Brány Garden of Delight znovu dokořán

Nejen Merciful Nuns živ je Artaud Seth. K německé gothicrockové tradici neodmyslitelně patří i The Garden Of Delight, kteří znovu procitají, vydávají LP a hrají na festivalech. 


O svoje první hudební zaklínadla se Artaud Seth pokusil s italským kolegou Pisacanem v roce 1990. Jak praví Fanánek, spolu složili první písničku, spolu nahráli první demo… Tahle spolupráce však nevydržela dlouho a makarónova místa u pentagramu se zhostil Ir Thomas O´Connell. Společné úsilí v rozmezí sedmi let (1991-1997) přineslo sedmero alb, obsahujících sedmero tracků. 

Jak vidno, Artaud si od samého začátku potrpěl na symboliku a taky na nadprůměrné plnění diskografie. Na dvou deskách tehdejší éry se navíc podílel ještě Adrian Hates, který později odešel založit slavné Diary of Dreams. Jeho příspěvek najdete na albech „Symbol and Vision“ a „Scheoul“. Celá tahle éra byla potom 27. října 1997 uzavřena koncertem ve Velké Británii.  
 


Garden of Delight - Necromanteion


Zvuk G.O.D. je od samých začátků vcelku snadno odhalitelný, stejně jako jeho vzory. I když se Artaudovi zdá goth kabát příliš těsný a jeho hudba rozmanitější než aby se vešla do jednoho šuplete, vlivy Fields of the Nephilim a The Sisters of Mercy popřít nelze. Následující roky se věnuje novému projektu Chaos God, ale jeho „zahrádkářské“ dítko ještě zdaleka neřeklo poslední slovo. 

V letech 2000-2007 následoval další cyklus, v jehož průběhu Thomas odešel do Gods Army a Artauda naopak doplnila jeho budoucí manželka Jawa. Svůj podíl má i Mike York, který ze známosti vypomohl i po ukončení aktivit v Chaos God. Záplavě řadových i neřadových nahrávek dominují dvě koncepční desky „Apocryphal“, které inspirovala kniha Enochova a završilo DVD „Apocryphal Moments“.

 


Garden of Delight - Shared Creation


Následovala a vše korunovala veleúspěšná trilogie „Lutherion“, která ukazuje tvrdší a experimentálnější tvář projektu, těžící i z elektronických vlivů, na nichž stavěl projekt Chaos God. V roce 2008 se potom v Berlíně odehrál „Last Concert“ a o rok později vychází i stejnojmenné live 2CD a DVD. Otevírá se kapitola Merciful Nuns.

Úplný konec zahrádkaření to však není. Přemek Seth svoje mystikou křtěné dítě letos znovu přivádí k životu, aby proběhly invokace na polské Castle Party a na domácím festival Nocturnal Culture Night. Mimo to vychází taky luxusní kompilace „Lux Aeterna“.

 


THE GARDEN OF DELIGHT – Lux Aeterna
Vydal: Solar Lodge

„Bestofky“ obecně moc v lásce nemám. V době, kdy si může posluchač sám poskládat jakýkoliv výběr, navíc celkově tak trochu ztrácejí smysl. Propíraná kompilace naštěstí není jen další zbytečnou položkou v diskografii. Drtivá většina alb The Garden of Delight totiž vyšla pouze na CD, sběratele vinylů tak musí tahle paráda se dvěma elpíčky a cédéčkem se stejným tracklistem potěšit určitě. 

Navíc jsou vousatější songy nově nahrané a smíchané, takže se nejedná o pouhé mlácení prázdné slámy. Stačí si srovnat původní a současnou verzi jednoho z nejstarších zúčastněných dědoušků „Shared Creation“ a hned budete vědět, nakolik vám nový, mnohem energičtější, zvuk sedí, nebo nesedí. K tomu všemu si připočtěte čtyřiadvacetistránkovou biografii jako bonus a hned budete vědět výsledek otázky „koupit či nekoupit?“. Ovšem pozor – celá legrace je limitována na 500 kousků. 
 

Tracklist:

01. Lux Aeterna
02. High Empress
03. Levitation
04. Pentagrams Burning
05. Spirit Invocation
06. Astral Traveller
07. Transmission
08. Necromanteion
09. The Seal
10. Shared Creation
11. Play Dead
12. Adoration
13. You Have Been Here Before

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.