Únorové strašání

Dejte si čerstvou nálož hororů filmových i knižních, rozhodně se zase máme na co těšit.
 

Už se to párkrát stalo. Jsou měsíce, během kterých se žádný horor do kin nedostane. Není jich mnoho, ale jsou. Polehčující okolností února budiž fakt, že je to měsíc kratší, ale i tak je to ostuda. Jako na zavolanou tak přišel program Festivalu otrlého diváka. Ten se roztáhl na celý týden a krom spousty bizárů se dostane i na horory. Můžeme se tedy alespoň na některé v klidu podívat.

Až do roku 1960 se návštěvníci kina Aero vypraví v úterý. Čeká je totiž interaktivní promítání snímku "Hypnotická bulva" George Blaira.

"Nečeká vás jen sladké mámení, jak by pravila Helenka Vondráčková, ale plnokrevný stylový horor říznutý noirem. Natočil jej béčkový zkušeňák George Blair, jenž mimo jiné spolupracoval na seriálovém Supermanovi. Hrdinou tohoto bijáku je však obyčejný detektiv Dave. Nebohému vyšetřovateli se na stole kupí divné případy mladých dívek, které se proti své vůli dopouštějí ohavných forem sebepoškozování.

Jakmile ale jedna z kopretin přijde o život a do smrtícího nebezpečí se dostane i Daveova přítelkyně, vyšetřovatel má o zábavu postaráno. Hypnotická bulva kromě hypnózy davů vzbudila ve své době pozornost právě nepokrytě vypodobenými ženskými zohaveními. Dodnes ale překvapuje řadou pamětihodně natočených scén, a to především díky kameře Archieho R. Dazella (Malý krámek hrůz, Trip, Rodina Addamsova) a výpravě Davea Miltona (Dům na strašidelném návrší). Nebojte se zhypnotizovat strachem!"

 


Hypnotická bulva - trailer


Na své si přijdou o den později i milovníci italských zapadlých perel. "Obřady, černá magie a tajné orgie 14. století" slibují mix krve a nahoty v tom nejbizárnějším duchu.

"Existují dobré filmy. Existují špatné filmy. A pak jsou tu Obřady, černá magie a tajné orgie 14. století. Polozapomenutý jebák v kariéře neznaboha Renata Polselliho, kultovního nemravy a šílence, obávaného pokušitele cenzorských kleští, který moc dobře věděl, proč v Itálii používal pseudonymy (Ralph Brown, Preston Leonide či dokonce Leonide Preston). Jeho barokní chlívárny přitom przní – krom švarných aktérů – i veškeré natáčecí, vyprávěcí a žánrové normy. Možná právě proto byl tento „autore maledetto“ vzat v poslední dekádě na milost a jeho nesouměřitelné fantasmagorie, pulzující sadeánskou energií, se těší nebývalému zájmu kritiky a akademické sféry.

To je i případ jeho měňavého skvostu Obřady, černá magie a tajné orgie 14. století, těžko popsatelné báchorky o obřadech, černé magii a orgiích nejen 14. století. Ve srovnání s touto halucinační jízdou jsou Vejdi do prázdna, Ďáblové či Eliška má ráda divočinu jen fádními škraloupy v barvách šedi. Polselliho majstrštyk brutálně znásilní vaše vnímání a reinkarnuje vás do netušených sfér diváctví, aniž byste museli svá těla sprostě intoxikovat čímkoliv jiným. Jeho filmový dryák to totiž udělá za vás. Zvuková, obrazová a střihová onanie oblaží i ty vaše smysly, o nichž jste ani neměli potuchy, že je máte. Tomuto kolotočářskému erotickému hororu, jakési úchylné LSD parafrázi V zámku a v podzámčí nelze nepodlehnout, neboť vám to zkrátka nedovolí. Veškerý odpor je marný. Věřte nevěřte."

 


Obřady, černá magie a tajné orgie 14. století - trailer

 

Čtvrtek a pátek fandům nabídne dva současnější tituly. Čarodějnický kousek "Divoženka" a psycho nářez "Krutost podvědomí". Nechme o nich promluvit samotné pořadatele...

