Report z Castle Party, pátek 25.7.08

Jako vždy nás organizátoři zanechali útrpně ve stavu natěšení po celý rok než jsme se konečně dočkali jedné z největších událostí roku - dalšího pokračování polského festivalu na hradě Bolkow. Toto mezinárodní setkání hudebních interpretů a fanoušků, vyumělkovaných freaků, nadržených žurnalistů a po tržbě prahnoucích místních třídenních byznysmanů je za námi. Než se každý rok člověk stačí vyhrabat s bolavou hlavou ze stanu a rozkoukat, autobus do říše Realita už je přistaven. Nechme ale nostalgického poplakávání a pojďme se postupně podívat, co nám přinesl již čtrnáctý ročník bolkowské Castle Party.

 


Sepsal: Paesant

Naše československo-norská výprava černých pasažérů se záblesky alternativní fialové, či ještě přijatelné červené se sešla před desátou dopolední na Masarykově nádraží. Čítala kolem třiceti členů a než stačila své do práce spěchající okolí probrat z ranního kávového opojení, už se nasoukala do vlaku směr Trutnov. Ve vlaku jsme se překvapivě setkali s velmi tolerantním a milým přístupem. Jak ze strany sympatického staříka v našem kupé, který potají okukoval nohy našich spolujezdkyň zahalených do punčoch, tak ze strany samotné průvodčí. Ta se naše netradiční zjevení rozhodla ocenit přímým komplimentem. Vlak se kodrcal, hladina alkoholu narůstala, předpověd slunného počasí se naplnila a vše slibovalo příjemný víkend.



Před půl druhou jsme dle plánu vystoupili v přestupní stanici Trutnov, kde se někteří rozhodli podráždit své žaludky smažákem s domácí tatarkou, zcela nestrategicky již před zahájením festivalu. Zanedlouho už jsme spokojeně klimbali v autobuse a jediné, co nás vytrhávalo z pohodlného rozpoložení bylo nepříjemné vědomí o možné přeplněnosti kempu. Přeci jen se počítalo s rekordní návštěvností a jak dokazuje statistika na oficiálním webu festivalu, opravdu počet návštěvníků poprvé přesáhl 5 tisíc. Z toho se valná část ubytuje v kempu, protože šťastlivců s priváty není mnoho.

Tahoun gotických loutek byl ovšem pětadvacátého evidentně v milosrdném rozpoložení a tak jsme na místě našli jak prostor, kam složit svou bagáž (a to až na pár kapek deště bez náznaku problému), tak na večer i pásky umožňující projít proslulou branou bolkowské residence. Ta se ovšem měla otevřít až k sedmé hodině večerní a zahájit tak avizovanou OFF Night, tentokrát nově s vystoupením několika živých projektů na čerstvě vzniklé malé stagi. Někteří z našich kolegů však neměli namířeno do nádvoří hradu, ale do nedalekého katolického kostela u bolkowského náměstí, které bylo v programu prezentovaném v hrdě metropolitním duchu jako "Bolkow Townsquare".
Vedlejší projekt Sonjy Kraushofer z Lame Immortelle nesoucí název Persephone už část českého publika znala z jejího lednového koncertu v Praze. Dle doslechu bylo vystoupení neméně silným zážitkem jako to v kostele svatého Jana Křtitele, vyjma rušivého prvku v podobě údajně nedovřených vrat, za kterými se to jen hemžilo hlasitými zvědavci.



Naše sekce expedice Bolkow zatím s klidem nasávala Ziwiecký mok a na hrad se vypravila až se zbytkem, aby shlédla vystoupení one-man projektu Sieben houslového experimentátora Matta Howdena. Jeho alternativní smyčcový rituál jsme s redakcí již shlédli na letošním WGT a byl se svým situováním do místní krypty bezkonkurenčně nejsilnějším prožitkem co se týče atmosféry. V reportu z něj Ezechiel vyslovil otázku, jestli bude kvalita vystoupení srovnatelná i na otevřené stagi. Těžká otázka na zodpovězení...Výkon, neuvěřitelná energie a verva, kterou Matt Howden do vystoupení vložil byly stejně úctyhodné a strhující jako na předchozí show, ale atmosféra zatemněné Krypty s načervenalým dýmem je opravdu nenapodobitelná.
Vystoupení Sieben na Castle Party ale na druhou stranu představilo hudebníka jako člověka z masa a kostí, nikoliv tajemný stín zahalený v mlze. To umožnilo lépe ocenit jeho neuvěřitelný hráčský talent. Pokud se vůbec jeho schopnost hry na housle s přesahem procítěného zpěvu, rozeznívání dřeva prsty jakoby se jednalo o bongový doprovod a precizně rytmicky zvládnuté vrstvení stop na sebe, dají popsat jen jako "talent". Energetický Howden poděkoval úklonou zhypnotizovanému publiku a zmizel v útrobách hradních interiérů.



Následovala dvacetiminutová pauza, po které nás čekala performance v programu prezentovaná jako polsko/řecká "DIVA´ine Eye". Marně jsem se snažil jako u ostatních interpretů předem vyhledat bližší info o jejich činnosti, takže nezbývalo než hádat co nás čeká. A protože je na Castle Party zvykem v pátek zahájit festival také kontroverznější show většinou s modely, propichováním nebo fireshow, zbytek přítomných na hradě se za vidinou něčeho podobného nahrnul na nádvoří a mačkal se k podiu.

