Jaké hrůzy přinese barevné září?

horor septemberJe tu září. Dacani jdou do školy, takže bude klid. Místo slunce prší, takže se bude líp válet. Padající listí a kapky bubnující do parapetu jsou pro čtení a sledování hororů ideální kulisou. Pojďme se tedy podívat, co nového se nám na zakrváceném záhonku urodilo. 




 


Na konci našeho seriálu o found footage jsem zmínil novinku "As Above, So Below", v níž nás režisér John Erick Dowdle ("Ďábel", "Karanténa" nebo "The Poughkeepsie Tapes") vezme na prohlídku pařížských katakomb. A ejhle. Distribuční síť našich kin k nám tentokrát byla milosrdná a tak je můžeme probádat i v sálech kin. Český titul zní "Pod zemí". Studentka oboru Městské archeologie Scarlet Marlowe (v podání Perdity Weeks) nalezne ve starých mapách pařížských tunelů záznamy o tajemné podzemní místnosti a rozhodne se, že se pokusí ji najít a prozkoumat. 

 

10641142 633311013434142 868236653136906895 n

 

"Své nadšení a odhodlání nakonec přenese i na partu speleologů a dobrodruhů. Přemluví je, aby ji do „dolní" Paříže doprovodili. Hned na začátku cesty míjejí nápis s varováním, že vstupují do říše mrtvých, bohužel ho ještě neberou vážně. O pár hodin později už ale všichni na vlastní kůži poznají, že se smrtí není radno si zahrávat, protože vás taková hra může stát i život.

Na výpravě krvavou pařížskou historií je začnou pronásledovat jejich vlastní tragické prožitky a traumata, která jsou v těchto ponurých místech až příliš reálná. Vrátit se nemohou, cesta zpět je zatarasená, a pokud si chtějí uchovat alespoň teoretickou naději na přežití, musí postupovat labyrintem chodeb a tunelů níž a níž, do míst, kde na ně čekají výjevy mnohem děsivější než ty, které zůstaly za jejich zády. Jenže kam hlouběji lze dojít z podsvětí? Ano, tušíte správně..."

 

Pod zemí - oficiální trailer

 

Bát se můžete i u snímku "Dřív než půjdu spát" (v originále "Before I Go to Sleep"), kterému byl předlohou stejnojmenný bestseller S.J. Watson. V něm hraje Nicole Kidman hlavní roli Christine, kterážto před lety utrpěla poškození mozku, dík kterému se jí pokaždé během noci vymaže paměť. Myslím, že se najde dost lidí, kteří by něco takového považovali spíš za dar. To však není případ Christine...

"Každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!"

Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se snažíi jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout."

 


Dřív než půjdu spát - oficiální trailer

 

Komu se do kina nechce, raději se vyvalí s knížkou do ušáku a poslouchá šumění deště, ten si bude moct doplnit vzdělání. Na pulty se totiž díky nakladatelství Akcent dostává povídková kniha klasika anglické literatury Charlese Dickense "Večerní stíny".  

"Zámožný mladý muž se se svou inteligentní a hezkou sestrou přestěhuje do starého domu z doby krále Jiřího II. Ale v domě prý straší. Žádný ze sloužících v domě společně s novým panstvem dlouho nevydrží, protože v něm kromě nich přebývají i duchové. Strach z nadpřirozených bytostí je žene ze služby. Nákaza různých domněnek a stálého strachu mezi nimi doslova řádí. A začínají se dít stále divnější věci." 

 

9788072685585

 

Jota nás seznámí s knihou Andrewa Pypera "Zloděj příběhů". Koho baví spisovatelské prostředí, které rád využívá kupříkladu sám pan King, ten si přijde na své.

"Patrick Rush, novinář ze známého celostátního deníku National Star, chová od dětství ambice stát se spisovatelem. Běžné životní starosti mu nedovolují, aby se této své touze věnoval naplno. Poté, co ovdoví, zůstává sám s malým synem, který pro něj znamená všechno. Jednoho dne náhodou narazí na inzerát propagující kroužek tvůrčího psaní a rozhodne se, že to zkusí. Pokusy jeho kolegů v kroužku se nesou vesměs v horrorovém ladění. Jenže literární žánr se brzy začíná mísit se skutečností. Dochází k vraždám, které se podobají tomu, co v kroužku ze své práce předčítala jedna z účastnic. Navíc Patrickovi někdo unese synka.

Autor ke svému záměru využívá přechodů mezi světem snů, světem literatury a světem reálným. Čtenáře vede tam, kam potřebuje, aby celek vyzněl dokonale dramaticky. Poskytuje řadu stop, jejichž počet se ale až do konečného vyvrcholení nezužuje..."

 

Zlodejpribehu

 

Třetího pokračování se u Baronetu dočkají fandové zombácké série "The Walking Dead", o kterou se v románové podobě starají Robert Kirkman a Jay R. Bonansinga. A o co v knize s podtitulem "Živí mrtví: Pád guvernéra 1" konkrétně půjde? Kromě pádu guvernéra samozřejmě...

"Woodbury... městečko v Georgii, vedené autoritativním Philipem Blakem, chráněný ostrůvek v krajině zamořené živými mrtvými... Jeho chabé bezpečí a stabilita však nejsou zadarmo - za výsadu života pod ochranou monstra zvaného Guvernér se platí vlastním svědomím!

