Prosincové strašání

Rok se sešel s rokem a poslední letošní strašání je tu. S vymítáním, upíry, vetřelci, Slováky i poslední hlídkou na programu.


Ach ty nekonečné ságy! Kdysi "Underworld" zaujal atraktivním zevnějšem a vlastně ani samotný nápad nebyl k zahození i když originalitou nikdy zrovna nevynikal. Pátý film ze známého prostředí "Underworld: Krvavé války" natočila z větší části v Praze seriálová režisérka Anna Foerster a nutno říct, že dle prvních reakcí nepřekvapila. Kdysi aspoň trochu akční řež upírů a vlkodlaků se stává tlacháním dobře vypadajících "temňáků". Stačí vám to?

"Další pokračování úspěšné filmové série Underworld, tentokrát s podtitulem Krvavé války, sleduje osudy upíří smrtonošky Selene (Kate Beckinsale), která se brání nemilosrdným útokům jak ze strany lykanů, tak i upířího rodu, který ji zradil. Za pomoci svých jediných spojenců Davida (Theo James) a jeho otce Thomase (Charles Dance) musí zastavit odvěkou válku mezi lykany a upíry i za cenu, že bude nucena za mír položit tu nejvyšší oběť."

 


Underworld: Krvavé války - trailer
 

Vymítání potěší (téměř) vždycky. I tady však nadšení ochladne, když se člověk podívá na dosavadní práce režiséra Brada Peytona ("San Andres", "Cesta na tajuplný ostrov 2") a na trailer, který působí jaksi lacině a připomene (v horším vydání) další podobné kousky. Určitě si sami doplníte jejich jména. "Inkarnace" tedy může jen příjemně překvapit. Moc šancí jí ale nedávám.

"Jedenáctiletý Cameron (David Mazouz) se znenadání začíná chovat podivně. Uzavírá se ve svém pokoji, mluví zvláštními pradávnými jazyky a vykazuje i další příznaky posedlosti. Jakmile to jeho matka (Carice van Houten) zpozoruje, spojí se s odborníky z Vatikánu, kteří za chlapcem vyšlou specialistku na podobné případy, která si na pomoc přizve Dr. Setha Embera (Aaron Eckhart) a jeho tým. Dr. Ember má totiž jedinečnou schopnost, kdy při léčbě posedlých osob vstupuje přímo do jejich mysli a v ní čelí zosobněnému zlu způsobujícímu pomatení mysli.

Nepovažuje se za tradičního vymítače ďáblů, ale spíše za jistého „uklízeče". A jeho chvíle nastává tehdy, když selhává veškerá dosavadní snaha tradičních exorcistů. A tento okamžik nastal právě u malého Camerona. Dr. Ember vstoupí do jeho podvědomí, v němž démon drží chlapce v zajetí v imaginárním světě snů. Ukáže se, že tento ďábelský protivník je mnohem silnější, než Ember čekal. Navíc jej pronásleduje nejen lstivý a zákeřný démon, ale i jeho vlastní traumatická minulost. Ember musí nasadit veškeré své schopnosti a možná i život, aby přemohl démona a chlapce zachránil."

 


Inkarnace - trailer
 

Větší drámo snad nabídne Farrena Blackburna "V pasti" ("Shit In"). Pokusí se nám ukázat, že ani tragická událost a nehoda nejbližšího člověka nemusí být tím nejhorším, co nás v životě potká. V hlavní roli Naomi Watts.

"Dětská psycholožka Mary Portman (Naomi Watts) přišla při tragické automobilové nehodě o manžela. Její syn Stephen sice nehodu přežil, ale zůstal ve vegetativním stavu upoutaný na lůžko. Pro Mary se život změnil v nepřetržitou péči o paralyzované dítě. V jejím velkém domě uprostřed lesů v ní narůstá pocit samoty a izolace. Vše změní příchod nového pacienta. Malý chlapec Tom se po smrti matky uzavřel do sebe.

Mary se rozhodne vzít Toma v rámci léčby k sobě domů. Uprostřed zuřící sněhové bouře však hoch z domu zmizí. Šance, že přežil venku mrazivou noc, je nulová. Mary si je přesto jistá, že poté Toma ve svém domě několikrát zahlédla. Z místností se ozývají zvláštní zvuky, v domě se začínají dít děsivé věci. Někdo nebo něco je ohrožuje. Mary a Stephen už nejsou ve svém domově v bezpečí. S narůstající hrůzou nabývá Mary přesvědčení, že je pronásleduje duch mrtvého chlapce..."

 
 

V pasti - trailer


To by bylo, aby člověk nenašel pod stromem novou knížku Stephena Kinga. Oblíbili jste si detektiva ve výslužbě Billa Hodgese a jeho pomocníky v prvních dvou knihách "Pan Mercedes" a "Právo nálezce"? Potom vás určitě potěší, že v nejbližších dnes trilogie uzavře titulem s výmluvným jménem "Konec hlídky". Vydává jej už tradičně Beta - Dobrovský.

