Dubnové strašání

Zástupy duchů a hektolitry krve se valí z pláten kin i stránek knih a je jen na nás, abychom dokázali schroupnout co největší vzorek z bohaté hororové nabídky. Pojďme ji prozkoumat podrobněji...

Hned na samotném začátku se vypravme do jámy lvové. Nemyslím tím peklo, nýbrž Vatikán. Právě tady se do akce pouští gladiátor v důchodu ve filmu "Papežův vymítač". Že v tomhle případě nepůjde jen o darebáky ze záhrobí je více než jasné. 

"Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit."

 


Papežův vymítač - trailer

 

Další někdejší megastar filmového plátna se dnes etabluje jako přiznaná parodie sebe sama a fans to berou. Nicolas Cage si tentokrát střihl roli hraběte Draculy v nové hororové komedii "Renfield". Držme palce, aby se tahle taškařice nezvrhla v trapnost. Cageovi to vlastně docela sluší...

"Příběh Renfielda (Nicholas Hoult), Drákulova věčně oddaného a neustále ponižovaného služebníka. Renfield je nucen shánět pro svého historicky nejnarcističtějšího pána (Nicolas Cage) požadovanou kořist a splnit každý jeho příkaz, bez ohledu na to, jaké ponížení při tom zažívá. Ale teď, po staletích otroctví, Renfield zjišťuje, že existuje život i mimo stín tohoto Pána temnot. Kdyby jen dokázal přijít na to, jak ukončit svou závislost na jeho vůli."

 


Renfield - trailer

 

"Smrtelné zlo: Probuzení" naopak slibuje pořádně krvavou lázeň. Ashe se sice nedočkáme, ale oč méně dostaneme vtipných hlášek, o to víc by se mohlo tlačit na krvavou pilu. I na tu motorovou dojde... Režie se ujal Lee Cronin ("The Hole in the Ground").

"Snímek Smrtelné zlo: Probuzení, od tvůrců hororové klasiky, přesouvá děj z lesů do města a vypráví zvrácený příběh dvou odcizených sester, jejichž shledání přeruší probuzení démonů posedlých masem, což je vrhne do totálního boje o přežití, v němž čelí té nejhorší verzi rodiny, jakou si lze představit."

 

Smrtelné zlo: Probuzení - trailer

 

A ještě jednou hororová komedie. Ari Aster se dosud zapsal povedenými horory "Slunovrat" a "Děsivé dědictví". Tentokrát se rozhodl trochu pobavit sebe i lid a na světě je film "On se bojí", do kterého se mu podařilo naverbovat Joaquina Phoenixe.

"Beau se bojí – života, světa a především své mámy. Na cestě na rodinnou návštěvu je vtažen do nečekané spirály absurdních událostí, které si nedokázal představit ani v těch nejtemnějších snech. Na šílené pouti plné humoru, děsů a dobrodružství se tak musí samotářský podivín vyrovnat se svými strachy a konečně vzít život do vlastních rukou. Filmový vizionář Ari Aster spojil síly s hereckým chameleonem Joaquinem Phoenixem (Joker) a přichází s mimořádně pohlcujícím filmovým zážitkem bořícím bariéry žánrů i diváckých očekávání."

 

On se bojí - trailer


Pojďme na pořádně výživnou nabídku děsivého čtení. Před vydáním nové "Pohádky" Stephena Kinga jsme dostali příležitost osvěžit si v paměti povídkovou sbírku "Černočerná tma", kterou v měkké vazbě znovu vydává Beta Dobrovský. V ní se král hororu vybodl na nadpřirozeno a straší prachobyčejným lidským zlem.

"Bezpečí známého prostředí a každodenního života může být pouhá iluze. Člověk si nejenže nemůže být jistý, zda opravdu zná své nejbližší, ale ani sám sebe. V povídce Dobré manželství žena zjistí, že žije s masovým vrahem. Znásilněná spisovatelka detektivních románů v povídce Velký řidič nepochybně nevěděla, že dokáže své teoretické znalosti o vraždách převést do praxe.

