Mezinárodní den goths

gothday_face_sMyslíte si, že by goths měli mít vlastní svátek? Ano? Ne? No, někdo už o tom stejně rozhodnul za vás, a tak na 22. května připadá World Goth day. O co jde, se dočtete v následujícím článku, včetně toho nejdůležitějšího – otázky pro vás, zda by se naše komunita měla k tomuto svátku připojit a zda bychom tedy měli na příští rok přichystat náležitou oslavu.




Co je Goth Day a odkud se vzal

Goth day je přesně to, co byste si pod tímto názvem představili – den, kdy se příznivci gotické kultury sejdou, oslavují svou scénu a případně i zvyšují povědomí okolního světa o její existenci. Zkrátka, když mají svůj den otcové, matky, děti, dělníci, nejrůznější postavy z historie či náboženství, proč by neměli oslavovat i goths? Zvlášť když některé z nich stále ještě tíží tlaky nepřipraveného konzervativního okolí.

Tento nápad vzniknul (kde jinde než) v kolébce subkultury Anglii, ačkoliv má ambice rozšířit se po celém světě a vytvořit tak „Mezinárodní den goths“. Centralizovat tyto aktivity má stránka World Goth Day, která slouží jako podpora promotérům i návštěvníkům, a jehož tvůrci se stali informační páteří tohoto článku.

A proč se „Mezinárodní day goths“ koná zrovna 22. května? Pokud byste si mysleli, že je toto datum například zároveň dnem narození Petera Murphyho, případně smutnou připomínkou sebevražd Rozze Williamse nebo Iana Curtise, není tomu tak (ač Ian svůj život ukončil v polovině máje). Dvaadvacátý květen byl zkrátka vhodným volným datem, na které podle iniciátorů nepřipadal žádný jiný význačný svátek. Přesto tento den není pro účastníky zcela závazným, neboť nejlepším způsobem oslavy je samozřejmě party, kterou dělat například v neděli (na kterou letošní Den vychází) není zrovna šťastný nápad.

A není to lepší na Halloween?

I na to mají tvůrci myšlenky Mezinárodního dne goths odpověď – ano, Halloween je určitě lepším datem, pokud chcete svůj svátek sdílet s polovinou světa, která si právě na tenhle jediný večer obleče černé oblečení a namaluje se, aby vypadala „strašidelně“, což je přesný opak toho, co si Mezinárodní den goths klade za cíl – oslavovat samostatnost a svébytnost gotické subkultury.

gothday_event


Sedm rad k World Goth Day


Těm, kterým se tento nápad zamlouvá a chtěli by se ho aktivně účastnit, iniciátoři dávají několik rad, které si pro zajímavost dovolujeme uvést:

  1. Zavolejte s přáteli do místních (nebo celoplošných) rozhlasových stanic a zkuste je přesvědčit, aby zahráli alespoň jednu skladbu od gothic rockové kapely. Raději se ale nepokoušejte do éteru příliš vysvětlovat, o co jde (není to vhodné místo) a držte se „klasických“ přání (Siouxsie, Cure, Cult, Sisters…) – nedá se předpokládat, že běžná rádia mají poslední desku vaší oblíbené skupiny.
  2. Přesvědčte své kolegy/spolužáky, aby se zúčastnili oslavy – stačí, když se třeba oblečou do černé nebo vám pomohou protlačit skladbu do radia (viz bod 1).

    Můžete je třeba zapojit do oblíbené hry posledních tří let, které se přezdívá „Sázka na hit“. Všichni v kanceláři (nebo jiném kolektivu) vhodí peníze do mísy/klobouku/čehokoliv a volají na různá radia. Komu první zahrají zvolenou skladbu, vyhrává peníze. Jedná se o aktivitu vhodnou především na všední dny.
  3. Podpořte místní gothic dění – pokud se někdy musíte odhodlávat či přemlouvat, jestli na akci jít, nebo nejít, kdy jindy než na Mezinárodní den goths by vaše účast měla být takřka povinná? Běžné gotické večírky mívají nezřídka potíže s návštěvností a jejich pořadatelé často narážejí na mnoho překážek. Drtivá většina z nich to navíc dělá pro scénu, ne z egoistických, sobeckých nebo finančních důvodů (už jste někdy viděli bohatého gotha? My ne…). Tak se vyšňořte jak nejlépe umíte a vyjádřete svou podporu gotické scéně i jejím promotérům tím, že na party dorazíte, ať se děje cokoliv.

