Listopadové strašání

Dnes máme nabito  proto nebudem zdržovat a hurá do akce.

Začněme výjimečně něčím jiným, než filmovými novinkami, protože akce jako je HorrorCon si zkrátka první místo ve Strašání zaslouží. Osmý ročník proběhne tuto sobotu 11. 11. už podruhé v pražském klubu Kotelna a těšit se můžete na pestrý program, který poběží od oběda až téměř do půlnoci. Promluví k vám spisovatelé Františka Vrbenská, Tereza Kadečková, Ondřej Kocáb, Martin Jiroušek a další, pokřtí se hned několik knih, svoje umění předvede maskér Jakub Gründler, představí se vydavatelství audioknih Čtimi, zahraje tu metaová kapela Arthemion, souběžně se budou promítat hororové filmy, zkrátka o zábavu bude postaráno. Samozřejmě si také budete moct nakoupit a případně nechat podepsat hafo knížek. Vstupné v předprodeji stojí 200 Kč, na místě potom 300 Kč a kdo by snad nemohl dospat, může 10. 11. do klubu Necropolis na Warm Up. Více podrobností hledejte ZDE.

 

 

Konec roku je k fandům hororu štědrý a zdá se, že by si na nedostatek zábavy neměl stěžovat opravdu nikdo. V kině se kupříkladu dostane na další kousek z tradičně interesantní španělské školy. Horor zkušené a prověřené režisérky Mar Targarona "Kukačky" slibuje zajímavou zápletku i netradiční nápad.

"Horor Kukačky vypráví příběh mladého páru Marca a Anny. Oba jsou oddáni svým pracím, připravují se na rodičovství, ale stále nejsou se svým životem spokojeni. Touží po zlepšení v kariéře, domácnosti a vztahu. Žijí v malém bytě na okraji Barcelony, z něhož se oba snaží uniknout. Jednoho dne se rozhodnou vyměnit si na týden domov s Hansem a Olgou, starším německým párem, se kterým se seznámili přes internet.

Výměna domu jim umožňuje pohled do ideální budoucnosti, do doby, kdy dosáhnou stability a profesního úspěchu. Dům Hanse a Olgy má vše, po čem vždy toužili: luxus, prostor, svobodu, velký pozemek... Poté, co Marc objeví tajnou místnost, zdánlivá idyla se promění v paniku a noční můru. Mladý pár si začíná uvědomovat, že cena za tuto dovolenou bude příliš vysoká." 

 


Kukačky - trailer

 

Na dětských hrách není nic děsivého. Dokud se do nich nepustíte v Salemu. Potom se může lecos zvrtnout a své o tom ví už i Natalia Dyer, jedna z hvězdiček seriálu "Stranger Things". Eren Celeboglu a Ari Costa rozjeli děsivé hrátky v novince "Před pikolou, za pikolou".

"Skupina salemských teenagerů objeví prokletý nůž, který probudí démona. Ten je donutí hrát hrůzostrašné a smrtelně nebezpečné verze dětských her, ve kterých nelze vyhrát, pouze přežít."

 


Před pikolou, za pikolou - trailer

 

Pro padavky a příliš vystrašené filmové fandy je tu snímek "Pět nocí u Freddyho". Emma Tammi tenhle film s oživlými paňacami a vrátným směřuje nejspíš na mladší diváctvo a podle toho se bude odvíjet také jeho level strašení.

"V kůži Mika (Josh Hutcherson), hlavního hrdiny Pěti nocí u Freddyho, byste určitě být nechtěli. Sám pečuje o desetiletou sestru Abby a dosud se nevyrovnal s neobjasněným zmizením dalšího sourozence před více než deseti lety. Čerstvě bez práce a s perspektivou, že přijde o Abbyino opatrovnictví, přijme práci nočního hlídače v uzavřené pizzerii Freddyho Fazbeara.

Na první pohled se to může zdát jako pohodová a nenáročná práce, jenže Mike záhy zjistí, že Freddyho restaurace skrývá četná překvapení a že většina z nich není ani trochu příjemná. Nevysvětlitelné události, do nichž se Mike zaplétá čím dál víc, ho postupně zavedou situace, která připomíná tu nejděsivější noční můru, jakou si můžete představit. Zdánlivě nudná šichta se tak mění v boj o život, ve kterém soupeř nehraje ani trochu podle pravidel."

 


Pět nocí u Freddyho - trailer

 

Tentokrát se dostane v kinech i na českou produkci a věřte nevěřte - navíc jsou první reakce víc než pozitivní. Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček vyrukovali s filmem "Přišla v noci", který je českou variací (tedy s humornými prvky) na home invasion horor.

