Strašání v květnu

Výraznou stopu v hororových novinkách pro měsíc květen zanechala československá tvorba, což je určitě dobře. A pak taky vychází nový román Stephena Kinga. Pojďme na věc!

Kinosály jsou v květnu až netradičně přívětivě nakloněny krvavému žánru. To nás samozřejmě těší a věříme, že kvalita nebude příliš pokulhávat za kvantitou. Pojďme si nejdřív říct o jedné radostné události. Nestává se totiž často, aby se do kin dostal horor české, potažmo slovenské, produkce. Nyní se tak děje a zfilmování se v režii Petera Bebjaka dočkal román Jozefa Kariky "Trhlina".    

"Igor, nezaměstnaný vysokoškolák, se v rámci absolventské praxe dostane do pracovní čety, která vyklízí budovu bývalé psychiatrie. Zde náhodou objeví záznamy Waltera Fischera, jednoho z pacientů, který před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč. Když se po dvou měsících stejně záhadně objevil, byl dezorientovaný, na celém těle měl nevysvětlitelná zranění a nedokázal popsat, co se mu stalo a kde poslední týdny strávil. Ač byl dlouhodobě hospitalizován, již nikdy se nezotavil.

Když se Igor pustí do pátrání po podrobnostech Fischerova příběhu, zjistí, že tento případ vůbec nebyl ojedinělý. Záznamy o lidech, kteří se v Tribeči ztratili, sahají až daleko do minulosti. K mnoha z nich ale došlo relativně nedávno. Proto se Igor spolu se svou přítelkyní Miou, milovníkem konspiračních teorií Andrejem a tvrdým skeptikem Davidem vydává do tribečských lesů zjistit, jaká je pravda. Pátrání, které zpočátku působí jako nevinná zábava nesourodé skupinky, však končí tragicky…"

 


Trhlina - trailer


Někdo má rád bubáky, někdo raději skutečné vrahouny. Jednoho z nejznámějších zabíjáků oživuje snímek Joea Berlingera "Zlo s lidskou tváří". Můžeme se tak na příběh Teda Bundyho, který likvidoval svoje spoluobčany v letech 1973 až 1978, podívat z trochu jiného úhlu pohledu.

"Příběh jednoho z nejznámějších a nejmilovanějších sériových vrahů historie, Teda Bundyho. Překvapivým vypravěčem strhujícího filmu je Bundyho přítelkyně, která s ním v době vražd žila pod jednou střechou a o jeho hrůzyplné činnosti neměla ani potuchy. Až postupně zjišťuje, že muž, s nímž vedla láskyplný rodinný život, je jedním z nejhledanějších a největších monster Ameriky."

 


Zlo s lidskou tváří - trailer


Jakousi hororovou parafrází na dnes tolik populární superhrdinské filmy se zdá být novinka Davida Yarovevskyho - "Syn temnoty". Může tohle spojení fungovat?

"Co kdyby nadané dítě z jiného světa ztroskotalo na Zemi, ale místo aby se pro lidstvo stalo hrdinou, začalo by se projevovat velmi zlověstně? V Synovi temnoty přináší vizionářský tvůrce Strážců galaxie a The Belko Experiment děsivý zvrat a nový radikální žánr: superhrdinský horor."

 


Syn temnoty - trailer


Děcka si ráda zablbnou. Pakliže mají kde. Když takový puberťák potká dospěláka, se kterým je nejen schopen vyjít, ale který také chápe, že život není jenom škola, je to hotová vzácnost. Nebo taky průšvih. O tom se přesvědčí výrostci ve filmu "Máma" režiséra Tateho Taylora, který má na kontě úspěšný "Černobílý svět" či thriller "Dívka ve vlaku".

"Pro partičku středoškoláků z malého amerického městečka je klíčem k úspěšnému víkendu přemluvení libovolného dospělého, aby jim koupil alkohol. Osamělá paní Sue Ann (Octavia Spencer) je v tomhle směru přímo darem z nebes. Nejen že teenagerům bez mrknutí oka koupí bednu alkoholu, ale navíc jim nabídne sklepní prostory ve svém odlehlém domě, aby si ho tam mohli vypít a trochu přitom zablbli. „Máma“ Sue Ann má jen pár drobných podmínek.

