Report z devátého Prague Gothic Treffen

pgt9 sJak jsme viděl deváté Prague Gothic Treffen? Tady je stručný souhrn a pár našich postřehů – a nestyďte se nám napsat ty svoje.






 
 
PÁTEK
 
Favourite Slave: Rok se s rokem sešel a na partylistu se znovu objevilo největší setkání gotiků v ČR, neboli Prague Gothic Treffen. Kdo si však myslel, že u 9. pokračování zůstalo vše při starém, ten se hluboce mýlil. Poprvé se z PGTčka stal dvoudenní candrbál a právě na otevírací páteční „zahřívačku“ se podíváme trochu podrobněji…

Ve spolupráci s pražským spolkem RARE se v Basement baru konal koncert dvou žánrově velmi zajímavých kapel. Ještě předtím však celý večer odpálil svým setem mozek RARE, DJ Whydie?. Já jsem dorazil při reprodukované „Víře“ Roberta Šmída a musím uznat, že lepší začátek si těžko představit. Zbytek setu probíhal v poklidném tempu, a tudíž se dalo nerušeně klábosit v přilehlém foyer. 

Naše alkoholové rozjímání přerušil až nástup rakouské „reinkarnace“ legendy všech legend - Iana Curtise. Že si říkáte, co to melu za …? Ten, kdo v pátek dorazil do Basementu, mi musí dát za pravdu. Stylizace one-man projektu Gran do gotické ikony je více než zjevná.  Žánrově se tento Vídeňák pohybuje v post-punkových, kraftwerkovských či dokonce rock & rollových vodách. Hudebně velmi pestrý set se z valné většiny skládal z aktuální desky "Chair". Vypíchnout lze fláky jako „Brain Freeze“,“Wooden Beads“ či totálně ujetou „Lipstick“, v níž umělec žehrá nad poslední černou rtěnkou. Prostě úlet jako prase, který nelze jinak než doporučit! 
 
 
Druhou hudební položkou večera byli Mueran Humanos z předaleké Argentiny. Synth post-punk dvojice Carmen Burguess a Tomás Nochteff zcela zaplnil klub a pařilo se vostošest. Zazněly songy jako „Horas Tristes“ či „Cosméticos para Cristo“. Zajímavě vystajlovaná byla především Carmen. Kombinaci růžové sukně a trička s nápisem Throbbing Gristle bych opravdu nečekal. Musím se však přiznat, že ani přes zájem většiny přítomných a velké úsilí obou aktérů mě jejich vystoupení tolik nevzalo (i když z CD mi zpětně zní dobře) a tudíž jsem druhou část setu strávil spíš na baru. 
 
 
Následovala afterparty pod taktovkou RARE DJs. Já jsem se však se svojí skvadrou odebral nakoupit nejrůznější lahodné drinky do nejbližšího „sklepa“. Po soukromé (veřejné) venkovní afterparty jsme se odebrali do svých domovů nabrat síly na fenomenální a velmi mocné sobotní pokračování…
 
 

SOBOTA

Demi: Pomyslnou vstupní branou sobotního programu byl stylově vchod Olšanských hřbitovů. Sám jsem vyrazil na místo činu o chvíli později a právě v danou chvíli spadl z nebe neskutečný lijavec, který jsem naštěstí strávil v tramvaji, odhodlán prostě nevystoupit, dokud se to celé nepřežene. Štěstí se však usmálo, takže jsem vyskočil do pár kapek a slunečného počasí. Dokonce jsem natrefil na abnormálně milou paní od místních záchodků, která mne krom slevy za potřebu nasměrovala k černé skupince, která již naslouchala prvním informacím o slavných nebožtících. 
 
pgt9krchov


Asi čtyřicet figur, z nichž byla valná část ne česky mluvící, poklidně naslouchala a trpělivě čekala na překlad (tady patří velký dík Ondrovi Václavíkovi, který nejenže bravurně "obsloužil" zahraniční účastníky, ale navíc sám přidal hromadu informací navíc). Podívali jsme se mimo jiné třeba k místu spočinutí legendárních českých komiků Voskovce a Wericha, ale on byl vlastně zážitek sám o sobě pozorovat hlouček "havranů", který se sunul mezi náhrobky po koberci spadaného podzimního listí. Cestou se navíc nabalovali další členové této funebrácké expedice. V závěru již bylo znát, že se většina těší na piknik a nějakou tu ostřejší tekutinu. Párty začíná!

