Isiolia: Isiolia bude vždycky sólová

S mladičkou nadějí temné elektroniky o Covenant, RPGčku, předskakování Grausame Töchter, začátcích s XIII. století a dalších zajímavostech.

SANCTUARY.CZ: AHOJ JULIE, VZHLEDEM K TOMU, ŽE ISIOLIA JE ZATÍM POMĚRNĚ MLADÉ USKUPENÍ, MĚLI BYCHOM ZAČÍT TÍM, ŽE HO TROCHU PŘEDSTAVÍME – TAKŽE KDY A JAK VZNIKLO A CO TĚ VEDLO K ZALOŽENÍ ZROVNA TEMNĚ/ELEKTRONICKÉHO PROJEKTU?

Isiolia: Se skládáním jako takovým jsem začala v roce 2010 poté, co jsem absolvovala střední školu. Vždycky mě bavilo si jen tak "vyťukávat" náhodné melodie na klávesách, ale jelikož jsem začínala na starých Yamahách, byla tvorba poněkud limitována. Měla jsem chuť zkusit něco víc, takže jsem si vyhledala program na tvoření hudby. Už odmala jsem byla vedena k alternativní hudbě; začínala jsem u tuzemské kapely XIII. Století, od které jsem se pak dostala k dalším temnějším žánrům, u nichž jsem se i inspirovala.

SANCTUARY.CZ: A PŘIŠLO TO TAK, ŽE JSI MĚLA PROSTĚ NUTKAVOU POTŘEBU SKLÁDAT, NEBO SIS TO JEN TAK CHTĚLA Z NUDY ZKUSIT, NEBO TĚ LÁKALA VIDINA ŽIVÝCH KONCERTŮ… NEBO NĚCO ÚPLNĚ JINÉHO?

Isiolia:
Mám dojem, že šlo právě o potřebu nějakého "uměleckého vybití", hudba mě prostě vždycky bavila a brala jsem ji jako koníček. Hlavně v době studia vysoké školy jsem se potřebovala od neustálého biflování odreagovat a občas se přesunout k něčemu více produktivnímu. Nikdy jsem moc nedoufala v to, že by můj projekt měl větší úspěch, ale ruku na srdce – samozřejmě jsem si vždycky ráda představovala, že s tím jednou někde vystoupím :).


 

SANCTUARY.CZ: TVOJE HUDBA JE ČISTĚ INSTRUMENTÁLNÍ – JE TO ZATÍM DÍKY FÁZI NACHÁZENÍ VLASTNÍHO VÝRAZU, NEBO TAKHLE ISIOLIA BUDE ZNÍT VŽDYCKY?

Isiolia: Původně jsem skládala záměrně pouze instrumentálně, jelikož jsem nestudovala zpěv (ačkoli jsem k tomu byla nabádána), a tudíž jsem nikdy nevěřila ve svoje pěvecké schopnosti. K některým písničkám jsem si občas načrtla nějaký ten text, ale bohužel jsem byla omezená i technickými možnostmi, protože jsem s tvořením hudby začínala na poněkud předpotopním počítači a s mizerným mikrofonem. Vokály jsem s nic moc technickým vybavením nahrála zatím jen do skladeb „Eternity“ a „Save Me“ a je to na nich znát. Nemůžu říct přesně, kdy se dostanu k nahrávání nějakých lepších zpěvů, ale určitě to do budoucna plánuji.

SANCTUARY.CZ: JAK VLASTNĚ VZNIKNUL NÁZEV ISIOLIA A CO ZNAMENÁ?