"Když si pár třicátníků pustí přes práh matku jednoho z nich, netuší, že se právě ocitl v komorním očistci. Poklidný život se pomalu mění v chaotické trosky. Pěstěná šedesátnice Valerie je energická diva, která si krok za krokem podmaňuje nejen prostor bytu, ale i mysl jeho obyvatel. Plíživá domácí invaze nabírá na síle, jistoty se otřásají, hranice soukromí bortí. Mají matky a tchýně vždycky pravdu? Myslí to s námi dobře? A nejsou někdy právě proto těmi největšími monstry?

Film Přišla v noci Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara na tenké hraně černého humoru a home invasion hororu rozvíjí situaci, kterou v různých obměnách zažil každý z nás."

 


Přišla v noci - trailer

 

Konec roku se tradičně neobejde bez knih Stephena Kinga a v listopadu vyjdou dokonce knihy dvě. První z nich je sice starší, leč v dané podobě vychází vůbec poprvé. "Cyklus vlkodlaka" vydává Beta Dobrovský s měkkou vazbou a s původními ilustracemi.

"První výkřik se ozval od zasněženého železničáře, který cítil, jak se mu tesáky zahryzly do krku. Další měsíc se ozval výkřik extatické agónie napadené ženy v její útulné ložnici.Nyní se scény neuvěřitelné hrůzy objevují pokaždé, když na odlehlé mainské městečko Tarker Mills zasvítí úplněk. Nikdo neví, kdo bude napaden příště.Jedno je však jisté. Když měsíc ztloustne, Tarker Mills zachvátí ochromující strach. Ve větru je totiž slyšet skučení, které připomíná lidská slova. A všude kolem nechává stopy netvor, jehož hlad nelze ukojit…"

 

 

Aby toho nebylo málo, v novém vydání a s novou obálkou vychází u Dobrovského také oblíbená povídková sbírka Stephena Kinga "Noční směna".

"Dvacet příběhů, v nichž nic není, jak se zdá, a temné stíny noci pronikají i do bezpečného světla dne. Příznivci krále hororu dobře vědí, že Stephen King nevyniká jen znamenitými romány, ale píše i skvělé povídky. Ve dvacetizneklidňujících příbězích této sbírky to dokazuje s virtuozitou přímo mistrovskou. Zavede nás na důvěrně známá, obyčejnámísta, která na první pohled nevzbuzují žádné podezření.

Střední škola, prádelna, kukuřičné pole, to nejsou prostředí, která by včlověku budila hrůzu, jenže ve světě Stephena Kinga může démonickým silám sloužit každé místo. Když je doba příhodná, majítemné síly moc a oběti jsou zaskočeny nepřipravené…"

 

 

Po delší době v češtině vychází další kultovní a notoricky známé dílo - "Exorcista" Williama Petera Blattyho. Pokud třeba znáte pouze stejně tak ikonický film, určitě si dejte i literární podobu, kterou vydává Fobos.

"Poté, co se během svých studií na univerzitě v Georgetownu doslechl o podivných událostech, k nimž došlo v Marylandu v roce 1949, se William Peter Blatty pustil do psaní díla, které se později stalo jedním z literárních fenoménů druhé poloviny dvacátého století.

Románu Exorcista, který lze bezesporu označit za Blattyho opus magnum, se od prvního vydání v roce 1971 jen ve Spojených státech prodalo více než třináct milionů výtisků a dočkal se překladu do bezpočtu světových jazyků. Jeho úspěch navíc podtrhla i vřele přijatá hollywoodská adaptace Williama Friedkina, která vstoupila do kin o dva roky později a stala se jedním z nejslavnějších filmových hororů všech dob.

O co tedy v příběhu jde? Jsme svědky zvláštního chování dvanáctileté dívky Regan, dcery slavné herečky. V noci se v domě ozývají tajemné zvuky, nábytek se sám od sebe hýbe… a objevují se další a další děsivé jevy, které si nikdo nedokáže vysvětlit. Situace se postupně zhoršuje (pod okny dívčina pokoje je nalezena mrtvola nejlepší přítelkyně její matky), až nakonec zbývá jediná možnost – uchýlit se k exorcismu."

 


Fobos vydává i amerického muzikanta a spisovatele Ronalda Malfiho a po debutu v češtině "Pojď se mnou" je na řadě další kousek nazvaný "Černý jícen". Ten je inspirován skutečnou událostí a dojde na traumata z dětství a snahu postavit se jim.