    Říká se, že „opravdoví goths jsou jen ti staří“ – dokažte, že to není pravda a ukažte svou přízeň scéně, i když jste nevyrůstali v osmdesátých a devadesátých letech. A pokud už do věkové kategorie 30+ patříte, je jasné, že třeba kvůli rodině a práci už nechodíte na party tak často jako dříve. Zaškrtněte si tedy alespoň tento večer v kalendáři, sežeňte hlídání dětí, vyzkoušejte, jestli se do starých oblečků ještě vejdete, a vraťte se do dob, kdy jste podobné akce vymetali. Zasloužíte si to.
  4. Pokud nemáte žádné přátele ze scény, udělejte tohle – pěkně stylově se nazdobte a vyrazte naslepo na akci. A vy ostatní – pokud na party uvidíte osamělou gotickou duši, zapojte ji do zábavy! Je přece Mezinárodní den goths, kdy by se scéna měla radovat a spojovat! 

    A pokud to máte na oslavu přece jenom daleko (například do jiného města) a máte potíže se tam dostat, navlečte na sebe alespoň „plnou gotickou polní“ a protančete večer v ložnici ve společnosti svých oblíbených gothic hitů.
  5. Pro promotéry – nedělejte z oslavy Mezinárodního dne goths jen další party. Udělejte z ní událost, za kterou se lidem vyplatí cestovat kilometry! Použijte vše, co umíte a máte k disposici – limitem je pouze vaše fantasie…
  6. Kapely – podpořte Goth Day a slevte ze svých nároků víc, než byste to normálně udělali. Podělte se s promotéry o výdaje a zahrajte na jejich akcích za náklady. Totéž platí i pro DJs.
  7. A závěrečná rada – nezapomínejte na dobročinnost. Proč neumístit do klubu pokladničku nebo nevěnovat část výdělku ze vstupného na charitu?


Jak se slaví ve světě


Letošní Mezinárodní den goths budou podle všeho slavit mimo jiné i v Dublinu, Melbourne, Montaně a Seattle, ale i Singapuru, Kapském městě, Pretorii nebo Libanonu. Vloni vyšlo 22. května i kompilační album „Hope“, které dal dohromady Martin Oldgoth (zasloužilý britský goth, promotér, DJ a jeden z otců myšlenky Dne – pozn. Sanctuary). Na něm najdete kapely jako New Model Army, Faith and The Muse, The Eden House, Alien Sex Fiend, Sex Gang Children, UK Decay nebo The Mission, kteří na něj přispěli dosud nevydanou skladbou "She's Gone Away". Veškerý výtěžek z prodeje jde nadaci Sophie Lancasterové (o všem jsme psali zde).


A bude se slavit příští rok i u nás?


Pro rámcovou představu, jak by takový Mezinárodní den goths mohl/měl vypadat, by tyto informace snad měly stačit. Nám se letos tento svátek podaří oslavit v důstojné zombie walkové podobě, ale přesto zůstává ve hře otázka, na kterou potřebujeme znát názor vás, našich čtenářů a (snad i) aktivních účastníků gotického dění v České i Slovenské republice:


MÁ SMYSL PŘIPOJIT SE PŘÍŠTÍ ROK K WORLD GOTH DAY A OSLAVIT JEJ ODPOVÍDAJÍCÍM ZPŮSOBEM? ZAJÍMALO BY VÁS TO?


