Ash Code: Uděláme všechno pro to, abychom vás roztancovali

O hudebních kořenech, inspirativních filmech, přátelství s She Past Away nebo o tom, proč kapela musela složit materiál na debutové album během dvou měsíců, jsme si před vystoupením na Prague Gothic Treffen popovídali s italskými Ash Code.

SANCTUARY.CZ: ZDRAVÍME ASH CODE! JAK SE MÁTE? LETOS VAŠE JMÉNO NEFUGUROVALI NA SOUPISKÁCH FESTIVALŮ ZAS TAK MOC, CHTĚLI JSTE SI ODPOČINOU PO NÁROČNÉM JARNÍM TURNÉ?

Claudia
: Ahoj, díky za optání, máme se dobře. Jezdíme tam, kam si nás promotéři pozvou a je pravda, že nemůžeme vystoupit na více festivalech v jedné zemi. Letos jsme hráli na akcích Owls and Bats v Německu, W-Festivalu v Belgii a tento týden zahrajeme u vás na Prague Gothic Treffen. Během čtyř let existence jsme si zahráli dvakrát na WGT, NCN a taky jsme hráli v Portugalsku na Entremuralhas. Nemůžeme si stěžovat!

SANCTUARY.CZ: BYLI JSTE NĚKDE NA DOVOLENÉ? JAK JSTE SI JI UŽILI? JAKÁ MÍSTA JSTE NAVŠTÍVILI? A JEZDÍTE SPOLEČNĚ, NEBO SI OD SEBE ČAS OD ČASU POTŘEBUJETE ODPOČINOUT?

Alessandro
: Adriano jel na Korfu a já s Claudií jsme vyrazili na Sicílii, kde jsme navštívili Katánii a Palermo, dvě nádherná města, ve kterých žijí naši přátelé.

SANCTUARY.CZ: URČITĚ SI VÁS SPOUSTA LIDÍ PAMATUJE HNED OD ZAČÁTKŮ, KDY JSTE SE SE SVÝM SINGLEM “DRY YOUR EYES” STALI OKAMŽITĚ VYHLEDÁVANOU KAPELOU NA TANEČNÍCH PARKETECH. TATO PÍSEŇ VYMRŠTILA JMÉNO ASH CODE ODNIKUD AŽ NA PŘEDNÍ PŘÍČKY PLAYLISTŮ DJŮ. O TOM SNÍ SPOUSTA KAPEL NĚKDY I CELÉ ROKY A JEN NĚKTERÝM SE TO POTOM SKUTEČNĚ POVEDE. CO MYSLÍTE, ŽE STÁLO ZA TÍMTO ÚSPĚCHEM?

Adriano
: Jak už jsi řekl, měli jsme štěstí, že Djové po celé Evropě i mimo ni v naší skladbě slyšeli něco, co je naprosto fascinovalo. Najednou nás lidé znali a pořadatelé akcí si nás začali zvát. Ale netušíme, co za tím přesně stojí, asi je to něco v našem zvuku, ve kterém se snažíme kombinovat klasický osmdesátkový styl s moderními postupy.

Ash Code - Dry Your Eyes


SANCTUARY.CZ: UŽ ZE ZVUKU A SAMOTNÉ STRUKTURY “DRY YOUR EYES” JE POZNAT, ŽE ASH CODE NENÍ VAŠE PRVNÍ HUDEBNÍ SNAŽENÍ. CO BYLO PŘEDTÍM? JAK A KDE JSTE ZÍSKALI HUDEBNÍ ZKUŠENOSTI?

Alessandro
: Já a Adriano jsme spolu hráli už od dětství, měli jsme kapelu, kde jsme hráli všechno od stoner rocku až po indie rock. Neznělo to špatně, ale nebylo to tak průrazné a tolik osobité jako jsou Ash Code. Claudia jako dítě studovala hru na klavír, měla zkušenosti s hraním v několika kapelách, ale před Ash Code nikdy nevystupovala živě před lidmi.

SANCTUARY.CZ: ZDÁ SE, ŽE POŘÁD VÍTE, JAK SLOŽIT CHYTLAVÉ MELODIE, PROTOŽE I VAŠE POSLEDNÍ DESKA “PERSPEKTIVE” SE LETOS STALA ČÍSLEM JEDNA V ŽEBŘÍČKU SOUNDCHECK MAGAZÍNU SONIC SEDUCER. MOC GRATULUJEME! JAKÉ JSOU ZATÍM NA DESKU VŠEOBECNÉ OHLASY?

