Květnové strašání

To jsou žně! Filmy, knížky, ale hlavně - nezapomeňte se zajít mrknout na Svět knihy! Donesete si domů tašku knížek za fajnové ceny a navíc můžete potkat oblíbené autory osobně. Co víc chtít?

Ale začněme již tradičně filmovými novinkami, které se prohánější v českých kinech. Klasický model partičky teenagerů, která je postupně likvidována libovolným nástrojem zla, se rozhodla ve svém novém filmu zpracovat režisérská dvojice Spenser Cohen a Anna Halberg. A už samotný název "Tarot" prozrazuje, že umírat se bude prostřednictvím čertových obrázků...

"Když skupina přátel neuváženě poruší nejzásadnější pravidlo tarotů, které vykladačům zapovídá použití balíčku jiného vykladače, přivolají na sebe nevědomky hněv nepředstavitelného zla, které bylo v prokletém balíčku karet uvězněno. Jeden po druhém jsou tak nuceni čelit svému osudu a stávají se nedobrovolnými účastníky smrtící hry ve snaze uniknout věštbě, kterou jim taroty předpověděly."

 


Tarot - trailer

 

Opravdu jsem nečekal, že se druhého pokračování dostane prapodivnému hororovému alter egu Medvídka Pú, ale světe div se, opak je pravdou. Rhys Waterfield bohužel dostal pocit, že se bez dalšího paskvilu neobejdem a na světě je tak "Medvídek Pú: Krev a med II". Nějak nevíme, co dalšího k této informaci napsat...

"Medvídek Pú a Prasátko jsou zpět a tentokrát se k jejich pomstě přidávají i Tygr a Sova! Od masakru ve Stokorcovém lese uplynulo pět měsíců. Kryštůfek Robin navštěvuje psychologa a snaží se vyrovnat s hrůznými událostmi. Mezitím pátrací tým marně pátrá po domnělých příšerách v lese a nic nenachází, takže Kryštůfkovi Robinovi už nikdo moc nevěří. Psycholog se během terapeutických sezení snaží vyvolat vzpomínky z dětství, kdy si Kryštůfek Robin vzpomene na své páté narozeniny, což je výchozím bodem pomsty zvířat."

 


Medvídek Pú: Krev a med II - trailer
 
 

Zkušený finský režisér Renny Harlin se pustil do projektu, který by se měl rozložit do tří filmů. Ten první se jmenuje "Cizinci: Kapitola 1" a tituly těch plánovaných nejspíš odtušíte sami. Těch maskovaných dacanů začíná být nějak moc, ale pořádná home invasion občas nezaškodí...

"Film sleduje mladý pár, který cestuje napříč zemí, aby spolu začal nový život. Cestou se jim porouchá auto a jsou nuceni strávit noc v odlehlé chatce v lese, kde se stávají kořistí tajemné skupiny maskovaných cizinců. Režisér Renny Harlin představuje novou hororovou trilogii, která vychází ze snímku Oni (2008), inspirovaného skutečným příběhem. Hlavní hrdinka se stane obětí bez jakékoliv zjevné příčiny, nejspíš proto, že byla ve špatný čas na špatném místě. Jak se s tím vypořádá a kdo jsou ti maskovaní cizinci a jaká je jejich motivace, to nám postupně odhalí tato napínavá hororová série."

 


Cizinci: Kapitola 1 - trailer

 

No a na závěr tu máme ještě jeden francouzský horor s pořádným pavoukem. A nezůstane pouze u něj. Režisér se sympatickým jménem Sébastien Vaniček natočil kousek, který se u nás bude promítat pod jménem "Havěť".

"Kaleb bude mít zanedlouho 30 let a nikdy nebyl osamělejší. Bojuje se svou sestrou o dědictví a přerušil vztahy se svým nejlepším přítelem. Fascinovaný exotickými zvířaty najde na trhu jedovatého pavouka a přinese si jej do svého bytu. Trvá jen chvíli, než pavouk unikne a rozmnoží se, čímž se celé místo změní na strašivou pavučinovou past. Policie zároveň uzamkne budovu a tím uvězní obyvatele uvnitř. Jediná možnost pro Kaleba a jeho kamarády je najít cestu ven a přežít."