Na vaše cenné názory se těšíme v diskusi pod článkem. Díky všem, kteří pomohou cílit naši aktivitu smysluplným směrem!


gothday_face

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Ja bych to rozhodně zkusil. Nepochybuji o tom, že by návštěvnost byla vysoká
Podle všeho to napřesrok opět vyjde na termín, kdy je WGT - to se pak blbě plánujou eventy.
Taky jsem pro. Včetně toho posledního bodu - té "charity". Mohli bychom udělat něco takovýho, ať lidi taky vidí, že nejsme takový zla:D
Rozhodně jsem pro, ale nedělala bych to nijak pragocentricky - spíš jsem pro několik akcí najednou na několika různých místech po republice, pokud by se našlo pár aktivistů, kteří by měli chuť a nadšení něco organizovat.
Nephi: Ono se WGT řídí podle Letnic, takže by to příští rok mělo bejt 27. května, myslím. Takže leda udělat to víkend před tím... pokud budou kapacity... ale tam zas bejvá Zombie Walk, no.. je to těžký, proto je potřeba zjistit, jeslti o to vůbec mají lidi zájem a podle toho až něco plánovat...<br /><br />Nebožka: Hehe, Freezer už začíná, i když je to "jenom" podpora netopýrům :).<br /><br />Sudlice: Tyjo, toť otázka... když se ty tři stovky (když to přeženu) lidí rozdrobí po mejdanech po republice, bude všude taková třicítka a moc nevím, jak moc se to v tom případě "propojí", víš jak to myslím... Tím samozřejmě neříkám, že to musí být v Praze, to vůbec ne, ale tak nějak bych viděl jako životaschopnější spíš jednu velkou pořádnou party...
Je to tak, takže to bude o víkendu před WGT (pravděpodobně), nebo o víkendu kdy bude WGT.... tak uvidíme, jak centrála na Albionu rozhodne :-)
Ez: Myslela jsem právě něco "nepropojeného" kdy se každá skupinka "zapojí" nezávisle na sobě a utvoří v místě svého působení takový malý černý ostrůvek. Nemusí jít zrovna o koncertní nebo party akci, ale třeba o zmiňovanou charitu, výstavu, čtení oblíbené či vlastní tvorby.... možností je mnoho. Právě proto, že centralizovaných akcí je poměrně dost, tak mám spíš představu o něčem naprosto netradičním aby to nebylo zkrátka jen obyčejné gotik treffen ať už v Praze či jinde.
Rozhodně bych do toho šel,pokud to zorganizujete,tak se zůčastním :)
Ten bowieho cover je podle mě trapnej až na půdu a "mezinárodní den gotiků" jakbysmet. Doufám že bude "gothblocked" ( http://www.youtube.com/watch?v=qqheLN9a6dE ). <br /><br />Jó takhle třeba "ručníkovej den", do toho jdu. (už pozítří :-))
Sudlice: No, i to je možnost, asi záleží na lidech, jeslti by se jim tohle pojetí líbilo. Mně to přijde zajímavej nápad, ale bohužel nevim, nakolik realizovatelnej... možná o nich jenom nevíme, ale z promotérů kolem téhle scény nás kromě osy Praha-Brno napadá snad jen industriální autonomie ze Šumperka a u těch si navíc nejsem jistý, jestli by je tahle idea nadchnula... Nicméně pokud bude zájem o tenhle model oslav a najde se dost organizátorů, aby to mělo smysl, určitě to podpoříme.<br /><br />Fakír: Hehe, jo, nad Goth Blocked jsme se tu veselili už na Silvestra http://www.sanctuary.cz/ostatni/4838-rok-2010-temer-za-nami-hodne-stesti-do-2011 – je to dobrý prostě :). Tak se to může spojit a udělat Den černých ručníků :D
Mezinárodních dnů je jak nas..no, snad každý den něco je. Své dny dostal snad každý trotl který se objevil. Proč by tedy nemohli mít Goths? Myslím, že nemohli! My přece žijeme furt, každý den, svoje akce pořádáme a svoji hudbu máme taky... My nemusíme mít nějakou sr..ku pro ubožánky, který se musej zviditelnit!<br />Myšleno v dobrém.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.