Lednové strašání

Po předvánoční krvavé smršti bývají začátky roku poklidnější. Ale i tak je pořád na co koukat a co číst a to je skvělá zpráva.

Na "Noční koupání" není zrovna ideální doba. Pokud tedy nemáte zrovna fancy bazének se zatahovací střechou. Ale jak se zdá, podle režiséra Bryce McGuireho stejně není příliš o co stát. Otázkou zůstává, jestli bude o co stát alespoň u nového hororu s tímhle titulem...

" Hrdiny hororu Noční koupání jsou Wallerovi, rodina, jež se právě nastěhovala do domu s velkým bazénem na klidném předměstí. Právě možnost pravidelně rehabilitovat ve vodě byla hlavním důvodem, proč si tohle místo vybrali jako svůj domov. Táta Ray je bývalý úspěšný hráč baseballu, jemuž kariéru přeťalo nepříjemné degenerativní onemocnění.

Ray se nevzdává a věří, že pravidelné cvičení může vést až k zázračnému vyléčení. Manželka Eve a dvě dospívající děti si koupání na zahradě taky užívají dosyta. Protože jsme ale v hororu, idylka netrvá dlouho. Dům, do něhož se nastěhovali, má děsivou minulost a Wallerovi se mají stát její součástí. Vše, čeho se bojíte, se skrývá pod hladinou a čeká na pravou chvíli. Čeká na člověka, který dostane uprostřed noci báječný nápad si jít zaplavat. Naposled v životě."

 


Noční koupání - trailer
 
 
Rok jsme nakousli i s domácím titulem. Filmu "Krvavý Johann" bylo předlohou dosud nevydané dílo oblíbené dvojice František Kotleta / Kristýna Sněgoňová. Nakolik se jejich brutálně akční řezničina plná hlášek povedla přetavit do filmu režiséru Jakubovi Krumpochovi můžeme být právem zvědavi.
 
"Stará legenda o Johannovi Faustovi ožívá ve chvíli, kdy je propuštěn z temnot a po několika stoletích strávených v pekelném vyhnanství rozpoutá noc hrůzy, na kterou Praha dlouho nezapomene.

Obětí a mrtvol přibývá. Johann si za pomocí upírů, zombíků a mutantů pokouší podmanit celé město. Zastavit se ho pokusí až jeho bývalá milá Markéta, která ho před staletími do temnot zahnala. Do příběhu zasáhne nečekaně i další člen rodiny Faustů, o kterém si všichni mysleli, že je dávno mrtvý…"
 

 


Krvavý Johann - trailer
 
 
Španělský filmový horor je u nás poměrně oblíbenou disciplínou, ale románů od španělských autorů našinec zase tolik neužije. Alespoň s jedním z nich se nás rozhodlo seznámit nakladatelství Golden Dog a volba padla na "Řeč ptáků" Víctora Sellése.
 
"Všechny věci tohoto i onoho světa jsou propojeny neviditelnými vlákny. Tisíce let se druidové snažili zacelit trhliny, které nás spojují s druhým světem, a udržet na uzdě tvory, kteří tam sídlí. Jejich pokusy bohužel nebyly vždy úspěšné. Abel nikdy nepochopil, proč se na něj matka dívá, jako by nebyl její, jako by na tento svět nepatřil.
 
S pomocí kamarádky Tanii se musí postavit záhadě svého původu a vstoupit do Rozmazaného světa, jehož obyvatelé ohrožují zdánlivý klid Arbientes, malé galicijské vesnice, která skrývá víc tajemství, než si její obyvatelé dokáží představit. Když se obě dimenze začnou střetávat, bude uzavření portálu, který je odděluje, v rukou tajemných postav, jež nad tímto podivným vesmírem bdí."
 


Druhou reprezentantkou španělské hororové scény je Layla Martínez, které shodou okolností vydalo novinku "Červotoč" nakladatelství Paseka. Pro začátek určtě dva zajímavé vzorky pro seznámení se hrůzami Pyrenejského poloostrova.

"Všechny domy uchovávají historii těch, kteří v nich žijí. Tenhle stojí na kraji zapadlé španělské vesnice a jeho stěny vyprávějí o hlasech, jež se ozývají pod postelí, a o zmizeních, která se možná nikdy nevysvětlí. Sousedé se obou obyvatelek straní. Babička tráví dny rozhovory se stíny, které přebývají za zdmi a uvnitř skříní. Vnučka se do domu vrací po incidentu s místní nejbohatší rodinou.

