Pink Turns Blue: Jsme smutní i naštvaní. A nikdy se nevzdáváme!

Vůbec poprvé se v České republice představí klasikové žánru Pink Turns Blue, kteří vznikli už v roce 1985. O tom, jak je možné, že jsme si na jejich koncert museli počkat tak dlouho, o tehdejší i dnešní scéně i o minulosti a budoucnosti kapely, jsme se popovídali s frontmanem Micem Jogwerem... (EN available).

For English click here.

Sanctuary.cz: Ahoj Micu. První otázka se nabízí sama. Letos budete v rámci Prague Gothic Treffen hrát v České republice vůbec poprvé. Jak je to vůbec možné po tolika letech existence kapely? Jednali jste s někým o koncertě v naší zemi už v minulosti?

Mic Jogwer: No, stále je hodně míst, kde jsme zatím nebyli. Ve většině případů záleží na načasování a tak nějak na našem směřování. Tzn. plánujeme udělat show v době, kdy se tam dějí nějaké akce a jsme někde poblíž. Opravdu rádi spojujeme naše koncerty s určitou oblastí a plánujeme vše kolem toho. Tak jako to plánujeme udělat i s Amerikou a zajistit tak, abychom za tu dobu stihli odehrát co nejvíce koncertů. Takže si myslím, že se to dříve asi nemělo stát.

Sanctuary.cz: Byl jsi v Praze nebo na jiných místech v Čechách alespoň na výletě?

Mic Jogwer: Byl jsem jednou soukromě v Praze. Ale bylo to jenom na odpoledne, posedával jsem na nábřeží s kávou. Velmi drahá záležitost, co si pamatuju.

Sanctuary.cz: Jak moc jiný zážitek dostanou čeští fans, když uvidí Pink Turns Blue poprvé v roce 2023 a ne před třiceti lety? Zavzpomínej na vaše starší koncerty? Jak moc jste se na pódiu změnili?

Mic Jogwer: Určitě jsme se za tu dobu hodně zlepšili. Jsme více intenzivnější, hlubší a zkušenější. Myslím, že jsme byli v mládí docela okouzlující, ale často jsme nebyli schopni reprodukovat naše hity na pódiu. S mnoha vystoupeními po celém světě se to rozhodně hodně zlepšilo.

 


Pink Turns Blue - Not Even Trying

 

Sanctuary.cz: Jak je těžké poskládat setlist na vůbec první koncert v nějaké zemi? Materiálu máte za ty roky moře a hitů taky...

Mic Jogwer: Máme takový “vývojový set”, který zahrnuje nejoblíbenější písně z našeho posledního alba a všechny klasiky. Takhle můžeme uspokojit jak naše nové fanoušky, kteří nás objevili na YouTube, tak i všechny ostatní, kteří nás sledují od If Two Worlds Kiss a Meta.

Sanctuary.cz: Když už jsem vzpomněl vaše koncerty na začátku cesty kapely… Jaké to je být součástí goth subkultury takovou dobu? Sledovat všechny trendy, které se objevují a zase mizí? Dokázal bys říct, jestli ti přišlo, že v nějakém období scéna stagnovala a nevěděla kudy kam a kdy byla naopak na vzestupu? Co říkáš na současný stav temné scény?

Mic Jogwer: V 80. letech neexistovala žádná gotická scéna jako taková. Byla to vlna, kde některé kapely byly trochu temnější a melancholičtější. Byli jsme jenom její součástí, vlny - založené na sebezpytování a na kytarách, s pár hity, které spolu definovali dark wave scénu na konci 80. let.
Ale nikdy jsme se neomezovali na nějakou scénu a nahrávali jsme písně, které měly co říct – kterýkoliv žánr tomu chcete přiřadit. Na dlouhou dobu se gotická scéna hodně zasekla, a to v temných hlasech a dramatických show plných mnoha klišé. Takže nás to přestalo bavit a přestali jsme dělat hudbu.
Potom, kolem roku 2010, se začalo objevovat mnoho mladých, nových a velmi talentovaných projektů, které představovali svou vlastní, novou a vzrušující verzi temných tónů. Někdo tomu říká znovuvzkříšení cold wave nebo post-punku. To je jedno. Projekty jako Lebanon Hanover, She Past Away, Soviet Soviet a Drab Majesty předávaly stejnou zprávu a sebezpytování jako my v 80. a 90. letech. Takže jsme potkávali stále více kreativních a inspirativních mladých projektů, jak na festivalech, tak na klubových turné. A to nás dostalo zpět do nahrávacího studia a umožnilo nám předvést novou a svěžejší verzi našich hlavních myšlenek.

Sanctuary.cz: V roce 1987 jste měli s albem „If Two World Kiss“ doslova raketový nástup. Jak těžké bylo držet si takhle vysoko nastavenou laťku kvality nahrávek? Nebyli jste hned od začátku pod tlakem očekávání fans a kritiky?

Mic Jogwer: Ne, nikdy tam nebyl žádný tlak. Snažili jsme se na každou nahrávku přidat něco svěžího a nového. Některé z těchto písní a zvuků přežily zkoušku časem, jiné ne. Vždy jsme se snažili zůstat experimentální a vynalézaví, a pokud to našim fanouškům udělalo radost, super. Naštěstí jsou naše nejnovější písně velmi oblíbené jak u starých, tak i nových fanoušků.

