Recenze Scheuber – The Me I See

Jak dopadla sólovka Dirka Scheubera z Project Pitchfork? Lambras a Demi vám to poví...


Scheuber - The Me I See
Vydal: Trisol Music (46:09 min)

Letošní zpráva o sólové desce Dirka Scheubera mě příjemně překvapila. Když pominu působení v dnes již legendárních Project Pitchfork, v minulosti Dirk hostoval třeba taky v grunge kapele Kyova, ale tento jeho projekt přisuzuji spíš té „grunge“ době, kdy k spolupráci došlo a jeho chuti vyzkoušet si i něco jiného než elektro. Nicméně jsem rád, že se Dirk následně zase vrátil do elektronických vod. Někdy v roce 2009-2010 měl tendenci vynést na světlo svůj elektro projekt pod hlavičkou The Shikara Saint, ale krom pár songů na internetu nic oficiálního nevyšlo.

Faktem je, že v té době Dirk bojoval se svojí závislostí na alkoholu a i to možná pomohlo k tomu, že z celého projektu sešlo. Naštěstí Dirk závislost úspěšně přemohl a tentokrát své sólové ambice dotáhnul do zdárného konce. V ruce držím jeho debutové CD, které tentokrát nese jednoznačný název projektu – Scheuber.  CD bylo vydáno pod hlavičkou Trisol Music. Měl jsem trošku obavy, s čím opravdu Dirk přijde, a musím říct, že od první skladby jsem veškeré obavy ztratil a naopak začal „vrnět“ blahem, protože mě to už napoprvé bavilo a nakoplo pozitivní energií.

 


Scheuber - Human

 

Musím se přiznat, že mne baví s každým dalším poslechem více a více. Kdo by čekal nějakou elektromlátičku či kopírku Project Pitchfork, bude zklamán.  Dirk přináší příjemný synth pop, který mi v některých momentech asi nejvíce stylově připomíná Apoptygma Berzerk či Eisfabrik, o kterých bude ještě zmínka. Hlas má Dirk malinko „přehnaný“ přes efekt, ale třeba ve skladbě „Chyta“ si Dirkův hlas vychutnáme bez jakéhokoliv efektu.

Na CD jsem nenašel ani jeden song, který by mě nebavil. Každý v sobě má nějaký zajímavý nápad – hlavní prioritu skladatel klade na silnou melodii, chytlavý refrén a skvělé texty, kterým je sám autorem. V textech jsou řešena životní témata, jakými jsou třeba láska a její pozitivní i negativní dopady na každého z nás, víra, síla přátelství, vyrovnání se s osudem atd. Na konečném zvuku skladeb je silně cítit produkce chlápka z Eisfabrik, který si říká Der Frost. 
 

 

Celé CD na mne působí tak, že Dirk dozrál do určitého životního bodu, v němž měl potřebu ze sebe dostat nashromážděné emoce a zrekapitulovat svůj dosavadní život. Nechat nás nahlédnout do své duše a nechat nás seznámit s její temnou i světlou stránkou, což je samozřejmě nejvíce cítit z textů. Nálady i emoce jsou zachyceny i v hudebním podkladu, kdy člověk z „mrazivé husiny“ přechází do stavu „bušení srdce“ a tak to má být. Tohle je to co na hudbě asi nejvíce zbožňujeme – emoce, které v nás vyvolává. A tady to Dirk dotáhnul do finále.

Pokud mát chuť udělat si představu, jak by zněl Project Pitchfork s Dirkem jako vokalistou, máte díky tomuto CD možnost. Při založení PP to měl být právě Dirk, který měl zpívat, této úlohy se ale nakonec zhostil Peter Spilles. Na rok 2017 Dirk slibuje společné klubové turné s Eisfabrik. Jsem si jistý, že tento zážitek si nenechám ujít a jsem velmi zvědav, jak se bude Dirk prezentovat naživo v úloze zpěváka a frontmana. 

Hodnocení: 95%

Demi:

Řekl bych, že Dirkův sólový projekt nenese jeho příjmení náhodou. Scheuber se nesnaží bodovat originalitou, omráčit posluchače monstrózní produkcí ani si nehraje na nějaké velké umění. Nebude lámat žebříčky singlů hitovými melodiemi a přesto jich je na desce kupa. Jen je to všechno takové intimní, civilní a zároveň příjemné. Nečekejte žádnou depku. S trochou nadsázky se dá mluvit o hodně vyklidněné a milé popině. 

Během chvíle zjistíte, jestli vám sedí zvuk nahrávky a Dirkův decentní hlas. Pokud se tak nestane, bude asi zbytečné hledat v ní něco víc. Bez velkých výkyvů totiž celá deska plyne v podobném mustru. Za sebe však musím říct, že mi tenhle fakt ani trochu nevadí a jen co se začnu pokyvovat u první hitovky „Everything“, zjišťuju, že najednou končí poslední „Let Go“ a já se pořád klátím a pouštím znovu. Bez velkých vzruchů proletíte moc hezkou krajinou, která má svoji atmosféru a já se do ní rozhodně zase někdy rád vrátím. 

Hodnocení: 75%

 

Tracklist:

01  Everything    
02  Human    
03  Out Of Time    
04  Averell    
05  Chyta    
06  Space    
07  Godshape    
08  Methods    
09  Lovers Breath    
10  3rd Eye
11  Let Go

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

super recenze, díky

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.