Aspoň jeden z účastníků musí zůstat střízlivý, aby ostatní bezpečně odvezl domů. V jejím domě se nesmí klít a nikdo nesmí chodit nahoru, do obytných prostor domu, což jsou všechno celkem rozumná pravidla. A tak se místní děcka scházejí u mámy čím dál častěji, jenže do pařící pohody se pomalu začínají vkrádat temnější tóny, když se z nadstandardní pohostinnosti paní domu postupně stane zvláštní druh posedlosti a jistota, že jednou přijde den, kdy za to bude něco chtít. Z dokonalého snu všech teenagerů se záhy vyklube noční můra a nejlepší místo ve městě se promění v nejhorší místo na Zemi. Ona vám to přece říkala, děcka. Nahoru jste neměly chodit."

 


Máma - trailer


Už teď nejspíš cítíte otřesy, které provázejí dusot monstra nejmonstrovatějšího. "Godzilla II: Král monster" Michaela Doughertyho vrací Godzillu na zemi v roli spasitele lidstva a celé naší planety.

"Po celosvětovém úspěchu filmů Godzilla a Kong: Ostrov lebek uvidíme v kinech další kapitolu z filmového monstrsvěta: Godzilla II Král monster. Ve výpravném akčním dobrodružství se Godzilla střetne s jedněmi z nejznámějších monster v historii popkultury.

Nový film sleduje osudy kryptozoologické agentury Monarch, jejíž členové změří síly s armádou obrovských monster, včetně impozantní Godzilly. Ta se střetne s gigantickou radioaktivní můrou Mothrou, kaiju Rodanem a také svým největším nepřítelem, trojhlavým Kingem Ghidorahem. Když tyto předpotopní druhy, které byly doposud pokládány za pouhé mýty, opět ožijí, začnou bojovat o nadvládu a samotná existence lidské rasy tak visí na vlásku."

 


Godzilla II - Král monster - trailer


Pojďme si číst. Tento měsíc totiž rozhodně potěší také všechny fanoušky Stephena Kinga a že jich není málo. Knihy Dobrovský k nám totiž dostanou mistrovu novinku "Outsider".  

"Když je v městském parku zavražděn jedenáctiletý chlapec, spolehliví očití svědci bez váhání označí za viníka oblíbeného trenéra Terryho Maitlanda. Důkazy DNA a otisky prstů potvrzují, že zločin byl spáchán tímto rodinou milovaným mužem. Detektiv Ralph Anderson, jehož syna Maitland také kdysi trénoval, otřesen brutálním způsobem zabití, dává příkaz zatknout podezřelého ve veřejném představení.

Ale Maitland má alibi. A další pátrání potvrzuje, že ten den byl skutečně jinde. Anderson a okresní prokurátor sledují stopy, vyšetřování se přesouvá z Ohia do Texasu a začínají se objevovat děsivé odpovědi. Stephen King opět předvádí své mistrovství a graduje příběh do téměř nesnesitelného napětí. Terry Maitland vypadá jako fajn chlapík a člověk přece nemůže být na dvou místech najednou. Nebo může?"

 

Nakladatelství Beta připravila pro fanoušky Stephena Kinga ještě jednu lahůdku. Od 18. května bude k dostání nové vydání klasického díla "Misery".

"Hlavní hrdina Paul Sheldon je autorem romantických příběhů o krásné Misery. Osudovou náhodou Paula po těžké havárii najde jeho nejoddanější čtenářka, bývalá ošetřovatelka Annie Wilkesová. Ta z něj ve svém odlehlém domě učiní nedobrovolného pacienta. Během svérázného "léčení" ho přiměje, aby psal pokračovaní Miseryiných příběhů podle jejích představ. Díky Anniiným šíleným donucovacím metodám prožívá Paul tvůrčí období, jehož hrůzu by si nedokázal představit ani v nejbujnější fantazii a o jehož konec se dramaticky zaslouží i tým policistů, kteří po něm pátrají.

