Říjnové strašání

Říjen se zdá být měsícem thrillerů. Alespoň v kinech tomu tak je. Po třiceti letech se však na scénu vrací i jeden z největších knižních hororů vůbec!

Nejdřív ze všeho se však vypravme do kina. Každého průměrného, násilí milujícího, spoluobčana by mohl potěšit návrat Alexandra Aji na plátna našich kin. Všichni víme, jaké ostruhy si tento sympatický frantík vysloužil díky "Noci s nabroušenou břitvou", s remaky "Zrcadel" a klasiky "Hory mají oči" či filmovým zpracováním románu Joea Hilla "Rohy". Tentokrát se snaží bodovat s filmovou podobou knižního bestselleru spisovatelky Liz Jensen. Jeho nový snímek v programech hledejte najdete pod názvem "Devátý život Louise Draxe".

"Devítiletý Louis Drax jako zázrakem přežije téměř smrtelný pád. Psycholog Allan Pascal se snaží odkrýt podivné okolnosti chlapcovy nehody. Zároveň čelí zvláštním, temným náhodám, které sužují jeho život. Čím dál víc je vtahován do spleti záhad na hranici reality a fantazie..."

 


Devátý život Louise Draxe - trailer

 

Další drámo má na triku Tate Taylor, který zpracoval román Pauly Hawkins a dal tak vzniknout bijáku "Dívka ve vlaku". Ústředním tématem je klasický hitchcockovský námět - někdy není nejlepší nápad dívat se kolem sebe příliš pozorně. Můžete totiž zahlédnout věci, které vás dostanou do pěkného maléru.

"Každý den na cestě do práce jezdí Rachel Watson vlakem kolem města Witney. Vlak projíždí kolem jejího starého domu, kde bydlí její exmanžel se svou novou manželkou Annou. O pár domů dál každý den vidí jiný manželský pár. Rachel si postupně tento pár oblíbí a sama pro sebe si je pojmenuje ‚Jess a Jason'. Zdá se, že mají dokonalý život, a Rachel jim zároveň závidí i přeje jejich štěstí. Jednoho dne, když projíždí kolem jejich domu, stane se svědkem něčeho, co od základu změní vše, co si dosud o tomto páru myslela." 

 


Dívka ve vlaku - trailer

 

Pokud vás zajímá filmařina jako taková a máte slabost pro Alfreda Hitchcocka, potom je pro vás připravena příjemná libůstka v podobě snímku Kenta Jonese Hitchcock/Truffaut.

"V roce 1962 se Alfred Hitchcock s Françoisem Truffautem zavřeli na týden v Hollywoodu, aby společně pronikli do tajů filmové režie. Kromě původních magnetofonových nahrávek z tohoto setkání, které posloužily jako materiál pro Truffautovu legendární knihu Rozhovory Hitchcock - Truffaut, nabízí nový dokument také fotografie z té největší lekce filmového řemesla všech dob a zavádí diváky do strhujícího světa tvůrce Psycha, Ptáků a Vertiga. Hitchcockova úžasně moderní tvorba je zde rozebrána a objasněna jedněmi z nejuznávanějších režisérů dneška."

 


Hitchcock/Truffaut - trailer

 

Na škodu možná nebude připomenout fakt, že se v říjnu rozběhne taky sedmá řada seriálu "The Walking Dead". Pokud tedy napjatě očekáváte, kdo že se to intimně seznámí s Neganovou baseballkou, dozvíte se to již brzy. Tady je prozatím poslední trailer...

 


The Walking Dead - season 7 - trailer
 

Už jste taky zažili v knihkupectví onu klasickou scénku, během níž se snažíte z prodavače vymámit TO a on chudák neví, co po něm chcete? To se vám v těchto dnech stát nemůže, protože kolem slavného hororu krále hrůzy je zase po čase pěkný humbuk. "To" Stephena Kinga totiž slaví třicet let od prvního vydání a český čtenář si tak může díky nakladatelství Dobrovský koupit vlastní čerstvý výtisk. Pořídit si můžete dokonce i luxusní verzi v tvrdém pouzdře. 