To si postupně uvědomuje nejen Lilly Caulová, ale i další obyvatelé Woodbury. Samozvaný vůdce Philip Blake odhaluje svou pravou podstatu a dokazuje, jak tvrdý a nelítostný umí být."

 

Pad Guvernera

 

I další titul je úzce spoután s pohyblivými obrázky a ovoněn hnijícím masem zombíků. Díky Fantom Printu je totiž k mání první část série "Resident Evil" nazvaná "Konspirace Umbrella". S. D. Perry nás tak znovu přivádí do známého prostředí...

"Vstupte do světa hororového boje o přežití!

Raccoon City: odlehlá horská komunita, kterou znenadání postihne série brutálních vražd, k nimž došlo v okolních lesích. Začnou se šířit bizarní zprávy popisující útoky zákeřných stvůr, zčásti lidských… zčásti ne. Oběti jsou očividně sežrány.V epicentru úmrtí stojí temná, odloučená usedlost tajemné společnosti Umbrella Corporation. Dlouhé roky tady Umbrella nepozorovaně pracovala a prováděla údajně neškodný genetický výzkum.

Vyšetřováním těchto podivných událostí je pověřena zvláštní taktická a záchranná jednotka S.T.A.R.S., neobvyklá polovojenská skupina, která se pyšní různorodými specialisty, mezi něž patří sympatický Chris Redfield, bývalá zlodějka Jill Valentinová, ostrostřelec Barry Burton a tajemný velitel týmu Albert Wesker. Společně s ostatními příslušníky S.T.A.R.S. mají dobré důvody myslet si, že jsou připraveni na všechno.

Když ale jednotka S.T.A.R.S. do dlouho uzavřeného sídla pronikne, rozpoutá se hrůza, která překoná i nejhorší noční můry: střetne se tu se stvůrami popírajícími zákony života i smrti – s následky zakázaných experimentů, které se děsivě vymkly kontrole. Za vším navíc stojí obrovská, zákeřná konspirace, kvůli níž budou S.T.A.R.S. zrazeni zevnitř, jen aby se svět nikdy nedozvěděl tajemství Umbrelly. A pokud někdo přežije… možná bude závidět těm, kdo už jsou po smrti."

 
155235

 

Další titul nejspíš také není nutné nějak dalekosáhle představovat. Druhého pokračování se totiž dočkal obskurní "Sirotčinec slečny Peregrinové" Ransoma Riggse. Jeho podtitul zní "Podivné město" a o vydání se postarala opět Jota. Co v něm můžete čekat?

"Mimořádná pouť, která začala v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli na cestu do Londýna, podivného hlavního města celého světa. Doufají, že zde naleznou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Jenže ve městě ničeném válkou číhají nečekaná překvapení na každém rohu. A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové.

Sirotčinec slečny Peregrinové vtáhne čtenáře do imaginárního světa telepatie a časových smyček, cirkusových triků a vlkodlaků – do světa obydleného „podivnými" dospělými, vrahounskými stvůrami a bizarními druhy zázračných zvířat. Stejně jako v prvním díle v sobě i druhá část Podivných dětí spojuje napínavou fikci s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi a nabízí tak jedinečný čtenářský zážitek."

 
Sirotcinec Podivnemesto
 
Mezi hororem a literaturou pro mádežníky osciluje i další titul. Ten má na svědomí Lois Duncan a jmenuje se "Šiběniční vrch". Čím vás produkt vydavatelství Baronet chce zaujmout?
 
"Sedmnáctiletá Sarah Zoltanneová se proti své vůli ocitá v městečku Pine Crest, kam se její matka přestěhovala za svým partnerem. Konzervativní starousedlíci nevítají nové sousedy s otevřenou náručí a Sarah se v místní střední škole cítí jako vyvrhel.

 
V předvečer svátku Všech svatých se pořádají tradiční studentské oslavy a Sarah, v naději, že konečně získá kamarády, souhlasí s rolí věštkyně budoucnosti. Její přesvědčivý výkon má obrovský úspěch a Sarah zdráhavě souhlasí, že bude ve hře pokračovat. Nevinná zábava se však změní v noční můru. Spolužáci podezírají Sarah z čarodějnictví a chtějí ji vystrašit. Nakonec ale podlehnou davové hysterii a chystají se napodobit zfanatizovaný dav, který koncem 17. století oběsil v nedalekém Salemu devatenáct údajných přisluhovačů ďábla..."
 
šibeniční vrch
 
A to je pro tuto chvíli vše. Najdete si něco v zářiové nabídce, nebo budete dohánět resty? Dejte vědět, na co se zrovna chystáte.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Nevím kam to napsat, je to spíše na říjen. Smrt, hřbitovy.... tak třeba jen jako okrajový nápad ke knihám a filmům.<br /><br />http://www.nm.cz/Ceske-muzeum-hudby/Akce-CMH/Doprovodne-programy-k-vystave-Smrt-kmotricka.html
Fajn typ, někam se ho pokusím včlenit, díky;).Ozvi se mi případně ve volné chvíli na mail demimortuus@seznam.cz, díky.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.