Jste nachystaní na osmadvacáté Wave Gotik Treffen?

Už jen dva týdny zbývají do startu největšího gotického festivalu na světě.


Německý Wave Gotik Treffen vyrostl za osmadvacet let z malé akce pro pár nadšenců v největší mezinárodní gotickou událost této planety. V takovou, která postupně hostila snad všechna hudební jména, která na temné scéně kdy něco znamenala. A toto setkání goths z celého světa na čtyři dny kolem svátků letnic zcela pohltí německé Lipsko i letos.

Letošní ročník má zatím potvrzených 173 kapel. O svojí formě se v pátek pokusí přesvědčit White Lies, prapor darkwave pozvednou čarodějky La Scaltra, elektroniky budou chtít potěšit In Strict Confidence i Formalin, neofolkové dekadenty potěší King Dude, z hlubin pekelných dorazí Alien Vampires a za povšimnutí budou mimo jiné určitě stát i Hante., Tempers či UK Decay.

V sobotu bude Agra patřit klasikům New Model Army, pořádné tlačenice se určitě dočkají Nitzer Ebb, chybou by bylo prošvihnout Light Asylum, prověřeným zdrojem zábavy budou jak Welle: Erdball tak Grausame Töchter, tanečníky rozpohybují Machinista či Haujobb, drsňáky Centhron nebo Freakangel a současnou tvář coldwave zastoupí Selofan.

 


Light Asylum - Dark Allies

 

V neděli si to přihasí znovuoživení Cat Rapes Dog, temné duše potěší London After Midnight i Christian Death, křehčí tanečníky Solar Fake, pořádnou porci energie přivezou The Soft Moon, postpunkery potěší Cold Showers, nemalého zájmu se určitě dočkají Lord of the Lost, o svých kvalitách u nás nedávno přesvědčili elektronici Priest, netřeba polemizovat ani o kvalitách Parade Ground, soudobou tvář temné scény nastaví divoženky Kælan Mikla a Neue Deutsche Todeskunst připomenou Goethes Erben, kteří s odlišným programem vystoupí i den předtím.

Pondělí vybarví na rudo smršť Agonoize, středověkou klaku roztančí Tanzwut, temné electro duše rozechvějí Velvet Acid Christ, goth klasikyrozněžní  Escape with Romeo, postpunkovým drivem naloží publiku The Foreign Resort, fans rockabilly potěší The Creepshow, ke slovu se dostane Lene Lovich Band, dojde na Geometric Vision a tancechtivci můžou řádit v rytmech true EBM Patenbrigade: Wolf, nebo dupat u militantních hitovek Nachtmahr


Cat Rapes Dog - God, Guns & Gasoline

 

WGT je specifické také tím, že nežije z neustálého omílání stejných kapel dokolečka dokola. Naopak se snaží nabídnout netradiční zážitky a letos se mimo jiné v Evropě vůbec poprvé představí američtí goths Autumn, domáci new wave klasici Fehlfarben tu zahrají kompletní debut "Monarchie und Alltag", který vyšel v roce 1980, Golden Apes na festivale oslaví 20 let působení na scéně a spolu s nimi si zahraje Steve Hewitt z Love Amongst Ruins (dříve působící s Placebo), v line upu najdete také tribute band postpunkových hrdinů The Sound In2TheSound. s kterým si zahraje i původní bubeník Mike Dudley a členové The Convent, Lene Lovich na WGT zase oslaví výročí 40 let od vydání alba "Stateless", reunion tu po dvaceti letech zaznamenají Sanguis et Cinis, s Unto Ashes si zahostuje Michael Popp z Qntal a Estampie, jedinou exkluzivní festivalou show v létě 2019 tu odehrají The Church a vůbec poprvé po 27 letech se spolu na jedno pódium postaví Eva O, William Faith a Stevyn Grey jako Shadow Project 1334.

