Phosgene Girls: Cejtím v kostech, že to bude pořádnej šmelc

Rozhovor se třemi čtvrtinami Phosgene Girls o electropunku, bubenících, Castle Party, Johnu Fryerovi i Oskaru Terramortisovi. Přeloučská formace se po třech letech znovu vrátí na pódia a k vidění bude na letošním Prague Gothic Treffen.


SANCTUARY.CZ: AHOJ PHOSGENE GIRLS! JAKO KAPELU VÁS SLEDUJEME OPRAVDU DLOUHO A I KDYŽ TO ZNÍ NEUVĚŘITELNĚ, V NAŠEM ARCHÍVU JSME ŽÁDNÝ ROZHOVOR S VÁMI NEOBJEVILI. TAKŽE, PRO NAŠE ČTENÁŘE: POVĚZTE NÁM VE ZKRATCE, JAK JSTE SE POZNALI, JAK DLOUHO FUNGUJETE A TAK DÁLE... BYLO NĚCO PŘED PHOSGENE GIRLS? MÁM TÍM NA MYSLI, JESTLI MÁTE NĚJAKÉ PŘEDCHOZÍ HUDEBNÍ ZKUŠENOSTI, PROŠLI JSTE NĚJAKÝMI KAPELAMI?

alChymista Czernotta:
Jsme z Přelouče, kluci se znaj už od malička. Už když mi bylo třináct, měli skupinu a já zevlil kolem okna zkušebny, dokud mě nevzali mezi sebe a nenaučili všechno kolem muziky. Prostřídali jsme se v různejch kapelách s odlišnými žánry, abychom se nakonec sešli v Phosgene Girls.

TourChess Schwarzotta: Začínali jsme ve třech, poté naši sestavu posílila Soňa.

Sunja Nera: Ke klukům jsem se připojila, když už kapela fungovala, ale známe se více než 15 let. V rámci regionu jsme se potkávali na společných koncertech. Sama mám za sebou 4 kapely, stylově od punku, rocku po crossover. Mám široký záběr, hlavně oceňuju zajímavé melodické linky a jakýkoliv underground. Proto jsem byla za šanci zpívat zrovna ve Phosgene Girls ráda.

SANCTUARY.CZ: JAK VLASTNĚ VZNIKL NÁZEV PHOSGENE GIRLS? KDO JE JEHO AUTOREM A CO SI POD NÍM MÁME PŘEDSTAVIT?

TourChess Schwarzotta:
Možná vás to překvapí, ale na tuhle otázku neumíme odpovědět, protože si to nikdo z členů nepamatuje… název vznikl během intenzivního brainstormingu v pozdních hodinách, ve velmi kreativním rozpoložení všech zúčastněných.

alChymista Czernotta: No, někde jsme to slyšeli a později si to vzali za název. Byla to náhoda, ale víc k tomu neřeknu…

Sunja Nera: Co si pod tím představit? Meze fantazie se opravdu nekladou :)))

SANCTUARY.CZ: VAŠE MUZIKA SE DÁ ZAŘADIT NA POMEZÍ DARKWAVE A GOTHIC ROCKU. MĚLI JSTE OD ZAČÁTKU JASNO, JAKOU CESTOU SE PHOSGENE GIRLS BUDOU UBÍRAT, NEBO SE JEDNALO O POSTUPNÝ VÝVOJ?

TourChess Schwarzotta:
Nedá se říct, že bychom měli od začátku jasno v tom, co chceme hrát… spíš se v našem hraní spontánně projevovalo to, co nás baví, co kdo poslouchá za hudbu, čím je ovlivněn. V počátcích někteří naši tvorbu označovali jako electropunk, hráli jsme takové svižnější věci. Postupným vývojem pak naše tvorba trochu potemněla.

alChymista Czernotta: No zpočátku jsme měli jasno jen v tom, že chceme hrát jinak než v předchozích projektech. Takže jako první jsme zařadili automatického bubeníka a to už nebylo daleko k tomu, abychom přešli i k programování samplů. V podstatě jsme byli v počátcích kytarovka okořeněná vlivy postpunku, new wave a EBM. S příchodem Sonji jsme už víceméně tíhli k darkwave.  Momentálně je to víc o atmosféře než kdykoliv předtím.