Adriano
: Zdá se, že lidé jsou skutečně nadšení, někteří dokonce říkají, že je to zatím naše nejlepší deska. Čím delší dobu skládáme písně, tím je horší udělat to tak, abychom nevykrádali sami sebe nebo se moc neopakovali. Na toto album jsme ale skutečně hrdí!

SANCTUARY.CZ: KROMĚ HUDBY KLADETE VELKÝ DŮRAZ I NA TEXTOVOU SLOŽKU. JE ZA ALBEM “PERSPEKTIVE” NĚJAKÝ KONCEPT? JE TO TEMATICKÝ NÁSLEDOVNÍK ALBA “POSTHUMAN”, KTERÉ SE ZABÝVALO TECHNOLOGICKOU DOBOU, VE KTERÉ ŽIJEME?

Claudia
: Jasně, ty dvě desky jsou propojené. Ono v tomto období “post-humanity”, kdy je komunikace mezi lidmi omezena jen na internet, kde lidé ztrácejí zábrany a mnohem častěji dochází k agresivitě, smazalo jakýkoliv respekt k druhým. Takže jsme se na “Perspektive” zaměřili na pohled z druhé strany, protože z diverzity hodně čerpáme. Nahlížet na věci z jiného úhlu zlepšuje naši schopnost tolerovat druhé a porozumět světu, ve kterém žijeme.

SANCTUARY.CZ: NATOČILI JSTE CELKEM DEVĚT VIDEOKLIPŮ K PÍSNÍM ZE SVÝCH TŘÍ ALB. TO JE POMĚRNĚ HODNĚ. JE PRO VÁS VIZUÁLNÍ SLOŽKA DŮLEŽITÁ? OVLIVŇUJE SKLÁDÁNÍ PÍSNÍ? MÁM NA MYSLI JESTLI PŘI TVORBĚ ZVUKŮ A MELODIÍ MÁTE V HLAVĚ UŽ NĚJAKÉ OBRAZOVÉ ZPRACOVÁNÍ, KTERÉ BY VÁS NAVEDLO K TOMU, JAK NAKONEC ZPRACOVAT VIDEO? NEBO VŠECHNO NECHÁVÁTE V KOMPETENCI REŽISÉRŮ?

Alessandro
: Máš pravdu, vizuální stránka věci je pro nás důležitá. Velmi často se stává, že jsme ovlivněni obrazy ve skládání muziky, mám hlavně na mysli filmy, které se k nám esteticky hodí. Jako příklad bych uvedl třeba “Kabinet doktora Caligaryho”, “Stalker”, “Liquid Sky”, “The Hunger” a “The Man Who Fell The Earth” s Davidem Bowiem. Některé vlastně promítáme i během našich koncertů. Co se týče videoklipů, pracujeme v naprosté symbióze s režisérem Eliem de Filippem, se kterým si neustále vyměňujeme nápady. Je podepsaný pod každým z našich klipů a momentálně společně pracujeme na dalším.

SANCTUARY: VE VAŠEM POSLEDNÍM VIDEU “PERSPEKTIVE” VYSTUPUJE I LUCA GILLAN Z DIE SELEKTION. JE ON TÍM DŮVODEM, PROČ JE PÍSEŇ V NĚMČINĚ?

Claudia
: Ještě než jsme požádali Lucu, aby v písni nazpíval refrén, sloky byly už dávno napsané a nazpívané v němčině. Přišlo nám, že by se do té písně skvěle hodil, i jemu se ten nápad moc zamlouval a hned se k nám připojil a pomohl nám tu píseň dokončit. A vybrali jsme si pro tento song němčinu, protože jsme chtěli vzdát malou poctu Německu, kde máme nejvíce fanoušků. A taky se nám ten jazyk moc líbí.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ UŽ MLUVÍME O SPOLUPRÁCI S JINÝMI UMĚLCI, NEMŮŽEME OPOMENOUT TURKY SHE PAST AWAY. VZÁJEMNĚ JSTE SI UDĚLALI NĚKOLIK REMIXŮ A DOKONCE VÁM S MIXEM A MASTERINGEM POSLEDNÍHO ALBA POMOHL DORUK OZTURKCAN. JAK SE VÁM S NÍM PRACOVALO?

