Report z Castle Party - pátek 24. 07. 09

cpeople091Castle Party v polském Bolkowě opět přitáhla do útrob starého hradu tisíce lidí, a tak jsme samozřejmě nemohli chybět ani my.








 

Přestože jsme se měli Castle Party účastnili již počtvrté, rozhodně to neznamená, že bychom ji vnímali jako rutinní záležitost. Ba naopak, řádně natěšení jsme doma již několik dnů dopředu zodpovědně nabíjeli kamery a foťáky, chystali proviant a zkoumali kapely, se kterými jsme dosud neměli tu čest. Nakonec jsme se ale dočkali, a mohli tak vyrazit vstříc potemnělé třídenní veselici. 

Hned po pátečním příjezdu do kempu bylo jasné, že najít místo ke stanování by mohl být trochu oříšek, a to i přesto, že jsme dorazili vcelku brzy, a navíc nám ochotní kolegové podrželi několik pěkných plácků (ještě jednou děkujeme DDD teamu!). Podle jejich poznatků byla nejlepší místečka vyzobána již ve čtvrtek dopoledne, což svědčí o narůstajícím počtu návštěvníků, kteří jezdí na CP téměř jako na týdenní dovolenou. Tomu by ostatně odpovídala i výbava některých z nich, čítající silné soundsystémy v autě, party stany, grily, nebo rovnou celé karavany. Ale dost mudrování, je nejvyšší čas vybalit, postavit stany, trochu se upravit a vydat se od dočasné československé kempové provincie, označené plátěnými pavučinami a nafukovacím kostlivcem, směrem ke hradu. Po zdlouhavém čekání ve frontě na vstupenky a akreditace se odměňujeme prvním pivem se sirupem, zběžně okoukneme skromné stánky a hurá na horní nádvoří.

Není však důvodu spěchat, neboť polská formace Vein Cat působením nepříznivých událostí (k nám se jako důvod donesla autonehoda) nedorazí, a začátek živé produkce je tedy o něco posunut. Čest otevřít největší gotický festival ve střední a východní Evropě by náležela brněnským elektronikům Depressive Disorder, kterým však Osud na poslední chvíli zamíchal kartami. Zdravotní problémy frontmana Disordera bohužel znemožnily DD účast, a formace tak byla doslova v hodině dvanácté nahrazena českým projektem Nuclear Storm. Ten vznikl jako alternativa formace Phonetix, a v jejím středu byste tak logicky nalezli Roberta Žáka za podpory zastupujícího Hynka Holubce. Tato dvojice, zřejmě notně posilněná alkoholem, spustila něco po sedmé večerní svou trojpísňovou show hranou z kláves, kořeněnou zapalováním přistavené popelnice a (po vyřešení bezpečnostních pravidel za doprovodu ochranky) chůzí mezi lidmi s půlmetrovými ohni šlehajícími ze sprejů. O hudbu zde vůbec nešlo, mikrofon sloužil pouze coby prostředek k proslovům mezi písničkami, a i plochý, nečitelný oldschool ebm zvuk vracel myšlenky o patnáct let zpět do hudební historie. Pokud si představujete alespoň divokou show, i zde se nacházely trhliny zvící Macochy. Performance obou běžně oblečených umělců byla srážena nejen některými dílčími nedostatky (nedařilo se otevřít hořlavinu, mlácení sekerou do popelnice bylo mimo rytmus), ale i hecováním diváků. V něm se mísila anglická poselství (včetně tvrzení, že „kapelu v ČR nesnáší“) spolu s opakovanými pokusy o polštinu, se kterými se frontman Nuclear Storm neúnavně vracel na pódium ještě po konci vystoupení, k velkému překvapení chystajících se Irfan. Během bleskové ankety mezi krajany se po vystoupení NS nenašel snad nikdo, kdo by nesouhlasil, že toto vystoupení rozhodně pozitivnímu vnímání české hudební scény v zahraničí nepomohlo, spíše naopak (zaslechnout se daly i daleko drsnější soudy, spojující slova „mezinárodní“ a „ostuda“ do jedné věty).
 

Nuclear Storm - Klikněte pro zvětšení


Ale zpět na hrad, připravují se bulharští Irfan, v jejichž hudbě byste vystopovali vlivy středověku, folku a etherealu, přelité temnější vlnou a prvky world music. Akustické nástroje, doprovázené vokálními aranžemi, dávaly vzpomenout například Dead Can Dance (zejména šesté album „Into the Labyrinth“), a i když se příjemně poslouchaly, jeden se neubránil dojmu, zdali je tato jemná hudba v dramaturgii festivalu dobře umístěna. Podobné myšlenky vzbuzovalo i vystoupení ruských gothic/neo/folkerů Moon Far Away, posazené na potemnělých smyčkách, strunných nástrojích a smíšených vokálech. V rámci žánru šlo o příjemně odvedenou show v kutnách a maskách, která místy zavedla myšlenky například k lucemburským Rome. Ale opět – je tato hudební volba vhodná k „nastartování“ festivalu?