 


Havěť - trailer


Spoustu radosti si tento měsíc užijí fandové Stephena Kinga. Do prodeje se totiž dostal nový román "Holly", s jehož ústřední postavou se známe nejen ze série s detektivem Billem Hodgesem. Beta Dobrovský navíc knihu opatřila parádním obalem se svítícími okénky.

"Holly Gibneyová, jedna z nejpodmanivějších a nejvynalézavějších postav Stephena Kinga, se vrací v tomto napínavém románu, aby vyřešila hrůznou pravdu o několikanásobném zmizení v městečku na Středozápadě.

Holly Stephena Kinga představuje triumfální návrat oblíbené postavy Holly Gibneyové. Čtenáři byli svědky Hollyina postupného přerodu z plaché (ale také statečné) samotářky v románu Pan Mercedes přes partnerku Billa Hodgese v knize Právo nálezce až po plnohodnotnou, chytrou a občas drsnou soukromou detektivku v knize Outsider. V novém Kingově románu je Holly odkázána sama na sebe a stojí proti dvojici nepředstavitelně zvrácených a skvěle maskovaných protivníků.

Když Penny Dahlová zavolá do detektivní agentury Finders Keepers a doufá, že jí pomůžou najít její ztracenou dceru, Holly se zdráhá případ přijmout. Její partner Pete má covid. Její velmi komplikovaná matka právě zemřela. A Holly má být na dovolené. Ale něco v zoufalém hlase Penny Dahlové způsobí, že Holly nemůže odmítnout.

Jen pár bloků od místa, kde zmizela Bonnie Dahlová, žijí profesoři Rodney a Emily Harrisovi. Jsou to manželé osmdesátníci, oddaní jeden druhému a celoživotní akademici v částečném důchodu. Ve sklepě svého dobře udržovaného, knihami obloženého domu, však ukrývají hrozivé tajemství, které možná souvisí s Bonniiným zmizením. A ukáže se, že je téměř nemožné odhalit, co mají za lubem: jsou bystří, trpěliví a bezohlední.

Holly musí zapojit všechny své ohromné schopnosti, aby v tomto novém mrazivém mistrovském díle Stephena Kinga přechytračila a přelstila zvrácené profesory."

 


To však není všechno, co se krále hororu týče. Nakladatelství Carcosa totiž vydalo knihu "Stephen King - Nejen horor", kterou napsal Kingův fanoušek a znalec Hans-Ake Lilja. Takže pokud nejen rádi čtete Kinga, ale čtete rádi i o Kingovi, tady se pomějete...

" Hans-Ake Lilja jako autor největšího a nejčtenějšího fanouškovského webu informujícího o životě a díle Stephena Kinga nabízí zasvěcený pohled na méně známé stránky svého oblíbeného spisovatele. Stephen King jako autor dětských knih, herec, rocker nebo režisér?

V sedmi kapitolách zjistíte, kde všude se angažuje a že nálepka Král hororu ani zdaleka nevystihuje celou šíři aktivit tohoto nadmíru tvůrčího člověka. V knize najdete i dva obsáhlé rozhovory. Stephen King Liljovi odpovídá na řadu otázek dotýkajících se např. filmových zpracování jeho děl, limitovaných vydání knih, psaní na pokračování, vymýšlení obálek a dalších věcí. S předmluvou Johna Ajvida Lindqvista."

 

 

A ještě jednou Carcosa. Ta přichází v řadě Temnosti s jedním z mála dosud česky nevydaných děl Clive Barkera. Kniha "Šarlatová evangelia" nás vrátí do univerza kultovního "Hellraisera".

" Hellraiser je zpět! Poslední mágové tohoto světa žijí v panickém strachu ze smrti; z téměř tří set členů Nejvyššího kruhu jich zbývá pět. Navzdory svým vědomostem podléhají sadistickému démonovi, který je zbavuje moci, aby se mohl stát svrchovaným vládcem nejen pekelných sfér… Soukromý detektiv Harry D'Amour plní poslední přání mrtvých, kteří komunikují s jeho společnicí Normou. Slepé médium Norma Paineová žije v newyorském bytě s více než stovkou televizorů, jež ji chrání před náporem nejhalasnějších přízraků.

