Londýn - Camden


Výlet po stylových obchodech v samotné Mekce gotického hnutí, v londýnské čtvrti Camden.













Připravil: Ezechiel
Fotky: (kromě Dappa Butique by Dappa Butique) Freckles

Anglie je právem považována za kolébku nejrůznějších uměleckých žánrů. Její atmosféra, prostředí a historie vždy inspirovaly tvůrce, kteří se nezřídka stahovali do hlavního města Spojeného království - Londýna. Londýnská čtvrť Camden má pak pověst líhně alternativních uměleckých směrů, ve které našel své útočiště i punk a jeho následovníci. Tento duch zůstal nesmazatelně zapsán v ulicích Camdenu a tak není divu, že dost možná největší koncentrace gothic/cyber/burlesque/punk/fetish obchodů na světě se nachází právě zde. Podívejme se alespoň na některé z nich.

Poznámky: Bohužel ve všech obchodech platí přísný zákaz focení a pořizovaní jiného obrazového materiálu. Z tohoto důvodu vám předkládáme pouze fotografie shopů zvenku (po kliknutí se obrázek zvětší). Pro lepší přehlednost jsme rozdělili shopy podle ulic, kde se nacházejí. Tento výčet rozhodně není kompletní a budeme rádi za jeho doplnění na adrese redakce@sanctuary.cz.



CAMDEN HIGH STREET



Criminal Damage
204 Camden High Street, Camden
London, NW1 8QR
http://www.criminaldamage.co.uk

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Pokud nepočítáte obchod Punkyfish a malé tržiště vedle něj, je Criminal Damage prvním shopem po pravé straně směrem od zastávky metra Camden Town (černá linka "Northern", přepravní zóna 2). Pokud vystoupíte z metra, máte za zády rušnou křižovatku, a po pár krocích míjíte klub Electric Ballroom (po pravici), jdete správně.

Sortiment:
Jedna veliká místnost plná džín, kraťasů, triček, mikin a podobně. Žádné boty, ani nějaké divočejší vršky zde nenajdete.

Výběr:
Stylově převládá především výběr punkových (kostkovaných, jaguářích a dalších) barevných kalhot, kraťasů a košilí. Vybrat se zde ale dají i decentnější, současné, běžně nositelné a nošené věci (mikiny, džíny, svetry, trička).

Obsluha:
Nezaujatá slečna sedící za kasou se žvýkačkou v puse. Občas zvedne hlavu, jestli něco nepotřebujete, ale žádné ponižující rentgenování očima proti krádeži se nekoná. Příjemnou atmosféru dotvářela i výběrovka The Cure.

Ceny:
Standardní londýnské, u extravagantnějších kousků si trochu připlatíte.



Chaos
245 Camden High Street,
London, NW1 8QR

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Přímo naproti obchodu Criminal Damage. Přehlédnout ho nemůžete už kvůli obřímu poutači ve tvaru džín a creepersek.

Sortiment:
Chaos se vyznačuje poměrně širokým sortimentem (sukně, návleky, punčocháče), nejvíce asi zaujme velký výběr nejrůznějších košil.

Výběr:
Jak už venkovní reklama napovídá, zde se nejvíc bude líbit příznivcům punku, death a gothic rocku. Pokud sháníte košili s přezkami, s pavučinami, divoké kalhoty, či sukni už dopředu vytuněnou spínacími špendlíky, je Chaos místo, kde se zastavit.

Obsluha:
Starší madam, příliš se nezajímající o dění v krámě, ale připravena ochotně podat informace (pokud se zeptáte). Příjemný hudební podkres.

Ceny:
Lehce nad průměrem, ovšem stále stravitelné.



Darkside
245 Camden High Street,
London, NW1 8QR
http://www.darksideofcamden.co.uk/

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Hned vedle Chaosu, opět díky ohromnému křížovému poutači s nápisem jen velmi těžko přehlédnutelné.

Sortiment:
Dvě patra nabouchaná téměř vším, co si můžete představit - od těžkých a vytuněných bot a kecek přes sukně, šaty, korzety, až ke kabátům a různým uniformám. Pozornost si určitě zaslouží i nejrůznější doplňky a kosmetika.

