Dva hrdí zástupci domácí scény poprvé v historii WGT

O tom, že česká gotická scéna je rok od roku na vzestupu svědčí fakt, že poprvé v historii německého festivalu WGT obohatí jeho zastoupení dvě formace z naší republiky. Pražští electro rockeři Tear a brněnští Alvaréz Peréz se svým temným melancholickým rockem. Rozhodli jsme se proto věnovat jim speciální článek a poohlédnout se krátce i po historii zastoupení československých kapel na tomto celosvětovém gotickém setkání.

Photobucket

**Sepsal: Paesant**
Za sedmnáct let fungování festivalu Wave Gothic Treffen totiž Česká Republika ve srovnání se slovenskými bratry musí dohánět jejich silný náskok v zastoupení kapel. Tahouni slovenské scény reprezentují svou republiku již celých deset let. Přesně před tolika lety totiž poprvé vystoupili na festivalu legendární deathrockoví **The Last Day of Jesus**. Vrátili se znovu v roce 2000 a pokračovali 2001, 2002, 2005 a nechyběli ani vloni. Mistři atmosferické hypnózy z **Lahké Múzy** zde publikum nasytili svými temnými tóny v roce 2002.
Našimi zatím jedinými, ale hrdými zástupci na jedné ze stagí WGT je ethno-metalový několikačlenný projekt **Silent Stream of Godless Elegy**. Tito moravští představitelé inteligentních tvrdých kytarovek za deset let své existence odehráli stovky koncertů a festivalů, předskakovali kapelám takových jmen jako Anathema, The Gathering nebo Skyclad. Kromě sousedního Lipska a festivalu WGT se představili také fanouškům v Holandsku, Belgii, Rakousku či Švýcarsku.

Photobucket
SSOGE

Na letošním ročníku ovšem nastane důležitý zvrat a naše domácí scéna dostane příležitost své zpoždění dohnat. Osmou hodinou začnou festival pro stage s názvem Moritzbastei festival stále populárnější pražští **Tear**.

Photobucket
Tear na Castle Party 2007

WWW.TEAR.EU
Zdeněk Vovesný je interpretem a skladatelem s praxí v několika hudebních tělesech. S rozvojem digitalizace hudebních nástrojů se před hudebníkem tohoto formátu otevřela netušená dimenze a prostor pro neomezené vyjádření.
V roce 2003 začíná pracovat výhradně na svém projektu TEAR. Shromáždil okolo sebe zkušené hudebníky, kteří tak rozšiřují romantické, hudebně propracované aranže i o party elektrické basy, klavíru, houslí a akustických bicí, aby tak společně propojili neformální svět živých se strukturálně uhlazeným prostředím digitálních procesorů.
Záběr tělesa je velmi široký - od tanečně laděných optimistických skladeb, přes melancholické symfonie až po tvrdé, elektronické, pulsující rytmy. Texty se dotýkají rozličných zákoutí lidského života, oscilují mezi realitou a fikcí. Úspěšné účinkování na domácí i zahraniční scéně a první éra v historii skupiny byla završena vydáním dlouhohrající desky s názvem Clear Message.

**Sestava Tear:** Zdeněk Vovesný (zpěv) Martina Vídenová (elektrické piano) Anežka Jiřičná (housle) Adam Valtr (baskytara) Aleksandar Dragovic (bicí)

Na stejné stagi a ve stejný čas se v sobotu představí další formace od nás, brněnští **Alvaréz Peréz**.

Photobucket
Alvaréz peréz v Rock Café 8.12.07

WWW.ALVAREZPEREZ.com
Kapela, která vznikla v roce 1993 byla od svých počátků postavená na originálním hlasovém projevu zpěvačky Ellen, masivních kytarách a repetitivních, téměř hypnotických rytmech si na nezájem kritiky a publika nikdy nemohla stěžovat. Důkazem toho byla četná vystoupení (např. s Priessnitz) a po vydání debutu "Mare Ingenii" (1999-Uroboros records) byl několikrát odvysílán videoklip na ČT2. Řada pozitivních ohlasů z domova i ze zahraničí měla za následek první vystoupení v cizině a tak skupina v těsném závěsu po vydání druhé desky "Milovat je umírat" (2001-vlastním nákladem) absolvovala koncerty v Německu, Švýcarsku i vzdálené španělské Barceloně.

V roce 2003 se dostavily další úspěchy v podobě 13. místa v každoroční soutěži magazínu Sonic Seducer "Battle Of The Bands" a poté německé minitour čítající pět zastávek. Kapela se rozhodla zúročit své nabyté zkušenosti a proto se do třetice všeho dobrého uzavřela do studia v Bílých Karpatech, aby splodilla CD "Thanatophobia" (2003-Netopejr). Nahrávka přináší velmi zdařilé kompozice včetně závěrečného remixu skladby ?Incarnation?, jehož se na jedničku zhostili pražští elektronici No Name Desire.