 

 

Moon Far Away - Klikněte pro zvětšení


Pokud jste se chtěli bavit pohybem, museli jste být trpěliví, neboť k tanci nevybízela ani experimentálně industriální formace Aesthetic Meat Front, sdružená kolem kontroverzního umělce Louise Fleischauera, která úspěšně napravila loňskou reputaci páteční bolkowské hodiny věnované sadomasochistickým performancím. Namísto poněkud trapného počínání performerů "DIVA´ine Eye" z předchozího ročníků se AMF podařilo na několik desítek minut zamrazit publikum horního nádvoří a zacpat jejich údivem otevřená ústa rezavým chrastícím šrotem. Sympatická a usměvavá skupina nadšenců, kterou bylo možné spatřit v následujících dnech u jejich stánku s originálními korzety, se na podiu proměnila ve smečku postapokalyptických zvířat, drásajících a spalujících svá vlastní obnažená těla. Samotný Fleischauer, hlavní mučedník projektu, skončil s několika jehlami zapíchanými v obličeji, zavěšený několik stop nad publikem. Po snesení zpět na zem v šílenecké agonii poskakoval po podiu a třásl železnou konstrukcí s úpějícím mikrofonem, kterou jako břímě nesl celou dobu zapíchanou na svých lopatkách. Čím dál se show posouvala ve své bizarnosti, tím více to vypadalo, že katolické Polsko otevřelo na moment brány pekelné, nechalo se ošlehat stovkami plamenů a zbarvit zem litry krve.  Poté, co se do backstage za silného nasazení nervózně opatrných securiťáků odporoučela i "tetsuovská" Asiatka s kusem železa v obličeji, roztahujícím ústa v nelidský škleb, bylo jasné, že kvality letošní performance se budou jen stěží překonávat.

 

 

 

 

Aesthetic meat Front - Klikněte pro zvětšení


Odlehčení nálady s sebou přineslo až domácí duo Skinny Patrini s elektronikou, která by mohla být blízká především milovníkům spolků jako IAMX, či Robots in Disguise. Ve Skinny Patrini hraje prim ženský zpěv, modulovaný vocodery a doplňovaný mužským protějškem, a od zmiňovaných RiD se odlišuje především větší nabídkou hlasových poloh, která slouží kapele ke cti. Potěšila i dobře zvládnutá (na letošní CP poměrně řídce používaná) zadní projekce  - jen škoda, že hudba byla oproti vokálům hlasitostně umístěna do nevýhody, což trochu kazilo výsledný dojem a tlak zvuku. Během posledního přídavku (zopakováného otvíráku "Sweat" z debutového alba "Duty Free") se však začal hlásit o slovo jeden z charakteristických znaků letošního ročníku Castle Party – neúplatnost počasí.

 

 

 

 


Skinny Patrini - Merlin (live at Castle Party 2009)

 

 


To se vyřádilo na festivalu už ve čtvrtek, kdy se Bolkowem prohnala vichřice a notně pocuchala postavené pódium. A jelikož i páteční drobný deštík začal zvolna nabývat na intenzitě, nechali jsme zvučící polské Varieté za zády a rozprchli se ukrýt do klubu Hacjenda, a obhlédnout nové místo „Old Cinema“. Jak už sám název napovídá, jedná se o klub vytvořený v prostoru bývalého kina, který tak nabízí nejen dostatek míst k sezení, ale i dobrý výhled na pódium.

Právě zde živě vystoupil polský projekt Rumours about Angels, který předvedl vcelku kvalitní ambient, ovšem ničím nevybočující z průměru žánru. Vcelku ale zamrzelo nevyužití kina jako místa pro kvalitní projekce - přeci jen kinoplátno o rozměru minimálně 8x3m si u projektu, který se prezentuje jako vizuální, přímo říká o využití. Rumours about Angels nechávají doznít poslední zvuky ze svých notebooků a na pódiu se již chystá další polský projekt [haven] Marcina Jarmulskeho. Když Jarmulsky nastoupil na podium v doprovodu vokalistky, vypadalo to, že nás čeká solidní porce italo-disca, čemuž napovídal styling obou aktérů. Už první tóny linoucí se z reproduktorů nás však přesvědčily o kvalitě [haven]. Hutné beaty, evokující africký kmenový rituál, syntetizátorové plochy navozující nervózní atmosféru, umocněnou vokálem, který jako by spíše patřil chovankyni ústavu pro duševně nemocné, než Jarmulskyho blonďaté partnerce. Celý šamanský obřad dotvářela černobílá projekce, sestavená právě ze záznamů afrických rituálů a náboženských obřadů z celého světa.