Výběr:
V tomhle obchodě si vybere téměř každý, ovšem největší potěchu zde naleznou příznivci "classic goth" a "středověk" stylu. Je libo saténovou košili, sametovou sukni, důstojnický plášť, nebo dlouhý upírský kabát až na zem? Tady jste na správné adrese. Nepřehlédněte však ani nabídku obuvi, PVC uniforem, nebo všemi barvami hrající poličku s laky, stíny, a dalšími upravovátory zevnějšku.

Obsluha:
Vřelý a ukecaný starší chlapík (jak jsme se dozvěděli později, patřil k té paní z Chaosu), pravděpodobně cizinec. Mezi jeho zaměstnance patřil vysoký hubený a náležitě bledý chlapík v platformách a punková slečna s dlouhým čírem a piercingem v nose. Oba slušní, ale rozhodně nebudící dojem, že by je jejich práce bavila.

Ceny:
Vzhledem k tomu, že v Darkside je většina kousků poměrně netradičních a propracovaných, ceny tomu odpovídají. Přesto člověk nemá pocit, že by zbytečně přeplácel.



Resurrection Records
228 Camden High Street
London, NW1 8QR
http://www.resurrectionmusic.com/

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Po pravé straně ulice směrem od metra, cca 50 metrů za Criminal Damage. Pravděpodobně nepřehlédnete vývěsní štít, ale nenechte se zmást - Resurrection Records je po schodech dolů, druhá sklepní prostora.

Sortiment:
Dnes již téměř legendární obchod s hudbou, ve kterém naleznete především CD, ale i vinyly a pár plakátů. Věnujte pozornost i předsálí před vstupem do obchodu, kde se nacházejí čtyři second-hand stojany s použitým (přesto bezvadně vypadajícím) gothic oblečením všeho druhu.

Výběr:
Resurrection Records se zaměřuje především na gothic žánry (zvlášť mezi vinyly najdete některé opravdové oldschool klenoty), alternativní elektroniku a i pár kousků z metalové škatulky. Jen tak pro zajímavost - v době našeho předhalloweenového pobytu roku 2008 byl největší zájem o desky Angelspit, Inkubus Sukkubus, ASP, Emilii Autumn a předkup exkluzivních singlů BlutEngel.

Obsluha:
Chlapík tak kolem třicítky, neustále hovořící s příchozími, a jeho o něco starší kolegyně. Ani oni nevěnují cvrkotu v prodejně nijak zvláštní zájem, tudíž máte klid probírat se deskami/CDčky, aniž by vás někdo obtěžoval.

Ceny:
Příznivé, i když samozřejmě, pokud se chystáte přivézt si z Camdenu nějaké raritní vinyly, připravte si raději více liber.



CHALK FARM ROAD



Chalk Farm Road najdete velmi snadno - půjdete po Camden High Street pořád rovně, přejdete vodu, podejdete vlakový nadjezd a jste na jejím začátku. Od zastávky metra "Camden Town" je to k začátku Chalk Farm Road cca 300 metrů. Pokud půjdete stále rovně, budete mít po levé straně objekt bývalých stájí, ve které však nenajdete koně, ale trh s hromadou nejrůznějších shopů, za kterými se vzápětí podíváme. Ale předtím ještě jedno zajímavé zastavení přímo na ulici.



Dappa Boutique
53 Chalk Farm Rd
London NW1 8AN
http://www.dappaboutique.com

Klikněte pro zvětšení
Foto - Dappa Butique

Dostupnost:
Dobrá, dalších 300 metrů od zmiňovaného podjezdu oddělujícího Camden High Street od Chalk Farm Road, hledejte po pravé straně. Můžete zvolit i opačnou cestu ze zastávky metra Chalk Farm, ze které je to zhruba stejně daleko (ovšem obchod logicky budete mít vlevo).

Sortiment:
Pokud pomineme možnost nechat si udělat účes v kadeřnickém salónu umístěném v zadním traktu obchodu, můžete zde nalézt především staré oblečení a doplňky.

