Zemřel Gabi Delgado-López z Deutsch Amerikanische Freundschaft

Legendární Deutsch Amerikanische Freundschaft několikrát přerušili svou činnost. Je jasné, že tentokrát nadobro.

Gabriel Delgado Lopez, zpěvák a spoluzakladatel Deutsch-Amerikanischen Freundschaft (DAF), totiž zcela nečekaně zemřel večer 22. 3.2020 ve věku pouhých 61 let. Dvojice měla nasmlouvánu řadu koncertů v následujících měsících....

DAF byli průkopníci různých stylů hudby: od industriálního minimalismu, EBM, přes house až po techno. Na začátku byli hudebně nesmlouvaví, vždy pak kreativně-provokativní, nikdy konformní. Publikum si je bude pamatovat především jako autory minimalistických hitů "Der Mussolini", "Der Räuber und der Prinz" nebo "Alles ist gut", se kterými přes jejich provokativnost bodovali v oficiálních hitparádách. 

Vedle účinkování v DAF byl Gabi především v druhé polovině 80. let jedním z hybatelů berlínské taneční scény. Před šesti lety pak překvapil výrazným výronem sólového materiálu, který vyšel v rychlém sledu na třech albech. Až do poslední chvíle činný Gabi u nás nikdy nekoncertoval, i když v roce 2010 byl bratislavský koncert DAF zrušen doslova na poslední chvíli.  

Hudební scéna ztrácí jednu ze svých průkopnických, kreativních osobností. K DAF vzhlížela nejen industriální nebo EBM scéna, ale také velká jména taneční elektronické scény. Vždyť před dvěma roky vyšlo "Reworx" EP s remixy od Boyz Noize, Wesbama nebo Giorgio Morodera. Naše hluboké sympatie patří jeho ženě Jane a parťákovi z kapely Robertu Görlovi. Ahoj Gabi, "als wärs das letzte Mal".

 

DAF - Der Mussolini (live 1981)

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.