Když se řekne "found footage"... část 3.

foundfootage3S poslední sondou do dějin fingovaných dokumentů, které zachycují všemožné hrůzy, se dostaneme až do žhavé současnosti. Nepochybuji ani náhodou, že i přes značnou nelibost širokého diváctva přijdou na řadu další a další pokusy být co nejděsivější a nejautentičtější. Jestli bude co zmínit někdy za čas, v dalším případném pokračování, ještě uvidíme.





Nyní se zatím vraťme do roku 2010. Hurá do Lousiany! Tam totiž jistý reverend Cotton Markus vypráví o svých zkušenostech s vymítáním. Dosud jich provedl 47 a z rodin potencionálních obětí spíš tahal peníze, než že by sváděl líté boje s pekelnými mocnostmi. Cottona však trápí svědomí a tak se rozhodne, že vymítání na farmě Louise Sweetzera bude jeho posledním a při té příležitosti natočí dokument, v němž se dozná ze svých nepravostí. To však ještě netuší, že Nell není jen další psychicky narušenou nebožačkou. Na reverenda tentokrát čeká pravé Zlo. Film Daniela Stamma „The Last Exorcism“ („Poslední vymítání ďábla“) následovala ještě dvojka, která dle vzoru „Blair Witch“ již není natočená jako dokument.  

 

last-exorcism-seqel-director

 

Tohle téma se pokusili zpracovat (možná by bylo výstižnější napsat „zprasovat“) i exoti z Asylum studios. Jejich „Anneliese: The Exorcist Tapes“ je vlastně třetím volným pokračováním filmu „Paranormal Entity“ (tím druhým byl již minule zmiňovaný „8213 Gacy House“). Tomuto jejich příspěvku se však raději obloukem vyhněte.

Pojďme se raději vypravit do Evropy, konkrétně do Norska. Tam se vydává tým studentů s kamerami v rukou po stopách případů bizarních útoků medvědů. Místo bručouna však narazí na tajemného „lovce trolů“ v jehož společnosti mládežníci zjistí, že ne všechny báchorky musí být nutně povídačkami pro děti a že s takovým trolem vlastně není vůbec žádná legrace. Osobitě a vtipně pojatý film „Trolljegeren“ („Lovec trolů“) zaujal originálním námětem i rafinovaným zpracováním a vcelku rychle se stal populárním.

 


Troll Hunter - oficiální trailer 

 

Svou troškou do archívu záznamů skutečných událostí přispěla také exotická Indie. „Ragini MMS“ sleduje pár, který vyrazí na víkend do domu v lese. A v něm, co čert nechtěl, byla dřív zabita jedna domnělá čarodějnice. Do toho trochu indického popu, sem tam lekačka. I v tomto případě je již na světě i „nefaundfůtydžovská“ dvojka. Když už jsme u těch exotů – found footage vznikl i na Slovensku (bratři jistě pochopí pokus o vtip!), kde se do díla pustil Peter Bebjak a nakrútil snímok s překrásným titulem "Zlo". Parta filmařů, tajuplný dům a v něm...?

V Austrálii se pustil s kamerou do podzemí režisér Carlo Ledesma. Respektive tým novinářů, kteří se ve filmu „The Tunnel“ rozhodnou vypátrat příčiny nevysvětlitelného mizení bezdomovců pod povrchem Sydney. Američan Michael Goi zase dává ve svém díle „Megan is Missing“ k nahlédnutí materiály z kamer i webek dvou kamarádek, které se těsně po sobě ztratily neznámo kam. Zpočátku pubertální záznamy střídají nečekaně syrové chvíle. Británie přiložila ruku k dílu díky režisérovi se skandinávským jménem. Michael Axelgaard natočil v roce 2011 film „Hollow“ (v Anglii „Dunwich“) v němž parta přátel na výletě zavítá do vsi, v níž se nachází tajuplný klášter. Prastaré Zlo je probuzeno a dostihy s kamerou mohou začít.

 

18

 

V Kanadě dali v roce 2011 vzniknout The Vicious Brothers filmu „Grave Encounters“. Ten se jmenuje podle skupiny lovců duchů, která točí televizní reality show o nevysvětlitelných jevech. Návštěva collingwoodské psychiatrické léčebny se jim však stane osudnou a vy můžete zhlédnout autentický záznam toho co se dělo, když se za naší skupinkou dobrodruhů zavřely dveře této budovy. Rok na to John Poliquin natočil pokračování, v němž se po stopách filmařů pustí fanda původního filmu. Uvidíme, jestli se někdo pustí ještě po jeho stopách. Asi bych se tomu ani nedivil.

Zajímavým se jevil být projekt nazvaný V/H/S a dá se říct, že v daných intencích nezklamal. Parta gaunerů v něm vnikne na objednávku do domu, z nějž chce odnést videokazety neznámého obsahu a ty následně výhodně zpeněžit. Na obsah některých z nich se můžete ve dvou vzniklých titulech podívat sami. Na páscích jsou zaznamenány střety reality s nadpřirozenem a celá tahle paráda je vlastně kompilacemi kratších povídkových prací od různých autorů. Kvalita kolísá, ale třeba takový příspěvek dvojice Gareth Evans – Timo Tjahjanto „Safe Heaven“ stojí za to. V něm se skupina filmařů pokouší natočit dokument o jisté indonéské sektě, který se zvrtne v pořádnou řezbářskou jízdu. Příští rok by měla být hotová "véháeska" číslo tři. 

