Karel Hron se letos představí na Prague Gothic Treffen nejen jako DJ, ale taky jako spisovatel

Letos zahraje na Prague Gothic Treffen také Karel Hron aka DJ Godefroi. Ten nám krom muziky přiveze i svou novou knihu a my jsme si na ni posvítili v recenzi...
 

Karel Hron - Shoříme na vlnách
Vydal: Akasa Trade, (152 stran)

Psát recenzi na výtvor někoho člověku blízkého, je vždy poněkud ošidné. Ve skrytu duše musíte doufat, že se mu dílo alespoň trochu povedlo, protože veřejně popravit snahu kohokoliv není zrovna příjemné, ale u kamaráda je to ještě mnohonásobně těžší. Je tedy jasné, že když se mi ozval Karel Hron, kterého bude nejspíš většina z vás alespoň od vidění znát, s tím, že mu vyšla knížka, držel jsem v duchu palce nejen jemu, ale taky sám sobě. Protože jestli je těžké známého kritizovat, chválit je potom o to snadnější. Já volám třikrát hurá, dílo se zdařilo a pokud se ve vás snoubí láska k temnotě a k poetice, potom budete právě vy z této povídkové sbírky nadšeni.

Kdo že to ten Karel Hron je? Odkud že byste ho měli znát? Inu to je snadné. Nejednou jste jej mohli vidět v roli DJ na Batsave či Prague Gothic Treffen, kde vystupoval pod uměleckým jménem DJ Godefroi. Obecně jej poznáte podle toho, že se jedná o jednoho z nejuhlazeněji a nejelegantněji působících lidí, kteří se v klubu pohybují. A právě tak působí i jeho literární tvorba a kniha samotná.

Pokud bych se ji snažil ještě nějak vystihnout a popsat, potom bych řekl, že je tuze intimní. Je znát, že spousta námětů a myšlenek vzešla z Karlových osobních prožitků a myšlenek a povídky tak působí, jako jakýsi filtr, kterým se o ně s námi autor snaží podělit. Celé dílko navíc spojuje jedno téma, kterým je sen. Povězme si něco o těch, které ve mně zanechaly nejsilnější dojem i po procitnutí.

 

 

 

 

 

Já sám jsem docela rád, že se mi něco zdá tak jednou do roka. Co by za to dal hlavní hrdina úvodní povídky „Někdo musí přijít“, jemuž stále se opakující noční můra doslova ničí život. Jakkoliv je příběh civilní, jeho snivost má lehce hororový nádech, který na vás zapůsobí o to silněji, pokud na noční můry trpíte taky. „Pohraniční tango“ je jedním z mých favoritů. Má úžasnou atmosféru. Opilí vojáci a jejich neurvalá zábava s nebožtíky by leckterého autora nutila k epickým orgiím a snad jen Karel by v tomhle námětu hledal romantiku, jakkoliv morbidní. Krásná věc a hodně silný start sbírky.

Podobně morbidně romantickou náladu má i křehké titulní dílko „Shoříme na vlnách“, které nás vezme na poněkud netradiční svatbu a nebýt příjemného společníka, kterým je autor, bylo by pro mnohé z nás nejspíš lepší být kdekoliv jinde, než na téhle „veselce“. O to víc překvapí realistický kousek „Metro, já tě miluju!“, který si nejeden obyvatel našeho hlavního města nejspíš někdy prožil i na vlastní kůži. Humorný tón navíc příjemně odlehčuje celkově vážnou náladu sbírky.

V celkem krátkém časovém úseku se ke mně dostala další povídka o autem sražené srnce, a protože jsem si tuhle nepříjemnost letos prožil taky a chudinka chlupatá mi dodýchala pod rukou, prožil jsem si tuhle sdílenou bolest s Karlem znovu a bylo snadně nesnadné se s povídkou „V mlze“ sžít. Ještě mrazivější je v tomhle směru „Nostalgie“, která probouzí strach o ty nám nejbližší a na strunu morbidity naopak hraje s plnou silou „Tenia“.
 

 

 


Karel Hron - Shoříme na vlnách (čte Karel Dobrý)

 

 

 

O co míň mne zaujaly snivé příběhy „Hledám tě ve snu“ a „Probuzení“, o to víc musím vypíchnout svoje favority „Hvězdy jsou žárlivé konkubíny“ a „Svatý Onufrius“. Obě povídky vyzařují autentickou lásku k autorem milovaným místům, které mu byly evidentně bohatým zdrojem inspirace. Jestliže jsou „hvězdy“ intimním dramatem a tragédií mladého muže, jemuž setkání s babičkou příliš radosti nepřinese, „Onufrius“ nečekaně přichází s apokalyptickou vizí, která je působivá obecně odlehčenější formou vyprávění o vtípku místních chasníků, po němž je zdrcující závěr o to silnější.

Celkově je hlavní zbraní autora cit pro výběr slov, decentní jazyk a vkus. Umí skloubit slabost pro temná a morbidní témata s vlastními emocemi a vyprávět poutavě a nenásilně s lehkostí, jako by s vámi právě seděl u svého oblíbeného čínského čaje. Přičtěte si krásně vyvedenou knížečku v pevné vazbě, povedené ilustrace Yara Pružince, které doprovázejí každou z povídek a dostanete dílko, které budete chtít mít doma na poličce.

Dobrou zprávou je, že si DJ Godefroi, tedy Karel Hron, zahraje na letošním ročníku Prague Gothic Treffen a vy si tak v sobotu budete moct knihu nejen bez starostí koupit, ale taky nechat podepsat. Věřte, že jeho literární snění stojí za pozornost…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

pripojuji se k pozitivnimu hodnoceni.. je to prijemne ctivo ;)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.