Temná electroclashová divoženka Tying Tiffany poprvé zahraje Praze a Brně

 

tyingtiffany_sV pátek 8. března můžete v pražském Chapeau Rouge oslavit doslova Mezinárodní den žen s italskou post wave/synthpunkovou kráskou Tying Tiffany a slovenským dark electro/fetish/performance uskupením Hieros Gamos. A komu to nebude stačit, může si dát v sobotu 9. března přídavek v Brně na Favále. Na šestém Dead Dolls Discu navíc vystoupí polští elektropřísňáci H.EXE a tuzemští Depressive Disorder.



 

Provokativní, svůdná a především zatraceně sexy – s Tying Tiffany se na hudebním poli setkáváme od roku 2005. Svůj debutový singl "You Know Me" vydala u renomovaného berlínského vydavatelství Get Physical, spolupracovala s Petem Namlookem, Nic Endo (Atari Teenage Riot) nebo Spiritual Front. Na svém kontě má čtyři dlouhohrající desky, ale i přes křehký vzhled zpěvačky na nich nenajdete žádné zasněné dívčí vrkání nebo pubertální balady o chlapcích.

Třeba třetí řadovka „Peoples Temple“ byla inspirována sebevražedným kultem Jima Jonese a i z názvu prozatím posledního (vynikajícího) alba "Dark Days, White Nights" se dá vytušit, že v tomhle příběhu nejde o perníková srdce a pořizování nové garderóby. Jinak by se ostatně singl "Drowning" asi těžko objevil třeba i v herním kultu FIFA 12.


Kromě vlastní tvorby působí Tiffany také jako polovina dua T.T.L. (Through The Lens), kde skládá spolu s elektronickým producentem a skladatelem Lorenzem Montanou filmovou hudbu. S avantgardisou Raymondem Dijkstrem se zase jako Santasede pohybuje v tichých akustických vodách, vedle toho remixuje, věnuje se DJingu, herectví i modelingu. 

Ve svém ústředním projektu předkládá tato škatulkami nesvázaná osobnost výbušnou směs electroclashe, glamu a synthpunku s prvky gotiky. Je to, jako byste promíchali vstupní ingredience Client, Ladytron, Atari Teenage Riot a Miss Kittin. A že se naživo jedná o opravdovou smršť, dokázala Tying Tiffany na loňském festivalu WGT řadě užaslých diváků, které svým vystoupením (na venkovní scéně za slunného odpoledne) doslova smetla. A Praha bude mít možnost podlehnout její smyslné chemii v pátek 8. března v pražském klubu Chapeau Rouge, Brno pak o den později na Favále.



Tying Tiffany - Drownin' (official) 


Po dlouhých letech se do Prahy vrátí také výrazný slovenský projekt Hieros Gamos – elektroničtější, vizuálnější a fetišičtější sestra ikonické L'ahké Múzy, která kromě klasické sestavy Gudrun a 677 přiveze ze Slovenska ukázat i svou novou performerku P.Rawe. Najdete tu prvky uměleckého designu, fotografie, elektroniky, filosofie a výletů do temných koutů lidské duše, vyjadřovaných nejen hudebně, ale i performancí v pravém slova smyslu. Zkrátka komplexní audiovizuální zkušenost, podřízena jednomu z nejmocnějších ženských hlasů, které v undergroundu vůbec můžete slyšet. 

O afterparty se pak postarají pražskými dark electro večírky ostřílené "ženy za pultem" DJane Evesome a DJane Aisling.

Tying Tiffany ale můžete vidět i na šestém pokračování v současnosti největšího brněnského večírku, zaměřeného na gotickou komunitu, s přiléhavým názvem Dead Dolls DiscoItalské panence nabídnou rámě harsh electro ranaři H.EXE, kteří platí za hlavní vývozní artikl polské scény tohoto žánru. Formace se dala dohromady roku 2010, vydala tři alba a objevila se i na kompilacích ceněného belgického vydavatelství Alfa Martix. Největší devizou jsou ale živé koncerty, kterými se můžete nechat zválcovat v sobotu na Favále.


Na domácích prknech se opět objeví i třetí vystupující, tuzemská electro-industriální skvadra Depressive Disorder. Podobně jako H.EXE, i tato kapela patří mezi hlavní tváře své scény. Za více než deset let působení reprezentovali českou tvrdou elektroniku po boku největších mezinárodních jmen a loni své tažení úspěšně ustáli i na největším gotickém festivalu ve střední Evropě – polské Castle Party.

Brněnskou afterparty budou mít v rukou bratři a sestry ze slovenské DJské autonomie Zydrate Project a místní DDD Crew.

TYING TIFFANY (IT), Hieros Gamos (SK) (+ afterparty DJane Evesome a DJane Aisling)
8. března 2013 (20:00)
Chapeau Rouge, Jakubská 2, 110 00 Praha 1
Vstupné: 190 Kč přeprodej (ticketstream)

TYING TIFFANY (IT), H.EXE (PL), Depressive Disorder (CZ) (+afterparty Zydrate Project (SK) a DDD Crew)
9. března 2013, 20:00
Brno, Favál (Křížkovského 22)
Vstupné: 200 Kč předprodej (ticketstream)

 

Tiff

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.