Farmář z úvodního příběhu 1922 chtěl pouze dál nerušeně hospodařit na svém pozemku. Ani v Prodlužování času, kde zdeptaný muž uzavře velmi podivnou smlouvu s velmi zvláštním obchodníkem, nakonec překvapivě není hlavním nositelem zla ďábel."

 


Povídky dalšího amerického klasika u nás vycházejí vůbec poprvé. Mort Castle se u nakladatelství Golden Dog představil už románem "Cizinci" a stejné vydavatelství teď představuje i autorovy kratší práce ve výběru "Nový měsíc na vodě".

"Ať už budete po zavíračce v zakouřeném jazzovém baru, kde téměř nikdo neumírá, na sousedním ranči, který vlastní zrůda, nebo ve výtahu, kde na dalšího cestujícího čeká zuřivá hrůza, rozpoznáte v těchto brilantních příbězích svět, o kterém jste si mysleli, že ho znáte – a ještě temnější svět, na který nikdy nezapomenete.

Sbírka Nový měsíc na vodě je sbírkou Morta Castlea, kde představuje své nejlepší povídky. Začtěte se do krátkých příběhů muže, který je označován za “nestora hororu”, “hororového Charlese Dickense" a “mistra současného hororu”."

 

 

Další jméno je u nás už dávno jako doma. Dean Koontz čerstvě představuje skrze Fobos svou novinku nazvanou atypicky "Nadranc" a zdá se, že v ní půjde o klasickou premisu. Pokusit se alespoň přežít.

"UTEČ, NEBO ZEMŘI. Dodávka byla opět za nimi. Tentokrát blíž. Nemůže to být jinak – někdo je sleduje.

UTEČ, NEBO ZEMŘI. Ale proč? Když Alex a Colin nechali Filadelfii a vyrazili ke svému novému domovu v San Francisku, mají tuto otázku neustále na mysli. Courtney už na ně čeká, připravená začít úžasný nový život se svým manželem a bratrem.

UTEČ, NEBO ZEMŘI. Ale teď za Courtney míří i někdo jiný. Někdo, komu se uvnitř hlavy rozpadá mozek. Někdo, kdo zná jejich trasu, jejich zastávky, a dokonce i přesný cíl."

 

 

Nového vydání se u Dobrovského dočkal i román "Ohnivý muž". Joe Hill v něm na svět poslal ohnivou apokalypsu a jeho dílo si můžete pořídit v tvrdé vazbě s novou obálkou.

"Představte si podivnou nemoc, která končí samovolným vznícením oběti. A představte si, že je tahle choroba nakažlivá a nebezpečně se šíří... Joe Hill v novému románu vrhá čtenáře do chřtánu apokalypsy. Počet nakažených stoupá, oheň páchá nedozírné škody a část společnosti by proti postiženým nejraději zakročila zcela nekompromisně. Zdravotní sestra Harper hledá řešení. Pomůže věda, drastická opatření nebo tajemný Ohnivý muž, který se naučil oheň v sobě ovládat?"

 


Co by to bylo za Strašání, kdyby se v něm neocitnul další strašidelný dům od Darcy Coates. V pořadí už devátý příběh série "Strašidelné domy" se jmenuje "Děsy Leigh Harkerové". Vydává samozřejmě Fobos.

"Darcy Coates, autorka bestsellerových gotických hororů, přináší další mrazivý příběh o tichém domě na zapomenuté předměstské uličce, který skrývá smrtící tajemství...

Tichý dům byl Leigh Harkerové jejím útočištěm více než deset let, dokud se věci náhle nezměnily. Záclony se samy rozhrnují. Rádia se vypínají a zapínají. A ve stínu dveří její ložnice se v noci rýsuje tmavá postava, která ji pozoruje a čeká, až konečně poleví a usne. Leigh, na konci svých možností, ale neochotná opustit svůj domov, se snaží najít odpovědi. Ale každý krok ji nutí k něčemu děsivějšímu, než si kdy dokázala představit.