"Dlouhých dvacet let utíká Jamie Warren před temnotou. Pronásleduje ho trauma z dětství a vyčítá si, že se otočil zády ke svému postiženému bratrovi. Jenže pak se díky sledu podivných událostí znovu setká nejen se svým bratrem, ale také se dvěma kamarády z dětství. Všichni mají neodbytný pocit, že je dohromady svedl osud.

A všichni začnou vzpomínat na jedno léto kdysi dávno, na prapodivná kouzla, která je v hlubokém lese učil ještě prapodivnější muž, a na strašlivý čin, který je dodnes budí ze spaní. Tito outsideři a životní ztroskotanci se teď musejí semknout, vyrovnat se svou minulosti a pustit se po stopě netvora. Černý jícen je krvavé a mysteriózní hororové drama inspirované skutečným případem vraždy dvanáctileté dívky, k němuž došlo v roce 2014 v americkém státě Wisconsin. Ronald Malfi je rozený vypravěč a někdy je označován za novodobého nástupce Stephena Kinga."

 

 

Fobos začal vydávat také klasická hororová díla v edici s měkkou vazbou a tím nejnovějším je román Todda Keislinga "Ďáblův potok". A s ním další temné tajemství...

"Asi pětadvacet kilometrů od městečka Stauford v Kentucky se nachází Ďáblův potok. Podle místní legendy u něj stával kostel Církve svatých hlasů našeho Pána – sekty smrti, v níž Jacob Masters kázal evangelium bezejmenného boha. A jako u většiny legend se i tady mezi kořeny a kostmi najde zrnko pravdy.

V roce 1983 se u Ďáblova potoka odehrála hromadná sebevražda a kostel shořel. Přežilo jen šest Jacobových dětí a jejich prarodiče, kteří se svému bývalému pastorovi postavili na odpor. Dětem se začalo přezdívat „staufordská šestice“, a ačkoli jejich dospívání poznamenala neustálá pozornost a výsměch okolí, za třicet let už na ně skoro všichni zapomněli. Jejich těžký úděl je minulostí a po Jacobu Mastersovi zbyly jen strašidelné historky, které se vyprávějí u táboráku.

Jack Tremly, jeden ze staufordské šestice, se po smrti babičky Imogene do Staufordu vrací, aby vypořádal dědictví. Objeví tam však i tajemství, které mu Imogene dříve zamlčela, tajemství, které se týká jeho otce a kostela. Tajemství, které už nemůže zůstat déle pohřbeno."

 

 

Po stopách nejznámějšího skotského vraha vůbec se vypravíme v románu "Historie děsu" Luka Dumase, který si vzalo na svá bedra nakladatelství Laser.

"Grayson Hale, nejslavnější skotský vrah historie, je známý spíše pod jiným jménem: jako Ďáblův advokát. Když se pětadvacetiletý americký postgraduální student přiznal k vraždě svého spolužáka Liama Stewarta a tvrdil, že jej k činu přiměl ďábel, okamžitě na sebe strhl veškerou pozornost. Po letech je však Hale ve vězení nalezen oběšený ve své cele a policisté objeví rukopis, který slibuje odpovědi na otázku, jež celý národ pronásleduje jako stín: byl Hale šílenec, nebo celou tu dobu říkal pravdu?"

 


Se svým hororem vyrukovalo i nakladatelství XYZ, které nabízí příběh z nejděsivějšího místa světa. "Ostrov panenek" napsal Jeremy Bates a uvidíme, zda věřit na pověry...

"Měl to být pohodový výlet. Na mexický ostrov Isla de las Munecas ověšený nekonečným množstvím dnes už dost zchátralých panenek. Prý tam kdysi došlo k vraždě. Prý se tam dějí nepředvídatelné věci. Ale kdo by věřil na pověry. Skupina přátel vyjíždí na ostrov shánět materiál pro natáčení dokumentu. Jenže. Co tady dělá ta holčička? A kdo zabil Miguela? Obklopeni strachem a paranoiou a pronásledováni neznámým vrahem stráví na ostrově nejdelší noc svého života… "

 


Co by to bylo za měsíc, kdyby nedošlo i na nějakou duchařinu. Camilla Bruce se díky Fobosu představí českým čtenářům knihou "Všechna ta krev, co nás spojuje"...

"Otec a syn přijeli na rozhrkaném voze a zabrali pozemek. Když postavili dům a stáj, připojily se k nim matka a dcera. Zorali pole, zřídili obchod a hostinec a žili z toho, že občasným pocestným nabízeli jídlo a nocleh. Vždyť kdo by v nehostinné prérii odmítl teplé sousto a přístřeší? Zvlášť když je dívka z hostince tak přívětivá a hezká a vlasy má jako oheň. A nejen to: umí mluvit s duchy mrtvých a věštit z karet a z dlaně budoucí osud. Kdo by odolal?

