Srpnové strašání

Do kin se dostávají horory evropské produkce, knižní horory neutěšeně raší jako yugotthy na dešti a český čtenář se postupně seznamuje s hororovým dílem Grahama Mastertona. Máme se dobře!

Ale postupně! Do českých kin doskákal australský horor "Mluv se mnou", který mají na svědomí bratři Danny a Michael Phillipou a nutno říct, že první reakce jsou až nečekaně pozitivní. Seance s vysušenou ručkou nejspíš bude stát za to!

"Skupina přátel narazí na záhadnou mumifikovanou ruku, o níž zjistí, že je může dočasně spojit se světem duchů, pokud ji uchopí a řeknou: „Mluv se mnou!“. Nebezpečná hračka se stává hlavní atrakcí na večírcích a vzbuzuje stále větší zájem na sociálních sítích. Během jedné ze seancí se však světy spojí na příliš dlouhou dobu, probudí se a rozpoutají děsivé nadpřirozené síly."

 


Mluv se mnou - trailer

 

Milovníci popcornu, obřích monster a tupější bezstarostné zábavy nejspíš více ocení snímek "Meg 2: Příkop", který navazuje na film z roku 2018, u nás uvedený jako "Meg: Monstrum z hlubin". Jona Turteltauba na režisérské stoličce vyměnl Ben Wheatley, ale Jason Statham v hlavní roli zůstal.

"Připravte se na dokonalý adrenalin ve filmu Meg 2: Příkop, doslova nadživotní jízda, která trhák z roku 2018 posouvá do ještě větších výšek a ještě větších hloubek s několika obřími Megy a mnohem víc! Ponořte se do neprobádaných vod s Jasonem Stathamem a světovou akční ikonou Wu Jingem, kteří vedou odvážný výzkumný tým na průzkumný ponor do nejhlubších hlubin oceánu. Jejich plavba se zvrtne v chaos, když jejich misi ohrozí zlovolná těžební operace a donutí je svádět vysoce riskantní boj o přežití. Naši hrdinové se musí postavit proti kolosálním Megům a neúprosným drancovačům životního prostředí a v pulzujícím závodě s časem předejít, přelstít a přeplout své nemilosrdné predátory."

 


Meg 2: Příkop - trailer
 

Malý chlapec, podivný dům, podivní rodičové a tajemné bouchání na zeď. Prvotina Samuela Bodina "Pavučina" by také nemusela být průšvihem a za podívání bude nejspíš stát...
 
"Osmiletého Petra trápí záhadné, neustálé ťukání, ťukání ze zdi jeho ložnice - ťukání, o kterém jeho rodiče tvrdí, že se mu jen zdá. Jak se Peterův strach stupňuje, věří, že jeho rodiče (Lizzy Caplan a Antony Starr) by mohli skrývat strašné, nebezpečné tajemství, a zpochybňuje jejich důvěru. A co může být pro dítě děsivější než tohle?"
 
 

Pavučina - trailer
 

Posledním filmem, který dnes zmíníme, je švédský zářez "Sledovaní". Ten má velice sympatický námět, neboť v něm režisér Johannes Persson pošle čarodějnici na influencery. Uznejte sami, že tohle nemůže být špatné!

"Skupina přátel je pozvána do exkluzivního luxusního kempu na malém ostrově, aby vytvořila zajímavý obsah pod vedením známého influencera. Podle legendy v jezeře obklopujícím ostrov straší prastará čarodějnice, což se zdá být pro mladé lidi skvělou příležitostí, jak se prosadit na sociálních sítích. Ačkoli pravdivost příběhu mnozí zpochybňují, zpočátku bezstarostná dovolená brzy nabere děsivý spád a vše nasvědčuje tomu, že legenda je pravdivá."

 


Sledovaní - trailer

 

Jdeme na knížky! Minule jsme tu probírali dluh vůči dílu Grahama Mastertona, který nakladatelství Golden Dog pomohlo splácet hned dvěma kousky v posledních dvou měsících. Po "Lesním duchovi" je na řadě v rámci edice Zrnka temnoty novelka "Pan Nikdo", kterou Graham napsal spolu s polskou spisovatelkou Karolinou Mogielskou.

