Rozhovor s Agent Side Grinder

O hraní naživo bez podkresů, 400 kilech analogu, spolupráci s Danielem Myerem či Dirkem Ivensem, alchymii, nezdarech formujících zvuk kapely a dalších zajímavostech s předákem švédských chladpánů.

SANCTUARY.CZ: AHOJ KRISTOFFERE, ASI JE TROCHU ZVLÁŠTNÍ ZAČÍNAT ROZHOVOR S TEBOU OTÁZKOU NA JINOU KAPELU, ALE UVIDÍŠ, ŽE TO DÁVÁ SMYSL. STEPHEN MORRIS Z NEW ORDER V JEDNOM Z NEDÁVNÝCH ROZHOVORŮ MLUVIL O TOM, ŽE V POLOVINĚ OSMDESÁTÝCH LET ŽIVĚ POUŽÍVALI HROMADU ANALOGOVÉHO VYBAVENÍ. A NÁM TO PŘIJDE, ŽE AGENT SIDE GRINDER TO DĚLAJÍ TAKY TAK, ALE V SOUČASNOSTI – TAKY CÍTÍŠ NĚJAKOU PODOBNOST SE ZVUKEM NEW ORDER?

Kristoffer: Jo, určitě. New Order byli v mnoha ohledech průkopníky, kteří překlenuli propast mezi zvukem pozdních sedmdesátek a nastupující vlnou nové technologie, zvuků a nových způsobů dělání hudby, které se i začalo říkat new wave. Čili samozřejmě Agent Side Grinder staví na této tradici, určitě jsme hodně inspirovaní New Order.

SANCTUARY.CZ: A KTERÉ JEJICH DESKY MÁŠ NEJRADŠI?

Kristoffer: Rozhodně jejich debut a taky deska „Low-Life“ je velmi dobrá. Ale je to těžké, protože mám rád hodně věcí od New Order – tedy až na „Republic“, ta mne moc nevzala. Ale všechno před ní je super.

SANCTUARY.CZ: A UŽ JSI MĚL MOŽNOST SLYŠET TO NOVÉ ALBUM?

Kristoffer: Neměl, moje chyba (smích).

Agent Side Grinder

SANCTUARY.CZ: STEPHEN TAKY MLUVIL O TOM, ŽE BYLI NA KONCERTECH DOST ČASTO NUCENÍ IMPROVIZOVAT, PROTOŽE SE NA TĚCH ANALOGOVÝCH MAŠINÁCH KAŽDOU CHVÍLI NĚCO POKAZILO. MÍVÁTE TAKY TAKOVÉ POTÍŽE?  
 
Kristoffer: Jo, to je myslím celkem pěkný popis toho, jak vznikal a vzniká zvuk Agent Side Grinder. Tím, že hrajeme všechno živě na analogy, je na pódiu vždycky přítomný určitý prvek chaosu, určité napětí, že se něco může porouchat.

Třeba na jednom z raných koncertů ve Stockholmu jsme používali sekvencer (už ho nemáme), který se pět minut před začátkem koncertu rozbil. Zničehonic prostě přestal fungovat. Seděli jsme tam, lidi už tam samozřejmě byli, a najednou Johana Lange, našeho klávesáka, napadlo, že by mohl hrát ty sekvencerové linky na můj syntetizátor – a povedlo se mu to. Fungovalo to vlastně líp, než s původním sekvencerem.

Od té doby se to stalo ústřední částí zvuku Agent Side Grinder –  velmi rytmické basové/bicí linky, velmi pevný zvukový tah. Na to bychom bez rozbitého sekvenceru nepřišli, protože hrát sekvencerové linky na syntetizátor je vlastně velmi únavné. Ale Johan to zvládá. Nezdar je dobrý stimul pro vynalézavost.

SANCTUARY.CZ: TAKŽE BYSTE MOHLI POUŽÍVAT MOTTO: AGENT SIDE GRIDNER – LEPŠÍ NEŽ SEKVENCER

Kristoffer: Jo určitě (smích).