Ze zamčených dveří pod schody prosakuje jedovatý stín. Klika přes noc chrastí a nehty škrábou o dřevo. Její domov skrývá nebezpečná tajemství a teď, když je Leigh uvězněna v jeho zdech, se bojí, že už nikdy neuteče. Myslíte si, že jste v bezpečí? Mýlíte se."

 


A Fobos rozjíždí další sérii. Stephen Graham Jones se poprvé představuje románem se slibným titulem "Mé srdce je motorová pila" a mělo by se jednat o první zásek ze série "Indian Lake".

"V malém městě u jezera ve státě Idaho se sedmnáctiletá Jade Danielsová stává svědkem a účastníkem událostí, na které ji mohla připravit pouze znalost hororových filmů.

Jade, napůl Indiánka, žije bez matky se svým násilnickým otcem, naštvaná na celý svět a hlavně městečko Proofrock, které s ní nechce nic mít. Útěchu nachází na neobvyklém místě: v filmových hororech... zejména těch, kde se maskovaný zabiják snaží pomstít světu, který mu ublížil. Jade nahlíží na svéráznou historii tohoto horského zapadákova a dění v něm, jako by to byla kulisa jednoho z těchto filmů. A tak když se vodami zdejšího jezera skutečně začne rozlévat krev, vtáhne nás do své encyklopedické hororové mysli a přesně předpoví, jak se zápletka vyvine.

Jade nás stahuje do svého temného horečnatého snu čím dál hlouběji, ale na povrch zároveň vyplouvá překvapivý a intimní portrét... portrét vystrašené, traumatizované dívky schované za maskou sériového vraha. Dívky, jejíž city jsou větší než její tělo."

 

 

Pokud rádi čtete domácí autory, potom můžete sáhnout po antologii "Esence hrůzy", kterou poskládal Jan Hlubek. Mimo něj na ní přispěli svými krátkými pracemi Roman Bílek, Mark Epocha, Ivan Kučera, Petr Boček, Jiří Koreš, Michal Knotek, Tomáš Marton, Jana Pacáková, Rosana Zvelebilová, Pavel Hénik, Radoslav Kozák a Kristina Haidingerová - tedy mnohdy známá jména tuzemské hororové scény. Výběr vyšel u nakladatelství Canc.

"V zapadlých koutech lidské duše se skrývají podvědomé instinkty, které nám pomáhají přežít. Udržují nás v bdělosti. Trénují nás. Varují. A to jednoduše proto, že je před čím. Svět je plný hrůz číhajících na každém kroku, mnohdy i tam, kde bychom je sotva čekali.

Mají nejrůznější podobu, avšak zcela bez příkras lze říct, že mají společný punc, díky němuž se nám zastavuje dech. Svou osobitou esenci. Nejlepší autoři z Česka i Slovenska se spojili pod taktovkou Jana Hlubka, aby vám ji namíchali v té nejkoncentrovanější a nejaromatičtější verzi."

 


Nu a nezapomeňme také na nové číslo elektronického magazínu Charon. Je znát, že na něm tvůrci poctivě makají, protože nabízený obsah je čím dál interesantnější. Zdarma jej stahujte ZDE.

"Práve vyšlo tretie číslo časopisu Charon. Nájdete v ňom hororové poviedky od autorov z troch krajín. Každého z nich sme pre vás aj vyspovedali. Rozhovor nám poskytol i slovenský hororový maliar a šesť českých vydavateľstiev. Predstavíme vám desať najlepších hororových filmov uplynulého roka, román Turn of the Screw od Henryho Jamesa a ponúkneme komplexný pohľad na vlkolakov v literárnom a filmovom umení. Čaká na vás vyše 160 strán hororového čítania celkom zadarmo! Ak sa odvážite vstúpiť k nám na palubu..."

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.