Alessandro
: Bylo to velmi snadné, on úplně přesně věděl, co má dělat, nemuseli jsme mu vůbec nic říkat. Pracovali jsme naprosto odděleně, do jeho studia v Aténách jsme se jeli podívat vlastně až během masteringu. Jsme nadšení z výsledku a pokud to bude jenom trochu možné, požádáme ho o mix i dalších našich nahrávek.

Ash Code - Perspektive


SANCTUARY.CZ: LOGICKY SE TEDY NABÍZÍ OTÁZKA, JESTLI PLÁNUJETE UDĚLAT NĚJAKOU MUZIKU SPOLU S SHE PAST AWAY?

Claudia
: Hmm, tak to nevím. Hráli jsme spolu mnohokrát, udělali jsme jim remix, Dorukovi prošly rukama všechny naše poslední písně. Možná je poprosíme ještě o nějaké remixy, uvidíme.

SANCTUARY.CZ: JAK JSTE SE VŮBEC S SHE PAST AWAY DALI DOHROMADY?

Alessandro
: Když jsme vydali první dvě písně v lednu 2014, okamžitě přišla výzva, abychom si s nimi zahráli na koncertě v Neapoli. Samozřejmě, že jsme souhlasili, ale v tu chvíli jsme měli jen ty dva songy a navíc jsme ještě nehráli ani živě před lidmi. Museli jsme tedy složit co nejdřív co nejvíc písní, měli jsme na to strašně málo času, protože ten koncert byl už v březnu. Ale i za takhle krátkou dobu jsme dokázali dát dohromady asi osmdesát procent toho, co nakonec vyústilo v náš debut “Oblivion”, bylo to neskutečné! A ten koncert byl skvělý, dopadl opravdu výborně a od té doby jsme s She Past Away blízkými přáteli, což je pro nás moc důležité.

SANCTUARY.CZ: JE NA SCÉNĚ JEŠTĚ NĚJAKÁ JINÁ KAPELA NEBO UMĚLEC, SE KTERÝMI BYSTE SI RÁDI STŘIHLI NĚJAKOU TU SPOLUPRÁCI?

Claudia
: Samozřejmě, že lidí, kterých si vážíme a které obdivujeme, je strašná spousta. Na pomyslném seznamu by na prvním místě byl určitě Luis Vasquez z The Soft Moon. Strašně rádi bychom ho jako producenta nějaké naší desky.

SANCTUARY: MYSLÍTE, ŽE BY ÚSPĚCH ASH CODE MOHL NĚJAK MOTIVOVAT JINÉ ITALSKÉ TEMNÉ KAPELY K TVORBĚ? MÁTE DOJEM, ŽE VAŠE JMÉNO NĚJAK POMOHLO EXPANZI ITALSKÉ SCÉNY?

Adriano
: Nevím, jestli to je, nebo není kvůli nám, ale v Itálii je momentálně spousta výborných kapel. Podle našeho názoru je v Neapoli aktuálně nejsilnější scéna, vedou ji kapely Hapax, Dark Door a Geometric Vision, určitě čtenářům doporučujeme, aby si je poslechli!

SANCTUARY.CZ: V ČESKÉ REPUBLICE JSTE UŽ BYLI, MÁTE U NÁS NĚJAKÁ OBLÍBENÁ MÍSTA NEBO KAPELY? NĚCO, CO BYSTE CHTĚLI VIDĚT, KDYŽ UŽ TADY BUDETE?

Adriano
: Moc se těšíme, že se k vám zase podíváme, v Praze jsme už byli a milujeme to fascinující tajemné město. Nemůžu se dočkat, až se zase projdu po Karlově mostě, ale osobně mám nejradši Lucerna Music Bar, kde jsme hráli s naší předchozí kapelou. Já sám jsem tam vloni viděl koncerty Cold Cave a Jesus And Mary Chain a bylo to skvostné!

SANCTUARY.CZ: JE JEŠTĚ NĚCO, CO BYSTE CHTĚLI PŘED SVÝM PŘÍJEZDEM SDĚLIT ČESKÝM FANOUŠKŮM TEMNÉ SCÉNY

Claudia
: Uděláme všechno pro to, abychom vás roztancovali a abyste si koncert pořádně užili. Věříme, že budete na Ash Code v dobrém vzpomínat.

SANCTUARY.CZ: DĚKUJEME ZA ROZHOVOR A TĚŠÍME SE NA VIDĚNOU V PRAZE!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.