Výběr:
Pod pojmem "staré oblečení" si nepředstavujte žádné kostýmy, nebo repliky historických oblečků, ale pravé oděvy od cca 50. let až po současnost. Najít se dají i vojenské uniformy, halenky, kabáty, vysoké boty, vysoké klobouky, motýlky, brože, cvikry a podobné propriety.

Obsluha:
Prošedivělý, otrávený a nerudný prodavač, který se naštěstí většinu času věnuje čtení nějaké staré knížky. V obchodě nehraje žádná hudba, zato to v něm příjemně voní starými věcmi.

Ceny:
Liší se kus od kusu, dají se nalézt jak běžné obnošené věci za poměrně slušné ceny, tak raritnější kousky, za které si pochopitelně budete muset připlatit.

Ale teď již hopem do Stables Market.



Black Rose
The Stables Market (Chalk Farm Rd)
London, NW1 8AH
http://www.blackrose.co.uk

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Bez problémů. Po vstupu do areálu Stables Market (cca 200 metrů od začátku Chalk Farm - viz.výše) se dáte rovně a je to první krámek po pravé straně. Na obchod upozorňuje figurína venku.

Sortiment:
Jedna nevelká místnost po strop našlapaná nejrůznějším oblečením, ale i bohatým výběrem doplňků a ozdob.

Výběr:
Jako snad v každém obchodě i tady si můžete vybrat z punkových kalhot, ovšem v Blackrose najdete dále i velký výběr psychobilly košilí, horrorpunkových přezek na pásky, všemožných čelenek, placek, peněženek, řetězů, náušnic, rukavic a dalších drobností. Tím ovšem výčet nekončí, zvláštní stojany jsou vyhrazeny pvc zboží, pánským i dámským sukní a kiltům, šperkům, punčochám, ale i spodnímu prádlu ze světa burlesky.

Obsluha:
Velmi sympatická a ochotná slečna, evidentně cizinka, která vypadá, že vás ráda vidí a pokud uděláte nějaký nákup, dostanete nějaký malý dáreček zdarma (např. bonbon ve tvaru strašidla). Pro někoho možná dětinské, ale přesto příjemné. Hudební podkres obstarávali Horrorpops.

Ceny:
Velmi příznivé, a to nejen u věcí ve slevách. Zboží přitom vypadá kvalitně.



Collectif
The Stables Market (Chalk Farm Rd)
London, NW1 8AH
http://www.collectif.co.uk

Klikněte pro zvětšení



Dostupnost:
Dveře hned vedle Blackrose - nenechte se zmást, nejde o ten samý obchod, jsou oddělené stěnou.

Sortiment:
Svršky, šaty, svetry, kabelky a další dámské proprietky.

Výběr:
Collectif je obchodem zaměřeným především na dámskou pinup/rocka/psychobilly módu vlastní značky. Pokud potřebujete cokoliv s tygřím/jaguářím vzorem, třešničkami, stuhami, nebo velkými puntíky, je Collectif místo, kam směřovat své kroky.

Obsluha:
Madam nepříliš zaujatá svou prací, nevěnující pozornost dění na krámě, ani šlapavému psychobilly odvedle.

Ceny:
O trochu vyšší, než je průměr, ale stále ještě snesitelné.



Cyberdog
The Stables Market (Chalk Farm Rd)
London, NW1 8AH
http://www.cyberdog.net

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Zhruba dvacet metrů za Collectif. Díky velikému vývěsnímu štítu jej rozhodně nepřehlédnete.

Sortiment:
Vše, co můžete potřebovat - kalhoty, vršky, blikající trička, mikiny, kombinézy, vlasové doplňky, ozdobné kontaktní čočky, návleky na ruce a nohy, čepičky, různé cyberšperky, lesklé batůžky, věci extra pro kluby s UV světlem a další a další.

Výběr:
Pokud patříte mezi příznivce ebm/electra, nebo rave, určitě jste již produkty značky Cyberdog zaznamenali. Pro ty ostatní stručná charakteristika - Cyberdog se vyznačuje specifickým futuristickým designem, křiklavými neonovými barvami a úpravami pro UV světlo. V Camdenském shopu, čítajícím tři dlouhatánské místnosti je toho na výběr opravdu hodně, a jenom projít slevové stojany, roztroušené po celém prostoru, zabere zhruba půlhodinku. Pokud trávíte při prohlížení fotek z velkých dark festivalů nejvíce času pozorováním cyber modelů, je tohle ráj, ve kterém si budete přát zůstat.

