Report z Dark Exit III.

Dark_Exit_III_-_reportPotřetí zahájil temnou koncertní sezónu minifestival pražského klubu Exit-Chmelnice. Jak dopadl v pořadí třetí ročník akce s názvem Dark Exit, čtěte dále.

 

 

 

 

 

 

Festival Dark Exit odstartoval svou existenci v roce 2009, tehdy ještě jako veřejná narozeninová oslava pod změněným názvem „Vol.25 Party“. S dramaturgií loňského ročníku si nepěkně pohrála nepřízeň počasí a akce nakonec proběhla v silně okleštěné podobě. I letos to s počasím vypadalo všelijak, protože ještě ve čtvrtek silnice připomínaly spíš bruslařský ovál, ale vše nakonec dopadlo dobře a tentokrát jsme se dočkali všech dopředu avizovaných vystupujících, kterými byli příborští darkrockeři Greedy Invalid, francouzští postpunkeři Varsovie a britská electroúderka Deviant UK.

Hned úvodem je třeba vyseknout poklonu pořadatelskému klubu, který se na svých akcích snaží zvrátit nepříjemný český trend, kdy koncerty začínají jednu až dvě hodiny po oficiálně plánovaném začátku. První tóny úvodního koncertu tak zazněly už chvilku po čtvrt na devět a koncertní trojboj překvapivě zahájila francouzská trojice Varsovie, kterou však čekal ještě přesun na Slovensko, aby si o den později střihla set i na bratislavské Batcave Party. Pilířem jejich vystoupení byly skladby z jejich prozatím jediného alba „État Civil“ s odskoky k debutovému EP „Neuf Millimètres”. Francouzi si vystačili s výrazově i pohybově střídmou pódiovou prezentací a navíc se museli smířit i s mizerným zvukem, který se linul směrem k posluchačům zabalen v nepěkné kouli a který se i přes zoufalou snahu zvukaře nepodařilo po celou dobu jejich vystoupení vylepšit. Jednotlivé skladby tak od sebe rozeznával jen znalec repertoáru a drtivá většina přítomných se již v polovině setu ‘frantíků’ nepokrytě nudila. Škoda přeškoda, obzvlášť vzpomeneme-li si na předloňské živelné vystoupení Varsovie na brněnském Dead Dolls Disco.

 

Varsovie - État d'urgence (živě na Dark Exit III.)


To příborskému kvintetu Greedy Invalid trvalo vytvoření minikotle pod pódiem jen chviličku. Kapela nadávkovala ve svém setu koncertní jistoty jako „Dancing Little Flames“, nebo „Sand Castle“ a promíchala je s novinkami z aktuálního alba „Anna“. Metalový drive střídal ponurou baladu, čeština zase angličtinu, zpěvák Storm tradičně odhalil své tělo. Vše dodáno v poměrně reprezentativním zvuku, ale člověk se nějak nemohl ubránit dojmu, že tohle všechno už tu bylo. Přesto kapela splnila to, co se od ní očekávalo a odčinila svou loňskou neúčast na Dark Exitu.

 

Greedy Invalid - Dancing Little Flames (živě na Dark Exit III.)

 

Českou premiéru si hodlal naplno vychutnat i třetí aktér pátečního večera, britští Deviant UK. Kdo viděl jejich vystoupení na poslední Castle Party, ten věděl, že se dočkáme valivé elektroniky a rtuťovitého frontmana, připomínajícího svými pohybovými kreacemi Ronana z VNV Nation. I Britové ale nebyli ušetřeni zvukových problémů především v úvodu svého setu a tak trvalo nějakou chvíli, než se publikum dalo do pohybu. Pro mnoho z nich bylo setkání s kvartetem prvním čelním střetnutím (viz. máničky, které přišly na Greedy Invalid), přesto se během 50minutového setu parket postupně zaplnil a jindy plné lavice na obou stranách klubu zely prázdnotou. Deviant UK totiž hrají na jistotu. Jejich tvorba, která je průsečíkem tvorby Project Pitchfork a Lola Angst často zabere na první dobrou a to byl i případ pátečního večera. Není překvapením, že stejně jako na loňské Castle Party vystřihla cover Timekiller od prvně jmenovaných. Navíc kapela premiérově představila i pěknou řádku novinek z nového alba „Very Bad Things“, které mají opravdu silný hitový potenciál. I proto nakonec čtveřice, která si evidentně příznivou odezvu užívala, přihodila jako druhý přídavek ještě jednou kousek Raptured Saints a živou produkci Dark Exit III. ukončila pár minut před půlnocí.

 

 

Deviant UK - Maid Of Plastic (živě na Dark Exit III.)


Konec dobrý, všechno dobré. Oslavenec, stejně jako u posledního Night Side, osvědčil, že zná recept jak slušně zaplnit klub Exit Chmelnice. Ještě jednou mu za redakci CzS přejeme vše nejlepší a těšíme se na další produkční počiny v letošním roce!

 

Fotoreport z Dark Exit III. najdete v naší fotogalerii.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.