 

SANCTUARY.CZ: HRAJETE S AUTOMATICKÝM BUBENÍKEM – JAK K TOMU DOŠLO? BYL TO PRVOTNÍ ZÁMĚR, NEBO TO VYPLYNULO PROSTĚ ZE SITUACE, ŽE ŽÁDNÝ ŽIVÝ BICMEN NEBYL K DISPOZICI? UŽ JSTE NĚKDY UVAŽOVALI O JEHO ANGAŽOVÁNÍ?

alChymista Czernotta:
Nebyl to záměr, byl to spíš experiment, na kterým jsme nakonec naši hudbu postavili. Mám za to, že je jen pár bubeníků v Čechách, který by se k nám hodili, ale zatím žádnej nezavolal, hahah…

TourChess Schwarzotta: V počátcích jsme občas zkoušeli i živé bubeníky. Ale s žádným z nich jsme si asi hudebně natolik nesedli, aby to zapadalo do našeho cítění a směřování… nakonec nám vždy přišlo, že to nejlépe funguje s automatem. Automat má nevýhodu, že s ním nemůžete v reálném čase improvizovat, na druhou stranu má řadu provozních výhod a jsme toho názoru, že zvukově a vůbec celkově to k nám sedí nejlépe.

SANCTUARY.CZ: TEXTY PHOSGENE GIRLS JSOU VÝHRADNĚ V ANGLIČTINĚ. JAK DŮLEŽITOU SLOŽKOU PRO VÁS JSOU, KDO JE JEJICH AUTOREM, ČEMU SE VĚNUJÍ? UVAŽOVALI JSTE NĚKDY I O ČEŠTINĚ, NEBO JSTE DOKONCE V MINULOSTI ČESKY ZPÍVALI?

alChymista Czernotta:
Já neumím pořádně česky mluvit, natož zpívat. A hlavně jsem goth scénu vždycky vnímal spíše více jako mezinárodní než regionální a angličtina je tu dominantním jazykem. Vždy pro mě byly texty důležitý, nerad zpívám blbosti, je to pak dost trapný. Začínal jsem s tradičními tématy, v první půlce týhle dekády pak přišly vlivy romantismu. Teď si jedu v mystice, to mi vyhovuje momentálně nejvíc.

Sunja Nera: Převážně jsem zpívala česky s vlastními texty. Texty v angličtině mě ale osobně vyhovují víc. Z pohledu zpěváka je angličtina prostě zpěvnější.

SANCTUARY.CZ: POJĎME SE PODÍVAT NA VAŠE NAHRÁVKY. V ROCE 2012 JSTE VYDALI SVÉ PRVNÍ ALBUM 'SUNLIGHT HERO'. PŘEDCHÁZELA MU JEŠTĚ NĚJAKÁ DEMA?

TourChess Schwarzotta:
Ano, předcházely nějaké demonahrávky ze zkušebny, ty se nesly převážně v duchu výše zmíněného „electropunku“.

alChymista Czernotta: V roce 2008 jsme vydali první demo o třech písničkách. Pak jsme dělali na 'Sunlight Hero', který jsme vydali vlastním nákladem a které se setkalo s překvapivě kladným ohlasem.


Phosgene Girls - Scarecrow (album Sunlight Hero, 2012)

SANCTUARY.CZ: NA CESTĚ JE OVŠEM I NOVINKOVÝ NOSIČ. V JAKÉM JE AKTUÁLNĚ STADIU A KDY SE NA NĚJ MŮŽEME TĚŠIT?

