Rozhovor s Roguem z The Crüxshadows

...aneb přepis rozhovoru, který jsme udělali s frontmanem amerických The Crüxshadows po skvělém koncertu v Rock Café...








Připravil: Ezechiel

CZ Sanctuary: Ahoj Rogue, jak sis užil dnešní show?

Rogue: Skvěle jsem se bavil, byl to pro mne moc příjemný večer.

CZ Sanctuary: Letos jste v Praze už popáté, je to tak?

Rogue: Myslím, že ano...upřímně už jsme byli v Praze tolikrát, že jsem trochu ztratil přehled. Ale v Praze se mi moc líbí a pokaždé, když jedeme turné po Evropě je právě tohle město jedním ze zlatých hřebů na cestě. Praha je zkrátka překrásná a je tu pokaždé něco nového k vidění. Mám ji opravdu moc rád.

CZ Sanctuary: Díky, to nás těší. A máš v tom případě nějaká oblíbená místa v Praze?

Rogue: Uf....ježíš...mno to je trochu chyták, protože hodně chodíme po městě a už jsme toho hodně viděli. Ale moc se mi líbí třeba Zlatá ulička na Hradě, nebo jeden ze hřbitovů, který je za takovým malým kostelíkem...jsou tam úchvatné sochy a zdobení, které jsem ještě nikde na světě neviděl. Je tu hodně míst, které mne zaujaly. Vážně se mi líbí i katedrála na Hradě, nebo ten starý most...jmenuje se "Karlův most"? Upřímně si myslím, že tohle město je opravdu nádherné.

CZ Sanctuary: Děkujeme. Ale přesuneme se teď o pár dnů zpět na polskou Castle party...zdálo se, že jsi tam měl nějaký incident s ochrankou...?

Rogue: Jasně, to byla legrace. Já totiž vždycky začínám náš koncert z publika, i na festivalech. Pro mě je to něco jako rituál spojování lidí a hudby. Tohle prostě dělám každičkou show, takže jsem prošel lidmi až k zábranám před pódiem, vylezl na ně a rozjížděl takové intro. V momentě, kdy jsem seskočil ze zábran směrem k pódiu po mne vystartoval jeden chlapík z ochranky, který si myslel, že si jdu skočit ze stage, nebo co. Takže nakonec to vypadalo jako v nějaké komedii - ochrankář zaútočil na mne, další securiťáci zaútočili na něj a strhla se strašlivá mela těsně před začátkem koncertu a před zraky fanoušků v prvních řadách. Opravdovým problém však bylo to, že mi přitom ti ochrankáři vytrhli odposlech z ucha, vypojil se i můj mikrofon - všechno bylo zkrátka vzhůru nohama od toho, jak se mne ti chlapi snažili odklidit z prostoru před podiem.

CZ Sanctuary: No to muselo být veselé...nicméně slyšel jsem, že jsi přede dvěma lety prohlásil, že na Castle Party už nikdy nehrajete...je to pravda?

Rogue: Ne, a nevím, odkud se tohle vzalo... je vtipné, kolik lidí říká, že jsi říkal nějaké věci, které jsi nikdy neřekl. Ne, nikdy jsem neprohlásil, že bychom už na Castle party nikdy nezahráli, a ani nevím, proč si to někdo vymyslel. Naše fanoušky považujeme za to nejdůležitější, co Crüxshadows mají, takže tohle není rozhodně věc, kterou bych jen tak vypustil z úst. Nesouhlasí to s mou filosofií.

CZ Sanctuary: Chápu...a obecně...máš raději festivaly, nebo klubové koncerty?

Rogue: Je legrační, že většina lidí, která nás viděla v klubu i na festivalu má raději ty koncerty v klubu. Pro mne jsou však festivaly daleko zábavnější. Je tam tolik lidí a tolik energie, vidíš tolik tváří - to Tě vážně nabíjí, když stojíš na pódiu. Pro mne jsou festivaly úžasné. Koncert v klubu je úplně jiná věc, totálně odlišná situace, dokonce i když hraješ ty samé songy. Kluby i festivaly mám rád, ale pokud bych si měl vybrat, řekl bych, že mám o malinko radši festivaly.

CZ Sanctuary: Přesuňme se ke Crüxshadows - vím, že kapela koncem minulého roku trpěla "svatební horečkou". Bylo pro Tebe těžké rozloučit se s Rachel a dalšími lidmi z kapely?

