STEAM versus PUNK aneb račte se seznámit

steampunkilustrS blížícím se steampunkovým plesem v Brně je nejvyšší čas obeznámit i naše čtenáře s tímto na scéně stále poměrně novým a těžko definovatelným „hnutím“. V tomto článku naleznete názor naší externí spolupracovnice, která se s tímto heslem vypořádala svým osobitým způsobem.

 

 

 

 

 

Velevážené publikum, dámy a pánové, račte postoupit dále do stanu. Slyšte příběh o hudbě neslýchané, kabaretní a podivné, k vidění je též vousatá žena a muž, který se plavil do zásvětí v břiše velryby.

 

O Steampunku už jste určitě slyšeli, to slovo se kolem plíží jako visačka něčeho romanticky zrezlého, objevilo se to někdy v osmdesátých letech,v devadesátých to sílilo, aby to dnes zažilo neuvěřitelný příliv čerstvých fanoušků. Podobně jako u gotiky se steampunk nedá omezit na literaturu,  estetiku, módu nebo hudbu, v různých podobách se dotknul toho všeho najednou, a to v různém procentuálním poměru. Každý steampunker má svůj podíl jiný, udává množství steamu ku množství punku, protože málokdy je to hezky 50:50, někdo si potrpí na historickou neo-viktoriánskou sladkost, někdo ji nesnese.

 

Není těžké pochopit, co se lidem líbí na současné podobě SP, dokonale kombinuje dobrodružství, krásu a punk. Už i na Castle párty jsme potkali první modely-v hnědé jako novodobé černé. Není žádné pravidlo, které by říkalo, jak se steampunkeři oblékají, pravdou ale je, že je to styl pro šikovné. Styl, který je vlastní čtenářům verneovek stejně jako post punkerům. A přesto, že hlavní vlna inspirace vychází z viktoriánské módy, není to dané. Vestičky, sukýnky, volánky, kloboučky, kraječky, podvazkové pásy, zažloutlé košile, skvrny od inkoustu, podvlíkačky, švihácké knírky, ale hlavně vynálezy! Nebyl by to steampunkový „look“ bez kompasů, dalekohledů, kukátek, lup, mechanických paží, parních strojků, ozubených koleček. Fanoušci si tohle všechno vyrábějí sami, sbírka těch nejkrásnějších se nyní nachází v Oxfordském muzeu vědy a techniky (výstava trvá do února a vstup je zdarma). S přílivem nových nadšenců se otevírají první shopy. Převážná většina se jich točí kolem kapel, je totiž takové pravidlo, že ke steampunku se lidi dostávají přes lásku k mašinám a designu. Všimněte si, kolik hudebníků sršících do světa SP hudbu má za sebou uměleckou školu, dělá do designu nebo produkuje vlastní stylový merchandise.

SteampunkWGT

 

Odkud se Steampunk vzal? Slovo jako takové přinesl spisovatel Paul Di Filippo v roce 1995, jeho tři krátké novely tvoří celek, který byl pojmenován Steampunk trilogy. Celá vlna vychází z vize alternativní minulosti (či budoucnosti), která věří ve stálé zachování páry jako hnací síly strojů. To je ovšem jen část celé pravdy. SP se inspiruje devatenáctým stoletím, romány Julese Vernea, vizuálnem Karla Zemana. Věřím, že každý, kdo má zájem, si dokáže dohledat další info, protože je toho příliš mnoho a nějaký manifest není na pořadu dne. Ta část steampunku, která má být dnes postižena je hudba. Hudba, která má řádný poměr jak ve steamu, tak v punku.

 

Jak se pozná steampunková hudba? Kapela to na sebe většinou přizná, jiné kapely obdržely steampunkový cejch od fanoušků. V zásadě existuje několik kritérií, které se můžou na škatulkování do žánru podílet a ta jsou: texty, design, hudba jako taková. Samozřejmě každé hudební těleso vychází z jiných kořenů, většinou mají společný elektronický a elektrický základ (spolu s módou tvoří onen „punk“) + klasické nástroje: housle, violoncello (s texty tvoří část „steam“). Menšina kapel staví pouze na grafice. Výsledkem jsou opět díla různopoměrová, někdy uslyšíte okostýmovaný dark ambient, jindy narazíte na spektakulární show tak bombastickou, že si budete připadat jako návštěvník cirkusu.

