koloběh času opačným směrem, než na jaký jsme zvyklí.  Dokážeme změnu přijmout?

Úderem šestadvacátého ledna ti fanatičtější příznivci třímají v rukou lesklou černou knihu čtvercového formátu, jejíž rozměry nemají daleko do obalu vinylové desky. Kniha nese název "Akkretion" a krom monstrózního bookletu obsahuje dva CD disky, umně zakomponované do zadní předsádky. V podstatě běžný CD formát, jenže 3x nazvětšovaný a spojený perfektní knižní vazbou. Černočernost snoubená s lesklým povrchem dodává celé věci punc exkluzivity až do té míry, že budete mít nutkavou potřebu dotýkat se jí v rukavičkách.

Jde v podstatě o fotoknihu s vloženými texty jednotlivých písní. Samotné fotografie čpí promyšleným přísným minimalismem, stejně jako hudba samotného alba. O čemž nejlépe vypovídá už samotný eponymní otvírák, který již v samotném začátku nabízí nečekané zklidnění. Celý studiový počin je opět samostatným dílem Petera Spillese, který se tentokrát hlasově nepouští do žádných fines. Tudíž ho neuslyšíme zpívat čistě, jako tomu bylo v jisté pasáži předchozí desky. Jeho výraz tentokrát vyniká určitou stejností, o to více je pak rozmanitější samotná hudba.

Ze všech deseti tracků bych stěží našla tři, které mě po prvních posleších hlouběji nezasáhnou. Materiál sice neoplývá výraznou hitovostí, jakou známe ze starších počinů, ale několik výrazných chytláků se najde. Třeba hned druhá "Good Night Death" s hravým textem, nebo naopak poslední "Good, You Are Distant" z níž verš „Language is a useful glove yet a prison for the heart and love“ dělá největší pecku desky. V celé ploše alba nenacházím jediné hluché místo. Energické tracky s fajnovými samply, jako třeba "The Collision" střídají klidnější, snovější pasáže s dálnovýchodními rytmy v podobě "Crossfire". Každá blade runnerovská dušička zaplesá nad majstrštykem "And The Sun Was Blue". "Circulation" jistě potěší obdivovatele předloňského singlu "Titanes", neboť Peter tu okázale kopíruje ústřední motiv. Nicméně skladba na energii neztrácí, ba naopak vás perfektně připraví na vzletný kus "Ascension", který najdete i na bonusovém disku v remixové verzi s hostující zpěvačkou Sue. Jaké verzi dáte přednost, záleží čistě na vašem osobním vkusu. Bonus vrhá jen jednu nabušenou skladbu navíc a pak už se jen točí na remixech, přičemž poslední z nich, "Crossfire" od brooklynského projektu We Are Temporary, zalahodí uchu jakožto lehce osvěžující poslední kapka.

Project Pitchfork - Ascension feat. Sue

Album je jako celek perfektně vyvážené, nikde nic nepřečnívá, netahá za uši, nepodbízí se a netlačí zbytečně ne pilu. Čiší z něj čirá inspirace vesmírem a přírodou, vykrystalizovaná ve fascinaci existencí, což celému počinu dodává vzletnost, jakou u Project Pitchfork milujeme. Peter Spilles víc než jako hitmaker působí coby vypravěč, zvěstující silný příběh o zrození všehomíra, a je už jen a jen na vás, zda se necháte do příběhu vtáhnout.

Bude aktuální deska Project Pitchfork základním kamenem, který akrecí nabyde do monumentálních rozměrů?

Hodnocení: 80%

Tracklist:

CD 1:
01 Akkretion
02 Good Night Death
03 Gravity Waves
04 The Collision
05 And The Sun Was Blue
06 Crossfire
07 Circulation
08 Ascension
09 The New Day
10 Good, You Are Distant

CD 2:
01 Tree Of Life (Bonus Song)
02 Ascension (Remix feat. Sue)
03 And The Sun Was Blue (Remix)
04 Good Night Death (Remix)
05 Crossfire (We Are Temporary - Remix)

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Dík za recenzi. Jako už tradičně je na albu jedna monumentální pecka (Lament, Into Orbit..) a tentokrát je to Good Night Death. Ale zbytek je taky dobrej, Dresden to jistí ;)
Album docela ujde, ale obecne spis horsi prumer. Tahle recenze je strasna. Kdyby to nepsala jedna z mokrych fanynek pp, tak by to bylo mozna objektivnejsi a o necem. Sudlice tady uchcava nad kazdym Spillesovym krknutim a pak tomu da jeste 80%. Mozna by ses mela vratit ke kochani.
Nový album Fragment jsem projel zatím párkrát, co mě hodně těší je odklon od ča-ča rytmičáku, který byl přítomný na posledních osmi deskách a který mě ukrutně iritoval. Jako vždycky, některý pecky z toho lezou hned (Hearts Got Wings, In Your Heart...), některý se vyjeví později. Pohoda.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.