Ještě v únoru 2004 A.P. natáčejí další video k písni "Flowers Of The Night",které i z rozhovorem odvysílala TV Očko.Po podzimním koncertu na gothickem festivalu Dark Side of Moravia odchazí zpěvačka na "mateřskou dovolenou" a kapela si dává pauzu . Na sklonku roku 2006 se kapela vrací na pódia, ale již bez bubeníka Titána, který kapelu během pauzy opustil. Jelikož za něj kapela nenaléza adekvátní náhradu, rozhodla se vrátit zpět k bicímu automatu, jako ve svých počátcích. Úvodní koncert si odbyla na Akci Prague in dark v pražském MATRIXU, kde měla možnost se mimo jiné osobně setkat, s legendarní kapelou Clan Of Xymox.

Rok 2008 přináší novou desku "Unmasked" s 9 zbrusu novými skladbami a 3 remixy od kolegů Depressive Disorder, No Name Desire a Sayko. Více "v tomto článku":[http://sanctuary.cz/rs2/index.php?text=1712-krest-nove-desky-alvarez-perez]

**Složení Alvarét Peréz:** Ellen Alvaréz (zpěv, baskytara) Yyan Peréz (kytara, texty) el Pollo Peréz (klávesy, programování) Raluca Peréz (doprovodný vokál, klávesy)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak na ně určitě nepujdu. Na to co můžu vidět doma, přece nebudu jezdit 200 km :D
Tarake: Nejde o to, aby na ne lidi jezdili 200km, kdyz si na ne muzou zajit doma. Ale ze stale silnejsi zastoupeni ceskejch kapel na velkejch zahranicnich festech je dobra zprava...nebo ne? :-)
Tsss...pokud neni na domácí scéně nic moc extra zajímvaého, proč bych měla být ráda, že to vůbec hraje v zahraničí?
Každá možnost konfrontace domácích kapel se zahraniční konkurencí je přínosem.Já bych byl rád, abychom měli výborné kapely, které by zvedly úroveň české scény zase o kousek nahoru. A prezentace na největším setkání, jakým WGT bezesporu je, je velkou příležitostí a zkušeností. Jinak v loňském roce, když na WGT hráli The Last Days Of Jesus, tak Slováci vyráželi svou kapelu podporovat zcela automaticky...... možná i proto tam byla už 6x a kvalitativně je tam, kde je. Tím myslím hodně vysoko.
..samozřejmě je pohodlnější sedět v papučách u pc a být "nejchytřejší".Já si myslím že máme u nás hodně dobrejch kapel a ty se obecně podceňují.Ale zahraniční(ach to magické slovo,skoro jako "západní")s těch jsou všichni podělaní a někdy zcela zbytečně.....<br />Jeden příklad za všechny The Cruxshadows americká žvýkačka co jse hned v ústech rozplyne a zbyde jen jedno velké nafouknuté nic.A tomuhle dělaj naše kapely předskokany....fuj
cupkator: To víš, my, co neposloucháme gothic rock a podobné, pro nás je na na českém poli málo kvalitní produkce. Teda skoro nic.
...mi taky neposlucháme gothic rock ,ale podobné to zase jo.Ale platí to na všechny žánry.<br />Vy,vy ,vy ženy jste jak malé děti ;-)
Je skvely, ze se muzeme ucastnit obrosvsky akce, na kterou pravidelne jezdime jako divaci, a ukazat se v takovym krasnym prostoru jako je Moritzbastei. Moc se na tuhle vikendovou jizdu tesime, doufam, ze vy taky a uvidime se v kotli ;-)
MNo zkusím se zeptat i tady - nejedete náááhodou na WGT někdo až v sobotu autem a nemáte jedno místo volné? ;-) 8-)
sice je asi pravda ze ve srovnani s nekterymi kapelami ze zahranici jsou mozna ty nase trochu slabsi ale jsou asi to nejlepsi co ted mame a to by se melo podporit takze jim drzim palce
Chapu nekoho, kdo poprve jede na velkou akci do zahranici, ze tam chce videt hlavne velka jmena, ale u tech, kteri tam jezdi pravidelne je zajimavejsi videt mene zname kapely a hlavne ceske kapely, protoze na takove scene, s takovym zvukem a drahyma profi svetlama je v Cechach neuvidime nikdy. A mozna byste se divili, ale tyhle veci okolo delaji hodne a i z prumerne kapely vytvori dlouhotrvajici zazitek.<br />Naopak velke kapely maji na sve akci preplneno, clovek se macka a nic nevidi a zvuk kulha, protoze hrajou ve velke plechove hale, aby se tam vsichni fanousci vesli. Takove kapely je lepsi videt v CR,kde je moc lidi jeste nezna a koncert se da vychutnat.<br />Mozna protoze to bude moje pate WGT, se ja netesim na headlinery (ktere uvidim opilej z dalky, protoze hrajou moc pozde), ale na nove a mene zname kapely v peknych mensich klubech (Moritzbastei, Parkbuehne, Kuppenhalle, Volkerschaftdenkmal atd) a hlavne na obe ceske kapely, protoze tam bude takovy kotel, jako v Cechach nikdy ne ;-)
To já si na WGT udělala soukormou technoparty, a šla jen na EBM skupiny.
videoreport z wgt na nasich strankach www.tear.eu (prvni video v levym sloupci), nebo na youtube

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.