Recenze IAMX – Everything Is Burning (Metanoia Addendum)

Chris Corner z IAMX nezahálí a po obrovském úspěchu poslední řadovky "Metanoia" a neméně úspěšném turné si usmyslel, že vypustí do světa písně, které vznikly během tvorby posledního materiálu, ale na desku se nakonec nedostaly.


"Everything Is Burning (Metanoia Addendum)" tedy obsahuje sedm nových písní na prvním disku a devět remixů na CD druhém. A jak tento kraťas dopadl?

IAMX - Everything Is Burning (Metanoia Addendum)
vydal: Caroline Records

Předně je třeba říct, že ač má být materiál chápán jako takový "přídavek" k výbornému albu "Metanoia", zvukově i náladou vybočuje. Bezchybně vyprodukovaný elektronický zvuk je patrný hned z první (titulní) skladby, v ní však zazní i prvek, který jsme na aktuální řadovce hledali marně – akustické nástroje. Faktem zůstává, že zvuk kytary muziku Chrise Cornera projasní a i když se zprvu jedná jen o jednoduché vybrnkávání, rázem zastíní chladnou elektroniku a skladba působí barevněji a veseleji.

IAMX - Everything Is Burning


Tím se dostávám k dalšímu prvku, který EP od albového předchůdce odlišuje – skladby působí veskrze vesele a pozitivně. I přesto, že se jedná o písně napsané v temném období po Chrisových psychických potížích, roční odstup s nimi provedl své. Jako by byla z Chrise najednou cítit psychická pohoda a dobrá nálada po úspěchu desky i turné, a tato nálada se promítla i do vyznění nahrávky. Víme, že písně nejsou veselé, chápeme z textů, že si Chris skutečně sáhl na dno, ale bohužel to z nahrávky není poznat.

Skladby jako "Dead in this House" nebo "Eternity" působí jako elektronický pop s veselými podkresy, "Scars" nebo "The Void" zase jako neupřímné balady. I po několikátém poslechu se nedokážu zbavit dojmu, že mě nový materiál Chrise Cornera nudí a nemůžu na něm najít žádný pevný bod, kterého bych se chopil. A to je škoda.

Druhý disk je o poznání temnější a chladnější, a to proto, že se jedná o remixy skladeb z desky "Metanoia". Kolekce je však postavena z kousků, které jsme už mohli slyšet na dosavadních třech singlech (tedy "Happiness", "Oh Cruel Darkness Embrace Me" a "North Star"), pro fanoušky tedy nepřináší nic nového (snad jen fakt mít vše na jednom disku). Jedinými tracky, které jsou tak nové, je "Marat Sad" remix skladby "Look Outside", který se však od originálu moc neliší, a nové podání skladby "North Star", které však oproti originálu ztrácí určitou razanci.
 

IAMX - Happiness (Gary Numan Remix)


"Everything Is Burning (Metanoia Addendum)" je určitě povedeným dílem, které by neměl žádný fanoušek IAMX minout. Vykresluje jeho tvůrce zase v jiné podobě a v jiném rozpoložení, jistě není škoda, že nahrávka vznikla. Jen silně vybočuje z řady svých předchůdců (marně jsem se snažil přijít na to, jestli některou z řadovek alespoň zčásti připomíná). Doufejme, že se tedy jedná jen o "dárek" věrným fandům a počkejme, až Chris vytvoří nové dílko, které bude procítěnější a uvěřitelnější.

Hodnocení 70%

Tracklist:

CD 1:
01. Everything Is Burning
02. Dead In This House
03. Triggers
04. Scars
05. The Void
06. Eternity
07. Turning Crimson

CD 2:
01. North Star (Future Funk Squad Remix)
02. Oh Cruel Darkness Embrace Me (Aesthetic Perfection Remix)
03. North Star (Mr. Kitty Remix)
04. Oh Cruel Darkness Embrace Me (SlickNik_CE Remix)
05. Happiness (Gary Numan Remix)
06. Look Outside (Marat Sad remix)
07. Oh Cruel Darkness Embrace Me (Single Mix)
08. North Star (Addendum Mix)
09. Happiness (Single Mix)

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.