A pak jednou lidé z města objevili v řece zohavené tělo muže. Později nalezli další dva. Začali se pravidelně ztrácet pocestní, jejich těla se však nenašla. Kdo to udělal? Stvůra, které zachutnala lidská krev? Potulná banda zločinců? Dívka z hostince nabídla, že se na to zeptá obyvatel záhrobí. Odpověď zněla: Viník je osamělý vrah. Muži z hostince ovšem vídali skupinu jezdců. Kde je pravda? Nebo je to všechno úplně jinak?"

 


Další dílo C.J. Tudor vychází u Kalibru a na své si přijdou milovníci katastrofických hororů. A vězte, že vám při čtení "Závěje" bude pořádná zima. Inu, lepší už to letos nebude.

"Temný katastrofický horor od celosvětově oblíbené mistryně mrazivých příběhů. Tři obyčejní lidé čelí děsivé skutečnosti a riskují vše, aby dostali šanci na záchranu… a vykoupení. Hannah se probouzí v havarovaném autobusu uvězněném vánicí. Meg sedí v lanovce, která uvízla vysoko nad zasněženými horami. Carter hledí z okna izolované lyžařské chaty, jejíž generátor začne v bouři vypovídat službu. Pokud selže, hrozí, že něco, co se skrývá uvnitř, unikne. Všechny tři čeká boj o život. Boj s nebezpečím, které má moc pohltit celé lidstvo…"

 


Také domácí scéna se má čím pochlubit. Petr Boček spojil síly s Romanem Bílkem a pánové společně stvořili příběh nazvaný "Temné stránky", v nichž vyšlou partu záhadologů do Roubalovy Pohádky. Vydává Golden Dog.

"Trojice záhadologů z oblíbeného webu Temné stránky se vydává do hloubi šumavských hvozdů k usedlosti Pohádka spojené s řáděním sériového vraha Ivana Roubala. Opravdu jim jde jen o natočení zajímavé reportáže, nebo za tím vězí i něco jiného, mnohem děsivějšího? Vždyť každý z nás má v duši temné stránky…"

 


Máte slabost pro klasickou literaturu a rádi objevujete stopy hororu ve starých textech? Potom si dozajista smlsnete na kolekci "V říši mrtvých", kterou nakladatelství Golden Dog navazuje na "Umrlčí věnec".

"V této antologii vás čeká 43 strašidelných příběhů české literatury 19. století. Všechny spojuje mysterium smrti a věci s ním spojené: svět nemocnic, blázinců, piteven, mučíren, márnic a hřbitovů, šeptání umírajících, výkřiky a vzdechy mučených, ďábelský smích nemrtvých, duchové, vraždy a šílenství. Záměrem sestavitele bylo představit co nejpestřejší výběr temných příběhů české literatury 19. století.

Naleznete v nich jak fantastické, tak čistě reálné zlo. Žánrově se jedná o protipověrečné texty, klasické povídky, báje a pověsti, pohádky a také parodie na „hrůzostrašný škvár“, který si brali na paškál mnozí tehdejší mravokárci. Jejich soudobou recepci sice může poněkud komplikovat archaický jazyk, pomalejší spád děje nebo podrobnější popisy, zato vás zcela jistě odmění nezaměnitelným kouzlem dávno zašlých časů."

 


Dalšího svazku se dostalo také edici Zrnka temnoty, v niž Golden Dog dává šanci kratším novelám, které rozsahem přesáhnou stovku stránek jen o fous. Mix hororu a temné fantasy "Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech" napsala Karin Novotná, kterou možná znáte z antologie "Červi v hlavě".

"Víte, jak to chodí. Základka je jako zlý sen, obzvlášť když jste knihomolka na prahu puberty a vypadáte trochu jinak než ostatní. Snažíte se zapadnout, anebo těch pár let alespoň přežít. Rebeka věří, že už ji nic nepřekvapí. Pak se ale ukáže, že tu největší bitvu má teprve před sebou.

Stačí jedno podivné setkání a už nikdy se nebude dívat na oblohu jako dřív. V bouřkových mračnech se totiž ukrývá něco daleko temnějšího než déšť, hromy a blesky. Proti čemu vlastně bojuje? A existuje způsob, jak to zastavit? Možná si nakonec bude přát, aby ta bouře nikdy neskončila…"

 


Kratší povídkový soubor vyšel také Janu Hlubkovi u nakladatelství Canc a jeho název je "23:55".