 

Můj úkol spočívá v lehkém představení naší široce-úzké subkulturní veřejnosti. Vybrala jsem pár nejvýraznějších představitelů, pokud možno velmi typických, někdy až balancujících na hraně mainstreamu. Pokud se tedy chcete vrhnout na paluby vzducholodí nebo utonout na dně moře, jen směle vstupte, vychutnávejte a poznávejte.

 

Rasputina

Oficiální stránky: http://www.rasputina.com/

Původem brooklynský band existuje od roku 1991/1992 a první album vydal v roce 1996 (přesto, že jakési promo nahráli už v roce 1993). Neslo jméno Thanks for the Ether a následovalo ho dalších 8 alb, z toho dvě live nahrávky. A přesto, že se kolem skupiny potlouká větší množství hudebníků (v průběhu let jich byly desítky), zůstala v jeho centru zpěvačka a cellistka Melora Creager. Pochází z muzikantské rodiny, na violoncello hraje od devíti a zabývá se designem šperků a uměním komplexně. Mezi současné příslušníky Rasputiny patří ještě cellista Daniel DeJesus (míval vlastní kapelu DeJesus, než se přidal k Meloře) a perkusionistka, bubenice Catie D'Amica.

 

 

Rasputina - In Old Yellow Cake 

Abney park

Oficiální stránky: http://www.abneypark.com/

Posádka AP, kapely která se skutečně jmenuje podle londýnského hřbitova, má stabilní složení. Kapitán Robert (zpěv, akordeon, darbuka) kapelu vede a je její estetickou duší. Doporučuji projít si i jeho blog http://robert-from-ap.livejournal.com/ . Vystylovaný zbytek tvoří kytarista a houslista Nathaniel Johnstone, zpěvačka a hráčka na klávesy Kristina Ericsson, basák a kytarista Dan Cederman a zpěvačka Jody Ellen. Kapela. Abney park hraje od roku 1997, vznikl v Seattlu a má za sebou deset alb.

 

Abney park - Herr Drosselmeyer's Doll live

 

The Clockwork quartet

Oficiální stránky: http://www.clockworkquartet.com/

Je opět jak vzhledově, tak obsahově čistě steampunkové uskupení, zabývající se nejen hudbou, ale designem a výrazem obecně a nenechte se zmást názvem, je jich 13. Pokud jde o tu hudební část, tvoří ji opravdová čtveřice: Noura Sanatian – housle, Maral Mohammadi – cello, Nadia Walsh – 6ti strunné banjo a  kytara a Stuart Lawson - bass banjo.

 

The Clockwork quartet - The Watchmaker Apprentice

 

Dr. Steel

Oficiální stránky: http://worlddominationtoys.com/drsteel/enter.html

Sadistický vizionář Doktor Steel a jeho Toyland staví na zábavně agresivní propagandě a designu, naštěstí to neubírá na záživnosti hudby samotné. Jako většina ostatních hudebníků SP muzikantů i on studoval umění. Stylizuje se do šíleného vědce, buduje lepší svět, snaží se pobavit a jde mu to dobře. Na kontě má tři alba, ale doporuču projít si i rozhovory a propagandu, tvoří minimálně 50% toho, čím Dr. Steel je.

