Report ze křtu desky Schwarzprior

schwrprr krest sVždycky, když se na scéně objeví nějaká nová a zajímavá kapela, je to tak trochu svátek. A když má navíc (nejen) hudební charisma a produkuje jí debutovou desku sám Papež, můžete si snad nechat utéct křest v režii kolegů z RARE? Pokud už jste se do Basement Baru nevešli (což by se dalo pochopit), přečtěte si Kootchův report...




 

Fotky jsme si vypůjčili z oficiálního Facebooku Schwarzprior, playlisty nafotila Zu Synthie – díky! 

Konečně! Konečně tu máme něco nového, neotřelého. Něco, kde dopředu nikdy ani netušíte, co se bude dít, jak to bude hrát. Divnolidi z Ostravy a Prahy dali koule dohromady a vznikl zcela zásadní projekt, který (doufám) udrží laťku a bude novátorsky určovat, jak se ta elektrárna u nás bude hrát. Předkapelu jsme nestihli, protože jsme místo toho chlemstali votku na Letný a tak po příchodu do velmi obstojně zaplněného Basementu, kde nás uvítal sám Edgar, nic nebránilo startu koncertu Schwarzprior.


Schwarz (keyboards,machines), Pleha (machines,video) a Motal (vocal) nedávno vyrukovali s novou plackou "IDDQD", kterou né náhodou mixoval slovutný Moimir Papalescu (Vanessa, Magnetik, Alten Maschinen). Jak Papeže znám, nikdy by se ani neotřel o průměrnou kapelu, která by nesplňovala jeho vysoké požadavky, a proto mi bylo jasné, že to bude kvalitní. Ale to ještě neznamená, že se mi to  bude líbit!

Poprvé jsem je viděl před Vanessou v Chomutově a tam jsem to ještě nějak nepochopil (hnusnej klub, debilní zvuk, žádný světla). Druhý a třetí koncert se to rapidně zlepšilo a teď už mám pocit, že je hotovo, že kapela dosáhla přesně té rychlosti, kdy zatáhnete knipl k sobě a stroj se zvedne do vzduchu.

schwrprr krest2


Nemá cenu se bavit o začátku koncertu, protože jsme si i po show řekli, že to zvukař prostě nezvládl. Doufám, že jsem kluky natolik nalomil, že už příště přivezou svého, který uslyší hned od začátku, kde  je potřeba přidat. Ne že by to bylo potichu, ale poměry mezi synth-drum-vocal byly až do křestu dost nahovno. Ale po... po křtu to až podle mě začalo!

Najednou se objevily bicí, basy a ten sound začal dávat smysl. Netušil jsem, jak je “Optimus Prime” monstrózní pecka – jak se ozval ten synťák, tak jsem u toho opravdu hýkal blahem. Pro mě je to zatím jednoznačně největší hit kapely. Tomášovi najednou bylo výborně rozumět a nám se do nohou dala neutuchající přešlapovačka.

“Slyšíš to?” 

“Von zpívá ‘Smrt, Láska, Chcaní’” 

Další spektakulární pecka, která nepřipomíná nic, ale máte pocit, že jí léta znáte. Říká se, že nejlepší je to, co je nejjednodušší, ale to by se mi musel líbit minimalismus a tomu zrovna neholduju. Schwarzprior umí velmi přesně namíchat takový track, ve kerém je všeho akorát a i když tam ty minimalistické prvky slyším, neserou mě a naopak tomu dávají jasný výraz a xycht. 

Velmi tomu pomáhá expresivní vokál Tomáše Motala. On je velmi zvláštní persona, už jsem to někde psal, že mi přijde na koncertě jako paranoidní psychotik, který se jen na pódiu dokáže oprostit od svých mozkových defektů a pouze pohybovou performancí dokáže vyjádřit pocit z hudby. Velmi mi tím připomíná Borise Maye z Klangstabil, kterému, myslím, jde o podobnou věc.

Navíc bylo nechtěně  geniální, že celý concert byl vidět jen jako černá karikatura postavy, jenom ve velmi málo chvílích utíkal k plátnu, kde byl vidět normálně. Zato mašinkáři v pozadí byli osvětleni projekcí celou dobu, takže jsme se museli smát, jak Radek vypadá jako mix kohokoliv z EMF a toho druhýho buzíka z Pet Shop Boys. No a Edgar je jasnej Herrich z Hellu.


schwrprr krest3


Daleko před vydáním desky se kluci prezentovali songem “Železem Rty” a bylo slyšet, že ji lidi znají více a reakce byla tudíž adekvatně nadšená. Nejsem moc velký literát, takže to nedokážu pojmenovat, ale texty, kterými do nás perou svá sdělení, jsou opravdu zvláštně napsané. Jsou nadmíru tvrdé a já mám vždy pocit, že texty psal špatný translator společně s maniodepresivním robotem a jediný živý tvor, který je schopen ty data převést do nám alespoň podobného jazyka, je Motal podporován Swarzprior. Prostě mám rád písničky, kde se objeví slovo Berlin, takže jsem celý “Berlin” protančil, protože to se musí!

Silně v paměti mi ještě zbylo “Disco”, protože Tomášovo štěkání “introvertní disco” mě fakt moc pobavilo. Je třeba ještě zmínit projekce, které má na starosti Pleha. Nebudu to zbytečně všechno chválit, takže aspoň – nebylo tam nic, co bych u někoho někdy viděl, prostě originální, graficky i námětem zajímavé a chvílemi popiči zábavné!

Fakt bych si moc přál, aby tenhle projekt nabyl na velikosti a stala se z nich nová velká kapela, která se podívá i na zahraniční festivaly! Jsem přesvědčen, že po zásluze!! Kluci kromě hudebního sluchu mají i velmi slušný splávek a zkouřek, takže než nás taxi naložilo k odvozu do peřin, jsme s priorama ještě dost slušně zakalili….. víc takových koncertů!!!

 

schwrprr krest


Schwarzprior

1. Intro
2. Radio Dark Side
3. Situace Star Wars
4. Romeo Technik
5. IDDQD

křest

6. Optimus Prime
7. Smrt Láska Chcaní
8. Železem Rty
9. Berlin
10. Potěšen z Masa

encore

11. Vidět Vodu ze Dna
12. Frau Dust
13. Disko
14. Nova + díra

schwrprr playlist

schwrprr playlist2

schwrprr playlist3

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.