Agent Side Grinder - This Is Us

 

SANCTUARY.CZ: JEŠTĚ JEDNA PŘIPOMÍNKA JINÉ KAPELY – V JINÉM ROZHOVORU ŘEKLI ARCHIVE, KTERÝCH JE V KAPELE DEVĚT, ŽE TAKOVÝ POČET ČLENŮ JE DŮVOD, PROČ NIKDY NEHRÁLI  NAPŘÍKLAD V KANADĚ. ŽE BY CESTA, UBYTOVÁNÍ A DALŠÍ NÁKLADY BYLY PRO POŘADATELE PROSTĚ UŽ MOC VYSOKÉ. VÁS JE JENOM PĚT, ALE VĚŘÍM, ŽE I PRO VÁS TO MŮŽE BÝT PROBLÉM…

Kristoffer: Jo, rozhodně můžu říct, že pět lidí je dost. S naším zvukařem je nás dokonce šest a táhneme s sebou 400 kilogramů vybavení, takže… (smích). Turné je tedy pokaždé logisticky celkem oříšek, protože se vždycky musíme dovézt dodávkou. Ale je pravda, že poslední dobou se nám podařilo vymyslet i takovou odlehčenou verzi s 200 kily – to je taková naše letecká varianta, která už nám umožňuje létat. Můžeme se tak podívat na samostatné koncerty i do dalších zemí, což je fajn, je to takové svobodné.

SANCTUARY.CZ: TAKŽE SE KONEČNĚ MŮŽETE VYPRAVIT I DO SPOJENÝCH STÁTŮ…

Kristoffer: Jo, my už jsme se několikrát nechali slyšet, že bychom do Států moc rádi jeli, a věřím, že při správné spolupráci a příznivých okolnostech není nic nemožné. Budeme si držet palce.

 
Agent Side Grinder trailer



SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME TU MLUVILI O TOM STĚHOVÁNÍ „KRÁMŮ“, VY VŮBEC NEPOUŽÍVÁTE SOFTWARE V HUDBĚ? ANI ŽIVĚ, ANI VE STUDIU?

Kristoffer: Ne, nepatříme mezi ty kapely, které mají pódium řízené počítačem nebo co. My to všechno vytváříme živě před lidmi. A ten zmiňovaný prvek chaosu, kdy se může cokoliv vysypat, je pro nás velmi zásadní. A to je něco, co se Ti s předtočenými základy nestane. A zvuk je o tolik lepší, když máš skutečné nástroje… to se nedá srovnat. Dokonce i když jdeš na koncert fakt velkých kapel, které pouští věci ze základů, nikdy to zvukově tolik „nekope“.

Nejblíž, kdy jsme se k tomuhle světu dostali, bylo nahrávání naší současné desky „Alkimia“, kterou jsme natočili na analogové nástroje, ale do digitálního pultu, ve kterém jsme pak album produkovali, což je samozřejmě mnohem jednodušší.

SANCTUARY.CZ: VY DOKONCE I TY SVOJE SYNŤÁKY A KLÁVESY NA KONCERTECH PROHÁNÍTE PŘES KLASICKÉ KYTAROVÉ APARÁTY...

Kristoffer: Jo, to je vlastně stejný případ – zvuk je mnohem lepší, když to uděláš, mnohem organičtější. Když totiž signál ze synťáků vyvedeš čistě kabelem, je většinou dost „statický“. Proto každý zdroj zvuku na pódiu ženeme přes aparáty – úplně tím ožije.

SANCTUARY.CZ: JAK TO TAK POSLOUCHÁME, TAK VÁŠ ZVUKAŘ/TECHNIK PONTUS BUDE ASI PRO KAPELU VÁŽNĚ DOST PODSTATNÝM PRVKEM…

Kristoffer: Jo, je to náš šestý člen, je velmi důležitý. Kromě koncertů nám pomáhal při natáčení desek „Alkimia“ a „Hardware“. Funguje s námi úplně na roveň ostatních členů kapely i co se týče smluv, výplat a podobně – když vyděláme peníze, vydělá i on, když ne, pracuje i on zadarmo. Je s námi proto, že také on dokáže na pódiu experimentovat, vždycky si s sebou na turné bere všechny možné nástroje. Všechny skladby zná, protože mu nějak prošly rukama. Je pro nás velmi důležitý.

Agent SIde Grinder

 

SANCTUARY.CZ: MOŽNÁ JE TO I JEDINÝ TECHNIK, KTERÝ VŠECHNY TY VAŠE HRAČKY DOKÁŽE SPRÁVNĚ ZAPOJIT?

