Srpnové strašání

Hodně dlouho nepamatujem, že by v kinech nešel najít film, který na sobě má alespoň lehké krvavé šmouhy. Srpen je v tomhle směru naprosto impotentní a tahat sem drama o sporťácích ztracených v thajské jeskyni nebo X-Meny opravdu nechcem. Porozhlédneme se tedy klasicky aspoň po televizní tvorbě.

Tady určitě stojí za zvýšenou pozornost seriál HBO "Lovecraftova země". Předlohou já byl román Matta Ruffa, který vyšel i u nás a ve Strašání jste se s ním určitě také potkali.

" Lovecraftova země, nový dramatický seriál z produkce HBO, je inspirován stejnojmenným románem spisovatele Matta Ruffa z roku 2016. Sleduje mladého Atticuse Freemana (Jonathan Majors), který se v padesátých letech minulého století vydává spolu s kamarádkou Letitiou (Jurnee Smollett-Bellová) a strýcem Georgem (Courtney B. Vance) pátrat po zmizelém otci (Michael Kenneth Williams) napříč Spojenými státy, kde platí zákony Jima Crowa. Tak začíná boj o přežití, v rámci něhož jsou nuceni čelit jak všedním hrůzám bílé Ameriky, tak škodolibým duchům, jako vystřiženým ze stránek tajuplných příběhů H.P. Lovecrafta."

 


Lovecraftova země - trailer


Pokud máte rádi, když se do kriminálky zamíchá něco málo nadpřirozena a přihodí se pár čarodějnic, potom vás bude bavit australský seriál "The Gloaming".
 
"Molly McGee vede vyšetřování vraždy neznámé ženy. Aby vyřešila tento případ, musí se spojit s Alexem O'Connellem, mužem, se kterým dvacet let nepromluvila. Postupně zjistí, že vražda má spojení s jiným případem v historii, kolem kterého se objevily nepřirozené okolnosti. Začíná běžné vyšetřování, které se stane mnohem složitějším, než se zdálo na počátku. Aby vyřešili vraždu, musí se Molly a Alex vypořádat i se svou minulostí."
 
 

The Gloaming - trailer


Pro nášup si na Netflix můžou běžet všichni fandové klasické japonské série "Ju On" - tedy "Nenávist". Seriál "Nenávist: Počátky" má zatím šest epizod, které čerpají ze skutečných událostí, které se odehrávaly po čtyři desetiletí.

 


Nenávist: Počátky - trailer


Španělé se vyhřívají na seriálovém výsluní a další seriál pochází právě odtud. Jmenuje se "Curon" a můžete v něm rozplétat další temnou záhadu. Matka s dospívajícími ratolestmi se vrací do rodné vesnice. Krátce nato zmizí a sourozenci začnou odhalovat tajemství zdánlivě poklidného místa.


 


Curon - trailer


Dalšího pokračování se dočkal také seriál "Penny Dreadful". S podtitulem "Město andělů" je na světě desítka nových epizod.

"40 let po událostech prvního seriálu, během Zlatého věku Hollywoodu, je Los Angeles hluboce prostoupeno mexickou kulturou a společností. V ní vévodí Santa Muerte, bohyně smrti. Detektiv Tiago Vega, první mexický policista ve sboru losangeleské policie, to vidí na zavražděné ženě, která je nalezena v záplavovém kanálu. Vražda otřese městem.

On i jeho partner Lewis Michener začínají objevovat spletitou a barvitou historii města postavené na mexicko-americkém folkloru. Netuší, že on sám se brzy stane součástí historie města, které začíná budovat své první dálnice, své první mrakodrapy, ale také se zaplétat se špionáží Třetí říše a vzestupem rádiového evangelismu. Se všemi těmito silami Tiagova rodina soupeří a hrozí, že se kvůli nim rozpadne."


 


Penny Dreadful: Město andělů - trailer

 
Na závěr si ještě řekněme o zajímavém projektu "50 States of Fright". Tato seriálová antologie nám v kratičkých dílech přiblíží děsivé legendy jednotlivých amerických států.
 
 

50 States of Fright - trailer

 
O moc lepší situace není ani v knižní produkci. Vydavatelé se zákonitě stále nepouštějí do nějakých divokých aktivit, a tak buďme rádi i za drobnosti. Pokud jste dosud neměli tu čest, určitě si dejte reedici povedené postapo bichle Stephena King "Svědectví". Ta samozřejmě vyšla u Dobrovských.
 
"Dobrý způsob, jak skoncovat se světem: chybná nanosekundová operace v laboratoři Ministerstva obrany a miliony kontaktů znamenají cestu k řetězové smrti.

A den poté: holý svět, zbavený řádu a z 99% vylidněný: svět, ve kterém si hrstka přeživších panicky vybírá strany, na kterých má stát nebo kterými je vybrána. Svět, ve kterém jsou nejhorší noční můry zla ztělesněny mužem s osudným úsměvem a nevýslovnou silou: temným Randallem Flaggem.