Na Norminu žádost se Harry jednoho dne vypraví do New Orleansu a v nenápadném domě, který však skrývá řadu zrůdných tajemství, objeví něco, co ho uvede do společnosti ambiciózního démona. A ten ho osloví s prazvláštní nabídkou… Clive Barker (* 1952) v Šarlatových evangeliích velice volně navazuje na slavnou novelu Hellraiser. Hlavního cenobitu, Pinheada, zde zvaného také Pekelný kněz, vrhá do mnohem epičtějšího dobrodružství, odehrávajícího se v různých děsivých lokacích včetně samotného Pekla."

 


Druhého pokračování se dočkají milovníci Harryho Keogha, neboť Fobos nově vydal (opět s novou obálkou) román "Nekroskop: Vampýři" a vrhá nás znovu do světa zmítaného bojem bytostí s nelidskými schopnostmi.

"Zdánlivě obyčejný mladík Harry Keogh se úspěšně postavil sovětské špionážní organizaci plné telepatů a dalších nadpřirozeně nadaných jedinců. Protože i on sám disponoval děsivou schopností. Dokázal totiž mluvit s mrtvými, stát se jejich přítelem, naplnit sny, které oni už nemohli, nebo využít znalosti, které by jinak skončily zapomenuty… Právě díky svým přátelům zpoza bran smrti dokázal Harry porazit strašlivého nekromanta Dragosaniho.Cena za vítězství však byla vysoká.

Harry utržil smrtelná zranění a nyní existuje pouze jako čisté vědomí. Stále však disponuje všemi svými dary a zjišťuje, že rudé linie vampýrů ze světa nezmizely. Právě naopak! Na zdánlivě poklidném anglickém venkově se vzmáhá cosi, co hrozí uvrhnout celý svět do nekonečné hrůzy a krvavého běsnění…Matka Juliana Bodescua kdysi omdlela u Tiborovy hrobky a starý vampýr se „dotknul“ jejího dosud nenarozeného syna. Po letech sémě dozrálo a Julian začíná objevovat své schopnosti… a touhy."

 


Hvězda skandinávských kriminálek Jo Nesbø fušuje do hororu, Alespoň tím vyhrožuje jeho vydavatel Kniha Zlín v souvislosti s jeho nejnovějším románem "Noční dům". Uvidíme, co je na tom pravdy.

"Čtrnáctiletému Richardovi, který se po tragických událostech přistěhoval k tetě a strýci do městečka Ballantyne, se smůla lepí na paty. Když přemluví spolužáka Toma, aby z telefonní budky někomu náhodně zavolal a vystřelil si z něj, vypadá to jako nevinná lumpárna. Jenže sluchátko vzápětí Toma sežere. Richardovi nikdo nevěří a po zmizení dalšího spolužáka ho čeká pobyt v nápravném zařízení. Jak dokáže, co se doopravdy stalo? A není náhodou všechno úplně jinak?"

 


Málem bychom zapomněli na pořádný špalek Vincenta Bugliosiho a Curta Gentryho "Helter Skelter: Skutečný příběh Mansonovy vraždící sekty", kterou vydalo nakladatelství Fobos s parádní barevnou ořízkou. Realita je většinou divočejší než fikce...

"V létě 1969 vyděsila celou Ameriku série brutálních, zdánlivě náhodných vražd spáchaných během dvou nocí v Los Angeles. Mezi oběťmi byla mimo jiné slavná herečka (a její nenarozené dítě), módní kadeřník a stylista, dědička kávového impéria či spořádaní středostavovští manželé.

Zpočátku neplodné pátrání nakonec policii a úřad státního zástupce zavedlo k Charlesi Mansonovi. Tento neúspěšný hudebník, chronický delikvent a samozvaný guru žil v poušti se skupinou oddaných příznivců, především mladých žen. Jaký byl motiv za zdánlivě nesmyslným výběrem Mansonových obětí, a jak dokázal ovládat zejména mladé dívky natolik, že slepě plnily jeho příkazy?

Jako státní zástupce pověřený vedením obžaloby získal Vincent Bugliosi do celého případu jedinečný vhled. Jeho kniha je zasvěceným, podrobným líčením událostí, které časem nabyly v americké společnosti téměř mytických rozměrů."

 

 

Švéd Mats Strandberg je u nás jako doma a v češtině mu vyšla už pěkná řádka knih. Tu nejnovější vydává Fobos a jmenuje se celkem jednoznačně "Seminář". Je nasnadě, že na téhle akci se nestane nic moc pěkného...