 

 

Sanctuary.cz: Za roky vaší existence se logicky změnily náměty textů. Jak moc se svět změnil od tvorby písní na váš debut? Dá se brát vaše diskografie i jako jakýsi otisk času, vzhledem k tomu, že jste se vždy věnovali současným společenským tématům?

Mic Jogwer: No, 80. léta byla hodně o tom, jak přežít ve světě, který je definován studenou válkou, zdí mezi Východem a Západem a jak si najít svou vlastní cestu jako podivín. V 90. letech bylo všechno o sebedefinici ve světě možností. Dnes se svět zdá být odsouzený k záhubě a někteří mladí rádi bojují za lepší budoucnost a jiní jsou jen smutní a depresivní. Jakožto Pink Turns Blue jsme obojí. Smutní a naštvaní. A nikdy se nevzdáváme. Myslím, že jako kreativní člověk nejste schopni se vzdát.

Sanctuary.cz: Je naopak nějaké téma, která tě trápí i dnes stejně jako v osmdesátých letech? Dá se něco takového najít?

Mic Jogwer: Lhostejnost.

Sanctuary.cz: V roce 1991 jste se přesunuli z Berlína do Londýna? Jak velká změna to byla? Ať už se týče osobního či muzikantského života....

Mic Jogwer: No, tak samozřejmě. V Německu byla hudební scéna do značné míry velmi konzervativní. V Londýně se mnoho věcí dělo současně. Techno, HipHop, Shoegaze, Indie ve velkém měřítku. Takže jsme si v tom všem museli najít své místo. Nepříliš úspěšné, ale velmi poučné. Myslím, že to z nás udělalo kapelu na vyšší, profesionálnější úrovni.

Sanctuary.cz: V Anglii byla kapela hodně produktivní, ale nakonec její dočasný konec byl zapříčiněn i tímhle stěhováním. Nebo jsem to alespoň někde četl… Jak je to podle tebe s odstupem času?

Mic Jogwer: Viz nahoře. Naučili jsme se více, než čeho jsme dosáhli. Pozitivní je, že jsme se poznali s Davidem M. Allenem, který také produkoval The Cure, The Sisters Of Mercy nebo The Damned. Stali jsme se přáteli a to vše změnilo.

 


Pink Turns Blue - Your Master is Calling

 

Sanctuary.cz: Vzpomeneš si na první moment, kdy tě napadlo kapelu obnovit? Za jakých to bylo okolností?

Mic Jogwer: Byla to velká náhoda a bylo to čistě pro zábavu – nic vážného. Spíš jako trávit čas se starými přáteli. Jo, hráli jsme naše staré hity a dokonce i pár nových písniček. Ale nebrali jsme to vážně. Vše se změnilo kolem roku 2010, kdy jsem začal chodit na koncerty mladších projektů, které přinesly osvěžující a nadšený impuls této scéně. To mě znovu nadchlo a začal jsem psát nové písně mnohem relevantnějším způsobem.

Sanctuary.cz: Bylo náročně dostat se zpátky do muzikantského kolotoče?

Mic Jogwer: Bylo to snadné, protože mnoho nových dark wave kapel, které se objevily kolem roku 2010, byly mými velkými fanoušky a byly ovlivněny mými ranými věcmi. Takže jsem se cítil velmi vítaný, našel jsem si basáka a bubeníka a dal se do toho znovu. Od té doby děláme více koncertů než kdy předtím. A je skvělé potkat všechny tyhle lidi, kteří dělají tu novou hudbu, kterou tak miluju.

Sanctuary.cz: Momentálně vycházejí Pink Turns Blue u tvého labelu Orden. Je to to nejlepší řešení, aby dostala kapela co nejlepší servis? Jak náročná je práce kolem labelu?

Mic Jogwer: Je to nutnost. Máme label v USA, Dais Records a sami pokrýváme Evropu. To se může změnit, jakmile najdeme nové partnery, kteří se o to postarají. Ale v okolí není mnoho vhodných labelů. Mnohé jsou pro nás příliš malé, jiné příliš velké. V minulosti jsme byli s Rough Trade, který byl dokonale uprostřed, jako „big indie“ (pozn. nezávislý nebo soukromý label, který není spřízněný s větším komerčním labelem). Dobrá věc na vlastním labelu je, že můžete vydávat, kdy chcete.

Sanctuary.cz: Jak jsi pokročil se stavbou vlastního domu se studiem? Jaké máš ohledně studia plány? Hodláš jej využívat hlavně pro Pink Turns Blue, nebo dostanou prostor i jiné kapely?

Mic Jogwer: Je hotové a jenom pro nás - teď nahráváme nové věci, které mají vyjít koncem roku 2024.

Sanctuary.cz: Jak to momentálně vypadá s novým albem Pink Turns Blue? A nějaké další novinky ohledně kapely, o kterých by čtenáři měli vědět?

Mic Jogwer: Jak jsem řekl, plánujeme dokončit psaní a nahrávání skladeb koncem roku 2024. A pak je plánujeme znovu představit světu. Vždy je skvělé poznat nové lidi a představit něco nového.

Těšíme se na naše vystoupení v Praze. Jak na hraní, tak na setkání se s novými přáteli.

S láskou, Mic

  

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.