Isiolia:
Asi Tě zklamu, ale ono to vlastně ani nic neznamená :). Vzniklo to úplnou náhodou, když jsem z rozmaru začala nahrávat svoje songy na hudební servery a hledala jsem nějaký název pro tenhle projekt. Jelikož jsem mimo zájem o temnou hudbu zdědila i nadšení pro RPG hry (což dosvědčuje i můj výtvor „Assassin's 'Kick Ass' Song“, obsahující hlášky z kultovní záležitosti Diablo 2), sáhla jsem po jednom jménu, které jsem si kdysi náhodně vygenerovala v jedné z těchto her a často ho používala pro pojmenování svého herního charakteru. Tadá, Isiolia byla na světě.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME ZMÍNILI TY INSTRUMENTÁLKY, INSPIRUJEŠ SE V TOMHLE NĚJAKOU "SOUNDTRACKOVOSTÍ"? JAKOŽE SI TŘEBA PŘEDSTAVÍŠ SITUACI, KTEROU CHCEŠ VYSTIHNOUT, A SNAŽÍŠ SE JÍ HUDEBNĚ ZACHYTIT?

Isiolia:
Hudba u mě vzniká převážně kvůli tomu, že mám zrovna tvořivou náladu. Ovšem najdou se výjimky, obzvláště songy „Don't Look Back“, „Full of Rage“ nebo „Save Me“, které jsou inspirovány nějakým silnějším zážitkem (o čemž vypovídají i jejich názvy). Ve vypjatých situacích potřebuji nějakým způsobem emoce ventilovat a tahle cesta pro mě byla nejpřijatelnější.

SANCTUARY.CZ: A CO OBRÁCENĚ, KDYŽ PAK POSLOUCHÁŠ SVOJE HOTOVÉ VĚCI, VYKRESLUJE TI TO TŘEBA NĚJAKÉ SCÉNY Z FILMŮ NEBO Z TVÉHO ŽIVOTA?

Isiolia:
To vůbec – když už si pustím nějakou hudbu, tak se do ní prostě ponořím a nic jiného nevnímám. Najdou se samozřejmě songy, které ve mně například díky textům něco evokují, ale nejedná se o moje skladby – například svoje prvotiny se totiž v současné době poněkud zdráhám poslouchat.

Isiolia


SANCTUARY.CZ: PLÁNOVALA JSI VYDÁNÍ SVÉHO MATERIÁLU NA UCELENÉM ALBU "FULL OF RAGE", ALE JE TICHO PO PĚŠINĚ, PROČ? PATŘÍŠ MEZI TY UMĚLCE, KTEŘÍ ZAČALI POVAŽOVAT FORMÁT DESKY V SOUČASNÉ DOBĚ UŽ ZA PŘEŽITEK?

Isiolia:
Po tomhle nápadu se spíš slehla zem právě z technických, finančních a jiných důvodů. V době, kdy jsem vyprodukovala jeden song týdně, jsem album skutečně plánovala, ale tohle období bohužel brzy skončilo kvůli studijním povinnostem. Ke skládání jsem se po nějaké době zase vrátila, takže teď už o tom zase začínám přemýšlet, ačkoli nějaké kompletní album je zatím v nedohlednu.

SANCTUARY.CZ: ISIOLIA JE ZÁMĚRNĚ ČISTĚ SÓLOVÝ PROJEKT A ZŮSTANE TAK, NEBO BYS PŘÍPADNĚ CHTĚLA JEJÍ ŘADY NĚKDY ROZŠÍŘIT? A POKUD ANO, O JAKÉ "POVOLÁNÍ" (ZPĚV, BICÍ….).

Isiolia:
Isiolia bude určitě vždycky jenom sólová. Jak jsem už zmínila, nějaké ty vokály plánuji vytvořit sama a upřímně si v tomhle případě nedokážu představit žádnou spolupráci, protože si ráda skládám po svém. Kromě toho jsem počínaje minulým dubnem klávesistkou v alternativní kapele Life Insult, což je zkušenost, díky které u mě tvorba hudby získala úplně nový rozměr.

SANCTUARY.CZ: A KDYBY SIS MOHLA VYBRAT KOHOKOLIV NA SVĚTĚ, S KÝM BYS CHTĚLA ISIOLIU TVOŘIT – I TŘEBA JENOM NA JEDINOU SKLADBU – KDO BY TO BYL?