Kristoffer: V prvních letech koncertování Agent Side Ginder pro nás byla pokaždé nejtěžší částí večera okamžik, kdy jsme dorazili do klubu. Lidi čekali synthpopové duo nebo klasickou rockovou sestavu s jedním synťákem, a my tam naburáceli se čtyřmi syntetizátory a bicím modulem. A pak přišla ta otázka: „Hele, kluci, jak to chcete zvučit?“ Ač jsme se snažili, jak jsme mohli, a měli jsme dojem, že naše rozpisy a ridery jsou logické, nikdy to nepochopili. Pontus nás v tomhle ohledu zachránil na spoustě festivalů a v malých klubech.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ TAK KROUŽÍME KOLEM TÉ NETRADIČNÍ SESTAVY V KAPELE, MOHL BYS NÁM TROCHU VYSVĚTLIT, CO KTERÝ ČLEN VLASTNĚ DĚLÁ?

Kristoffer: (smích) Okay, jak to říct… jsme pětičlenná skupina. Thobias Eidevald hraje na basu a je takový stabilní organický tep kapely. Pak je tu Johan Lange, o kterém už jsem mluvil a který hraje všechny ty pevné rytmické ústřední melodie. A také na různé perkusivní nástroje jako je pružina, nebo tabule plechu na imitaci bouřky. Henrik Sunbring obsluhuje další syntetizátor a má na starosti bicí; razí v Agent Side Grinder takový experimentálnější pohled na používání synťáků.

Peter Fristedt se dá nejlépe popsat jako perkusionista se smyčkami – nikdo vlastně doopravdy neví, co dělá (smích). Tahá s sebou úžasnou hromadu výstroje, včetně kazetového rekordéru a dalších věcí, které nějakým podivným způsobem propojuje a dává do kapely zvuky, o kterých nikdo neví, odkud se berou (smích). Ale je to opět velmi důležitá část Agent Side Grinder. A já zpívám a tancuju.


Agent Side Grinder - Giants Fall


SANCTUARY.CZ: VAŠE DESKA „HARDWARE“ VYHRÁLA CENU MANIFEST, COŽ JE TAKOVÁ OBDOBA ČESKÝCH ANDĚLŮ, ZA NEJLEPŠÍ SYNTH ALBUM ROKU 2012. POMOHLO VÁM TO NĚJAK VE VAŠÍ HUDEBNÍ CESTĚ?

Kristoffer: Jo, jasně. Vyhrát takovou cenu je samozřejmě dobré pro publicitu (smích). Ne, ale jinak bych řekl, že to bylo takové uznání za tvrdou práci. A je fakt, že tohle album nám otevřelo mnohé dveře. Děláme hudbu už skoro deset let a před „Hardware“ jsme natočili dvě desky, ale je pravda, že zrovna tohle album zachytilo nějaké naše dozrávání. Věci, se kterými jsme dříve experimentovali, se zúročily na „Hardware“ a došly svého naplnění – a lidi si začali kapely více všímat.

SANCTUARY.CZ: SOUČASNOU DESKU „ALKIMIA“ JSTE VYDALI NA NOVÉM VYDAVATELSTVÍ. PROČ JSTE SE ROZHODLI ZROVNA PRO PROGRESS PRODUCTIONS? BYLO TO KVŮLI PŘEDCHOZÍ SPOLUPRÁCI S KITE A HENRICEM DE LA COUR?

Kristoffer: Částečně jo, protože oba tyhle projekty samozřejmě známe osobně a oni Progress hodně doporučovali. A navíc bych řekl, že tenhle label s námi sdílí stejnou filosofii hudby, takže tahle volba byla snadná.

SANCTUARY.CZ: JAKÝ DRUH ALCHYMIE MÁTE VLASTNĚ NA MYSLI NÁZVEM „ALKIMIA“?

Kristoffer: (smích) To je samozřejmě částečně na posluchači. Je to hledání zlata. Agent Side Grinder vždycky byla kapela, která nasávala mnoho vlivů a ve které se toho hodně dělo. Různí lidé vidí v naší hudbě různé věci a popisují nás úplně jinak – někdy dokonce úplně protikladně. S „Alkimia“ se tak trochu pokoušíme vydestilovat všechna hnutí v hudbě, která tam jsou a která jsme předtím prozkoumávali. Udělat něco většího než je samotný kotlík, dalo by se říct.