Za chvíli už jsme to s typováním připravované show měli mnohem jednodušší. Samotné aktérky se při převlíkání promenádovaly v průchodu na stage a na podiu byly přistaveny štafle (žádná prasklá žárovka ani jablka lákající česáním v dosahu). Ty byly přikryty černou látkou a zanedlouho na ně začala vystupovat rozklepaná dívčina se škraboškou na tváři, decentně zakrývající její trému. Štafle pak vytvořily známý efekt bizarních lidských proporcí z dob starých mansonovských promofotek. Balancující slečna pak dostala do náručí ještě velký dřevěný kříž, aby se konečně tolik nebála a to už přicházeli na podium ostatní performeři. Modrovlásku s tělem oblepeným padající izolační páskou už jsme dobře znali ze "skrytého" zákulisí. Novým hráčem byl ale šílený maniak a vrah nevinných vytrémovaných slečen, oděný v koženém kabátě s kadeřnickou zástěrou, ze které vyčuhovaly podivné nástroje zkázy. Vyklubal se z něj člověk, který měl na starosti piercingovou část show. Nasadil si gumové rukavice a jal se s černou rouškou, kterou si kvůli dýchání brzy sundal z nosu a zničil tak svojí záporáckou image, mučit nebohou modrovlásku. Té se však zvrhlé propichování rukou jistě natolik líbilo, že nervózní zmatený pohled občas proložila přehraným blaženým výrazem a psudoorgasmickými vzdechy.



Když se na podiu objevila třetí dívka, která všemu přihlížela s hořící loučí v ruce a tato louč se jí neplánovaně snesla na podium, tak že málem začalo hořet, už jsem jen nevěřícně kroutil hlavou nebo se smál. Chudák blonďatá modelka najednou nevěděla, zdali se má vrhnout na zem a dusit oheň svými latexovými šaty nebo utíkat do zákulisí. Pro jistotu zvolila druhou variantu a zoufale se na svých platformách odpotácela z podia. Mezitím krutá štaflová bohyně navázala na kříž dlouhé stuhy, na které měla být jako loutka uvázaná a manipulovaná propíchaná modrovláska. Ale pozor...Do toho se přidala nešikovnost zabijáckého kabátníka/kadeřníka, který nestíhal správně napíchnout druhou ruku oběti a tak s ještě trčícími kanylami sebou v již nehrané bolesti mávala za jednu ruku opravdu jako loutka.
V tento moment už mi celá velkolepá show přestala připadat i vtipná a prodral jsem se davem pryč, abych ten laciný kousek a velké zklamání spláchl místní specialitkou, pivem se sirupem...Krutá rána po tak vynikajícím kulturním zážitku, který si pro nás připravil mistr Sieben...Ale večer jde dál a jedna amatéřinou zapáchající performance nám ho nepokazí.

Když jsme se po půl hodině hradní obcházky vrátili k malé stage, začínal už svůj set ukrajinský projekt černobylských zběhlíků, Error:Genesis. Jejich toxické EBM okořeněné tradičním harmonikovým folklorem mě zaujalo už při jejich jarní návštěvě Prahy a v rámci OFF Night na Bolkowě díky plné sestavě zahráli ještě lépe.



Půlnoc na hradě neohlásila ani bílá paní, ani bezhlavý rytíř, ani halekání opilcovo. Zahájil ho poněkud žánrově odchýlený DJský set extravagantního Francouze, který si říká "Emanuelle 5"f a nosí opravdu stylové polobotky. Na to, že jeho třičtvrtěhodinku označily jako "death electro glam" se jednalo spíše o trash/electropunkovou smršť ve stylu Toxic Aventgera striktně se držící motta "cut crash and overdrived bass=good song". Tento hudební odskok na jinou frekvenci elektroniky byl přijat rozporuplně. Co se mě týče, nebudu tajit svou zálibu v tomto stylu a rozmanitost oproti ostatním DJs na CP si mě hned získala. Dokonce se jako nějaký nevysvětlitelný paranormální jev z audience vynořili dva nu-raveoví šusťáci s blikajícími tyčinkami a stylově roztančili písek pod nohama přešlapujících latexníků.
Emanuellův set byl doplněn o možná tématicky nevhodnou, ale za to dobře zvládnutou typickou fantasáckou fireshow s romanticko-goticky laděnými dívkami a dredatými plivači ohně. Rozhodně po sobě ale skupina nezanechávala hořící pódia či posměch publika...



Když byl poslední lok petroleje vyprsknut, aby krátce osvítil masivní stěny hradu, byl čas opustit malou stage (závěrečné vystoupení minimalistických elektroniků Clicks jsme po dostatečně silném electro nášupu vynechali). S jednou hodinou ranní se naše společenstvo rozprchlo různými směry. Někteří se vypravili do letos znovu otevřené venkovní Areny na TRAN(S)CE:::NDENTAL NIGHT s progresivním trancem, jiní zkusili štěstí v tradičně přecpané Hacjendě na STAY IN THE RYTHM s polskými DJs a ti, co měli na první den zážitků dost usedli popíjet v kempu až do padnutí...První den letošní Castle Party utekl, jak se dalo očekávat rychle, ale příjemně naladil na opravdový start, který nás teprve čekal.

Fotografie z Castle Party naleznete v naší galerii

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

www.imperials.zabukem.cz/GP/index.html fotky z Castle party
Pridano album kapel
První report se moc povedl..

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.