Rogue: Naprosto upřímně Rachel chtěla odejít z Crüxshadows už pěkných pár let, takže jsem věděl, že se to stane, jenom jsme čekali na co možná nejvhodnější situaci jak pro kapelu, tak pro ní samotnou. Že odejde i George a Sarah bylo poněkud nečekané, ale asi si říkali "No, Rachel odchází, je ideální čas to zabalit." Ve skutečnosti to byl ten nejhorší čas, který si mohli vybrat, protože najednou nesháníte jednoho člověka, ale tři. Ale myslím, že se nám podařilo dát dohromady skupinu lidí, kteří jsou doopravdy úžasní a hlavně upřímní. Jsou to fantastické osobnosti, které mají velikánský potenciál. Sice mají někteří trošinku hráčské rezervy, které musí dohánět, ale zcela upřímně musím říct, že tyto lidi mám strašlivě rád a jsem doopravdy šťastný, že jsou se mnou na turné. Ono ani nějaké ohlížení zpět nemá moc smysl, ačkoliv musíte samozřejmě srovnávat současnou situaci s minulostí, abyste nešli pod svůj standard. Ale co se mne osobně týče, myslím si, že současná situace v kapele je ta nejlepší, jakou jsme kdy měli.

CZ Sanctuary: Takže jsi s aktuální sestavou kapely úplně spokojený?

Rogue: Ano, myslím, že jsem. Myslím tím - moc se mi líbí mít dvoje housle, Valerie odvádí skvělou práci na kytaru a musím říct, že nová tanečnice Sarah tvoří v kombinaci s Jessicou ten nejlepší taneční tým, který jsme kdy měli. Není nic, v čem bych se ohlížel zpátky a říkal si "achjo, kéž bych se tak mohl vrátit v čase". Rychle jsem nabyl v současnou sestavu takovou důvěru, jakou jsem měl v tu předchozí. Jediná věc, která mi trochu dělá starosti je, že na turné se velmi rychle unavíte, jste negativističtí, utahaní, a podobně, a tak jenom doufám, že se těm méně zkušeným lidem v kapele podaří uchovat tu naprostou lásku k tomu, co dělají.

CZ Sanctuary: Zmiňovali jsme tu svatby a myslím, že není žádným tajemstvím, že i vy s Jessicou jste se minulý rok v prosinci vzali. Nesetkal ses s nějakými negativními reakcemi od svých fanynek? Něco jako "prosím, nežeň se, zlomíš mi srdce"?

Rogue: Upřímně vlastně ani ne. Samozřejmě, že vás napadne něco ve stylu "jej, teď se ožením a nikdo už mne nebude mít rád", ale nemyslím si, že by to takhle fungovalo. Myslím, že jsme od našich fanoušků neviděli nic než podporu. Ono taky - přestal někdo mít rád The Cure, protože je Robert Smith ženatý? Nebo ve světě pop music, pokud jsi fanouškem Gwen Stefani, přestaneš jí mít rád, protože se vdala? Nemyslím si, že by svatba nějak zásadněji ovlivňovala pohled, který mají fanoušci na kapelu. A stejně tak si nemyslím, že by bylo tolik fanoušků, kteří by si říkali "páni, chci se vdát za Roguea" a i kdyby to říkali, tak si spíš jen tak hrají. On by mne taky jen málokdo dokázal vystát, nebo žít se mnou...

CZ Sanctuary: Myslíš, že je s Tebou těžké vyjít?

Rogue: Ne, nemyslím, že je to tak hrozné. Spíš jsem jenom neustále naplno hnaný do toho, co dělám a Crüxshadows jako projekt pro mne znamená strašlivě moc. Je to doopravdy veliký kus toho, kým doopravdy jsem. Myslím, že jsem člověk, se kterým je velice těžké být ve vztahu, protože mám tuhle velikou součást mého života, která mne stojí mnoho času a energie. Trávím dlouhé hodiny prací pro Crüxshadows a není pro mne ani nezvyklé pracovat dvacet, jednadvacet hodin denně a spát třeba jen dvě, tři hodinky. To je pro mne normální, protože doopravdy miluju to, co dělám, a stejně tak miluju ten dopad, který ta moje práce má na životy ostatních lidí. Mám pocit, že Crüxshadows dělají ve světě něco dobrého, že ho mění k lepšímu. A mít tu schopnost něco změnit je něco, co pro mne hodně znamená. Kolik lidí může doopravdy říct, že to, co dělají má doopravdy smysl? A to je asi i jeden z důvodů, proč dělám Crüxshadows, aby lidé věděli, že můžou něco znamenat. Že nejsou vydáni na pospas okolnímu světu, že můžou být těmi, kým doopravdy ve svém životě chtějí být.

CZ Sanctuary: Máš s The Crüxshadows opravdu hodně práce...to rozhodně nevypadá, že by ses zrovna po svatbě chystal usadit, založit rodinu, nebo podobně...

