Recenze: Sectarian Bloom - Sectarian Bloom

Některé nahrávky by zkrátka neměly zapadnout prachem a přesto se tak málem stane. Naštěstí jsou mezi námi nadšenci, kteří bdí a neváhají podobné skryté klenoty tahat z podsvětí. Dejte si jedno parádní postpunkové EP ze Spojených států...

Sectarian Bloom - Sectarian Bloom 
Vydal: Bat-Cave Productions, (15 min)

I když eponymní debutové EP kalifornské kapely Sectarian Bloom není úplnou novinkou, určitě stojí za pár řádků. Už proto, že původní vydání na začátku roku 2020 čítalo pouze digitální podobu a dnes už vyprodané kazety, které vyšly u Transylvanian Tapes. Až o rok později se díky polskému labelu Bat-Cave Productions dostala pětice energických válů i na CD a to je určitě jeden z důvodů, proč si o ní povědět něco víc.

 

 

Pakliže jste třeba unavení z dnešního stavu dark scény, která málem vyžaduje klipy s filtrem VHSkově rozhašeného obrazu a kde si bez osmdesátkově znějících synťáků a bicích ala Dalibor Janda málem neškrtnete, potom by vás trojice žijící v Oaklandu a v San Franciscu měla pohladit po duši.

Kluci a holka totiž poctivě hoblují svižný postpunk, jejich songy přelezou maximálně tři minuty a i tak stihnou říct mnohem víc, než některé kapely na dlouhohrajícím albu. Basa kovově drnčí do pořádně nabroušených kytar, které svižně střídají agresivní výpady s melodickými vyhrávkami, které mají hlavu a patu. Další výhrou jsou poctivě nabouchané bicí, které jsou zárukou toho, že naživo bude kapela ještě lepší. Zajímavostí je také to, že celkový pocit z nálady epka je tak nějak pozitivní. I když je to docela nářez, stejně to člověka spíš nakopne do nového dne, než aby se naštval či upadl do deprese.

 

 

Trojici je nutné přiznat, že muziku dělá chytře a má cit, pro skládání songů, které nenudí ani na chvíli. Vokál si hraje se slovy, bezchybně frázuje a navíc je zdvojován ženským hlasem, který zdaleka nemá tolik prostoru a přesto je důležitý a pomáhá určovat tvář nahrávky. Chvíli táhne song basová linka. Jindy přebere iniciativu punková kytara, která se vzápětí nebojí ani sólovat. Ve svižném tempu navíc trio sází jeden chytlavý nápad za druhým a snadno se vám může stát, že vás Sectarian Bloom roztančí, jako je tomu u posledního válu „Because We Like It“, který je čistokrevnou hitovkou.

Je moc dobře, že Woodraf vytáhl tohle EP z kazeťáků a snaží se jej šířit mezi lid. Rozhodně si to totiž zaslouží a já jsem zvědavý, jestli se od Amíků brzy dočkáme pokračování. Byl bych za něj tuze rád. Zároveň bych si ještě rád přisadil jedno zoufalé pomrknutí po vinylu. Jak praví titul zmíněného závěrečného válu – Because We Like It!

Hodnocení: 85%

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.