Alkimia

 

SANCTUARY.CZ: KROMĚ STUDIOVÝCH DESEK JSTE VYDALI I PÁR ŽIVÁKŮ. JAK VELKÝ SVÁTEK PRO VÁS BYL KONCERT SE SUICIDE, SE KTERÝMI JSTE NA KAZETĚ VYDALI ŽIVÉ SPLITKO?

Kristoffer: To byl zásadní okamžik v životě Agent Side Grinder. Tahle surová, protopunková smršť Suicide ohromně ovlivnila celou scénu a samozřejmě i naší tvorbu. A i pro mne byli Suicide zásadním vlivem už od mých raně pubertálních let. Takže to byl splněný sen, sdílet pódium s Alanem Vegou a Martinem Revem.

SANCTUARY.CZ: A JAK SES DAL DOHROMADY S LIEBKNECHTEM, S NIMIŽ JSTE UDĚLALI COVER „WILD IN BLUE“ OD SUICIDE?

Kristoffer:
On se s námi nějak spojil a chtěl, abych mu na tuhle předělávku přispěl svým zpěvem. Je to velmi zajímavý chlapík, velmi produktivní, šikovný muzikant, takže bylo moc příjemné s ním na tom spolupracovat. A my jsme ho na oplátku poprosili o remix našeho posledního singlu „This Is Us“. Ten už publikoval pod svým jménem Daniel Myer. To byla moc dobrá vzájemná spolupráce.

SANCTUARY.CZ: A CHYSTÁTE NĚJAKÉ ZAJÍMAVÉ SPOLUPRÁCE DO BUDOUCNA? MÁŠ TŘEBA NĚKOHO VYSNĚNÉHO, S KÝM BYS RÁD NA NĚČEM DĚLAL?

Kristoffer: Těch je! Martin Gore, Nick Cave, Brian Eno – ti by byli další (smích).


SANCTUARY.CZ: CO TVÁ SPOLUPRÁCE S DIRKEM IVENSEM?

Kristoffer: Jo, ta byla taky velmi pěkná. To byla taková pocta Klinik, kteří samozřejmě ovlivnili naší hudbu. A Dirk se k nám před pár týdny připojil na pódiu na portugalském festivalu Entremuralhas, takže ta spolupráce hezky pokračuje.

SANCTUARY.CZ: MÁŠ JEŠTĚ NĚJAKÉ JINÉ HUDBNÍ PROJEKTY KROMĚ AGENT SIDE GRINDER, JAKO MÁ HENRIK PROJEKT OPEN, NEBO ŽE THOBIAS SPOLUPRACUJE S LIDMI Z KITE POD HLAVIČKOU DREAM WEAPON?

Kristoffer: Když zrovna nezpívám s Agent Side Grinder, píšu. Myslím tím nejen texty pro kapelu, ale i jiné věci. Navíc jsem výtvarník, takže dost kreslím. Ale co se týče hudby, věnuji se jenom Agent Side Grinder.

SANCTUARY.CZ: S NIMI TĚ OSTATNĚ VŮBEC POPRVÉ UVIDÍME UŽ ZA TÝDEN V PRAZE. UŽ JSI TADY NĚKDY BYL?

Kristoffer: Osobně bohužel ne, moje chyba. Jenom jsem tudy projížděl, ale fakt se moc těším na koncert 15. října, bude to moc příjemné. O Praze jsem slyšel spoustu dobrých věcí.

SANCTUARY.CZ: PIVO A TAK…

Kristoffer: Jo… slyšel jsem, že je to ráj pro mladé lidi. Všechna ta secese, všichni ti podivní vědci a vynálezci v historii… jo, je moc dobře, že přijedeme.

SANCTUARY.CZ: NO, NEJSTE TU NA MOC DLOUHO, ABYSTE SI TO TU NĚJAK PODROBNĚJŠÍ PROHLÉDLI…

Kristoffer: To ne, ale i tak doufám, že toho uvidíme víc než jen bar (smích). 

Agent Side Grinder

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.