A na závěr lehké předspánkové vyklusání v klubu Hacjenda, kam jsme se vydali podpořit domácího DJe Mirage, který po strop zaplněný klub roztančil pestrou směsicí kytar i electra (od Covenant, přes In Strict Confidence až k XIII. století). Ve čtvrt na pět je ale nejvyšší čas jít spát a nabrat síly na sobotu, která bude už od třetí hodiny odpolední naplněna hudbou. A to se nevyplatí podcenit.

Fotogalerii kapel naleznete zde, stejně jako fotogalerii návštěvníků.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Nejsem sice národovec (viz ostuda pro CZ), muziku si taky dělám jaksi po svým (BEAMSHIP, F.G.), ale děsí mě, že existuje doktor, kterej těmto chovancům podepíše na 3 dny opošťák z psychiatrie a za doprovodu ošetřovatelů tyto pitomce někdo vyzvedne na podium takové akce jaká je právě tato. Kdyby to bylo dobrý alespoň jako recese (znám třeba osobně Morčata na útěku, kteří si z "průseru" vybudovali vlastně dobrou značku - a tedy jistá přidaná hodnota tam je a lidi to oceňují - a tedy i já), ale tento pokus se nedá hodnotit ani jako ubohost - nemám slov, přesto jsem napsal tento odstavec (to jsou ale paradoxy, že?).<br /><br />(chtěl jsem napsat i pár sprostých slov, ale neexistuje žádný dostatečný)
Namisto puvodni kapely, ktera mohla povest spici cesky sceny vynest alespon pro jeden vecer na vysluni se chlapci postarali o nesmazatelnej sram, co nas shodil do dob hluboce pred revoluci...Musim rict, ze uz dlouho jsem se tolik nestydel za svoji narodnost...bylo to jako videt bandu Cechu krast citrony z chorvatskyho supermarketu. Ze ja vul jsem tam vubec lezl :0
O vystoupení NS jsem se rozepsal už na jiném fóru... strašlivej zážitek, nebylo to ani vtipný, ani zajímavý. Jen a jen trapný...
No, podle mě musí být tak trochu špatně i autorovi textu...už jenom za to, že musel o tomhle průšvihu referovat. Cože tam už hrálo za kapely? Jaký že to byly a jsou jména? Teď se tam přiblije tlustej vožralej **rd s tlamou od neštovic, zařve nějakou ****ku, urazí jak diváky tak vlastně celou el. scénu a tak trochu srazí kvalitu celé akce i její celkem dlouhou tradici. Jasně, nemusí se to brát tak tragicky, jenže nemá cenu tady vytvářet takovým ***plům pohodlí, protože oni se tím jinde ještě navíc chlubí?!? To považuju za drzost.
Predem chci upozornit, ze jsem an CP nebyl, ale skupinu jsem si poslechl na netu a jednou jsem videl nahodou jejich vystoupeni...kdysi davno. Reakce na ne...to je jako reakce art rockovych skupin na Sex Pistols v roce 77. Nicmene chapu ze se vam nelibilo ze nejsou instrumentalne zrucni, jejich obleceni neni dost ebm nebo goticke...ale jsou to proste dva zamindrakovany kluci, kterejm nic jinyho nezbejva nez si hrat na skupinu..tak trochu nadhledu prosim, chapu, ze tu hudbu berete vazne, ale zas ty chudaky tak nesudte...chteli by byt jen jedni z vas...ale proste nevedi jak na to. Na druhou stranu je to docela sympaticka dvojka...predstavte si o nich film...hynek holubec...starnouci romantik, pravdepodobne latentni homosexual, ktery pres vsechny ty nadavky, ktery se na nej celej zivot snasej tlaci tu svou karku dal, je uplne mimo, z toho ze neni slavny ma deprese...chudak to vubec nechape..co dela spatne? proc je svet tak zly? vzdyt on chce davat lasku...a lasku dostavat...o to tu jde predevsim...oba dva by chteli aby je lidi meli radi, aby je nekdo aspon trochu respektoval...a ted ten robert...ja vim, podobana drska, debil, vylizanec...ok, ale vzdyt jsme jen lidi....jak tomu hynkovi sekunduje, jak ho brani, jak si ho vazi, pravdepodobne je mezi nima latentni homosexualni vztah...obcas naznak, dotek ruky, stydlivy usmev...no proste homosexualni romantika jak vysita....tohle je pribeh. Ja bych brecel videt to na obrazovce...vy ne? Muzikanti jsou to na hovno, je to parek debilu...ale pribeh je to silnej...hodne silnej.