TourChess Schwarzotta:
Je ve stavu příprav, kdy je zatím hotových cca 5 věcí. Nechceme to zakřiknout a vyhlašovat nějaké časové milníky, nahrávání pokračuje, tak uvidíme, jak nám to půjde od ruky. V mezidobí možná zkrátíme čekání nějaký singlem, remixem…

alChymista Czernotta: Máme to rozdělané, žádný deadline nemáme. Až bude, bude…

SANCTUARY.CZ: NENÍ TAJEMSTVÍM, ŽE S CHYSTANÝM ALBEM VÁM POMÁHALA POŘÁDNÁ CELEBRITA – SVĚTOVĚ PROSLULÝ PRODUCENT JOHN FRYER (NINE INCH NAILS, DEPECHE MODE ATD). JAK JSTE SE K NĚMU DOSTALI, JAKÁ BYLA JEHO ROLE A JAK JSTE S VÝSLEDKEM SPOKOJENI?

TourChess Schwarzotta:
Johna Fryera jsme oslovili s dotazem, zda do toho půjde s námi, a on byl pro, dohodli jsme se velmi rychle. Jeho role spočívá ve 'zvukařině', kdy má poměrně volnou ruku v tom, jak bude finální výsledek znít. Funguje to tak, že Johnovi pošleme studiovou nahrávku v podobě jednotlivých stop, on pak provede mix a finální úpravu. Mastering obstarává Michael Fossenkemper (např. Madonna, Elton John, Robert Miles, P.M. Dawn aj – pozn.red.) z TurtleTone Studio v New Yorku. Z povahy věci vše probíhá korespondenčně, po mailu, a je třeba říct, že to funguje naprosto bez problémů a k naší spokojenosti. K práci obou zmíněných pánů chováme respekt, jejich zkušenosti a cit pro věc jsou evidentní.

alChymista Czernotta: Kontakt na John Fryera nám zprostředkoval Pavel Zelinka a jak se zdá, je to trefa do černého. Vůbec jsme nevěděli, do čeho jdem, jak hodně do toho bude zasahovat apod. Nakonec se ukázalo, že je to absolutní profík. Přesně nás vystihl, vzal nás, tak jak zníme a posunul na další level.
 

 

SANCTUARY.CZ: VAŠE SKLADBA 'BAD TIME SHEMA' SE OBJEVILA TAKÉ NA KOMPILACI „DARK TUNES FROM CZECH AND SLOVAK CAVES“. MĚLI JSTE MOŽNOST SI JI POSLECHNOUT? KDO Z OSTATNÍCH KAPEL VÁS NA KOMPILACI ZAUJAL?

TourChess Schwarzotta:
Kompilaci jsme samozřejmě slyšeli a je super! Je to hodně zdařilý počin a je skvělé, že se povedlo takovou věc zrealizovat. Některé z kapel jsme doteď neznali a jsou pro nás velmi příjemným objevem. Každopádně výborné jsou songy našich dobrých známých Výsměch?, The Last Days of Jesus, skvěle zní Bratrstvo Luny s Petrem Štěpánem, Tongue, Das Funus, Gloom, Noví lidé… Je to celé dobré, nejlepší je ta žánrová pestrost. Palec nahoru!!

alChymista Czernotta: Jasný, sjížděl jsem to hafokrát, dobře jste to poskládali, táhne od začátku do konce. Já osobně jsem měl největší radost z Fara.

SANCTUARY.CZ: PHOSGENE GIRLS ROZHODNĚ NEJSOU NEZNÁMÝM POJMEM ANI V ZAHRANIČÍ, ZMIŇME NAPŘ. ÚČAST NA RESPEKTOVANÉ KOMPILACI OSKARA TERRAMORTISE. JAKÉ JSOU NA VAŠI HUDBU OHLASY ZPOZA HRANIC?