Syrový postapokalyptický román Svědectví Stephena Kinga je řazen k autorovým nejlepším dílům. Rozehrává v něm již mnohokrát zpracované téma boje s katastrofální epidemií nevyléčitelné nakažlivé choroby, která zde má podobu „superchřipky" vyvinuté ve vojenských laboratořích. Experiment se však vymkne kontrole a nákaza vyhubí takřka celé lidstvo. Hrstka těch, kdo přežili, se dělí na dvě skupiny – jedni se uchylují k laskavé matce Abigail, která je oslovila ve snech, druzí směřují do náručí Temného muže. Kingův román vrcholí jako klasický souboj mezi Dobrem a Zlem, v němž lidem zůstává role figurek na šachovnici hry o svět. King si v knize pohrává se svým oblíbeným tématem předurčenosti, kterému se věnoval i v dalších románech jako Mrtvá zóna, To nebo Temná věž.

Román poprvé vyšel v roce 1978, byl však autorem na popud vydavatelství radikálně zkrácen, protože šlo o autorův teprve čtvrtý román, a panovaly obavy, že jeho původní rozsah by mohl čtenáře odradit. Časem se však ukázalo, že jméno Stephen King dokáže úspěšně prodat téměř cokoli, proto bylo v roce 1990 publikováno mírně poupravené a doplněné Svědectví v původní délce. King se představuje ve vrcholné formě a strhující vyprávění nenechá čtenáře ani na okamžik vydechnout..."


 


Prvně se českým čtenářům představuje švédská spisovatelka Jenny Milewski, která nám servíruje román o spisovateli, jehož díla mají nebezpečně blízko realitě. Knihu "Tanec skalpelů" vyšla u Fobosu.

"Ve svých pětatřiceti letech dosáhl Jonas Lerman všeho, o čem se spisovateli může zdát. Jeho knihy o chirurgovi a vrahovi mladých dívek Carlu Cederfeldtovi jdou na dračku, fanynky stojí v zástupech a křesla všech televizních pořadů, ve kterých seděl, už ani nepočítá. Veškerou kritiku extrémního násilí ve svých románech zavrhuje s tím, že to všechno je jen jako.

Až do dne, kdy už to není jen jako...

Krok za krokem se Jonasův život proměňuje v nepochopitelnou noční můru a hranice mezi fikcí a realitou se pomalu stírá. Nakonec z jeho pohodlného života spisovatele zbývají jen děs, šílenství a umučené teenagerky. Zdá se, že Jonasova jediná šance na záchranu je najít odpověď na onu klasickou otázku, která se pokládá všem spisovatelům: „Kam na to všechno chodíte?“"


 


Do třetice u nás brzy vyjde taky další kniha Stephena Chboskyho, kterou vydává Kalibr pod názvem "Imaginární přítel".

"Napínavý hororový příběh od autora bestselleru Ten, kdo stojí v koutě. Kate Reesovou život naučil, že násilníkovi, co přísahá, jak se polepší, není radno věřit. A tak sebere uprostřed noci svého sedmiletého syna Christophera a společně se vydávají hledat nový život. Cesta je zavede až do malého městečka Mill Grove v Pensylvánii, které je tak odlehlé a zapomenuté, že by je tam nikdy nikdo nehledal. Jenže když necháte jedno nebezpečí za zády, neznamená to, že další na vás už nečeká. A přitom se z počátku zdá, že konečně našli klidné místo k životu.

Jenže pak Christopher zmizí. Šest dlouhých dní po něm není ani stopy. Dokud zničehonic nevyjde z lesa na kraji města. Není zraněný, je na něm ale něco divného. Nevrací se totiž sám. V hlavě slyší hlas, který mu napovídá, co má dělat. Hlas, který pro něj má jasný úkol. Christopher musí do Vánoc v lese postavit stromový domek. Pokud to nedokáže, stane se všem v Mill Grove včetně jeho milované maminky něco nepopsatelně strašného..."


 


Inu, žně to zrovna nejsou. Ale věřme, že s ústupem horkých dnů začne přituhovat i v počtu hororových děl v jakékoliv podobě.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Ta Lowercraftova země to je samej bubák
Kdo by to byl čekal, když anotace na knižní předlohu vypadá takto: Chicago, 1954. Mladý, dvaadvacetiletý černoch Atticus Turner, veterán války v Koreji, přijíždí do města za rodinou a zjišťuje, že nedávno za záhadných okolností zmizel jeho otec. Spolu se strýcem a kamarádkou z dětství se po něm vydává pátrat do Nové Anglie. Na komplikované putování navazují příběhy jeho příbuzných a známých: kurážné Letitie, bystré Hippolyty, nespokojené Ruby, znechuceného Montrose, nadšeného George, manipulativního Caleba… Mozaiku prapodivných příhod, jako vystřižených z fantasy hororů básníka a spisovatele H. P. Lovecrafta, rámuje realita tíživého života černochů v Americe padesátých let, poznamenané rasovou segregací. :)
Ta příšera má ráda asi jen bubáky,hodila by se

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.