Recenze Ost+Front – Freundschaft

Slyšíte na německé mlátičky? Martti pro vás jednu takovou zrecenzoval. 

Ost+Front – Freundschaft

V recenzi na předchozí EP berlínské úderky Ost+Front jsem si stěžoval na to, že je na něm jednak několikerá variace na tentýž song a jednak na to, že je tam až příliš coverů od jiných (a ne příliš dobře vybraných) kapel. Samozřejmě mě tedy zajímalo, zda mi nové EP sedne lépe než "Bitte schlag mich". Pro pořádek ještě dodávám, že mezi oběma EP kapela vydala dosti obsáhlé album "Olympia", z něhož se pár modifikovaných věcí objevilo právě na "Freundschaft".

Úvodní a titulní "Freundschaft" je příjemná pochodovka, která naštěstí nepokračuje tak šíleně smyčkovitě, jak začíná; nevím přesně proč, ale poslech mi pořád evokuje pracovní tábor, jemuž nad vstupní branou dominuje nápis „Arbeit macht frei“, a vůbec černé záležitosti s tímto spojené. Druhá "Wanderlust" je pak docela nezvykle rychlá sypačka, kde si o pozornost říkají zejména bicí a kde se Hermanovy vokály opět pohybují ve značně „rammsteinovské“ poloze.


Ost+Front – Freundschaft


V podobném instrumentálním duchu se nese i následující "Černobyl", jednoznačně nejzapmatovatelnější kus tohoto EPčka a tím pádem kus s největším hitovým potenciálem a sluchovody radioaktivně prostupujícím refrénem (něco jako na minulém EP "Silikon", jen s o dost závažnější tematikou). OF tady využívají nějaký ženský zkreslený vokál (že by se k mikráku dostala i Eva Edelweiss?), jako to dělají třeba Deathstars (a spousta dalších), nicméně v malém množství vás tohle plutonium snad nezabije.

Lord of the Lost tentokrát nepředvádějí nic zajímavého, možná byto chtělo volit kapely, které znějí jinak než Ost+Front, jelikož když se do toho LOTL pořádně obujou, je to skoro stejnej (v dobrým slova smyslu) rachot jako u Ost+Front, originál však v tomto případě o něco lepší coveru; celé je to už hodně překombinované, jako by LOTL nechali hrát originální vál a sami přes to občas něco řezali.

Cover "Feuer und Eisen" od Heimataerde je (možná nečekaně) docela povedený. Má to slušné BPM, jen sem tam na povrch probublávají ty středověké prvky, a proto to není nijak protivné, jak by jinak asi být mohlo a bylo. Snad až na ten sborový refrén – ten si odpustit mohli.

Od "Anders" made by Forgotten Sunrise jsem očekával nějakej industrial rock/metalovej mix, což se ale stalo jen z části, jelikož song se místy nese až v d’n’b tempu. Z Ost+Front je zde ponecháno asi jen ono jedno slůvko „anders“, a tak by to při coveru mělo být – co nejvíc invence od reinterpreta. 

Ost+Front

„Středověci“ Tanzwut se svou úpravou "Perfekt" (opět překvapivě) nějak zásadně nevadili, spíše jen tak lhostejně prošuměli, což ale ve výsledku znamená, že podobné kapely bych na deskách Ost+Front slýchat nechtěl.

"Liebeslied" od Heldmaschine disponuje oproti typicky ostfrontské sloce příliš měkkým refrénem, a ty zmixované a jakoby zbržďované vokály, co následují po refrénu, jsem –  přiznám se – nepochopil. Buď jak buď, "Liebeslied" je již v základu dost kvalitní song, čili tady se toho pokazit moc nedalo.

Jak již možná někteří tušíte, tak opět nejsem s dramaturgií tohoto EP spokojen a za nejpovedenější atribut "Freundschaft" tak považuju luxusní přebal, který samozřejmě ihned zavdal příčinu k výrobě všelikého merche s „Freundschaft“ motivem. Abych EP úplně nekřivdil, tak za poslechnutí stojí už jen kvůli třem zbrusu novým věcem od Ost+Front, z nichž jednoznačně nejlepší je "Tschernobyl". A pokud máte rádi „středověky“ nebo d’n’b, tak zřejmě nepohrdnete ani zbytkem desky.

Hodnocení 60 %

Ost+Front

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.