 


V/H/S - oficiální trailer

 

Dalším vymítacím "dokumentem" se stal „The Devil Inside“ Williama Brenta Bella. „Ďábel v těle“ není nijak zvlášť originální. Máme tu opět posedlou ženštinu (která není, že?), dojde na vymítání a věci se nadále komplikují. Posedlá končí v nepříčetném stavu v psychiatrické léčebně v Římě. Tam za ní přijíždí její dcera Isabella. Ta by matince ráda pomohla, seznamuje se tedy se dvěma knězi, kteří navštěvují na vatikánské církevní škole přednášky o exorcismu. Mladá hrdinka proniká hlouběji do problému a rozjíždí tak neveselý expres přímo do pekel. 

 

the-devil-inside-poster

 

Co dál? V americkém kousku „Evidence“ se parta přátel vydává do lesů a nechá na sebe uspořádat hon. Šokující! Španělské „Emergo“ (nebo taky „Apartment 413“) zase sleduje partu lovců duchů, která se snaží technikou přijít na to, proč je jedna zdánlivě obyčejná rodina sužována nadpřirozenými jevy. „Crowsnest“ sleduje další dva povedené párečky (a jednu stydlivou sestru). Ty pro změnu zbaští vesničtí kanibalové a policie vás tomu na jejich záznamech nechá přihlížet. Britské „efefko“ „A Night in the Woods“ nás s jinou družinou zavede – ehm – do lesa. Dřív se tu pálily čarodějnice a není tedy divu, že se tu bude dobře natáčet vlastní smrt.

Barry Levinson nás v roce 2012 vzal v bijáku „The Bay“ do poklidného amerického městečka u zátoky Chesapeake. Klid rozbouří ne zrovna stoupající kvalita vody a nepěkné věci, které se následkem jejího užívání dějí místním obyvatelům s tělesnými schránkami. Koprodukční dílo „Dyatlov Pass Incident“ (u nás „Záhada Hory mrtvých“) Rennyho Harlina sleduje skutečný příběh, jenž má kořeny v roce 1959. V promrzlém Uralu přišlo o život devět studentů, jejichž těla byla nalezena ve spodním prádle, vykazovala vysoký stupeň radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a a jedné z dívek chyběl jazyk. Film sleduje kroky pětičlenné výpravy, která se dá do zkoumání příčin této tragédie. Po kom pátrá další expedice je jasné už z názvu snímku „The Frankenstein Theory“. Monstrum, které stvořil hrdina románu Mary Shelley, skutečně žije! A jak jinak než v zamrzlé Kanadě. Je důležité na něj jít lidsky a vše mu poklidně vysvětlit. Jestli se to zneuznanému vědci a jeho pomocníkům podaří, si ověřte sami.

 


Záhada Hory mrtvých - oficiální trailer

 

V hororových novinkách jste mohli před nějakou dobou zaznamenat v našich kinech zrušená promítání hororu „Devil´s Due“. „Zrození ďábla“ (jak zní český název) mělo poměrně vymakanou reklamní kampaň, ale pravdou je, že se od celkem masivně propagovaného snímku, jenž sleduje šťastný pár novomanželů, kterým se má narodit kopytnaté miminko, čekalo o něco víc. Podobně dopadl ufounský kousek „Alien Abduction“ od režiséra Mattyho Beckermana. O to větší potěšení mi způsobil kanadský příspěvek „Afflicted“. V něm sledujeme dva kamarády na cestě kolem světa. Jeden je vážně nemocný a chce si splnit sen, dokud může. Ten druhý mu dělá dokumentaristu a spravuje blog, na němž je možno sledovat, co naše dvojice na cestách tropí. Plánovaný program však naruší incident se záhadnou ženou. Nemocný Derek má náhle sílu jako superman a dějí se s ním neuvěřitelné věci, které spějí do mrazivého konce, jenž tak docela koncem není! A díky kamerám vše můžete sledovat z první ruky. Dobrá práce.

 


Afflicted - oficiální trailer

 

A abychom po plejádě průměrných found footage filmů nekončili tak nějak do ztracena, zmíním ještě dvě chuťovky, které sic nejsou čistými horory, leč „dokumenty“ to jsou a vyděsit umí pořádně. První z nich se jmenuje „The Conspiracy“. Christopher MacBride se v něm přehrabuje konspiračními teoriemi a spolu se dvěma hlavními hrdiny se noří hlouběji do problému světovlády. Na přetřes přijde pradávné božstvo Mithras, klub Tarsus a jeho návštěva s kamerou v kravatě. Druhé dílo, jež chci zmínit, je scifi Sebastiána Cordera „Europa Report“. To sleduje kamerami palubními i osobními posádku Mise Europa 1, která byla vyslána prozkoumat jeden z měsíců planety Jupiter, podle nějž byla výprava nazvána. Film je z mého pohledu výborně vystavěn, má velmi působivou atmosféru a každou komplikaci a hrůzu prožijete spolu se sympatickou posádkou. Úžasným bonusem je potom tečka, která musí potěšit všechny milovníky díla H.P.Lovecrafta. 

 


Europa Report - oficiální trailer

 

V nejbližší budoucnosti nás krom pátého pokračování "Paranormal Activity" čeká třeba americká novinka "As Above So Below". V ní se spolu se skupinou zvědavců podíváme do pařížských katakomb. A budeme se divit. Krom hromad kostí a lebek je tu totiž brána do Pekla! Autor paranormální série Oren Peli nás zase zavede na místo, které nedá spát mnoha zvědavcům, ve filmu "Area 51". Inu - uvidíme.

 

as-above-so-below-poster

 

A protože těch co nejautentičtějších bijáků bylo už až dost, podíváme se příště naopak do minulosti, kde jedno slavné studio točilo horory, které se dnes jeví víceméně jako pohádky.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.