Při rozplétání tajuplného děje se do mysli vkrádá podezření, že postavy, dům i samotné vyprávění se rozpadají, jako by je rozežíral červotoč. V ohromujícím debutu kombinuje autorka černý humor s folklórem a katolickou tradicí. Babičce s vnučkou propůjčuje silné hlasy, které nám střídavě líčí příběh o odplatě, násilí a třídním boji."

 

 

Ani letos se nejspíš nevyhneme záplavě knih Darcy Coates. U Fobosu se jí navíc rozjíždí nová série "Strážkyně hrobu", která čtenáře vezme místo do strašidelných domů na hřbitov. První díl této řady se jmenuje "Šeptající mrtví".
 

"Keira je bez domova, pronásledovaná a zoufale se snaží uniknout prudké bouři. Útočiště najde v opuštěné zahradníkově chatce. Ta stojí na okraji hřbitova a ze všech stran ji obklopují hroby: některé nedávné, jiné stovky let staré a všechny zanedbané. A ve tmě slyší šeptání neklidných mrtvých.

Hřbitov ožívá nezřetelnými spektrálními siluetami, v jejichž čele je žena, jež zemřela příliš brzy. Keira je jediným člověkem, který ji vidí, a nyní se stala jejím novým cílem. Keira je odhodlaná duchovi pomoci do příštího života. S nečekanými novými přáteli zkoumá minulost zesnulé ženy, přičemž odhalí příběh plný klamu, nešťastné lásky a vraždy.

Minulost však není tak prostá, jak se zdá, a Keiře rychle dochází čas. Zamotá se do nebezpečné sítě a musí najít způsob, jak ducha osvobodit… i kdyby kvůli tomu musela obětovat vlastní život."

 

 

Naopak posledního dílu se u Fobosu dočkala série "Útěk z Výhně" Alexandera Gordona Smithe. Knihou "Poprava" vše končí a jestli jste četli předchozí tituly, nenecháte si určitě ujít ani ten finální.

"Prolomili jsme brány Výhně a unikli podzemním děsům, ale zjistili jsme, že celý svět se stal vězením a Alfred Furnace jeho pánem. V ulicích řádí jeho armáda monster, vojáků v černém a krys, která za sebou zanechává jen potoky krve a šílenství. Ti, co nezemřou, jsou proměněni a stávají se otroky Furnaceovy krutovlády. Zuří válka, po níž už žádné další války nepřijdou. Válka, po níž z planety zůstanou jenom trosky.

I ze mě je monstrum. Jsem jedním z Furnaceových dětí. Vlastně nejen to. Mám se stát jeho novou pravou rukou. Jeho novým generálem. Jsem tak zároveň tím jediným, kdo ho může zastavit. Musím najít způsob, jak využít své schopnosti k jeho zničení. Přitom však riskuju, že se sám stanu silou, která nás všechny zahubí. Nevím, jestli jsem odsouzencem k smrti, nebo katem. Nemám ponětí, kdo zemře: já, Furnace, nebo celé lidstvo. Vím jen, že dnes to tak či onak všechno skončí."

 


Fobos přidal nový kousek také do řady Smrtihlav, která nabízí čtenářům klasická hororová a sci-fi díla světových autorů. Tentokrát se dostalo na román "Dražebník" americké autorky Joan Samson.

"V sérii děsivých událostí, jež by se mohly stát kdekoli a komukoli, přichází rodina Mooreových o všechno – majetek, svobodu, odvahu i důstojnost. Stejně jako další lidé z malého města Harlowe, kterým změní život přítomnost zákeřného cizince Perlyho Dunsmora. Ten přesvědčí místního šerifa, že potřebuje zástupce, aby předešel možné kriminalitě. A peníze na jeho plat by se měly vybrat na dražbě, do které rodiny věnují nepotřebné věci.

Vše ze začátku vypadá nevinně, jenže po první dražbě, vedené Perlym Dunsmorem, kterému lidé nedokáží odolat, se ukáže, že dražby budou pokračovat. A od místních se očekávají pravidelné a hodnotné příspěvky. Je jasné, že něco takového se mnohým nelíbí, jenže právě těm se začínají stávat různé „nehody“. Dunsmorovy požadavky jsou stále dotěrnější a následky odmítnutí zlověstnější. Kam až může dražebník zajít? Co všechno může farmářům vzít? A najdou odvahu se manipulátorovi postavit?"

 


Tolik tedy pozvolný start roku, ale brzy budeme servírovat únorový nášup. Tak se s konzumací neflákejte!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.