"Napínavý román Konec hlídky je velkolepým závěrem detektivní trilogie, která se stala bestsellerem deníku New York Times a jejíž první dvě části – Pan Mercedes a Právo nálezce – v nakladatelství Beta nedávno vyšly. Pachatel hrůzných činů leží v nemocnici a jeho uzdravení je nepravděpodobné, přesto má neuvěřitelnou moc páchat to nejhorší myslitelné zlo. Pokud ho vyšetřovatel Bill Hodges s Holly Gibneyovou brzy nezastaví, stanou se jeho oběťmi i oni…"

 


Stephen King - Konec hlídky - trailer
 

Máte rádi Normana Batese i když je svéráz? Potom by vás mohla potěšit kniha Cheta Williamsona "Psycho: Sanatorium", které jej vrací na scénu díky další aktivitě vydavatelství Beta - Dobrovský. 

"Plíživý thriller, kterých se dnes moc nevidí. Úžasné pokračování v Blochově stylu, které není tak snadné pochopit.“ "Chet Williamson přivedl staré dobré Psycho zpět k děsivému životu. Román na ostří nože." "Fanoušci Roberta Blocha radujte se! Chet Williamson stvořil Psycho 21. Století, nové a přesto věrné staré klasice; zábavný, chytrý i ošklivý návrat. Budete chtít přečíst na jeden zátah a s rozsvíceným světlem! Ale pamatujte: dejte si pozor na matku. " "Psycho: Sanatorium vás zve ještě jednou do hlavy Normana Batese. Ale nebudete sami. Chet Williamson napsal brilantně přesvědčivý román naplněný tajemstvím, humanitou a strachem."

 
 
 

O Vánocích se vám mohou krom zlatého čuníka zjevit i "Vetřelci". A to díky poctivému omnibusu v němž najdete hnedle tři romány vzešlé z klávesnic Steva a Stephani Perryových. Vydává na bez dvou 666 stranách Baronet.

"Přicházejí tiše, jako se za noci plížívá smrt. Jsou to dokonalí zabijáci. Jsou to vetřelci. A někteří lidé by za ně zaplatili víc než za cokoli jiného. Jenže pokus udělat z tak mocného stvoření zbraň je pro obyvatele Země velmi nebezpečná hra… První svazek Vetřelců obsahuje romány Hnízdo na Zemi, Stanice hrůzy a Královna."
 

 

Na své si přijdou také fans událostí v Raccoon City. "Resident Evil: Nemesis" se jmenuje páté pokračování z pera S. D. Perryho (proč se všichni spisovatelé jmenují Perry?), které klasicky vydává Fantom Print.

"Zombie. Zmutovaná zvířata. Biologické zbraně a chirurgicky vylepšená monstra. Tajné laboratoře a rozsáhlá spiknutí. Zdálo se to nemožné, jenže Jill Valentineová a členové jejího týmu S. T. A. R. S. viděli na vlastní oči, když korporace Umbrella proměnila Raccoon City v jeviště nejzákeřnějších genetických experimentů, jaké kdy byly provedeny. Po všem, čím si Valentineová prošla, je připravena jednou provždy tu izolovanou horskou komunitu opustit. Jenže Umbrella s Raccoon City ještě neskončila.

Stále existuje příliš mnoho důkazů o jejích neetických a nemorálních výzkumech. Musí je získat zpátky nebo je zničit – a to rychle –, než bude jejich původ vystopován zpátky k Umbrelle. A protože se městem jako stepní požár šíří mutagenní virus Williama Birkina, je třeba sáhnout po drastických opatřeních. Pod rouškou noci vstoupily do města týmy žoldáků, ale také něco jiného – pojistka Umbrelly: vylepšená verze jejích zabijáckých mašin třídy Tyran, smrtící stvůra s krycím jménem Nemesis, která vyrazila na lov. A Jill Valentineová je její kořistí."

 


 

Nebaví vás omílání stejných námětů pořád dokola? Potom raději sáhněte po povídkové sbírce "Okultace a jiné povídky", kterou se vám díky Laser books představí Laird Barron.

"Laird Barron je jedním z nejvýraznějších hlasů současného hororu a sbírka Okultace se již dnes řadí mezi základní díla temné fantastiky 21. století. V devateru povídek se běžní lidé záhadnými způsoby dostávají do křížku se silami hladového, chaotického kosmu. Na pozadí velkolepých přírodních scenerií či naopak v stísněném soukromí omšelých pokojů svádějí boj s přízračnými entitami, které se je snaží bytostně rozklížit a získat na svou stranu.

Barron je duchovně spřízněný s Lovecraftem, ale hovoří veskrze moderním jazykem a černé hlubiny bytí v současném světě, jeho vztahy, posedlosti a krutosti prozkoumává s takovou lehkostí, neohrožeností, smyslem pro detail a spisovatelskou bravurou, že je činí o dost přístupnější, než je tomu v případě jeho slavného předchůdce."