Obsluha:
Vystylovaní prodavači na platformách, s umělými dready a kontaktními čočkami, kteří za electro podkresu v obchodě spíše než obsluhu připomínají marťanskou anexi Země. Ale nebojte se, jsou velmi vstřícní.

Ceny:
Cyberdog rozhodně nepatří mezi nejlevnější obchody v Camdenu, ale to je dáno originalitou oblečení. Pro cestovatele s omezeným rozpočtem doporučujeme pečlivě propátrat slevové stojany.



Elizium
The Stables Market (Chalk Farm Rd, Unit 530)
London, NW1 8AH
http://www.eliziumgothic.com

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Pokud půjdete dále za Cyberdog, po chvilce uvidíte po pravé straně vstup do pasáže. A právě zde najdete Elizium - vývěsní štít sice mají, ale dá se celkem lehce přehlédnout.

Sortiment:
Především korzety, šperky, nějaké ty boty, korzety, kabáty, korzety, šperky, rukavice a korzety.

Výběr:
Pokud je Cyberdog rájem pro příznivce cyber módy, stane se Elizium zemí zaslíbenou pro milovníky tradičnějších gothic oděvů. Jak můžete pochopit z kolonky "sortiment", je v Eiliziu především VELIKÝ výběr všemožných korzetů, visící v několika řadách nad sebou po celém obvodu shopu - od krajkových modelů, přes satén, brokát, až k pvc a kůži. Pány by mohla zaujmout nabídka nejrůznějších kabátců, popelníků a dalších věcí do domácnosti. Hned vedle je také velký výběr triček s kýčovitými motivy víl, démonů, jednorožců a podobně.

Obsluha:
Vlezlá. Tím, že je obchod poměrně malý, jste neustále na tři metry od prodavače, který se vám neustále snaží pomoct a pořád se vyptává, jestli něco nechcete, aniž by to od něj ovšem působilo mile.

Ceny:
Na londýnské poměry naprosto běžné, podobné, jako v Darkside.



Queen of Darkness
The Stables Market (Chalk Farm Rd, Unit 008A)
London, NW1 8AH
http://www.queen-of-darkness.com

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Vyjdete z pasáže s Eliziem a půjdete po hlavním tahu. Nemůžete to minout, Queen of Darkness má dva veliké ozdobené vchody s logem nad vraty.

Sortiment:
Šaty, sukně, pár kabátů, sítě, košile, kalhoty - zkrátka oblečení všeho druhu. K tomu samozřejmě návleky, potítka, kšandy...

Výběr:
Značku Queen of Darkness známe dobře i v Čechách, i když je původem z Německa. Camdenský obchod obsahuje takový výcuc pořádné nabídky německého obchodu. Ne, že byste si nevybrali, ovšem nabídka nijak zvlášť neohromí.

Obsluha:
Milé slečny, ochotné pustit se do řeči. Ovšem "Pretty Fly (for a white guy)" od Offspring se do Queen of Darkness tak nějak nehodila.

Ceny:
Poměrně vyšší, slevové stojany ovšem stojí za prohlédnutí.



Gothic Lolita & Punk
The Stables Market (Chalk Farm Rd.)
London, NW1 8AH

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Jeden z vedlejších tahů ve Stables Market, celkem nenápadný krámek, ale podle výstavky venku se dá najít.

Sortiment:
Šaty a šatičky, boty, punčošky, podkolenky, kloboučky, paraplíčka a další věci ve stylu gothic lolita.

Výběr:
Do dvou malých, stísněných pater je natěsnáno značné množství výše zmíněného sortimentu, kterému samozřejmě dominují kraječky a mašličky. Kromě celkem slušného výběru doplňků, šatů, sukýnek a bot tady můžete najít i pár kousků punkovějšího ražení.