Rogue: Nikdy nevíš, co Ti budoucnost přinese. Osobně miluju děti, vážně. Nevím, kolik mám času, který bych zasvětil dětem a nevím, jak by se to skloubilo s tím, co dělám. Nejvíc mne zneklidňuje, že kdybych si pořídil dítě, tak bych buď nebyl schopen dělat to, co potřebuji, nebo bych na druhou stranu nebyl dobrým rodičem, protože mám tolik práce s Crüxshadows, s hudbou, s uměním a všemi těmito věcmi, ke kterým cítím zodpovědnost. Na druhou stranu myslím, že všechny tyhle pochybnosti, starosti, nebo obavy z budoucnosti nás omezují, dokud si neřekneme "víte co, já si najdu způsob, aby to fungovalo". Do té doby si zkrátka všechny možnosti sami vylučujeme.

CZ Sanctuary: Myslím,že nová sestava Crüxshadows nažio pěkně šlape, ale Ty jsi pořád frontman. A všechno to zpívání a tančení a běhání po pódiu musí být namáhavé. Co děláš, abys to zvládnul? Udržuješ se v kondici nějakým sportem, nebo tak?

Rogue: Dříve jsem dost sportoval, hrával jsem americký fotbal, také jsem léta dělal karate a další bojové umění. A taky mne bavily kolečkové brusle. Už se tomu ale moc nevěnuji, hlavně protože jsem zjistil, že pokud si nějak zle ublížím, nemůžu dělat Crüxshadows. Co ale dělám je běhání na takovém tom stroji. Takže cvičím zpěv a u toho běhám, abych si zvýšil frekvenci srdečního tepu, protože je to opravdu srdce, které ovlivňuje vaše ladění při zpěvu. Bůh ví, že kolikrát zpívám pod tónem, protože mi dochází dech, takže se s tím snažím takhle bojovat a pracovat na správném dýchání. Ve vší upřímnosti je to kolikrát těžké se donutit, ale musíte si říct "dobře, tohle musím udělat, tak to musí být" a prostě jdete do toho. A celé tělo bolí, a hruď bolí a hrdlo bolí a bolí zkrátka všechno, ale posunujete se. A tak, podle mojí filosofie, kterou se snažím dávat i do textů Crüxshadows - není nic, co byste nedokázali, pokud se tomu budete dostatečně věnovat a zapojíte do toho svou vůli. Vůle je silná a úžasná věc, a po čase dokáže přesvědčit tělo, že to jde.

CZ Sanctuary: Zmiňovali jsme tady zranění ze sportu, ale Ty se na koncertech také zrovna neopatruješ. Lezeš po výškách, chodíš do prvních řad mezi své fanoušky...nestalo se Ti nikdy nic? Žádné zranění, nebo nehoda?

Rogue: Ne, ne, nic zásadního. Naštěstí mne nějaká vážná zranění prozatím minula. Jasně, někdy si hnu se zády, nebo si něco natáhnu, nebo zvrtnu, ale tomu se člověk nevyhne. Když jsem na pódiu, jsem zcela pohlcený tím, co dělám. Lidé se mne často ptají proč lezu na věci a balancuji na nich, ale na to nemám odpověď. Když zpívám a hraju pro lidi, tak o takových věcech příliš nepřemýšlím, a prostě je dělám.

CZ Sanctuary: Crüxshadows jsou na scéně od devadesátých let, takže můžeš srovnat vývoj gotické subkultury po celém světě. Jak si myslíš, že tenhle vývoj vypadá?

Rogue: Ze všeho nejvíc mi to připomíná příliv a odliv. Přichází a odchází, přichází a odchází. Někdy se zvětšuje, někdy zmenšuje a aby to nebylo málo, tak někde scéna roste, zatímco jinde mizí. Například teď mám pocit, že jsme svědky poklesu zájmu o scénu v Německu, která byla vždycky nejsilnější. To sice zůstalo, ale přesto je o něco menší, než bývávala. A čekám, že opět poroste. To samé je vidět i v Americe. Bývaly doby, kdy byla newyorská scéna absolutně obrovská, a v Texasu téměř nepatrná. Nyní vidíme velký nárůst zájmu v Texasu, zatímco v New Yorku vidíme opak. Takhle to prostě na světě chodí. Vývoj scény hodně závisí i na osobnostech, jakýchsi vůdcích, kteří se o ní v tom daném sektoru starají a zajímají. Pokud máte silné promotéry, silné DJe, věci typu rádio show, nebo nějaké fanziny, webziny, zkrátka věci, které podněcují zájem - tyhle věci budují silnou scénu. A stačí když vypadne pár těchhle kousků z tohohle řetězce, tak než se nadějete, máte tu koncert, na který nikdo nepřijde. Proč? Protože scéna nemá žádnou soudržnost, nic co by ji spojovalo. Proto si myslím, že neexistují nějaké všeobecné trendy, záleží na zemích, městech a lidech zodpovědných za scénu.