Beowulf: Po funeralních radovánkách byl na řadě stylový piknik, který se již tradičně konal na Parukářce. Ze začátku to nevypadalo s účastí moc dobře ale již brzy se začali trousit černooděnci, kteří nic nepodcenili a řádně se na piknik vybavili. K vidění byl i porcelán. ;) Někteří využili čas před zahájením samotného PGT hraním vikinských šachů, jiní se zase družili, baštili či pili dobroty na dekách, zkrátka piknikovalo se jak se patří. Nakonec byla vyhlášena i soutěž Spookie Cookie a vítězkyně byla obdarována volným vstupem na PGT.
 
 pgt9 spookycookie
 
Ezechiel: Už jste to četli mnohokrát, takže nemá smysl znovu opakovat, co všechno nás během příprav devátého Prague Gothic Treffen potkalo. Přes všechny změny nám tedy přišlo skoro až neuvěřitelné, že se do předsálí klubu Storm, ze kterého jsme se během tří hodin pokusili udělat co možná nejútulnější místo na party, začali konečně trousit první návštěvníci. A co nás zahřálo u srdce asi nejvíc, je fakt, že téměř všichni chápali provizorní podmínky (tedy drum and bass party vedle, která ale nakonec rušila mnohem méně než jsme čekali) a sem tam pronesli i nějaké to povzbudivé slovo. To je pro nás věc nejcennější.

První se chopil DJského pultu DJ Chlorophyll von Needle a i když to byla jeho premiéra (a byl bedlivě sledován zvídavou čočkou televizního štábu, nabírající materiál pro "Kmeny"), popral se s tím statečně. Pravda, na parketu tou dobou zatím příliš živo nebylo, ale tak už to na kytarových scénách chodí – před desátou se hlavně popíjí a konverzuje. Ostatně, jsme na "treffen"/setkání, a je to tedy v pořádku. První tanečníky (tedy spíše tanečnice pod vedením neúnavných deathrockerek Nebožky a Madúzy) přivábila pod pult až berlínská DJane Ina, která vsadila spíše na novější věci (třeba kolem vydavatelství aufnahme + widergabe, Death # Disco a podobně). Sympatický "berlínský" set kytarovou stage rozhodně občerstvil a náš pořadatelský tým si podupával botkou až před klubem.
 
DJane Ina

Pak už ale přišel čas vylosování tomboly (a že bylo o co hrát!) a předání dodatečných cen naší milionté čtenářce. A když už jsme se tam tak pěkně sešli, rovnou vznikla i fotozdravice pro Bruno Kramma s přáním brzkého uzdravení. Pravda, samozřejmě u toho byla jenom část účastníků, protože zbytek tou dobou trsal na Daniela Myera a The Ringa, ale i tak účast povzbudila a děkujeme všem, co do toho šli s námi. A abyste věděli, že vaše účast nebyla k ničemu, tady máte doslovnou Brunovu reakci: "Oh, this is the sweetest since long. I m really touched. Thank you sooo much. I cant wait to come soon to Prague ..." tedy ve volném překladu: "Tohle je ta nesladší věc za dlouhou dobu, vážně mne to dojalo. Mooooc vám děkuji, nemůžu se dočkat až přijedu brzy do Prahy..."
 
Get Well Soon Bruno
 
 
Posledním zahraničním hostem na kytarách byla lipská DJane MadLyn, která nás svým setem loni na When We Were Young pěkně rozskotačila. V Praze sice zahrála na o něco umírněnější notu (jakkoliv jsme o hitovky samozřejmě nepřišli), ale i tak se na "pařplacu" stále někdo vlnil. Je sice pravda, že užší prostor XT3 je k nižšímu počtu tanečníků opticky mnohem milosrdnější než široký Storm, ale i tak se MadLyn během svých čtyř hodin snažila, seč mohla. 
 
