Wastesound Shift - 5. mezinárodní bienále industriální stopy

Wstesound ShiftV úterý 13.10. proběhne v rámci bienále Industriální stopy 2009 ve Staré kanalisační čistírně v Praze - Bubenči (Ekotechnické museum) akce nazvaná "Wastesound Shift". Bude zaměřená na „odpadní“ zvuk v širokém pojetí postindustriální hudby – od elektroakustického bádání až po hlukovou katarzi.



V průběhu večera dojde k rozmanitým konfrontacím mezi historickou průmyslovou architekturou a současnou hudbou, jež jí byla (ne)přímo ovlivněna, v podání slovensko-českého industriálního dua Einleitungszeit, mladého holandského experimentátora Woutera Jasperse, pražského noise-improvizačního tělesa S/M, ethno-industriálních šamanů Do Shaska! a Kollektivu KLaNGundKRaCH ve spolupráci s filmařem Ondřejem Vavrečkou, kteří vystoupí se speciálním audiovizuálním programem.

Ondřej Vavrečka & KLaNGundKRaCH Kollektiv

Spolupráce experimentujícího filmaře a konceptuálního umělce Ondřeje Vavrečky s volným uskupením zvukových improvizátorů z okruhu vydavatelství KLaNGundKRaCH (členů skupin a projektů Kaspar von Urbach, RUiNU, Head In Body, K!amm, The Ruin Of Ruins, Fuck Me Please). Ondřej Vavrečka „zachází“ převážně s 16mm filmovým formátem a jeho práce nemívají, jak je u filmové tvorby běžné, podobu definitivního filmového tvaru, nýbrž jde o osobité performance, jejichž součástí jsou neobvyklé způsoby promítání a které výrazně spoluurčuje prostor, v němž se odehrávají. Kromě autorské tvorby – např. Lípa třetího tisíciletí, Novosti dnja, Sedm uší zvířetníku.Těremin: tělo.mě.sto.p.ohyb: VOX(s Violou Ježkovou), cyklus Coagula, P-P (pleonasmus)(s Martinem Blažíčkem) – pracuje také jako střihač (např. Záviš - kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance, režie Karel Vachek, Středoletní noci sen, režie Radek Tůma a d.). Záměrem aktuální spolupráce je obrazné znovunaplnění kanalisační čističky – která je dnes kulturní památkou, tedy jakousi konzervou – nečistotou, z které by se měl – s laskavou pomocí náhody – zrodit novodobý rituál, povyšující industriální prostor na místo duchovní očisty. http://www.klangundkrach.net

Einleitungszeit (SK/CZ)

Letitá, původně čistě slovenská skupina nechala nesmazatelný zápis v historii tzv. death industriálního žánru v celosvětovém měřítku. Hrubý a neskutečně intenzivní zvuk se naživo snoubí s excentrickou show, jejíž součástí je tanec (Tereza „Sangredans“ Georgievová), oheň i průmyslové nářadí, především rozbruska. Ve výsledném efektu, ať už je zážitek z nich extatický či zneklidňující, rozhodně nezanechávájí neutrální dojmy.
einleitungszeit.industrialgallery.com

Wouter Jaspers (NL)

Mimo Ostravu a Brno se tento mladík představí i v Praze. Po období hledání osobitého výrazu zůstal u táhlých hučivých kompozic, které překvapí i samply, terénními záznamy a temnými akustickými vsuvkami. Spolupracuje s plejádou obdobně zaměřených umělců.
www.wouterjaspers.nl

S/M

Pokračování projektu Suicidal Meditations. Za uskupením S/M stojí jeden z průkopníků české industriální hudby Alex Švamberk společně se Silvií a Janušou. Jejich vystoupení pro kov a taneční performanci (butó) ponese název „Aber besonders gern benütz er für seinen weg Metal“.
www.bandzone.cz/sm

Do Shaska!

Záhadný kolektiv kolem ústřední postavy Finsterniche tradičně doplní produkci s elementy industrialu, dubu a etnické i elektronické hudby svou charakteristickou videoprojekcí. www.doshaska.net

Industriální stopy 2009

Industriální stopy připomenou ztracené průmyslové památky a ukáží možné využití stávajících objektů. Na jedné straně je patrný růst zájmu o průmyslové dědictví, sahající od obdivu architektonických a urbanistických hodnot až po realizace konverzí industriálních objektů oceňované laickou i odbornou veřejností. Na straně druhé stojí rozsáhlá devastace dědictví, jež se teprve učíme vnímat a znovu využívat. Paradox, který ilustruje i letošní 5. mezinárodní bienále Industriální stopy.

Jeho rozvětvený program zavede v průběhu září a října (v některých případech i listopadu) zájemce do mnoha českých i moravských měst. Chybět mezi nimi nebudou tradiční místa spojená s Bienále, jako jsou Praha, Kladno, Liberec či Ostrava, ale nově také Brno, Jablonec nad Nisou, Plzeň, Žatec či Zlín.

Wastesound Shift - live: Einleitungszeit (SK/CZ), Wouter Jaspers (NL), S/M, Do Shaska!, Shaska, KLaNGundKRaCH
13. října 2009 (start 20:00)
Praha, Stará kanalisační čistírna - Ekotechnické museum) (Papírenská 6)
Vstup: 100,- Kč (jako při standardní prohlídce čistírny/musea)

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.