Stephen King v tomto děsivém příběhu dokázal mistrně vyvolat atmosféru strachu a vytvořit přesvědčivé postavy, okořenit text suchým sarkasmem a doplnit ho autentickými postřehy ze zákulisí spisovatelského procesu. Podle proslulého románu vznikl neméně slavný film Misery nechce zemřít. Kathy Bates za ztvárnění hlavní role Annie získala Oscara. Hlavní mužskou roli hrál James Caan."

 

Pokud si libujete v křížení hororu a sci-fi, nejspíš si přijdete na své díky románu Neila Springa "Hlídači". I o něj se u nás stará Dobrovský a my zase můžeme přemýšlet o návštěvě z jiných světů.

"V době vrcholící studené války provedli úředníci na ministerstvu obrany vysoce tajné vyšetřování neobvyklých událostí, které se udály na členitém pobřeží Pembrokeshirského národního parku, kterému se říká "The Broad Haven Triangle“. Všechny noviny hlásaly: světla a předměty se vznášely na obloze, přízračné postavy nahlížely do oken statků, lidé i zvířata mají strach.

Po třiceti letech byl úředník, který měl na starosti spisy týkající se těchto událostí, z Národního archivu propuštěn. Byl vyzván, aby podal nové svědectví o tom, co ví, co stálo ve spisech. Jeho svědectví otřáslo samotnými základy britské vlády. Toto je jeho příběh."

 


Oč víc je tento měsíc hororů v kinech, o to menší je nabídka hororů knižních. O slovo se však hlásí hned několik tuzemských autorů.  Třeba takový Petr Jaroněk vydává u Arga knihu "Ospalá slovanská díra" s podtitulem "Vražedný démon řádí ve středověkém Zlíně", čímž je vlastně řečeno vše.

"Zlín ve 13. století. Místo, kde se sváří staré síly s novými. Veterán Henslin se po deseti letech v cizině ve službách svého pána vrací do rodného Zlína. Jenže za tu dobu se město značně proměnilo: proudí sem noví obyvatelé, na vrcholu kopce roste kamenná tvrz a v kraji řádí záhadný mordýř, který svým obětem stíná hlavy.

Ty si pak odnáší neznámo kam. Henslin dostane za úkol jeho běsnění zarazit. To se záhy ukáže být těžší, než si zprvu myslel. Podle místních páchá vraždy přízračný černý jezdec z pekel, o čemž Henslin značně pochybuje. Jenže pak jezdec udeří znovu a Henslin musí rázem přehodnotit vše, čemu doposud věřil – o vraždách, ale i o svém vlastním původu…"

 


Napínavou prvotinou se chce ukázat také Jan Hlubek. Jeho kniha "RIP: Smrt je malebná" vyšla u Nové Formy a je prezentována jako černobílý thriller o barevné smrti.

"Londýn, 1934. Vzácné obrazy, nebo neprodejné mazanice? Jejich nemohoucí autor. Dále horlivý novinář. Zákeřný vrah. Ale proč se po něm slehla zem? A kdo ještě zemře? Samotný vypravěč příběhu? Jak brilantní detektiv je nejlepší vyšetřovatel Scotland Yardu? Postačí jeho schopnosti k dopadení škodné dřív, než se stane DALŠÍ VRAŽDA?"

 


Nový výtvor dává všanc také Antonín Mazač. Jeho novinka se jmenuje "Tři kříže" a lze ji stáhnout v digitální podobě díky Talentu.

"Bolest, která přetrvává po odchodu milované partnerky, je dlouhotrvající. To ví moc dobře i Lukáš Mahler, otec tří dětí a člověk na prahu nového života. Nový vztah se i přes přízeň potomků zakládá křečovitě, starosti převyšují radosti.

Když se mu doslova přes noc objeví vedle domu starý kamenný kříž, nemá pro to vysvětlení. S křížem ovšem přichází něco temného. Něco, co obestře jeho rodinu a dům pavučinou hrůzostrašna. Pokud chce zachránit sebe a své blízké, nemá jinou možnost než nahlédnout do nepříjemné minulosti a sáhnout si až na netušené dno psychických sil." 

 


Máte vybráno?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.