Recenze Laibach – Iron Sky (The Original Film Soundtrack)

laibach_-_iron_sky_sUž za méně než týden vtrhne do českých a slovenských film očekávaný snímek Iron Sky, ke kterému udělali soundtrack slovinští Laibach. A protože neznáme většího odborníka na jejich tvorbu než Jaegera, jsme moc rádi, že se na tento počin podíval zrovna on. Děkujeme!






Laibach – Iron Sky (The Original Film Soundtrack)
Vydal: Mute Records

Laibach opět napjali své síly a zkomponovali soundtrack. Počítám-li správně, mělo by se jednat o třetí záznam doprovodné hudby. První byl "Krst pod Triglavom" z roku 1987 ke stejnojmenné divadelní hře a druhý k Macbethovi v hamburském Schauspielhausu, hraném v sezóně 1988-1989.

Tentokrát ale byli finskými tvůrci požádáni o vytvoření hudby k filmovému snímku. Pochopitelně se nejednalo o první případ, kdy zazněla hudba Laibach v nejakém snímku, ale tentokrát to bylo poprvé, co Slovinci měli za úkol stvořit původní hudbu. A jak jejich práce dopadla?

Soundtrack vyšel digitálně 9. 4. 2012 a na CD až 30. dubna. Na ploše více než 70 minut se rozprostřelo 40 tracků, včetně částí dialogů z filmu, což těm, kteří film již viděli, může v případě, že se jim film líbil, vyvolat příjemné vzpomínky, popřípadě ty, co snímek ještě neměli možnost shlédnout, připravit na samotný film.

Film jsem viděl až v neděli 17. 6. (ano, stáhl jsem si ho, k čemuž se přiznávám, ale byl jsem veden zvědavostí; Iron Sky jde každopádně u nás do distribuce od 12. července, takže rozhodně půjdu a koupím si vstupenku – tím chci podpořit heslo, že stahování ubírá zisky tvůrcům) a musím říci, že na prvni shlédnutí se mi Iron Sky líbil.


ProtektoRATH: Iron Sky Trailer

Co se týče hudby, tak tu jsem znal z dřívějších poslechů a mohu konstatovat, že se k filmu naprosto hodí. Jak již řečeno, soundtrack nabízí kombinaci hudby a mluvených částí, tedy bez kontextu znalosti Iron Sky lze do jisté míry hovořit o dramatické rozhlasové hře. Hudba samotná je výrazně inspirovaná Richardem Wagnerem, což je silně cítit v citacích "Walkürenritt", "Sigfrieds Tod" nebo melodického motivu, který jsem doposud nebyl b-hužel schopen rekognoskovat.

Nevím, zda jde o to, že Macbetha a Krst mám poněkud naposlouchanější, ale v porovnání s těmito dvěma díly Iron Sky poněkud pokulhává. Ano, na soundtracku je cítit dějový dramatický oblouk, jak řečeno výše, hudba skvěle film doplňuje, ale na samostatný poslech je dle mého skrovného soudu příliš roztříštěná. Dalo by se říci, že dialogové montáže do jisté míry soundtrack paradoxně trochu brzdí. Je ale pochopitelné, že každý bude tuto skutečnost vnímat jinak, mně se každopádně zdá, že kdyby mluvené pasáže ubyly, jednalo by se jednolité symfonické drama (navzdory tomu, že samotný film je komedie; nicméně jaký hudební doprovod si zaslouží film o nacistech z Měsíce, než čirou monumentalitu, že?).

Na záznam se vešlo i pět "regulerních" písní a to upravené verze "B-Mashiny" a "Ameriky" plus "Take me to heaven", "Peace Lovin' Brother Rap" a "Under The Iron Sky". Poslední by klidně mohla samostatně obstát jako singl.

Měl-li bych udělit procentuelní ohodnocení, i přes nepopiratelné kvality si O.S.T. zaslouží jen 80 procent.

Tracklist

1 B-Mashina (Iron Sky Prequel)
2 Take Me To Heaven
3 Problems, Big Time! / Schwarze Sonne
4 Classroom (Where Are We From?) / Spaceship Hangar     
5 Kameraden, wir kehren Heim!
6 Ein Spion von der Erde
7 Sauerkraut
8 Washington’s Escape     
9 Dr. Richter’s Laboratory
10 Vivian's "Untergang"
11 Klaus And Renate
12 In The Machine
13 Renate And Washington At The Lab / Albinising Operation
14 Nazi Expedition To Earth
15 Renate’s Surprise     
16 Peace Lovin’ Brother Rap     
17 The Good Times For The Bad People
18 Renate’s Message Of Peace
19 The Miracle In White House
20 The Answer To The Question
21 The Moon Nazis Are coming
22 125’ Later Ragtime
23 A Good War Blues (Klaus And Vivian)
24 Die Flotte ist bereit
25 Der Führer’s Last Waltz
26 Meteorblitzkrieg Begins
27 Ready To Face The Music (Counterattack)
28 UN Security Council Confessions
29 Space Battle Suite
30 James And Renate Inside The Götterdämmerung
31 The United States Of America Does Not Negotiate With Terrorists
32 Moon Attack
33 Götterdämmerung muss fliegen
34 Feuer frei!
35 Fight Between Washington And Dr. Richter
36 Klaus And Renate's Final 'Rendezvous'
37 The Fall Of Götterdämmerung
38 America
39 Under The Iron Sky
40 End Title (We Leave In Peace)

Iron-Sky-album-cover500

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

děkuji Ondřeji (za recenzi)...CD již vlastním....teď už jen to BLU-RAY v plechový krabici a jsem spokojenej :-)
kdyby nekdo shanel zivou tapetu laibach pro android tak je tady: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.sc.wallpapers.laibach.android

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.