"Uvěřit krásným slibům je jednoduché, zvlášť pokud za sebou máte vztah, který nebyl naplňující a neskončil dobře. A právě to se stalo – Anna slibům uvěřila. Z Pawła se ale vyklubal lhář, opilec a násilník. Ještěže má Anna starou babičku Janku, která si něco podobného zažila a ví, jak takového muže potrestat. Ne zabít, to ne, ale za vyučenou dostat musí. Ale s pomocí mytologických bytostí to není vždy jednoznačné. A Devana není výjimkou."

 

 

Pozadu však nezůstává ani Fobos, který se ujal dalšího románu Grahama Mastertona, jehož odkaz se u nás nyní šíří jako ničivý požár. Do jednoho strašidelného domu nás zavede příběh "Dům tisíce šepotů".

"Vítr bičuje starý dům, jenž střeží temná tajemství. Allhallows Hall je rozlehlé tudorovské sídlo stojící v mlze na okraji ponurého vřesoviště. Málokdo by si takové očividně děsivé místo vybral k životu. Bývalý ředitel Dartmoorské věznice však právě to udělal. Nyní je mrtvý a jeho dlouho odcizené děti mají dědit.

Když ovšem rodina zemřelého poprvé přijede do opuštěného domu, nejsou jediní, kdo do něj vstoupí. Mrazivá atmosféra vřesoviště jako by pronikla do každé místnosti. Prkna skřípají, stěny zjevně naslouchají a v proslulé kněžské díře syčí vítr. Rodina se rozhodne Allhallows Hall opustit a už se nikdy nevrátit, jenže to není možné. Jejich malý syn Timmy zmizel – uvnitř domu. Co se tady přesně děje? Ukrývá se zlo ve zdech? Nebo se nachází jen v lidské mysli?"

 

 

Fobos to hrne a samozřejmě nebrzdí ani s dílem Darcy Coates. Ta tentokrát nechala strašidelné nemovitosti na pokoji a pustila se do samostatného románu "Pod hladinou", v němž se podíváme do temných hlubin nezpečných vod...

"Před lety se během rutinní zaoceánské plavby beze stopy ztratila SS Arcadia. Vyslala sice podivné, zmatené volání o pomoc, ale parník ani nikdo z lidí na palubě se nikdy nenašel. O sto let později je vrak lodi konečně objeven několik set kilometrů od předpokládané trasy... Mlčenlivý hřbitov hluboko pod hladinou oceánu, který dychtivě čeká na první známky života.

Cove a její potápěčský tým získal povolení rezavějící trup Arcadie prozkoumat. Jejich cíl je jasný: prohlédnout vrak, všechno natočit a pokud možno zjistit, jak a proč tato údajně nepotopitelná loď klesla ke dnu. Arcadia se však ještě nenabažila smrti. Pod hladinou číhá něco temného a hladového. Cove a její tým mají omezené zásoby kyslíku a loď se kolem nich pomalu uzavírá. Budou se muset probojovat na svobodu z nevýslovné hrůzy, která se je zoufale snaží polapit. Protože až budou uvěznění pod vlnami oceánu, už nebude cesty zpět."

 

 

Naopak seznámit se vůbec poprvé můžeme s americkým autorem Nickem Robertsem, který by svým románem "Exorcistův dům" mohl udělat radost všem mliovníkům posedlostí a vymítání...

"Psycholog Daniel Hill kupuje v létě roku 1994 statek v malebném prostředí Apalačských hor. Spolu s manželkou Norou a dospívající dcerou Alicí prodají dům v Ohiu a přestěhují se na jih. Zpočátku si užívají krásy života na venkově, avšak jejich idyla končí, když ve sklepě objeví skrytou místnost se studnou zatlučenou prkny, přes kterou je položený mohutný kříž.