Isiolia:
Tohle je pro mě hodně těžká otázka, je rozhodně z čeho vybírat. Ti, co mě znají, by určitě tipovali, že zvolím Eskila Simonssona, kterého už léta obdivuji a zamilovala jsem si jeho hlas.... a asi by měli pravdu. Věřím tomu, že by dokázal dodat mé tvorbě to, co mi v některých mých skladbách vždycky chybělo. Spolupráce s ním by pro mě byla splněným snem.  

SANCTUARY.CZ: SLEDUJEŠ SOUČASNOU DARK ELECTRO SCÉNU? JAKÉ MÁŠ MILÁČKY NEBO TŘEBA OBJEVY, KTERÉ TĚ ZA POSLEDNÍ DOBU NADCHLY?

Isiolia:
Mojí absolutní srdcovkou je Covenant v čele s Eskilem Simonssonem. Oblíbence mám ale napříč žánry i v jiných projektech – Android Lust, Ayria, Chiasm, Cindergarden, Collide, Combichrist, Dead Can Dance, Mindless Self Indulgence, Prometheus Burning, The Birthday Massacre, Velvet Acid Christ, VNV Nation... jsou toho spousty. Díky zpěvákovi naší kapely jsem se nedávno dostala i ke skupině Coil, která mě hodně chytla.



SANCTUARY.CZ: A CO TUZEMSKÉ, ČESKÉ A SLOVENSKÉ PROJEKTY, MÁŠ NĚJAKÉ OBLÍBENCE, JSI TŘEBA S NĚJAKÝM Z NICH V KONTAKTU?

Isiolia:
Jak už jsem zmínila na začátku – ke gotice a podobným žánrům jsem se dostala díky kapele XIII. století, na kterou stále nedám dopustit. Z elektroniky je to pak třeba Warsickle (s Vansonem jsem byla v kontaktu dřív a několikrát jsme se i setkali), God-Complex (pro jehož druhý projekt Aegri Somnia jsem vytvořila remix tracku "Insidious Birds") a nově i skupina Plague Called Humanity, kterou jsem objevila přes známého, který je jejím členem. Jeden čas jsem si příležitostně poslechla i kapelu L'ahká Múza. Jinak spíš tíhnu vyloženě k zahraničním interpretům.

SANCTUARY.CZ: CO TY A GRAUSAME TÖCHTER – ZNÁŠ? LÍBÍ?

Isiolia:
Musím se přiznat, že Grausame Töchter jsem donedávna znala jen podle názvu, ale současné události mě inspirovaly k bližšímu prozkoumání a po prvním poslechu musím konstatovat, že se mi jejich hudba a její svérázná interpretace celkem líbí, ačkoli to není přímo můj šálek kávy. Je to ale samozřejmě něco, na co si (nejen kvůli textům) musím zvyknout :).

SANCTUARY.CZ: PRÁVĚ PŘED GRAUSAME TÖCHTER ODEHRAJEŠ S ISIOLIOU SVŮJ VŮBEC PRVNÍ KONCERT. NA CO SE MŮŽEME TĚŠIT?

Isiolia:
Jelikož je to skutečně poprvé, co budu sama stát na pódiu a prezentovat svoji vlastní tvorbu, tak si netroufám moc experimentovat. Po pečlivé úvaze jsem na živé vystoupení vybrala skladby, se kterými jsem spokojená a považuji je za prezentovatelné, z nichž některé budou obohaceny o nějaký ten vokál a pár z nich bude drobně pozměněno. Mimo jiné plánuji zahrát alespoň jeden z nejnovějších, dosud nezveřejněných konceptů.

SANCTUARY.CZ: SUPER, DÍKY ZA ODPOVĚDI, BUDEME SE TĚŠIT A DRŽET PALCE!

Isiolia

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Milujeme Julču i teď! ❤️
Budem kecat nebo hrát?

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.