Australský večírek v pikantních gotických odstínech

Klikněte pro zvětšeníIndie folk, darkwave elektronika, gotický rock, středověká muzika, world music vlivy. To všechno ve své hudbě absorbují australské originální spolky Brillig a Dandelion Wine, které se představí v sobotu 23.5.2009 v pražském klubu XT3. Budou následoval návštěvy takových „přeshraničních“ spolků, jakými byli například The Holy Kiss nebo O’Death, které také nedávno navštívily Prahu.




 

Dvojkoncert je zároveň Warm Up Párty před letošním největším setkáním darkwave a gotické subkultury Wave Gotik Trefen, která proběhne hned další víkend v Lipsku, kde Brillig také vystoupí. Pozvání na afterparty přijal i zavedený australský DJ Boxer, který přiveze Praze ochutnávku hudby, která vládne gothic klubům u protinožců. Party bude nadále svěřena do redaktorských rukou CZ Sanctuary DJs a obohacena příslibem bohatých lipských hodů, které se odrazí v exkluzivním DJském playlistu.

Brillig

Souvisí gotická scéna s country a blues? Možná více než se na první pohled zdá. Vzpomeňme řadu mordýřských alb v čele s Nickem Cavem, kde nálada mrazí kriminálními texty a hlavy padají jak na běžícím pásu. Korunu pak nasadil Johnny Cash adaptující z druhé strany tracky Nine Inch Nails nebo Depeche Mode na svá poslední alba. V podobných vodách se ocitli také Australané Brillig, vedení charismatickou Elizabeth Reid. Po letech broušení čistějšího gothic rocku nečekaně odskakují akustickým směrem. Vyhodili z okna klávesy, elektrickou kytaru nahradili akustikou a banjem a na výsostnější místo zasadili akordeon, cimbál a foukací harmoniku. Brillig kombinují americkou písničkářskou tradici, hillbilly, decentní folkrockaření v duchu Heidi Berry, Smoga, Bonnie „Prince“ Billyho, nebo posledního alba Bretta Andersona (ex Suede) v decentním darkwave kabátku, který ve světě zastupuje například klezmer ďáblík Voltaire nebo sólový Brendan Perry (ex Dead Can Dance). Dalo by se říci vybraná společnost.

Brilig


Australané jsou letos v rozšířeném pětičlenném obsazení na rozsáhlém evropském turné, v rámci kterého vystoupí i na největším evropském gotickém dostaveníčku Wave Gotik Treffen v Lipsku.

Více o kapele:
www.brillig.com.au
www.myspace.com/brilligacoustic

Dandelion Wine

První EP "Light Streaming Down" spatřilo světlo světa před pěti roky, a bylo následováno počinem "In Inexact Science" s úctyhodnou délkou téměř 60 minut. Sudičky Cocteau Twins, Dead Can Dance, Cranes nebo Black Tape For A Blue Girl se dají mezi notami vystopovat poměrně jednoduše. Vzdušná rocková (ale i elektronická) přediva mají jemnou a potemnělou strukturu, jejíž tuctovost narušují především vpády historických nástrojů a nenápadných prvků world music. Všemožné perkuse a chrastítka, housle hostujících muzikantů, flétny, ale také mandolína a přenosný cimbál jsou nástroje posunující skladby této dvojice do žánrových meziprostor a fungují také jako cestovní prostředek v čase. Ze středověkých krčem se dostáváme do novodobých klubů a zpět. Úspěšný dlouhohrající debut v loňském roce následovala podobně silná deska "Selected Anachronisms", kapela několikrát objela celý svět (před dvěma lety se také premiérově zastavila v Praze), a i v letošním roce nechybí v hledáčku několika významných Evropských festivalů.

 

 

Dandelion Wine


Zbývá si jen domýšlet, jakou tvář nám asi Naomi a Nicholas nastaví na své druhé zastávce, jedno je však jisté - tak bizarní hudební spojení, jaké nám přesvědčivě odhalují Dandelion Wine na svých nahrávkách, si v Čechách každý den vychutnat prostě nemůžeme.

Více o kapele:
www.dandelionwine.com.au
www.myspace.com/aninexactscience

Brillig (AUS), Dandelion Wine (AUS) + DJ Boxer (AUS) & CZ Sanctuary DJ team
23. května 2009 (20:00)
Praha, klub XT3 (Rokycanova 29)
Vstupné: 130,- Kč / 80,- Kč (s neporušenou páskou ze Zombiewalku 2009)

 

 

 

 

Dandelion Wine and Brilig in Prague

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Souvisí s bles a country:No jasně Nephilim- Dawnrazor 87 je Country a Christian Death Atrocities 86 je bluesový a mě se to tak líbí.Opravdu Já poslouchám i Franka Sinatru a swing Jazz atd je to prima děcka no nekecám...
Tesim, tesim, tesim...jak tady tak na WGT, obe jsou to vyjimecny, nadany a originalni kapely, dohromady to bude super zazitek a urcite i pekna absinthova pitka :lol: ...btw. zustala jeste nekomu ta paska? :-)
tak ty Dandelion Wine znej fakt zvlastne... :huh: :cheer:
Na zivo jsou mnohem lepsi, vyzaruje z nich takova silna, pozitivni energie...to obcas nejni ani pro gotiky spatny :lol: Hlavne jsou tak nejak vice █tanecni█

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.