CZ Sanctuary: Pravda pravdoucí. Ale vraťme se opět k Tvé hudbě. Otřepaná, ale důležitá otázka - jaké jsou plány do budoucna?

Rogue: Máme teď v plánu vydat "best of" Crüxshadows, jakousi kolekci, které zatím přezdíváme "Angels never cry - The Crüxshadows collection". Ta bude obsahovat všechny "větší písně", které Crüxshadows udělali, včetně několika novějších songů, které jsme nedávno dodělali. A potom...ještě nevím, asi začneme pracovat na novém albu, uvidíme, jak to půjde. Na turné k vydání bestofky chceme také pořídit nějaký DVD záznam, k tomu máme spoustu materiálu natočeného nejen s touto sestavou, ale i s tou předchozí, takže by to chtělo zkompletovat a vydat. Možná ve formě DVD koncertu, nebo tak...ještě se uvidí. Zatím před sebou máme spoustu hraní, po evropském turné nás čeká šňůra po Státech, poté turné po Kanadě, pak se možná opět vrátíme do Evropy, chtěli bychom se v nedaleké budoucnosti podívat i do Asie, takže... Zatím máme až do Vánoc co dělat, potom vyrazíme na další turné, které by mělo trvat čtyři,pět měsíců...je toho dost.

CZ Sanctuary: To určitě je...takže poslední otázka - je něco, co bys chtěl vzkázat našim posluchačům, nebo české gotické scéně?

Rogue: Nemám na mysli něco konkrétního přímo pro českou scénu, snad jen, že Crüxshadows si opravdu cení podpory českých fanoušků. Myslím, že řeknu to, co říkávám vždycky a to je "Live, Love, Be, Believe".

CZ Sanctuary: Moc děkujeme za rozhovor, přejeme hodně štěstí a těšíme se zase brzy na viděnou.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

jéé díky :-) dobrej rozhovor...líbí se mi toto: "Mám pocit, že Crüxshadows dělají ve světě něco dobrého, že ho mění k lepšímu" a to je pravda :-)
Tak jsem u konce, pekny rozhovor..Rogue mi v leccem nekoho pripomnel =]]..... ;-)
Fotky z koncertu Tear a The Cruxshadows v RC najdete zde: http://mi.rage.cz/2008/Cruxshadows-Tear-Rock_Cafe-30.7.2008/<br />a neco z vyletu na Slavin zase tu: http://mi.rage.cz/2008/Cruxshadows-Vysehrad-Kutna_Hora-sightseeing-31.7.2008/
To je roztomilé, že se oženil a má rád děti. Představte si ty roztomilé malé palmičky :-)
Příjemný rozhovor i ta svatba.Tak at jim to vdrží. :-)
Dobrý den, jmenuji se Laura Woodsová, procházel jsem článek a zjistil jsem, že se jmenuje doktor Akpabio. Mám problémy s rozpadem s různými kluky. Musel jsem kontaktovat kouzelník. Steve byl na pokraji opuštění mě pro další ženu. Ale zůstal jsem pozitivní a věřil jsem, že ho mohu zpátky a nechat ho zůstat. A hle, pomohl mi doktor Akpabio. Steve a já jsme spolu. Doktor Akpabio je tak milý člověk, pomohl mi také se svými zdravotními problémy. Díky němu a díky Bohu za dar, který mu byl dán. Pokud máte nějaký problém, kontaktujte jej na tomto e-mailu: drakpabioosulalaspells@gmail.com Můžete kontaktovat Dr. Akpabio: (1) Pokud chcete, aby vaše ex zpět. {2} Pokud hledáte práci. (3) Chcete být ve vaší kanceláři povýšeni. (4) Chcete, aby ženy / muži běhali po vás. (5) Pokud chcete dítě. (6) Chcete být bohatí. (7) chcete získat manželství kouzla. (8) Odstraňte nemoc ze svého těla kouzla. (9) Obchodní kouzlo (10) Vítězná čísla loterie. (11) Přiveďte zpět ztracenou lásku a mnoho dalších. Můžete jej kontaktovat prostřednictvím svého e-mailu: drakpabioosulalaspells@gmail.com nebo co ho zajímá: +234 906 167 0869
Krucifix to se dozvídám až ted že Cruxshadows měli koncert v RC. v 2008 sem je viděl na Sázavafestu a byli skvělí,i když publikum bylo většinou chladné. Frontman výborný showman.
To je divny, tenkrat ten koncert mel dost dobry promo, ze jsem o tom videl zpravy fakt vsude... Ale ja to znam, taky sem se uz parkrat dozvedel o koncertu den pred/po. :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.