Květnové strašání

Květen bude svědkem řádění zničujících plamenů, brutálních vrahounů, slovanských božstev a naši hrdinové se budou muset potýkat se zombáky, nacisty i s vlastní minulostí...

Do kina se zase jednou vypravil Stephen King a jeden z jeho příběhů. Román "Žhářka" byl poprvé zfilmován v roce 1984, v roce 2002 potom vznikl televizní film, který se nechal alespoň inspirovat. Nové zpracování si vzal na triko spisovatel a režisér Keith Thomas a velkou (nebo spíš jedinou) devízou snímku bude dozajista hudba Johna a Codyho Carpenterových. Jinak však první reakce naneštěstí věští další nepodarek...

"Desetiletá Charlie se od narození s rodiči (Zac Efron a Sydney Lemmon) neustále stěhuje z místa na místo. Nomádský způsob života ji neskutečně rozčiluje, ale rodiče netuší, jak jinak ji ochránit. Charlie je totiž „jiná“. K zapalování věcí nepotřebuje sirky ani zapalovač, stačí, když se rozhodne, že mají hořet. Horší je, že svou schopnost nedokáže úplně ovládat, a když je rozhozená, může být sobě a svému okolí pořádně nebezpečná.

Tajná vládní agentura, která se specializuje na vyhledávání a ovládání podobně mimořádných lidí, po Charlie samozřejmě jde, a to je důvod, proč rodina permanentně utíká. Stačí jeden malý incident a Charlie se objeví na jejich radaru a zmizet z něj není snadné. Tihle lidé se navíc neštítí používat násilí, ani vražda pro ně není nijak zásadní problém. Proti sobě však mají zoufalé rodiče, kteří jsou pro ochranu svého dítěte ochotní obětovat cokoliv, a holku, kterou opravdu rozčílit nechcete, pokud na sobě nemáte protipožární oblek."

 


Žhářka - trailer

 

Všichni dobře víme, že revírem Stephena Kinga jsou především stránky jeho knih. Přiblížit se jim podařilo jen několika filmovým adaptacím. A právě zbrusu nový román pana Krále jde na trh tento měsíc. Je také obecně známo, že se o Kingovi už dávno nedá mluvit jako o autorovi čistokrevných hororů. Tím není ani novinka "Billy Summers", ale koho to zajímá, když jde o Kinga? Knihu vydává Beta Dobrovský.

"Billy Summers je nájemný vrah, nejlepší ve svém oboru. Ale jeho cíl musí být špatný člověk. Jen díky tomu může spát. A teď chce skončit. Nejprve však musí dodělat poslední džob. Je jedním z nejlepších ostřelovačů na světě, vyznamenaný válečný veterán z Iráku, Houdini, pokud jde o mizení po akci. Co by se tedy mohlo pokazit? Možná všechno. Nová Kingova kniha je částečně detektivkou a válečným příběhem, ale také románem o lásce, štěstí, osudu a složitém hrdinovi, který stojí před poslední možností vykoupit se."

 

 

S.T. Joshi se u nás jako autor představuje poprvé, ale jeho jméno by vám mělo být povědomé. Tento zapálený znalec díla H.P. Lovecrafta totiž stojí za sérií "Černá křídla Cthulhu" a seskládal také výběry "Hemživý chaos a jiné příběhy" a "Smyčka medůzy a jiné příběhy". Nazrál čas, aby nám jej Carcosa představila i jako spisovatele debutem "Cosi z hloubi".

"V novele Cosi z hloubi se Alison Manneringová po vysoké škole vrací do rodného městečka, odlehlé hornické obce v severovýchodní Pensylvánii, aby se pokusila přijít na kloub záhadné smrti svého otce. Matka jí z nepochopitelných důvodů odmítne o tragédii sdělit bližší podrobnosti a Alison nezbude než se částečně na vlastní pěst, částečně s pomocí svého bývalého přítele ze střední školy pustit do pátrání, které záhy dramaticky zpochybní veškeré její dosavadní znalosti o důvěrně známém rodišti, těsně spjatém s uhelným dolem ve vlastnictví enigmatického Conrada Brasheara.

Vyšetřování, vedené v prostředí ospalé obce dosti neotřelými metodami, mladou Alison záhy přivede do kontaktu s něčím, co se vymyká lidské představivosti... Nejdelší příběh této knihy doplňují kratší texty, v nichž S. T. Joshi v dobrodružném, detektivním a dráždivě spekulativním duchu uplatňuje své bohaté znalosti žánru weird fiction, lovecraftovských lokací a entit. Mimo jiné v nich zavítáme do osvícenské Francie a také do anglické verze přízračného Innsmouthu."

 

 

Další titul potěší milovníky slovanských reálií a pověr. Nejen že jej napsali hned dva polští autoři Robert Cichowlas a Łukasz Radecki, ale bubáky a božstvy ze slovanského panteonu se to na stránkách knihy jenom hemží. "Městečko" je dalším z překladových kousků nakladatelství Golden Dog. 

"Spisovatel Marcin Lanowicz má problémy s autorským blokem, a tak se s manželkou rozhodne pro dovolenou v malém městě na Mazurech. Morwany zpočátku splňují jejich očekávání – příjemné chaty uprostřed lesů v blízkosti krásných jezer. Časem si však všimnou, že obyvatelé města jsou velmi podivní a někteří z nich vypadají vážně nemocní.

