Recenze Napalmed - iii

Napalmed - iiiTřetí dlouhohrající album v rezu a ruchu zběhlých Napalmed, předních představitelů domácího hudebního šrotu na pomezí industrialu a noisu nelze recenzovat klasickým způsobem. Kdo formaci obráběnou v dílně dvojice Radek K. a MartiN.B zná, či měl možnost vidět naživo, ví proč.






Napalmed - iii
Vydal: Napalmed (www.napalmed.cz)

Jen těžko můžete u podobného žánru stavět recenzi na klasickém hodnocení jednotlivých hudebních prvků, protože by vypadala asi takto: „ mlácení do sudu celkem šlape, není příliš rozumět zpěvu ve druhé sloce, zvuk jiskřící svářečky se nám v refrénu trochu vytrácí, až příliš často zasekávají rytmy a osmdesáti minutová skladba je zdlouhavá i na artrock…“.

Nejsou tu žádné mantinely, žádná struktura, žádný manuál či doporučení od jaké vteřiny si tento celovečerák s dramatickým příběhem o rozdrásaném kusu plechu pustit, abyste se více bavili a méně děsili. Přes to všechno na originálně zabaleném CD, připomínajícím geometrickou přesností pitvorně rozstříhané (ručně dělané) dětské leporelo, převázané stylovým měděným drátkem, nenajdete jen neuspořádaný, stereotypní hlukový teror. Během osmdesáti minut se posluchač dostává do různě gradujících sfér pendlujících převážně mezi pozemskou továrnou hřmotně plivající sešrotované stopy zvuku a přidušeným prostředím podzemního kanálu s dotěrně nepravidelnou odkapávající vodou.

V několika úsecích se posluchači dostane dokonce i systematicky uspořádaných průmyslových rytmů, které po každém delším bloku čistokrevného noisu působí prazvláštně uklidňujícím dojmem. Najdeme i momenty vzdáleně připomínající temné postapokalyptické klávesy, ovšem bedlivě střežené za téměř nepropustnou zdí zpětné vazby.

S občasnými výkřiky prohnanými kladivem rozmlácenou elektronikou celá deska asociuje jakousi industrializovanou verzi obřadních tanců amazonských indiánů, kterým někdo místo perkusí z ovčí kůže vrazil do rukou zrezavělé sudy a francouzské klíče.

Jak už jsem naznačil, desku s opravdu důrazným názvem "iii" (nebo „!!!“, evokujícím bouřlivě přijaté logo neméně industriální Ostravy - záleží na tom, ze které strany se díváte), si každý posluchač vyloží dle míry jeho fantazie. Pro ty, kteří by se přeci jen chtěli rýpat v kvalitách zvuku, věřte, že i rezavá řež může mít svou čistou podobu.

Pokud vám až doteď tato snaha o vyjádření toho, co se na dlouhohrající desce Napalmed odehrává nic neříká, pokusím se to na závěr shrnout úplně laicky: Znáte ten zvuk, který se v jistém intervalu ozývá z pračky do níž jste strčili kalhoty a zapomněli z nich vyndat svůj půlmetrový řetěz zakončený klíčema?

Hodnocení: ¤««±±@øð ???!!! %

Navštivte: www.napalmed.cz

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

hodně dobře/výstižně napsaný.. zasloužíc si obdiv.. stejně jako hudba.
No parada, tomu rikam hrebicek na hlavicku iii. Nebo do palice?... kchchchchchch
DÍKY ZA HODNOTÍCÍ POPIS! JSME RÁDI ZA KAŽDÉHO, KDO SI DESKU POSLECHNE A PŘISTOUPÍ K NÍ ZODPOVĚDNĚ!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.