"Jak vypadá horor, který natočila Adamsova rodina? Odpověď dává snímek Divoženka, počin, za nímž stojí manželé John Adams a Toby Poser a hlavní roli v něm hraje jejich dcera Zelda Adams. Strýčka Festera tu sice nenajdeme a černého humoru je tu také pomálu, nicméně sociopatický je snímek poměrně důsledně. Adamsovi natočili hutný atmosférický horor plný pohanského a notně vaginálního okultismu o matce a dceři, které žijí osaměle na svém zalesněném pozemku a společné chvíle si krátí vycházkami po okolních lesích a skládáním heavy metalových písniček.

Šestnáctileté dívce se ale stále méně chce věřit, že má vzácnou chorobu a díky ní se nesmí stýkat s jinými lidmi. Naopak, má čím dál větší podezření, že její matka je ve skutečnosti čarodějnice. Divoženka vybočuje z linie dnešních arthousem nasáklých minimalistických okultních hororů tím, že se poctivě snaží přijít s vlastním originálním pojetím čarodějnických mýtů. Na jednu stranu je to nepokrytě komorní, v mnoha významech toho slova rodinná záležitost, na druhou ale rozhodně nečekejte nadšenecký amatérismus. Adamsovi mají do tradiční rodiny rozhodně daleko a zneklidňující nezávislé filmy natáčejí už řadu let. Není divu, že Divoženka loni stihla očarovat diváky nejednoho žánrového festivalu."

 


Divoženka - trailer
 


"Unikátní šance spatřit na velkém plátně jeden z nejprovokativnějších hororů vůbec, dodnes zakázaný v řadě zemí – vyjma Žižkova. Krutost podvědomí je legendárním debutem Karima Hussaina, dnes již renomovaného kameramana, mj. dvorního spolupracovníka Cronenberga mladšího. Hussain dodal osobitost mnoha žánrovkám (Somrák s brokárnou, Antiviral, Possessor) a ani jeho prvotina není pražádnou výjimkou. Ostatně ji propracovával celých šest let, až se kvůli ní propracoval za mříže. Zplodil však antologii vizionářských proporcí, která těžko snese srovnání. Snůška jmen jako Makavejev, Bava, Russell, Marins či Jodorowsky pouze dávají tušit, co vás v kinosále (ne)milosrdně rozseká.

Na popcorn zapomeňte. Čtveřice krajně znepokojivých příběhů, stejně krásných jako ohavných, rozpitvává vztah mezi stvořením a zkázou, vášní a bolestí. Hussainův horor vám udeří na pravou polovinu mozku, tu tvůrčí i emoční, a nemilosrdně rozleptá rozumovou hemisféru, zavšivenou racionalitou a logikou. Radikální snímek si sice nebere žádné servítky, ale výjevy incestu, menstruace, znásilnění, mučení či zabíjení tu nejsou lacinými atrakcemi. Surovými tělesnými akty se vyprávění prořezává do zásvětí nemyslitelného, zatímco důmyslná stylová paleta redefinuje možnosti hororového žánru. Hypnotickou noční můru, od níž nelze masochisticky odvrátit zrak, dokresluje zvukařské mistrovství Davida Kristiana, jež spolu s ambientní hudbou Teruhika Suzukiho učinilo z Krutosti podvědomí nejen vizuální, ale též hudební báseň o zvrhlosti a tužbách lidského plémě."

 


Krutost podvědomí - trailer

 

Víkend potom završí naprostá klasika "Suspiria" Daria Argenta v sobotu a odlehčení osmdesátkovým kusem "Bubáci", který okoření svérázný festivalový dabing.

"Už cesta americké studentky Suzy z letiště do prestižní baletní akademie ve Freiburgu je lemována zlověstnými náznaky. Hned u východu ji přivítají poryvy větru a hustý déšť. Jakmile vystoupí z taxíku, zastihne před vchodem do budovy jinou studentku, která odsud v hrůze prchá pryč. Dovnitř jí zatím odmítají vpustit, a tak musí strávit noc ve městě. Jakmile ji ale nakonec druhý den ráno bizarní stavba pohltí, bude pro ni naopak těžké vyváznout odsud živá.

