Blíží se 12. ročník svébytného festivalu Hradby Samoty

Od 13. do 15. července vystoupí na zámku Jablonica Spiritual Front, T'ien Lai, Miroslav Tóth and The Dystopic Requiem Quartet a mnoho dalších.

Multižánrový festival Hradby Samoty zve srdečně na svůj symbolický 12 ročník - ročník završení, ukončení jedné obrátky cyklu, putování slunce i cesty skrze formy, situace a přesahy. Oproti minulému roku, jehož výraznou náplní bylo vytvoření specifické mytologicko-snové reality uprostřed skutečného světa se letošní ročník, přes své ústřední téma masek jakožto objektu artikulace vztahů a skrytých obsahů, posouvá hlouběji do porozumění onomu světu, do rozkrytí jeho zákoutí a umožní tak návštěvníkům stát se průzkumníky i průvodci třemi dny zážitků, hudby, performancí, výstav a workshopů. Zámek Jablonica, jen kousek od hranic s Českou republikou se tak na jeden prodloužený víkend od 13. do 15. července 2023 stane místem přechodu do říše hraničních audiovizuálních zkušeností, letos ještě více zaměřených na stírání hranic mezi divákem, performerem a spolutvůrcem náplně festivalu.

Od svých počátků v roce 2010 urazily Hradby Samoty značnou vzdálenost od neobvyklého setkání příznivců industriálně/ambientní a avantgardní metalové hudby až do těžko definovatelného, avšak svébytného setkání - téměř až alchymistického amalgámu zvuku, výtvarna, videa a prostorových objektů, to vše podtrženo důrazem na poznání a péči o konkrétní, většinou nehezky zanedbanou, přesto státem chráněnou památku. Na kořeny festivalu a jeho původní “obyvatelstvo” samozřejmě každý rok upozorňují hudební tělesa ze Střední i vzdálenější Evropy a nejinak je tomu i letos v podobě věrozvěstů apokalyptického folku Spiritual Front, neuchopitelného italského experimentátora Mare di Dirac, či lokálních úderek BBYB, po 27 letech zreformovaných PTAO nebo pouze občasně naživo vystupující polské elektronické supertěleso T'ien Lai, či RSS B0YS. Kdo ovšem jezdí na Hradby Samoty pravidelně, tak již zcela jistě tuší, že hudební program je v posledních letech už jen sice důležitou, ale přesto  jen částí mnohem většího a komplexního zážitku a nejinak tomu bude i v letošním roce.


Hradby Samoty teaser
 
Ústředním tématem, jak už jsme napsali výše jsou masky a právě kolem masek se bude pohybovat celá letošní mezní zkušenost Hradeb Samoty. Ať už to budou speciálné performance Fera Királyho a Evy Vozárové “I am sitting in a room” jakožto pocta Alvinu Lucierovi, korejská Performerka Jena Jang s Ivanou M. Hollou, Kristýna Hrevušová , která zapojí do svého tématu dekonstrukce lidské identity i festivalové publikum, pro které naopak Lorenzo Abattoir vytvoří unikátní A/V prostorovou instalaci. Vyjma umělců s akademickým zázemím, studentů a absolventů renomovaných ateliérů, se na festivalu setkáte i s výstavami výtvarného umění, kostýmu, makeupu, video instalací, fotografií, slam poetry či nejrůznějšími formami živého čtení. Tvůrčí prostředí pak budete moci nasát v několika workshopech zaměřených letos krom výroby masek i na angažované vyšívání a příbuzné formy.

Těšit se můžete i na premiérová vystoupení projektů, které v našich končinách dosud neměly tu čest, jako jsou např. rytmicky industriálni litevci Karkasas, okultně hluková až diskotéková Mala Herba,ale i na stálice tuzemské scény, jako Arabian Family Payback s Blind Ruler Cursed Land, české melancholické synth čaroděje LOFN, Jana Krumla a Wilhelma Grasslicha jako Medical Cabinet či nové objevy Xces, Kodiky, Boh Vajec a Sklobeton a mnohé další.

Claude Levi Strauss kdysi vykládal masky, jakožto naplnění či realizaci vztahů a oživení mytologických příběhů - chápal je jako jazykové a gestické kódy umožňující hlubší pochopení specifické reality skryté za mytologickou tradicí a právě tímto způsobem nám letos masky pomohou pochopit naše vlastní místo a náš životní moment uprostřed fikčních světů Hradeb Samoty. Minulý rok jsme vás pozvali k nahlédnutí do říše divů, vytvořené v rámci jelšavského zámku, letos je to pozvání nikoliv pouze k nahlédnutí, ale ke třídennímu putování a prožívání, kdy se každý z vás bude moci stát součástí onoho věčně proměnlivého světa hudební a vizuální imaginace.


Hradby Samoty
13.-15.7.2023
Kaštieľ Apponyiovcov, Jablonica 238
Předprodej: 60 - 100 E (tady)
 
Hradby Samoty
 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.