Navíc je celou dobu provázejí tři světlovlasé ženy. Co jsou zač? Proč se před nimi nejprve skrývají? Brzy se ukáže, že Morwané i světlovlasé ženy nejsou těmi, za koho se vydávají, a že malá vesnice, kterou všichni nazývají „městečkem“, neexistuje na žádné mapě…"

 

 

Třetího pokračování se dočkala zombácká série "Apokalypsa Z", kterou vydává Argo Manelovi Laureirovi. Další neveselá vize budoucnosti světa, po kterém se potácejí hordy nemrtvých, se jmenuje "Hněv spravedlivých"

"Nadešel konec civilizace. Pryč jsou internet, televize i mobilní telefony. Zůstalo jen málo z toho, co by člověku připomínalo, že je stále lidským tvorem. Nastala apokalypsa. Zbývá už jen jediný cíl: PŘEŽÍT. V nitru Evropy opanované nemrtvými se skrývá něco, co má blíž ke konečnému zatracení než k vytoužené spáse.

Mladý španělský právník, žena, kterou miluje, a jeho bojem zocelený přítel se po záchraně před jistou smrtí na moři ocitají v pevnosti nenávisti. Ve Spojených státech zpustošených zombie nákazou nabízí útočiště pouze Gulfport v Mississippi... ovšem za cenu naprosté podřízenosti fašistickému diktátorovi a jeho brutálním vymahačům. Jejich hrůzovláda však nemusí mít dlouhého trvání…"

 

 

Už třetí Zrnko temnoty budete moct sezobnout, protože Golden Dog vydává další útlou knížečku ze stejnojmenné série, která nabízí kratší hororové příběhy. Po skvělé Nelly Černohorské a notně úchylném Erikovi Hofstatterovi je na řadě Jeffery Ross a jeho "Zůstanou jen skvrny".

"Děsivý příběh dvou bratrů, Judea a Kylea, jejichž životy jsou zničeny ve chvíli, kdy umírá jejich matka. Nemají ani čas truchlit, protože za dveřmi už čekají strýcové, kteří s nimi mají vlastní plány. Dětská nevinnost má být navždy ztracena. Jako dospělý se chce Jude pomstít za to, co mu v dětství provedli. Čekal příliš dlouho, ale konečně je dost silný a chladnokrevný, aby všechno skončil. Nebo si to alespoň myslí, protože ať udělá, co udělá, zůstanou jen skvrny."

 

 

Carcosa vydala v nedávných dnech i jeden román české provenience a zdá se, že se bude jednat o zajímavé dílo. Nečekejte klišovitý hororový odvar, Aleš Pitzmos nás ve svém románu "Synchonicita" vezme do vřavy válečné mašinerie.

"Protektorát. Národ, marně toužící po svobodě, je drcen nacistickými kleštěmi. V této pochmurné době přichází učitel František Niederle do Lipnice nad Sázavou vyučovat na místní měšťance. V malebné obci v hloubi Vysočiny touží nalézt klid; dočká se však pravého opaku. Ve skalách za Bílou věží, předsunutou částí opevnění zdejšího hradu, jednoho březnového odpoledne roku 1943 učiní se svými žáky hrůzný nález.

Následuje sled bizarních událostí, jež Františka (nepochopitelně trýzněného podivnými sny a vizemi) zavedou do místních temných lesů a kamenolomů, kde ho čeká nejen střet s nacistickou válečnou mašinérií a jejími Wunderwaffen, ale také děsuplné odhalení překračující prostor a čas, a dokonce i hranice samotné reality. Navíc vůbec nic není tak, jak se na první pohled zdá…"

 

 

A ještě jednou česká literární scéna, kterou tentokrát zastupuje také Luboš Hejda se svým výtvorem, který nazval "Vendetta v Bransonu". Vydal ji u Pointy a strašit nás v něm bude tajemný vrah.

"Dospívající Valerii z malého městečka v USA se po záhadné smrti její matky Katherine obrátí svět vzhůru nohama. Díky přátelům a škole se opět zapojí do normálního života. Těsně před prvním výročím úmrtí Katherine ale naruší chod jinak poklidného života ve městě další smrt. Jedna Valeriina spolužačka je brutálně zavražděna a ulicemi se začíná šířit strach.

Zástupce šerifa Billy Cooper stojí před svým prvním velkým případem. To ještě ale zdaleka neví, že Juliina vražda nebyla ve městě poslední. Souvisí nějakým způsobem další vraždy s Valerií nebo s její matkou? Podaří se mladé dívce odhalit důvod matčiny smrti a přežít?"

 

 

Fanoušky hororu a komiksu zase může potěšit novinka "Ozvěny", kterou vydali Mighty Boys Comics. Joshua Hale Fialkov v něm rozehrává příběh plný šílenství a boje se sebou samým.

"Brian Cohn trpí schizofrenií, kterou podědil po svém otci. Má manželku, se kterou čeká dítě, prášky, které mu pomáhají umlčet hlasy v hlavě a obecně se snaží žít obyčejný život. Poslední slova jeho umírajícího otce ho však vyšlou na strastiplnou pouť odkrývání otcovy minulosti. Opravdu byl otec taková zrůda? Mohou být i vražedné sklony dědičné?

Před minulostí a vlastními skutky se nedá utéct a před běsy v hlavě už vůbec ne. Doprovoďte Briana při jeho sestupu do pekla v tomto temném, děsivém příběhu, který vás nepustí ze spárů až do poslední stránky."

 

 

Radostnou novinkou na závěr našeho výčtu čerstvých hrůz je blížící se vydání prvního čísla zbrusu nového papírového časopisu "Krátký řez". Ten bude až po okraj napěchován hororovými povídkami a o jeho realizaci se zasadil agilní Golden Dog.

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.