Na více než dvaceti koncertních místech tedy opět můžete nasát vše od synthpopu přes gothic/death rock a psychobilly až k EBM, industrialu a nejpodivnějším hlukovým experimentům. Dramaturgie Wave Gotik Treffen se však nevyhýbá ani středověké hudbě, neofolku nebo tvrdě kytarovějším odnožím gothic hudby, a tak si na své přijde opravdu každý. Specifická jsou i koncertní místa a kluby, která zahrnují mimo jiné starobylé sklepení Moritzbastei, hrobku Völkerschlachtdenkmal (jedinečný monument padlým v bitvě roku 1813) nebo kostely Peterskirche a Thomaskirche. 
 


Nitzer Ebb - Murderous


Čtyřdenní slavnost ale nabízí mnohem víc než jen výběr té nejlepší současné hudby gotické scény na koncertech a parties – k disposici je středověká vesnička s trhem, místa s autorským čtením a projekcemi filmů a zapomenout nemůžeme ani na výstavní komplex AGRA, který se po dobu festivalu promění v největší gotické tržiště světa. Mezi další bonusy patří třeba bohatý program vážné hudby (kdy můžete v rámci festivalu zajít na komorní kousky i na regulérní opery), volné vstupy do muzeí a galerií po celém městě, na páteční odpoledne je naplánován viktoriánský piknik, milovníky fetiše zase uspokojí party "Obsession Bizarr" a tak dále, a tak dále. 

I přes dechberoucí soupisku umělců i nádherných míst konání je ale na Wave Gotik Treffen nejúžasnější jiná věc – atmosféra. Více než 20 000 goths doslova z celého světa se pravidelně vrací na WGT jako domů, aby splynulo se svou scénou. Navíc za téměř tři dekády trvání obyvatelé Lipska s festivalovými návštěvníky srostli a vzali je za své. A jak často můžete v běžném životě cestovat dopravními prostředky, kde jsou černooděnci v drtivé většině před "běžnými civilisty"?

Pokud si chcete udělat přesnější obrázek, jak to na WGT chodí, najděte si v sekci "Reporty" kterýkoliv z našich rozsáhlých reportů z uplynulých ročníků festivalu a spoustu fotek v galerii.

 


Praktické informace

V ceně vstupenky je:

  • vstup na všechna místa a akce osmadvacátého Wave Gotik Treffen,
  • od páteční osmé hodiny 7. června do poledne úterka 11. června bezplatné využívání městské a příměstské hromadné dopravy v Lipsku (tramvaj, autobusy, kromě zvláštních linek), a to včetně noční linky 11 určené speciálně pro svoz návštěvníků WGT, čímž ušetříte další poplatky za dopravu.

Pokud se rozhodnete přijet na Wave Gotik Treffen autem a chystáte se nocovat v kempu (a budete tedy potřebovat tzv. Obsorge Karte – viz níže), musíte si pořídit též takzvanou "Parking Vignette", která vás opravňuje k parkování na pozemcích výstaviště AGRA, kde se nachází i tábořiště.

Omezení pro automobily

Stále platnou novinkou pro motoristy je i nepříliš příjemné zavedení takzvané "low emission zone" v Lipsku. Podle vyhlášky, která si klade za cíl snížit znečištění města o 60 %, nesmíte do centra vjet bez zeleného kupónu na čelním skle. Ten pořídíte za 5 Euro (cca 130 Kč) v autoopravnách nebo přes internet, pokud vaše vozidlo splňuje daná pravidla, týkající se věku, typu paliva či filtrů automobilu. To se samozřejmě vztahuje i na zahraniční řidiče.

Pokud při kontrolách nebudete patřičným kupónem vybaveni, hrozí vám pokuta až do výše 80 Euro (cca 2.000 Kč). Organizátoři ovšem upozorňují, že pokud přijedete na WGT po silnicích A38 / B2, můžete se dostat k Agře i bez kupónu. Pokud tedy například nocujete v kempu (tedy máte výše zmíněnou Parking Vignette) a nechcete se po městě přesouvat autem, můžete toto omezení ignorovat.

Tak na kterých kapelách se letos potkáme?

Wave Gotik Treffen 2019
7. – 11. června 2019 
Německo, Lipsko

WGT logo

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

party v bazenu hard!!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.