"Nefunkční skupina zaměstnanců obecního úřadu se na svém semináři stane cílem pomstychtivého zabijáka. Teď se musí naučit skutečně spolupracovat – pokud chtějí přežít.

Skupina zaměstnanců odboru místního rozvoje přijíždí do malebné chatové osady na břehu Uhlířského jezera, aby zde uspořádala seminář o kontroverzním projektu, který vzbuzuje velké vášně jak mezi místními obyvateli, tak mezi samotnými zaměstnanci.

Účastníci semináře netuší, že je z druhého břehu jezera někdo pozoruje. Někdo, kdo touží po pomstě. Když padne tma, začnou jeden po druhém mizet.

Román Seminář je krvavý thriller o nejhorším teambuildingu všech dob. Pojednává o lidech, se kterými trávíme většinu našeho bdělého času, ale které jsme si sami nevybrali: o našich kolezích. Prostřednictvím schopnosti Matse Strandberga zalézt svým románovým postavám pod kůži před námi současně vyvstává obraz Švédska v jeho proměnách."

 

 

Završení trilogie s pojišťovákem Benediktem, který dokáže komunikovat se záhrobím, nám servíruje Veronika Fiedlerová prostřednictvím nakladatelství Golden Dog a první ohlasy slibují důstojné finále. Třetí kniha v pořadí se jmenuje "Steny záhrobí".

"Benedikta Klausnera pronásledují stíny minulosti. Pátrání po smrtícím tajemství vede až ke kořenům mezinárodní pojišťovací společnosti. Nenávist nepřátel a touha po pomstě zasáhnou nekromantovu rodinu i kolegy v plné síle. Někdo chce, aby Benedikt trpěl. Tentokrát bude muset obětovat víc, než tušil."

 

 

A ještě jedna tuzemská stálice. Nedávno jste si u nás mohli přečist pochvalnou recenzi na knihu "Šumavský děs: Paměti okultní" Václava Votruby a nyní nakladatelství Golden Dog vydává jeho novinku "Řeka ztracených duší". Šumavského děsa Václav tentokrát zcela vynechal a o to zvědavější jsme na tohle dílko zvědaví...

"Pro většinu kolemjdoucích jsou jenom odpornými pobudy, co utápí svůj život v chlastu. Snad ještě horší se jim může zdát podivín, který ze stoky křičí cosi o tom, jak spasí lidské duše. Zdá se, že už jsou otupělí, snad dokonce mrtví… Ale někteří chtějí žít! Řeka ztracených duší je pochmurná kniha sledující osudy partičky českobudějovických bezdomovců, kolem kterých rejdí temné stíny. Utečou svým vnitřním démonům?"

 

 

No ale hlavně. Dnes už frčí na plné pecky program na pražském Světě knihy a my jsme pro vás vypíchli několik hororových lahůdek....

Již v pátek se od 16:00 v Sále Karla Čapka můžete těšit na besedu Podmořské světy ve fantastice, kterou si pro vás připravila Tereza Kadečková. Páteční večer bude také hororový a postarají se o to zástupci nakladatelství Golden Dog, nakladatelství Carcosa a nakladatelství Medusa. Beseda Horor za soumraku bude od 19:00 v Sále Karla Čapka. V 19:00 v Sále Bohumila Hrabala potom startuje Skandinávský večer s Kennem Mortensenem a Emmi Itäranta na téma fantastika, sci-fi a příšery.

V sobotu v 10:00 si budou povídat Jarmila Mlčoušková, Tereza Matoušková, Rosana Zvelebilová a Kristina Hlaváčková o Mučení postav. Radost nebo starost? Dámy z nakladatelství Canc budou rozjímat právě nad tímto tématem. Ve 14:00 v Sále Karla Čapka představí Kristina Haidingerová svou ságu o Violetech a doposud (a na dlouhou dobu) největší knihu nakladatelství Golden Dog - Očistec. V 18:00 v Sále Karla Čapka pak dojde na vrchol Golden Dog programu - křest antologie Smečka, a to za účasti většiny autorů, kteří se na sbírce podíleli! A kdo bude křtít? No přece Medojed!

 


Užijte si knižní víkend, sežeňte spoustu parádních hororů a zase za měsíc...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.