 

 

Nevím nakolik je to možné, ale kdyby vám nějakou nešťastnou náhodou chyběl v knihovně "Dracula" Brama Stokera, pak máte možnost tuhle chybu napravit díky vydavatelství Naše vojsko, které jej čerstvě vydává ve vázané podobě. Pokud chcete klasiku, tak tahle je samozřejmě nejklasičtější...

"Předobraz hraběte Draculy našel Bram Stoker v historické postavě vojvody Vlada z 15. století, udatného, avšak velmi nelítostného bojovníka, jehož krvavé skutky se staly natolik pověstnými, že podle lidového podání byl prý "spolčen s ďáblem". A proto vystupuje i románová postava Draculy jako zosobněné zlo, upír, který se živí lidskou krví a rozsévá neštěstí všude, kde se objeví. Proti němu bojuje pouze hrstka ušlechtilých lidí, v čele s holandským vědcem Van Helsingem. Od roku 1897, kdy byl Dracula poprvé vydán, si toto dílo anglické literatury našlo čestné místo v žánru světového hororu, k jehož základním dílům se právem řadí."

 

 

Pakliže vám nedělá potíže slovenčina, pak si můžete zpříjemnit konec roku i trénováním psaného jazyka našich sousedů. Vydavatelství Ikar vydalo nový román Jozefu Karikovi. Ten se jmenuje "Trhlina" a představí jej vám sám autor.
 

 
Už nějakou dobu je venku také kanibalský román Marka E. Pochy "Krajina kanibalov". Protože se nám však nějakým záhadným způsobem vyhnula a teď je ta pravá chvíle na utrácení, připomeňme si jeji krvavou existenci. Vyšel pod značkou Hydra...

"Napínavý triler z prostredia exotickej Amazónie o skupine slovenských študentov, ktorých pohodový výlet sa nečakane zmení na nočnú moru. Román, aký by napísal Jack Ketchum (Po sezoně, Dívka od vedle), keby mu našepkával filmový režisér Eli Roth (Green Inferno, Hostel). 

Viktor, Marko, Renča, Nina a Jojo prileteli v rámci grantového projektu do juhoamerického Peru skúmať osobitosti domorodého života. Spočiatku ide všetko ako po masle: žúrka strieda žúrku, prebúdzajú sa túžby, rozhoria vášne... 

Potom sa hrdinovia v spoločnosti miestneho chlapca vydávajú na dobrodružný výlet do zelenej hlbočiny džungle. Tam ich čaká stretnutie, s akým nik nerátal... 

A začína neľútostný boj o holý život."

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Richardovy živé hračky - Kristina Haidingerová (kniha) K tejto knihe som sa dostal ako slepé kura k zrnu. Avšak hneď mi bol sympatický jej obal, v zelených odtieňoch s ikonkami absinthového pohára, nahej ženy, škrabošky, karbáča, a v pravom hornom rohu štvorček 18+ sľubujúci niečo pikantné. Na zadnej strane obálky ma o to viac zaujal krátky opis - Erotický thriller z Berlína poloviny 19. století - "Mladík se zaplétá do nebezpečné hry. Hry, již lascivní orgie, intriky i vraždy prostupují jako opium pohárem absintu..." a k tomu logo môjho obľúbeného vydavateľstva Netopejr. Tak som sa pustil do čítania, ktoré mi zo začiatku išlo akosi pomaly, príbeh síce začína hneď akčne, vzápeti sa hlavný hrdina Michael ocitá v preňho úplne novom svete, v inej krajine, v dielni zámožného tajomného Richarda. V tejto časti je okolie vykreslované akoby v steampunkovom svete, čo ma nejako moc nenadchlo. Avšak vzápeti sa začínajú objavovať nové postavy a milostné vztahy. To už začínam stránky hltať, avšak to pravé orechové prichádza až keď nalistujem stranu 177 a začína druhá časť knihy z názvom Richardová hra. Tu už tento príbeh právom dostáva nálepku 18+ a odkazy na tvorbu Sadého aj reálne kontúry. Od tejto spisovateľky je to prvé dielo, ktoré sa mi dostalo do rúk. Musím však konštatovať, že dokázala v tak uzavretom priestore s minimom postáv moju túžbu po čítaní ďalších slastí hlavných protagonistov udržať až dokonca. Veľmi vierohodne vykresléne postavy, ich pocity, pretkané závojom tajomna. Každá ďalšia stránka bola bravúrna. Po dočítaní knihy má táto autorka, u mňa miesto hneď za takými menami ako Anna Rice, alebo Jenny Nowak. Hneď som sa začal pohrávať s myšlienkou aké by to bolo vidieť túto knihu sfilmovanú, vyžadovalo by to zdatných hercov, ale myslím, že úspech by bol zaručný. Pre mňa kniha roku 2016 na Česko-slovenskom teritoŕiu. Môj obdiv autorka ešte podtrhla vlastnými ilustráciami.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.