Dnes už kritikou i diváky jednohlasně adorovaný klasický horor Daria Argenta bývá popisovaný jako technicolorová noční můra. Mistr italského žánru giallo se ve svém prvním plnokrevně nadpřirozeném hororu odvázal na maximum a vytvořil imaginativní, snový snímek plný okultismu, temných znamení a pekelně krvavých vražd. Budova akademie je bizarní expresionistický labyrint spletitých chodeb, všudypřítomných ornamentů a sytých barev. Atmosféru zlého snu ještě umocňuje geniální ústřední melodie od progrockové skupiny Goblin. V roce 2018 se tuhle klasiku pokusil znovu a jinak převyprávět režisér Luca Guadagnino. Byl to nevděčný úkol, protože Argentův originál dodnes neztratil prakticky nic ze své uhrančivé síly."


 


Suspiria - trailer
 

"Bubáci zaujímají výjimečné místo mezi vyhlášenými filmovými potraty. Projekt, který se stal obětí toho, čemu se dnes v Hollywoodu opatrně říká „tvůrčí neshody“, měl být filmovým demáčem party začínajících nadšených filmařů a hlavně jejich kámošů fušujících do vizuálních efektů. Jenže bohužel pro ně celou produkci financoval britský šmelinář Michael Lee. Tento bývalý video pirát si nabagroval mraky peněz na video nasties titulech, které vydal pod hlavičkou své legendární společnosti VIPCO. Proto měl pocit, že moc dobře ví, co si diváci na jeho domácím trhu žádají. A taky si myslel, že rozumí filmovému řemeslu. Zatímco v tom prvním ohledu asi měl jistou erudici, v druhém rozhodně ne.

Což mu ale nebránilo do všeho kafrat. Nebo uzmout pracovní verzi filmu původním tvůrcům, všechny vyrazit, nechat film rozstříhat a půlku výsledné stopáže dotočit partou k všemu svolných fušerů z porno branže. Ti na základě Leeho požadavků vytvořili zcela nekoherentní galimatyáš, kde se původní vyprávění o strašidelném domě plném monster prolíná s trampotami pomateného černokněžníka, jenž chce oživit svou zesnulou ženu, která o to vůbec nestojí. Taky je tam celá jalová linie s malým klukem, který slaví nejmizernější narozky na světě. A prdící nestvůry. Jeden z původních tvůrců, kteří se k Bubákům dlouho nechtěli hlásit a nad jejich rostoucím věhlasem mezi fandy trashových obskurit kroutili hlavou, popsal finální verzi jako dokonalé zhmotnění definice deliria. Lze si představit lepší materiál pro zhůvěřilé řádění tria dabérských démonů Bifidus-Fostrá-Vokurka?"

 


Bubáci - trailer


Těch filmů bude za celý týden samozřejmě mnohem víc a kompletní program Festivalu otrlého diváka si určitě nastudujte ZDE. Kino Aero se na vás těší od 28. února do 6. března.

Hurá na knížky. Nového vydání s novou obálkou v pevné vazbě se dočká společné dílo Stephena Kinga a Petera Strauba "Talisman", který v originále vyšel v roce 1996.

"Život nebo smrt? Boj dobra a zla ve skutečném i mystickém světě... Vydejte se se statečným Putujícím Jackem do tajuplných Teritorií pro záhadný Talisman, který jediný může spasit krásnou královnu Lauru DeLoessian..."

 

 

Svoji pevnou pozici na české literární scéně má už vybudovanou Darcy Coates. V těchto dnech jí u nás vyšla druhá kniha série "Černá zima", která se jmenuje "Výkřiky v temnotě". Vydavatelem je klasicky Fobos.

"Clare a Dorran se snaží zajistit staré rodinné sídlo před hladovými mutanty, kteří osídlili tajné chodby domu, a doufají, že si tím koupí alespoň chvíli klidu. Jejich naděje berou rychle za své v okamžiku, kdy se Clare vysílačkou přihlásí její sestra Bethany. Žije, ale je uvězněná ve svém bunkru a dochází jí kyslík.

