Kdo jsou sakra Real Gothic FC?

realgothicfc_sMyslíte si, že temná romantika gotiky a fotbal stojí na opačných pólech světa? To byste se divili! Představujeme Vám opravdový fotbalový klub, tvořený výhradně příznivci gotické scény…







 

Gotika a fotbal? To je vtip? Mají v Sanctuary.cz apríl už v lednu? Nikoliv. V Británii opravdu existuje klub, který si říká Real Gothic FC a v jeho středu najdete muzikanty a vůbec přívržence temné scény. Pravda, zápasy hrají zhruba jen dvakrát do roka, ale občas prý dávají i góly.

Přitom už od roku 1963 (až do 1978) existoval regulérní fotbalový klub z Norwiche, který se jmenoval Gothic FC a hrával dokonce východoanglickou ligu. Tehdy ale pochopitelně s „naší“ scénou neměl a nemohl mít pranic společného a své jméno odvodil od hlavní továrny ve městě, která se jmenovala Gothic Works.

Mezi současnými Real Gothic FC a těmito zdánlivě příbuznými fotbalisty ale kromě slůvka „gothic“ neexistuje vůbec žádná spojitost. To je ostatně vidět na první pohled – dnešní „opravdu gotický“ manšaft je oděný samozřejmě celý v černém, znak klubu odkazuje na logo The Sisters of Mercy a své zápasy hrají většinou v rámci jednoho z největších evropských gotických festivalů, slavného Whitby Gothic Weekendu. Líčení si ale prý pánové (i dámy) před hrou většinou smývají, protože se v něm moc potí.

realgothicfc_team


Kořeny této tradice i samotného týmu sahají pouhých devět let do minulosti. Údajně vzešla z myslí Micheala Uwinse z kapely Manuskript a redaktora novin The Whitby Gazette Jona Stokoea. Oba si totiž rádi chodili v neděli po festivalu jen tak zakopat a po pár pivech se rozhodli uvést tento smělý plán ve skutečnost.

Deníku Guardian popsal sám Michael vznik tohoto nápadu takto: „Musel jsem uznat, že ty naše nabílené tváře a nebezpečně vypadající pásky můžou některé obyvatele Whitby trochu děsit – ale fotbal to změnil.

První zápas, to byla taková komedie na náš účet, plná příšerně opilých lidí. Prohráli jsme s místními 1:10, ale jak vás jednou lidi vidí kopat do mičudy, je pak mnohem snadnější začít konverzaci. Teď už najdete na dveřích hospod cedule s nápisem ‚Goths vítáni‘.“

Nebylo to ale úplně bez potíží. Roku 2004 vztahy mezi gotiky a obyvateli Whitby poněkud utrpěly kvůli zranění při zápasu. Jim Moyle na to vzpomíná: „Jeden z našich hráčů, Geoff, šel po míči hlavičkou a ve vzduchu se srazil s místním hráčem. Trefil ho tak šikovně, že mu na čele nechal dva otisky svých zubů. Když k této nehodě přidáte pověst goths a spojitost Whitby s Draculou (právě zde totiž Bram Stoker během svého šestiletého pobytu toto dílo napsal – pozn. Ez), dokážete si asi představit ty titulky…“


Tím, jak čím dál tím více lidí začalo sledovat vznikající život klubu (většinou to byli chlapíci s kocovinou a New Rocky, kteří si o poločase chodili pro drinky), legenda klubu rostla. Teď už pravidelně najdete na stadionu Turnbull Ground we Whitby více než 300 gotiků, kteří chodí na každý zápas Real Gothic FC.


Nejlepší záběry z utkání Real Gothic vs. Athletico Gazette 

A ve jménu charity se klub rozhodl i pomáhat. Díky štědrosti gotické komunity, přispění magazínu Gazetta (a v neposlední řadě i ženského týmu „Sisters of Real“, specializovaného na penaltové rozstřely) věnují hráči výtěžek ze vstupného a pozápasové tomboly na SOS dětské vesničky, nadaci Willow Foundation, která se zaměřuje na pomoc vážně nemocným, a dalším místním dobročinným spolkům.

Není tedy asi příliš divu, že fanouškovská základna Real Gothic FC čím dál více roste na síle i dosahu. V současnosti totiž najdete v mnoha zemích ty, kteří hrdě nosí dresy a různé další předměty v barvách svého oblíbeného gotického fotbalového manšaftu.

A samotný netradiční tým? Ten jste mohli vidět třeba i v kulturní show BBC, různých fotbalových pořadech nebo v kultovním seriálu IT Crowd.

Tak co, ještě pořád si myslíte, že gotika a fotbal nemůžou jít dohromady?

realgothicFCsisters
Sisters of Real

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

No ze gotika + fotbal jdou spolu dohromady vedi gurmani jiz davno 8) :P ACS! :D
[quote name="BeoWulf"]No ze gotika + fotbal jdou spolu dohromady vedi gurmani jiz davno 8) :P ACS! :D[/quote]<br /><br />MRDKA NEJVĚTŠÍ
milý Martine, využils své právo projevit svobodně svůj názor, ale udělals to krajně nevhodným způsobem...
Souhlasím, leč nabízelo se to. Budiž mi polehčující okolností, že já jsem pouze reagoval svobodným projevením názoru na svobodné projevení názoru pana Beo. :P

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.