Obsluha:
Poměrně milá, stylově asijského původu, ovšem kombinace něžných a sladkých lolitkovských oblečků a blackmetalu je trochu podivná.

Ceny:
Běžné londýnské, možná o krapítek vyšší.



Spank - (!!! POZOR, OD 2.7. 2009 JE KAMENNÝ OBCHOD ZRUŠEN !!!)
The Stables Market (Chalk Farm Rd, 31a)
London, NW1 8AH
http://www.spankonline.co.uk

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Vedle obchodu "Gothic Lolita".

Sortiment:
Oblečení z různých moderních materiálů, doplňky ve stylu cyber, UV a fetish.

Výběr:
Bohužel nic moc. Krámek je menší, najdete tu v podstatě jen pár podprsenek s gumovými ostny, černé svršky s neonovým lemováním (a k tomu náležející kalhoty, návleky, maxi i minisukně, či kombinézy), několik PVC kousků (sukně, kalhoty, dámské kraťasy), nepříliš důvěry vzbuzující korzety jednoho typu (pro pány i dámy) a tím to v podstatě hasne.

Obsluha:
Usmívá se, pozdraví, ale jinak vás neobtěžuje a dál se vlní do rytmu hip-hopu puštěného v krámu.

Ceny:
Sice poměrně příznivé, ovšem výběr tomu odpovídá.



No Wear
The Stables Market (Chalk Farm Rd.)
London, NW1 8AH

Dostupnost:
Hned vedle "Spank"u.

Sortiment:
Doplňky kabaretního, burleskního a glam ražení především pro dámy.

Výběr:
Jestliže holdujete výše uvedeným žánrům, určitě se v No Wear zastavte alespoň pro doplňky. Najdete tu totiž veliký výběr nejrůznějších šperků, bižuterie, peříček i celých boa, apartních kloboučků, rukaviček, vějířů, umělých nazdobených květin a podobně. Objevit se dá i pár osamocených pánských kousků, které však ani z poloviny nedosahuji estetičnosti dámské nabídky v krámě.

Obsluha:
Příjemná slečna trochu do stylu, spolu s hromotlukem plným náušnic.

Ceny:
Vysoké, za což pravděpodobně může kvalita použitých materiálů a jejich exkluzivita.



Hellwear
The Stables Market (Chalk Farm Rd.)
London, NW1 8AH
http://www.hellwear.co.uk

Klikněte pro zvětšení

Dostupnost:
Naproti trojici obchodů "Gothic Lolita & Punk", "Spank" a "No Wear"

Sortiment:
Kalhoty, sukně, minisukně, trička, košile, oficiální merch některých kapel a veliký výběr doplňků

Výběr:
Snad všechny myslitelné barvy a vzory punk/psychobilly kalhot (obchod se kasá nabídkou více než 60 druhů), košile, minisukně a spousta doplňků, zejména velký výběr horrorových přezek na pásky, kšand, tabatěrek, čelenek, nášivek, peněženek, potítek. Najít se dají nejrůznější úlovky od psycho-horror-emo věcí až ke kouskům k běžnému každodennímu nošení.

Obsluha:
Velmi příjemná dvojice prodavačů kolem čtyřicítky, kteří pravděpodobně tento obchod i vlastní a na kterých je vidět, že tímto stylem žijí.

Ceny:
Lehce vyšší, přesto příznivé.

Zde náš výčet obchodů v Camdenu bohužel končí, ale pokud máte s nakupováním v této oblasti vlastní zkušenosti, případně jste stihli navštívit ještě další shopy v okolí, budeme rádi, pokud se rozhodnete podělit s našimi čtenáři. V tom případě nás, prosím, kontaktujte na adrese redakce@sanctuary.cz a mail označte předmětem "Shopy v Camdenu", případně "Kluby v Camdenu" - podle toho, co se chystáte zpracovat. Předem děkujeme za spolupráci.

CZ Sanctuary

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

hey your site is awesome, would like you to invite you to become an affiliate for egg and chips clothing, where you can earn 15% a sale if one of your visitors made a sale via that link, it would also be nice if you could provide a link to our site and vise versa, anyway all the best and keep doing what your doing. Peace.
diki pomohlo

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.