"Bylo jich sedm a byli velmi mladí, když se jejich první klopýtnutí změnilo v horor. Jako dospělí se teď rozprchli do světa, aby v něm dosáhli úspěchu a štěstí. Minulost je ale stále živá – živější, než by si přáli. Nikdo z nich se nemůže ubránit síle, která je táhne zpátky na ono zvláštní místo jejich dětských let, do městečka Derry, kde se před lety spojili, aby čelili nezvladatelnému zlu. Vracejí se tedy, aby stanuli tváří v tvář noční můře bez konce a beze jména… Dokážou se jí postavit i dnes?"

 

 

U Dobrovského se vůbec neflákají a nového vydání se dočkal další legendární drasťák Stephena Kinga, kult všech kynologů, román "Cujo". Pokud máte rádi, když v hororech příroda vrací lidstvu jím způsobená příkoří, pak je tenhle kousek přesně pro vás!

"Přichází to velice nevinně, jako vždycky. Veliký přátelský pes pronásleduje divokého králíka, který spadne do skryté podzemní jeskyně, a rozvíří spící zlo krutější než smrt sama. Zděšený čtyřletý kluk vidí, jak se samovolně otvírají dveře jeho šatníku, a vykřikuje při pohledu do démonických krhavých očí, které svítí ze tmy. Maineské městečko Castle Rock je v zajetí děsivé hrozby..."

 

 

Pokud se u zábavy rádi i vzděláváte, pak se vám třeba bude hodit počin nakladatelství Garamond. "Příšerný ženich a další příběhy mistrů hororu / The Spectre Bridegroom and Other Stories by Masters of Horror" - tak zní celý titul antologie strašidelných příběhů, které vám pomůžou s procvičováním angličtiny.

"Sbírka hororových povídek od amerických a britských autorů z celého spektra žánru. V Černém kocourovi z pera E. A. Poea se domácí mazlíček vrátí z mrtvých, aby vykonal pomstu na svém bývalém majiteli. V povídce Soudcův dům od Brama Stokera se vydáme na tajemné panství s temnou historií, v jehož zdech se prohání hejno krys. Naopak Příšerný ženich Washingtona Irvinga je téměř hravé vyprávění, které několikrát převrátí čtenářské očekávání. Ani ostatní příběhy nezůstávají svému žánru nic dlužné a ukáží nám šílenstvím pokřivenou realitu či alchymistickou laboratoř. Díky dvojjazyčnému anglicko-českému vydání si čtenář může povídky vychutnat i v originální podobě."

 

 

O doplňování hororového vzdělání se snaží i nakladatelství Puls. Také díky němu vznikla nová antologie, která má za úkol postrašit a potěšit svéráznou atmosférou. Na pultech ji hledejte pod názvem "Muži, kteří zašli příliš daleko".

"Sedmý svazek edice Pandaemonium po spisech M. R. Jamese nebo antologii sci-fi povídek viktoriánských autorek tentokrát přibližuje tvorbu bratří Bensonových. Arthur C. Benson (1862–1925), Edward F. Benson (1867–1940) a Robert H. Benson (1871–1914) patří ke známým anglickým romanopiscům. Ve výboru Muži, kteří zašli příliš daleko se českým čtenářům představují jako autoři strašidelných povídek. Svazek je doplněn ilustracemi Davida Švejdy."

 

 

Nu a pokud máte chuť okusit něco z tuzemské tvorby, pak si můžete pořídit výběr sci-fi a hororových povídek Pavla Fritze "Archa zrůd". Koupit si jej můžete jako přílohu aktuálního čísla časopisu Pevnost.

"Děj čtrnácti vědeckofantastických a hororových povídek vás zanese na ta nejznepokojivější místa v nejtemnějších propastech vesmíru i na naší mateřské planetě. Stanete se svědky odkrývání šokujících mimozemských artefaktů, prozkoumáte záhadné vraky, navštívíte Hotel nekonečno, maják na konci galaxie i bavorský klášter sužovaný děsivým zlem. S bandou desperátů budete hledat poklad Černého Lombarďana a zaskočí vás velmi podivný úkol pro britské agenty s povolením zabíjet. Příjemnou cestu do pekel!"

 

 

Tolik tedy říjnové tlení. Pamatujte - všichni se tu vznášíme. I vy se budete vznášet!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.