TourChess Schwarzotta:
Máme v zahraničí několik kontaktů, fanoušků, příznivců a jsme za to moc rádi. Je skvělé vědět, že naše hudba oslovuje i někoho mimo ČR.

alChymista Czernotta: Ohlasy z ciziny jsou pozitivní, ale předpokládám, že s negativníma by se nikdo neobtěžoval. Jo, Oskar Terramortis je náš fanoušek. Občas nás pustil ve svý Necromanteion Radio Show, dal nás na svou kompilačku i zařadil mezi širší TOP100 v roce 2017. Taky jsme se mihli na kompilačce "Seven Veils In Transylvania" od Do What Thou Wilt Records.
 

Phosgene Girls - 93 (John Fryer mix)
 


SANCTUARY.CZ: POJĎME KE ŽIVÝM VYSTOUPENÍM. MÁTE ZA SEBOU ŘADU KONCERTŮ S TUZEMSKÝMI I ZAHRANIČNÍMI KAPELAMI. NA KTERÝ Z NICH RÁDI VZPOMÍNÁTE A PROČ?

TourChess Schwarzotta:
Nejvíce vzpomínáme na koncerty s The Last Days of Jesus, Výsměch?, Alvaréz Peréz… to jsou vždy velmi povedené akce, kdy to funguje organizačně, hudebně i lidsky. S uvedenými kapelami jsme si padli do noty a kamarádíme se. A v neposlední řadě chceme pochválit taky Sanctuary.cz tým – vaše akce jsou vždy zárukou kvality. Ze zahraničních akcí byly hodně vydařené společné koncerty s The Last Days of Jesus v Bratislavě, velkým zážitkem byl koncert v kostele na Castle Party.

Sunja Nera: Po dobu našeho fungování jsme měli možnost si zahrát se spoustou zajímavých kapel. Ale nejvíce vzpomínám taky na Castle party v Bolkowě, na celkový dojem z akce (velkým překvapením pro mě byli Theodor Bastard). Zahraniční podpora je pro nás velkou příležitostí a impulsem.

alChymista Czernotta: Je toho hodně, co bylo, v hlavě mi asi nejvíc uvízlo hraní v bratislavském SubClubu s The Last Days Of Jesus a Heretix.

SANCTUARY.CZ: DLOUHO JSME VÁS NA PÓDIÍCH NEVIDĚLI. PROČPAK TAK DLOUHÁ PAUZA? PO TAK DLOUHÉM PŮSTU UŽ SE URČITĚ STEJNĚ JAKO MY TĚŠÍTE NA VYSTOUPENÍ NA XIII. PRAGUE GOTHIC TREFFEN, KDE VYSTOUPÍTE S DOMÁCÍ LEGENDOU XIII. STOLETÍ. COPAK JSTE SI PRO NÁVŠTĚVNÍKY PŘIPRAVILI? CO NAOPAK OD TOHOTO KONCERTU OČEKÁVÁTE VY?

alChymista Czernotta:
Veškerou energii jsme věnovali nové nahrávce, na víc nebyl čas. Budou to tři roky. Chtěli bychom zahrát i nějaké nové věci, ale nebudou chybět ani starší kousky. Všichni se dost těšíme, cejtím v kostech, že to bude pořádnej šmelc ;).

Sunja Nera: Pravda, že se nám to trošinku protáhlo. Za to se nám v kapele narodily další dvě děti, a to se počítá :). Stejně tak bych ráda poděkovala týmu ze Sanctuary.cz za další impuls ve formě účasti na Prague Gothic Treffen. Velkou bombou je zahrát si zrovna s XIII. stoletím, moc se těšíme.

TourChess Schwarzotta: Živé hraní už nám moc chybělo a nabídka vystoupení na Prague Gothic Treffen, navíc před XIII. Stoletím, se prostě neodmítá! Už se nemůžeme dočkat, pilujeme ve zkušebně playlist a ladíme formu. Uvidíme se v srpnu!!!

SANCTUARY.CZ: DÍKY ZA VÁŠ ČAS A NA VIDĚNOU NA PGT!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.