Dvojrecenze Der Himmel über Berlin – Shadowdancers

Demi a Sam prohnali uchem desku italských postpunkerů, které už dnes můžete vidět živě v Praze a zítra v Brně.

Der Himmel über Berlin - Shadowdancers
Vydal: Der Himmel über Berlin (39 mins)

Na břehu Jaderského moře, přímo na hranicích Itálie a Slovinska, leží přístavní město Terst. Právě tam se zrodilo post-punkové trio Der Himmel über Berlin, které už svým jménem naznačuje fascinaci atmosférou střední Evropy (viz stejnojmenný film z roku 1987). Muzikanti navázali celkem rychle spolupráci s tehdy se rozjíždějícím vydavatelstvím Swiss Dark Nights a výsledkem byla realizace „živáku“. Ještě stále se psal rok 2012, když stejný label vydal i podařené debutové album „Memories Never Fade“.

Po tomhle slibném startu však došlo k menšímu personálnímu zemětřesení, které vyústilo v odchod jedné z vůdčích osobností, bubeníka a zpěváka v jedné osobě, Paola Rossiho. Zbývající duo však na nic nečekalo a sehnalo nové spoluhráče. Z tria se tak stalo kvarteto, které se bez velkých „obštrukcí“ pustilo do tvorby nového materiálu. Výsledkem je druhá studiovka „Shadowdancers“, kterou už si muzikanti vydali na vlastní (černá) trika.


Der Himmel über Berlin - Alone in My Room


Změna u mikrofonu je vždy velkou loterií. Vokál Paola byl hodně tradiční, hluboký, zastřený a poměrně stereotypní. Nepouštěl se do nějakých velkých experimentů. Nováček Teeno Vesper je v tomhle směru mnohem odvážnější a nebojí se zpestřovat svoje vypjatější zpěvy šepotem, různými výkřiky a podobně. I změna na bubenické sesli je krokem vpřed a kapela našla v Riccardovi motor, který je živější a energičtější než tomu bylo u jeho předchůdce.   
 


O tom ostatně svědčí ostrý start v podobě prvních třech válů. „Hyde“ je stručným a úderným otvírákem, klipovka „Alone in My Room“ vyčnívá podařeným refrénem, který má vyloženě hitové ambice a titulní energická vypalovačka „Shadowdancer“ drží vysoko nastavenou kvalitativní laťku a žene se neúprosně kupředu. „Don´t Take Me Home Tonight“ pak odhaluje odlišnou tvář kapely. Má rozvážnou strukturu a snaží se v pomalém tempu být daleko atmosferičtější a náladová. Na ni ostatně ve stejném duchu navazuje instrumentálka „Spit it Out“ a další, o něco nervóznější, věc „With Some Leeway“. Tady už mě začíná pokles tempa nahrávky trochu nudit, což naštěstí pánové zahraňují následným sešlápnutím plynu.
 

Der Himmel über Berlin - Don´t Take Me Home Tonight


„Something in the Dark“ je přísným a vážným probráním posluchače z předchozí letargie a „Black Dress“ je mou osobní hitovkou alba. Výborný ústřední kytarový motiv žene song vpřed a gradace v závěru mi vynahrazuje ty rozpačitější minuty, v nichž kapela nabírala dech. Do těch se však v závěru čtveřice Italů naneštěstí zase vrací. „The Ballad“ opět absorbuje klasicky stylové nervní nálady.

Úplná tečka v podobě posmutnělé „Falling Dawn“ dává vzpomenout na melancholické truchlení The Cure, což není nikdy na škodu. Pěkná tečka za deskou, která má dle mého názoru silnější momenty v rychlejších kusech. I tak se dá celkově říct, že Der Himmel über Berlin udělali krok kupředu a nahráli pestřejší a lepší desku než jakou byl jejich debut a na svých plánovaných českých koncertních zastávkách budou mít co nabídnout.  

Hodnocení: 75 %

 


Pohled Sam:

Label Swiss Dark Nights servíruje jednu vydařenou novinku za druhou a mezi tyto novinky určitě můžeme zařadit i nahrávku "Shadowdancers" Himmel über Berlin. Co doplnit k recenzi Demiho? Je jasné, že "Shadowdancers" je nadprůměrná nahrávka, která si zaslouží vaši pozornost. Ale zároveň se nemůžu zbavit dojmu, že se kapela nemohla rozhodnout, jak vlastně bude deska vypadat.
 


První tři fláky jsou nápadité nejenom díky pestrému vokálu Teena, nicméně svižně taneční náladu utne poněkud unylá "Don´t Take Me Home Tonight" a instrumentální "Spit it out". Řízná "Something in the Dark" vrací náladu zpět na začátek desky, ale i s mohutnou podporou výborné "Black Dress" se to nedaří. I přes skoky v tempu i náladě vám Himmel über Berlin nabídnou dobrou desku, zbývá si jen počkat jak se představí na premiérovém koncertě v Praze.

Hodnocení: 70 %

Sestava:

Davide Simeon - guitars
Stefano Bradaschia - bass
Riccardo Zamolo - drums
Teeno Vesper - voice

Tracklist:

1 Hyde     
2 Alone In My Room
3 Shadowdancer
4 Don't Take Me Home Tonight
5 Spit It Out
6 With Some Leeway
7 Something In The Dark     
8 Black Dress
9 A Ballad
10 Falling Down

Der Himmerl Über Berlin

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.