"Hodiny tikají. Za pět povídek odbije půlnoc. Temná a mrazivá, vzbuzující beznaděj a podporující primitivní pudy. Dovolte vlastní imaginaci, aby vás schvátila. Žádný svět není tak magický jako ten ve vaší hlavě. Nakladatelství Canc uvádí sbírku, jež mapuje povídkovou tvorbu kontroverzního spisovatele Jana Hlubka od počátku až do roku 2023 a svými žánrovými přesahy tečuje několik literárních odvětví."

 


Máte doma potomka a také byste jej rádi zasvětili do tajů hororu? Potom je tu pro vás půvabná knížka Marka Hautaly "Kryšpín Kůstek a prokletí knihovního psa". Horor pro děti starší osmi let vydal Golden Dog.

"Kryšpín Kůstek nerad čte. Opravdu nerad. Když otevře knihu, písmena se promění v mravence a jeho začne bolet hlava. O návštěvy knihovny nestojí, navíc tam mají psa Záložku, kterému smrdí z tlamy. Otec ho však nenechá jen hrát videohry. Kdyby už Kryšpín Kůstek měl něco číst, tak vzrušující knihy. Je však přesvědčený, že takové neexistují. Jenže svérázná knihovnice Sklep-Ula mu ke čtení nabídne právě jednu takovou vzrušující knihu. A ta ho pohltí. Nemůže přestat číst. Za žádnou cenu ale nesmí nahlas přečíst poslední stránku. Nikdy…"

 


Na světě je také čtvrté číslo hororového časopisu "Krátký řez", který klasicky nabízí parádní žánrové čtivo.

"Tentokrát se z českých hororových luhů a hájů můžeš těšit na jednoho autora a jednu autorku. S povídkou o jednom zvláštním děvčátku se představí Alexandra Haverská. Roman Bílek se pak v povídce Symptom hněvu podívá do jedné třídy, kde to nemá učitel ale vůbec jednoduché. Zástupcem angloamerického hororu je v Krátkém řezu 4 americký spisovatel Scott Nicholson, kterého můžeš znát dokonce ze dvou českých překladů, které však vyšly pouze jako e-knihy. My ti Scotta představíme povídkou Musíš jim říct, že je miluješ, která v tobě dovede po dočtení ještě chvíli rezonovat.

Není to ale jediný zástupce angloamerického hororu, protože v časopise najdeš povídku Prokletá Jarvee. Napsal ji anglický autor William Hope Hodgson (1877-1918) a patří do jeho série s okultním detektivem Carnackim. Touhle povídkou bychom s Honzou Vojtíškem rádi založili rubriku starých hororů. A jak už je u Krátkého řezu zvykem, i tentokrát Honza vybíral povídky jak na Slovensku, tak v Polsku. V případě Slovenska ti časopis přináší povídku Ingrid Rudavské, která vypráví o jedné terapii… A v případě polského hororu se můžeš těšit na Agnieszku Biskup, kterou už můžeš znát i z antologie Polské noční můry.

Nechybí ani něco navíc, čímž jsou v Krátkém řezu 4 dvouvětné horory. Ano, je to něco hodně speciálního, tak zkus, jak se čtyřem autorům povedlo vměstnat hrůzu do pouhých dvou vět. A tímto úkolem se pasovali: Radoslav Kozák, Alena Čadová, Petr Boček, Ivana Gašparíková a Honza Vojtíšek."

 


No a na úplný závěr ještě jedna chuťovka, na které si smlsnete sic taky po setmění, ale trochu jinak. Autorka hororových knih "Zlovolné bytosti" a "Oko čarodějnice" Nelly Černohorská totiž stvořila sbírku čuňácké poezie "Čuňazie" a pokud je vám její uvolněný styl příjemný, smlsnete si rozhodně i tentokrát. I když trochu jinak... Vydává Golden Dog.

"Čuňazie, pokleslá básnická sbírka tepaná v duchu lidového řemesla, plná expresivních veršů, které zanechají lechtivou příchuť na jazyku. I láska má své trampoty. Ztraťte se v Čuňazii, vášnivé zemi, kde kvete neřest a sklízí se nemravnosti. Pijácké zkazky, veršované tužby, žertovné miniatury či hravé etudy? Čuňazie, básně s podvazky! VAROVÁNÍ Četba může způsobit tvrdé pyje a mokré klíny. OVĚŘENO!"

 

 

Vybrali jste si? Divili bychom se, kdyby ne...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.