Postupně se dozvídají, že předchozí majitel domu byl exorcista, ale to už se kolem nich začíná rozpoutávat hotové peklo. Každý z nich zažívá věci, které nedokáže vysvětlit, zlá moc útočí na jejich nejslabší místa a prohřešky z minulosti. Hillovi záhy pochopí, že odjezd z farmy je nezachrání a musí se vypořádat jak s temnotou, které sídlí na farmě, tak i s tou, kterou si nesou každý v sobě. Hororový román zasazený do devadesátých let potěší milovníky rodinných thrillerů, příběhů o posedlosti démony, exorcismu a okultismu."

 

 

Fobos navíc pokračuje i ve svých sériích. Už čtvrtý kousek "Útěku z Výhně" vyšel chlapíkovi jménem Alexander Gordon Smith. Nejnovější příspěvek této akční jízdy se jmenuje "Město strachu".

"Už nejsem uvězněný v temnotě. Ale temnota je pořád uvězněná ve mně. Dokázali jsme to. Prolomili jsme brány a unikli z Výhně. Jsme venku, ale nejsme volní. Ještě ne. Celé město je uzavřené – silnice jsou zablokované a policie prohledává všechny budovy. A ještě horší je, že nás pronásledují bestie, jejichž zběsilost si nikdo nedovede ani představit. Pekelná armáda vyslaná samotným Alfredem Furnacem.

Zuří válka, v níž se Furnace snaží srazit svět na kolena. Stále v sobě cítím správcův jed. Je to jediná věc, která mě drží naživu, jenže zároveň mě mění v jednoho z nich - v monstrum. Netuším, jak dlouho tomu ještě dokážu vzdorovat, než mě definitivně ovládne zuřivost a běs. Jestli brzo nenajdu nějaký lék, budu to já, kdo bude tohle město trhat na kusy a hodovat na lidské krvi."

 

 

Třetího pokračování se dočkali také čtenáři Flinta Maxwella a jeho série "Bílá tma". Jeho hrdinové se vydávají na další nebezpečnou cestu v třetí knize "Mrazení". I o tu pečuje Fobos.

"Zlo čeká na svoji příležitost. Po zdrcujících událostech u jezera Prism Lake se Grady a ostatní přeživší vydávají na jih v naději, že naleznou bezpečí v jednom z pověstných „Měst světla“. Cestou však záhy zjistí, že přízraky nejsou to jediné, čeho se ve vánici musí obávat. Možná zdaleka ne to nejhorší...

Ke Gradymu, Stoneovi, Eleanor, Mikeymu a Žvejkovi se na konci předchozího dílu série přidává Mia, dívka v pokročilém stadiu těhotenství, jež ve vánici přišla o partnera. Spolu s novými přáteli se vypraví na cestu a dojdou do města, které jim slibuje přístřeší. Během pobytu v motelovém pokoji, kam se hrdinové uchýlí, aby se ukryli před tmou a tím, co v ní číhá, zaslechnou volání o pomoc… Mrazení je třetím svazkem série Bílá tma, jejíž předchozí díly (Vánice a Temná zima) jsou rovněž k dispozici v českém překladu."

 

 

Nu a také J.R. Erickson má venku druhý díl svojí série "Přízraky z Michiganu". Tentokrát se mezi čtenáře dostanou "Ti, co zemřeli" a vy se můžete vrátit do místního ústavu pro choromyslné. Vydává opět Fobos.

"Ale ani to nezastavilo temné síly. Na povrch prosakují historky o prokletém domě. O násilných úmrtích, podivných zjeveních a všudypřítomném strašidelném zpěvu malé holčičky, který se rozléhá v tmavých chodbách.

V současnosti je Kerry Manor po rekonstrukci ve své původní majestátní podobě. Corrie a Sammy Flynnovi se na panství přestěhují spolu se svou dcerou Isis, aby tu strávili zimu. Zabydlují se v ponurých, gotických pokojích, aniž by tušili, co za hrůzy je čeká. Kerry Manor je sídlem zla, které zde přečkalo celé století. Zvrácený příběh začal, když malá holčička vstoupila do Ústavu pro choromyslné v severním Michiganu, a vyšla z něj jako něco temného – něco ďábelského."

 

 

Tolik tedy k zbytku prázdninové nadílky a nemáme pochyb o tom, že jste i vy našli něco, bez čeho nedokážete žít!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.