DJane MadLyn

Beowulf: Pokud někdo dorazil po půlnoci na RARE stage, která se nacházela ve stylovém, avšak trošku zanedbaně pusobicím klubu "Alien", mohl zde narazit na štáb dokumentaristů a oproti warmupu vyrázně nižší účasti lidí. Přítomní se ale nenechali zahanbit a poctivě pařili na parketu do rytmu postpunku/minimalu/dark wave a jiných žánrů tak typických pro akce pořádaných pod hlavičkou RARE. I na třetí stage bylo tedy živo.
 
RARE
 

Pavel Zelinka: Zcela jistě výrazně větší účast než loni naplnila prostory Signal klubu už brzy po "otevíračce". Jen pro ilustraci – když hrál loni Daniel Myer v nejlepším, byl dole plný parket a nahoře sedělo pět lidí na baru. Tentokrát v nejlepším bylo dole plno (už na DJe Transistora), na baru úplně natřískáno a ještě velký houf lidí stepoval a kouřil venku před klubem. 
 
A teď k hraní. Hodnotit vlastní sety se mi nechce, jen mě překvapilo, že v půl osmé bylo na parketu už deset tanečníků. Po osmé se do hry vložili Daniel Myer s Markusem Muellerem, kteří už jsou sehraní z vlastních pravidelných parties, z nichž Planet Myer v posledních letech získala opravdu velkou prestiž. A pánové hráli dobře. Na začátku umírněně, bez velkých žánrových úkroků a divokých střihů. Prostě čechrali terén. Domácí DJ Transistor potěšil všechny oldschoolery. Jeho set sestával z EBM zlatodolu, který byl tu a tam proložen nějakou novější záležitostí. 
 
 
 
DJ Tranzistor
 
 

V půl dvanácté nastoupila podle plánu Lipská dvojka Myer/Mueller, kteří se docela úzkostlivě vyhýbali pokračovat ve stejném duchu, hráli zcela nové, často velmi experimentální kousky. Pak zpomalili, hráli třeba Björk, Royksopp (v remixu od Trentemollera), Woodkida, cover Elvise Presleyho od Nicka Cavea, aby následně na poslední hodinu nasadili maximální párty mód s hitovkama, bláznivinama (Technotronic, Modo), prolínačkama VNV Nation s Joy Division, Beastie Boys, The White Lies atd. Nebyl to takový úlet jako loni, ale stále jsme byli svědky vysoce nadprůměrného setu, který u nás jinak není nikdo schopen nabídnout.
 
DJ Daniel Myer


Po druhé hodině ranní pak nastoupil DJ Muchacho Roboto. Na něj si konečně zatrsalo pár aggrotechových skládačů krabic a dobrá nálada se nesla klubem až do půl šesté. Atmosféra byla po celou dobu velmi dobrá, sešla se tu neuvěřitelná směska oldschoolerů, mlaďasů (opravdu hodně) a dalších individui. Elektro párty se věru povedla!

Ezechiel: Závěrečný aftermejdan pro ty nejvytrvalejší na guitar stage jsme odehráli svépomocí v sestavě DJ Samgarr, DJ Ezechiel a DJ Nephilim, který klub dovedl do příjemného závěru v pět ráno. Pak už jen zbývalo posbírat všechny pavučiny, opatrně sbalit všechny fotky a plakáty a... a zase za rok. No, naštěstí to ale s dalším mejdanem nebude trvat tak dlouho – už za 14 dní tu přece máme Inkubus Sukkubus s XIII. stoletím

Díky, že jste nás v tom přese všechny potíže nenechali – už teď přemýšlíme o tom, jak udělat ten příští desátý ročník fakt nezapomenutelným. Čili pokud máte nějaká přání, nápady, zlepšováky nebo náměty, napište nám to do diskuse nebo na redakce@sanctuary.cz. Ostatně – je to party hlavně pro vás, ne? ;) Díky!

Fotky najdete v naší fotogalerii tady a tady.
 
pgtp picnic

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Od kolika se na to člověk cítí – maximálně Ti nenalejou ;-). Ale obecně je asi fajn, když mladší lidi, méně zvyklí chodit na podobný akce, jdou s někým zkušenějším.
Já chodil od 15ti a nalili mi všude a teď v 21 se ptají na občanku :x<br />btw: doporučuju jít minimálně ve 2, aby jsi nebyl ztracen mezi "bubáky" :))
Od kolika let je možný se účastnit?

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.