Recenze Ash Code - Perspektive

Jednou z hlavních atrakcí letošního PGT bude italská trojice Ash Code, která svým moderně znějícím pojetím cold wave stihla za svou poměrně nedlouhou existenci nadchnout fans těch největších goth festivalů. Navíc má forma kapely stoupající tendenci, o čemž svědčí její veleúspěšná třetí deska...

Ash Code - Perspetive
Vysal: Swiss Dark Nights, (75 min)

Trojice z Neapole se na temnou scénu přiřítila v pravou chvíli. Doba přeje cold wave zvuku, který nabízí taneční rytmiku a odlidštěný zvuk a Ash Code s těmito proprietami umějí nakládat. Dvojčata Alessandro a Adriano Belluciovi u synťáků doplňuje Claudia SchöneNacht a v téhle sestavě trojice působí od úplných začátků – tedy nějakých pět let. Za tu dobu stihla kapela nadchnout fans debutem „Oblivion“, který nabídl třeba hit tanečních parketů „Dry Your Eyes“ i potvrdit pozice druhou deskou „Posthuman“, která zvukem nahlížela do poněkud tmavějších hudebních hlubin. 

 


Ash Code - Icy Cold


Co se týče aktuálního alba, posunuli se Ash Code zase kousek dál. V případně zvuku „Perspektive“ se dá mluvit o jakémsi plnějším či mocnějším soundu, který bude mít minimálně na koncertech nejspíš velkou sílu a o nějž se ve studiu zasadil Doruk Ozturkcan z She Past Away. Trio nijak nepřešlapuje, nerozhlíží se a mnohem průraznějším bicím automatem, než tomu bylo kdykoliv dřív, zatlouká do posluchače od prvních vteřin téměř hororovou atmosféru v prvním tracku „Glow“ a vzápětí triumfuje výrazným refrénem. Ostatně v podobném duchu se nese už dříve známý singl „Icy Cold“. Nikam nespěchá, ale člověk si jej po pár posleších prozpěvuje spolu s Alessandrem.  

 


„Betrayed“ zrychluje a stoprocentně dá do těla nejednomu tanečníkovi na temných parties. V souvislosti s touhle věcí musím vypíchnout další silnou a určující stránku nahrávky. Jestli se dá třeba v souvislosti s u nás nedávno recenzovanými kolegy z labelu Swiss Dark Nights Geometric Vision mluvit o celkovém pocitu melancholie, která charakterizuje jejich tvorbu, potom o Ash Code musíme mluvit jako o sexy kapele. Když posloucháte tuhle věc, jste v duchu okamžitě vrženi na parket do klubu plného mlhy, blikajících světel, alkoholu, drog a svíjejících se černých micinek. Naprosto stejně funguje i „Flesh and Words“. Vibrace plné sexuální energie a napětí jsou tu přímo hmatatelné.

Trojice si také dává pozor na to, aby se příliš neopakovala a už proto, je tu třeba pomalejší hypnotická věc „Disease“. Díky ní mohu zmínit další poznatek. Jestliže dřív byl vokál u Ash Code jakýmsi doplňkem, který nebyl nijak barevný a spíš nezúčastněně promlouval, potom se dnes dá hlas Alessandra čím dál víc přirovnat třeba k charismatickému hlubokému vokálu Johana Edlunda z Tiamat. Už na dřívějších deskách se vždy vokálně dostalo i na Claudii a songy její příspěvky mne pokaždé bavily. Nejinak tomu je i tady. Jak breakbeatově rytmická titulka „Perspektive“ (se kterou Claudii vokálně vyppmohl Luca Gillian z Die Selektion), výraznou basou promlouvající a poklidná „Redeem Yourself“, tak zejména hitovka „Rivers“, jsou skvělým osvěžením celé desky.

 


Ash Code - Perspektive



„Black Gloves“ zase míchá prudce taneční minimal s pro tuhle nahrávku typicky výrazným zvukem. Výsledek je tuze chytlavý a znovu vás vrhne na propocenou a smyslnou netopýří diskošku. Závěry všech alb Ash Code naopak patří pomalejším kouskům a jinak tomu není ani tentokrát v případě „Lie“. Ve všech těch ingrediencích samozřejmě nejde neucítit chutě a vůně typické pro The Cure, ale o těch bychom mohli mluvit u většiny současných post-punkových či cold wave chuťovek. Pro Ash Code však mluví fakt, že je dokážou uchopit po svém a přicházejí s moderním a hlavně osobitým zvukem.

Návdavkem můžu zmínit i několik bonusových remixů. Za pozornost rozhodně stojí křehký a jinovatkou se blýskající remix pomalé „Disease“, kterou po svém zpracovala Hélène de Thoury coby Hante., ale špatné není ani roboticky odlidštěné pojetí „Perspektive“ od We Are Temporary. S podobnou hot atmosférou v hudbě pracují i She Pleasure Herself či Agent Side Grinder, kteří si také pohráli s tracky Ash Code. 

Hodnocení 80 %
 


Setlist:

1.Glow 
2.Icy Cold
3.Betrayed
4.Flesh And Word
5.Disease
6.Perspektive
7.If You Were Here 
8.Rivers 
9.Black Gloves 
10.Redeem Yourself
11.Lie 
12.Disease (Hante Remix) 
13.Perspektive (We Are Temporary Remix) 
14.If You Were Here (She Pleasures Herself Remix)
15.Glow (Agent Side Grinder Remix)
16.Perspektive (The Ne-21 Remix) 
17.Icy Cold (Selfishadows Remix) 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.