Report z Nové Alternativy II

Nová Alternativa 2 eportNa podzim loňského roku spatřila světlo světa nová koncertní řada Nová Alternativa. První díl byl věnován neofolku, temné psychedelii a ambientu. Ten druhý se obracel spíše do temnějších vod poslechové elektroniky s tanečním podtónem.







Není proto divu, že za domácí barvy v klubu XT3 vykopával Vojtěch Smetana, který už delší dobu kočíruje projekt Anhedonia. Zhlédl jsem už několik vystoupení projektu, ale vizuální efekt, kterým nás Vojtěch se svým dvorním VJ oblažili, jsem ještě u Anhedonie nestihl. Mezi vystupujícími a publikem byla rozvinuta polopropustná síť, na kterou pánové promítali doprovodnou projekci s klasickou směsicí válečných i náboženských motivů, lidí i industriálních nálad. Co se hudební stránky týče, žádné překvapení se nekonalo. Hudba začala pozvolně, s postupným gradováním. Zaujaly zajímavé plné zvuky, ale postupně se do mysli vkrádal pocit, že vlastně úplně to samé je ke slyšení na albech. Vojta míchal ve svém setu přemýšlivé melodické IDM tanečno, ambient a nakonec přeci jen došlo na více breaků, než nalezneme na jeho dvou řadových deskách. Vše precizně dotažené do finálního tvaru, který se ale bohužel už delší dobu nepohnul z místa. Po 30 minutách se stala produkce už trochu jednotvárnou a (což je na koncertě vždy nejhorší) maličko nudnou. Ale protože víme, že ve studiu už bobtná nový materiál, rozhodně neházejme flintu do žita a těšme se na nový materiál, který snad posune tvorbu tohoto špičkového illbient projektu zase dále.

Pak už přišel čas na zahraniční hosty. Nejdříve se dostal ke slovu Kostas K, elektronik, který před dvěma roky překvapil svým dotaženým albem „Aprroach“. Jeho projekt Subheim na něm propojuje, podobně jako Anhedonia, přemýšlivou IDM elektroniku s temným podtónem a ambientem. Čím se řecký projekt liší a co muselo ihned upoutat všechny návštěvníky akce, je sličná zpěvule Katjam, která posunula hudbu projektu až do polárních exotických krajin. No ano, po celou dobu její přednes připomínal finské a norské joikerky v čele s podobně zadumanou Mari Boine. Po třetině setu, který mimochodem obsahoval spoustu zcela nové, ještě nevydané muziky, zůstal už na vše Kostas sám a postupně od rozvážného a k Dead Can Dance nebo Vas upomínajícího soundu přešel k hybnějším kouskům, které v závěru autor doplnil i energickým pochodovým bubnováním.

V půl dvanácté přišel na řadu poslední vystupující, švýcarský one man projekt Alessandra Zampieriho Stendeck, který vedle obligátního notebooku a dalších krabiček přitáhl na pódium dvoje klasické klávesy. Svou hudbu nechal doprovázet velmi příznačnou zadní projekcí, která střídala přírodní, vesmírné a industriální motivy. Kdo má tento projekt, který už má na svém kontě tři dlouhohrající desky, trochu „najetý“, ví, že Alessandro rozhodně nešetří melodiemi a stejně tak tomu bylo i při jeho energickém vystoupení. Ze základu v IDM elektronice jsme se hnuli spíše než k ambientu směrem k vesmírným sekvencerovým hrátkám, které byly ale přiostřeny dusající rytmikou. Ta však nikdy nesklouzla k lacinému trancovému třeštění a naopak často nechala prostor až Vangelisovsky pojaté elektronice. Škoda jen, že ve dvou třetinách gradujícího setu, který zdobil (stejně jako po celý večer) výborný zvuk, došlo k výpadku proudu na pódiu, který znamenal několikaminutovou nepříjemnou pauzu.

Druhý díl Nové Alternativy se po hudební stránce určitě podařil. Oba zahraniční hosté nezklamali (ba naopak) a proměnili na jeden večer zahnutý klub XT3 v elektronickou kapli, která nechala návštěvníky snít, ale zároveň je, pokud sami chtěli, nabila strojovými chladnými rytmy. Snad příště přijde na tak dobré projekty více návštěvníků, než dorazilo tentokrát. Reparát můžeme všichni složit již brzy, v sobotu 10. dubna na dark ambientním večírku vydavatelství Cyclic Law, který proběhne v prostorách studentského klubu K4, v pražské Celetné ulici (http://sanctuary.cz/kalenda/details/317-nova-alternativa-iii).

Fotky si budete moci prohlédnout v naší Galerii již brzy, obrázky přímo od pořadatele najdete zde.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.