...vzdyt on chce davat lasku...a lasku dostavat...o to tu jde predevsim...oba dva by chteli aby je lidi meli radi, aby je nekdo aspon trochu respektoval...a ted ten robert...ja vim, podobana drska, debil, vylizanec...ok, ale vzdyt jsme jen lidi....jak tomu hynkovi sekunduje, jak ho brani, jak si ho vazi, pravdepodobne je mezi nima latentni homosexualni vztah...obcas naznak, dotek ruky, stydlivy usmev...no proste homosexualni romantika jak vysita....tohle je pribeh. Ja bych brecel videt to na obrazovce...vy ne? Muzikanti jsou to na hovno, je to parek debilu...ale pribeh je to silnej...hodne silnej.
Pokud se laska vyznava sekerou, redidlem a plameny z laku na vlasy, tak jsem zrejme se svejma idealama uvizl nekde v sedesatejch a to co jsem na hrade videl teda nebyl exkurz do minulosti a trapnosti, ale patrne moje zaostalost :huh: Hlavne uz me nenutte na to vzpominat, protoze jsem prave pozrel nekolik pridavku obeda a rad bych si je aspon chvili jeste udrzel v sobe...
Nešlo ani tak o tu hudbu (která ale prostě a jednoduše mizerná byla) jako spíš o ty kecy okolo a celkové vystupování, to se za ně člověk opravdu chvílema styděl... opravdu skvělý výstup k zahájení festivalu :-/
Cus!No abych pravdu řekl trošku jsem to čekal.Nuclear Storm byli před 15lety kapela která se dala poslouchat.Celkem se mě líbila.Ale chlapci si musí uvědomit, že není rok 1993 ale rok 2008.<br />Electro scéna v CZ se změnila a co se týče hudebních schopnosti šly tyto spolky výrazně dopředu....Netřeba je jmenovat.<br />To že NS budou hrát místo D.D. jsem bral jako jobovku.A mrzí mě že se to potvrdilo.
Nenatáčel to někdo? Jsem nešťastná, že jsem tyto "borce" neviděla :D Byť jsem z metalových akcí zvyklá na horší kulturní průjmy(včetně polykání vlastních exkrementů až po házení kelímků s močí do lidí)
Jedna věc je kulturní průjem, druhá věc je osoba ROBERTA Žáka (viz "sympaťák" se sprejem). Je to taková velmi zauzlovaná dušička, která si v podstatě svoje komplexy, mindráky, frustrace tak nějak pěkně (průser za průserem) spoří - prostě má to jako velmi osobní stavební spoření. No a na Castle party si právě tohle "stavebko" vybral (a teď splácí).
zavidite mi ubozaci...Nuclear Storm je legenda (hned po Vanesse) a vy jste jen pouhe nuly.
No, tomu rikam argument :-)
sežehnu tě svýn mocným sprejem hajzle! Jsem anděl s ohnivým sprejem a bůh mě seslal na zem, abych nastolil jeho království!!! Všechno shoří hříšníci!!!Všechno!!! Kajte se!!!!
Já se obávám, že je ten Rob vážně nemocnej. Podle jeho ksichtu a toho co píše mám dojem, že to neni poza, ale vážná duševní porucha. Berte mě prosím vážně - pracuju s podobnejma lidma.
Robe jen by mě zajímalo jedno. Slyšela jsem, že budou koncerty Vanessy - vezmou vás určitě jako předkapelu na koncerty, když jste druhá skupina hned po nich jak píšeš - že ano? A ještě jedna věc - odvážíš se na ten koncert vůbec přijít? Vždyť tam budou všichni lidé, které tak sereš.
Myslim,ze i Michal David by byl lepsi reprezentace nez Nuclear Storm :lol:
Docela by mě zajímalo, kdo se tady za mě vydával jako PHONETIX_ROB... 8) <br /><br />Vždycky jsem psal vše pouze za sebe a nepotřeboval jsem nějakého nechtěného tiskového mluvčí.<br /><br />Mno ale... aspoň se tady něco dělo. :lol:

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.