 

Dr. Steel - Back and Forth live 
 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Už tak 3 roky čekám, kdy konečně m´dní dyzajnéři rozhodnou, že je načase udělat ze Steampunku módu a obchod. A hurá, už je to tady. E(l)mo je mrtev, ať žije nový král - Steampunk. Teď bude jesště potřeba vyhrabat starý anime, protože spousta skalních je nevidělo.<br />Sakra, ještě že jedu v cyberpunku a postapokalypse. Šílenýho Maxe snad nikdo z Holywoodu nezremejkuje a těch pár kvalitních cyber filmů rychle zapadlo a zůstalo střeženo posvěceným kruhem věrných :-)<br />Henry! Dolfe! Zachraňte nás.<br />P.S. Ten kytarista ma na sobe satenovou vestu, znamena to, ze je to Steampunkova kapela?<br />http://www.youtube.com/watch?v=ECLla4pHgno<br /><br />Ale ten článek se mi líbí.
Bohužel, kámo, tak to chodí...když jsem před 15 lety někomu řekl, že poslouchám gotiku, tak na mě každej zíral, protože to znal málokdo...a dneska ?<br />vždyť jsi to zažil, co Ti budu povídat...
No, jo. [i]So it goes[/i], jak říkal největší spisovatel na světě Kilgor Trout. Ja to vim, ale postěžovat si snad můžu. Před patnácti lety jsem nevěděl co jsou Sisters of Mercy, nebejt tebe :-)
Steampunkový ples v Brně?<br />Víte o tom někdo něco podrobnosti? Třeba kde a kdy se to koná?
jj, je v sobotu 17 od 19:00 , hodím sem link, jenom co ho najdu
so here we go: http://ples.slibotechna.org/
díky ti za ten odkaz ^^
Nehodil by se do seznamu kapel třeba ještě Vernian Process? Mě osobně sednou víc než třeba Abney Park. Ale to je samozřejmě jen můj osobní pohled. Obecně jsou samozřejmě známější AB<br />PS. Vernian Process teď má album volně ke stažení :-)
V puvodni verzi clanku Lyr vypsala mnohem vic jmen kapel, ale aby se jeho delka netahla jak transsibirska magistrala a byl citelnej, museli jsme je pri editaci vystrihnout - tady je cast, ktera se prave tyka Vernian process ;-) <br />"[i][b]Vernian Process[/b]<br />Je hudební kolektiv, který tvoří převážně elektronickou hudbu. Celý projekt odstartoval DJ Joshua A. Pfeiffer v roce 2003, kolem roku 2007 kolem sebe utvořil větší skupinku. Původem je ze San Francisca, v roce 2008 se ke skupině přidal i multiinstrumentalista Martin Irigoyen, Heather Yager, Peter J. Zarate a další. V současnosti je to něco kolem sedmi členů včetně vokálů. Mají za sebou tři alba a dvě kompilace....."[/i]
Dovolim si upresnit vznik steampunku. Prve prace (ak neratame J. Verna a H.G. Wellsa) tohoto literarneho subzanru scifi datujeme uz do 60tych rokov. Slovo steampunk nepochadza od P. DiFilipiho ale od K. W. Jettera, ktory publikoval v roku 1987 clanok o pracach Tima Powersa, J. Blaylocka a seba sameho, ktore mali spolocne to, ze sa odohravali vo viktorianskom prostredi, v paralelnych svetoch vyvijanych s trochu inou technologiou - napriklad analogovymi ci mechanickymi pocitacmi. tato technologia je zhyusta hnana viktorianskou pohonnoou silou - parou. Preto steampunk ako obdoba cyberpunk.
Peter- Děkuju. S definicemi je to na pytel, použila jsem schválně definici z wiki, protože je zažitá, i když to není ani třetinka pravdy. Bylo těžké se takhle rozhodnout, protože pojednání o Stem je hodně a žánr nevzniknul ze dne na den. Osobně mi třeba vadí omezování na victorian-like styl. Doufám, že to lidi trochu nakopne a načtou si toho víc. Existuje několik zahraničních serverů specializovaných třeba čistě na hudbu a jsem ráda, že admini na weby hází nejen výčty,a le i články kolem. kdyby ses o tom chtěl pobavit tak jsem jedno ucho hlatající informace...no, spíš kanál
pravdu má Peter, skutečně se Steampunk jako pojem objevuje poprvé už od Jettera. je to správnější.
resp. abych upřesnila, Jeter je 1990, Filippo 1995

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.