Oddělují je od sebe stovky kilometrů a krajinu mezi nimi ovládla krvežíznivá, znetvořená monstra. Clare si musí vybrat mezi relativním bezpečím Winterbournu a cestou, kterou nemusejí ani jeden přežít. Když se ale rozhodne zůstat, stane se pouze bezmocným svědkem toho, jak její sestra pomalu umírá. Ať už se rozhodne jakkoli, může se spolehnout na to, že jí Dorran bude vždycky stát po boku. Temný svět kolem je plný tajemství a vyzáblá monstra čekají na svou příležitost. Stačí jediný chybný krok…"

 

 

Fobos nezahálí a našim čtenářům představuje další autorku, kterou je Norka Camilla Bruce. Její prvotinou na českých pultech je román "V zahradě zášti".

"V Chicagu se o ní leccos povídalo. Dobrým sousedům v Indianě se možná občas něco nezdálo, ale kdo by čekal něco zlého od dobromyslné vdovy, které v životě nepřálo štěstí, je vzorná matka a poctivě chodí kostela? Kdyby jen věděli, čím prošla... Muži k ní přijížděli plni očekávání a nadějí s celým svým majetkem, avšak odjíždět je nikdy nikdo neviděl.

Belle Gunnesová na farmě v La Porte totiž dávno přišla na to, že muži nejsou složití. Že žena se na tomhle světě musí o sebe postarat sama. A že nesmí zaváhat a pohrdnout jakýmikoli prostředky, třeba i krvavými, jinak nedosáhne toho, po čem touží a co si zaslouží."

 

 

Dalším nováčkem je u nás taky Erik Hofstatter. Právě on je druhým autorem v edici Zrnka temnoty nakladatelství Golden Dog. Tahle edice je určena pro kratší práce do 150 stran a první zahraniční autor přispěl svým kouskem "Vzácný druh".

"Aurel a Zora Schwartzovi se snaží žít poklidný manželský život patchworkové rodiny. Jenže staré tajemství je ovlivní způsobem, který si ani jeden z nich nedokáže představit. Zořina dcera Livie se ocitá v pasti, která byla postavena dávno před jejím narozením. Připravte se křičet."

 

 

Pokud jste četli obsáhlý román "Drood" Dana Simmonse, seznámili jste se víc než dobře s Wilkiem Collinsem. Nakladatelství 1400 nyní vydává jeho stěžejní dílo "Žena v bílém", které původně vyšlo v roce 1866. Lahůdka pro milovníky temné klasiky.

"Román Žena v bílém vypráví napínavý tajemný příběh s detektivní zápletkou, vsazený do ponurých kulis viktoriánské Anglie.

Vše se točí kolem neskutečné podobnosti záhadné dívky v bílých šatech Anny Catherickové a bohaté Laury Fairlieové. Příběh o sňatku pro peníze, oddané lásce, šílenství a špinavých intrikách sira Percivala Glydea a jeho „okouzlujícího“ přítele hraběte Foska, který má moc rád bílé myšky, šlehačkové dorty a jed, předkládá autor čtenáři prostřednictvím několika vypravěčů. Fiktivní deníkové zápisky a střídající se úhly pohledu spolu s děsivou atmosférou skrytou pod rouškou společenských konvencí vytvářejí neodolatelný celek.

Žena v bílém je jedním z nejvýraznějších a nejoblíbenějších děl anglické literatury viktoriánského období. Autor v textu skvěle propojil prvky gotického hororu a psychologického románu."

 

 

Pokud sledujete českou hororovou literární scénu, nejspíš jste už zaregistrovali Jiřího Sivoka, jehož povídkovou sbírku "Pár zbytků pro krysy" vydává Golden Dog.

"V roce 2020 se představil novelou Smrt bývá nehezká a rovnou předvedl, že je skvělým vypravěčem, který si nebere servítky. Tentokrát v ruce držíte knihu, kde Jiří Sivok odhaluje svou povídkovou tvorbu. Obestře vás temnota, kterou naleznete jak ve své minulosti, tak v současnosti, na naší Zemi, ale i mimo ni.

Autor se nesoustředil pouze na horor, kniha Pár zbytků pro krysy mapuje komplexně jeho dosavadní fantastickou tvorbu. Ale můžete si být jistí, že ani ty vědecko-fantastické příběhy se neobejdou bez pořádné dávky nepříjemných pocitů. A třeba se i zasmějete. Sem tam. A trochu paranoidně… Tak jaké zbytky pro krysy zůstaly na vás?!"

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.