Hororový duben

Konečně je venku teplo a hororový fanda se může třást hrůzou a ne zimou. Jestli dostane v kinech a knihkupectvích důvod, to už  je otázka pro dnešní souhrn novinek.

Zdá se, že hned na úvod měsíce se nám potvrdí, že distributoři občas vybírají filmy do kin poněkud nelogicky. Zatímco některé zajímavé kousky zůstávají  trestuhodně opominuty, některým paskvilům je naopak věnováno nečekaně prostoru. Klasickou ukázkou se zdá být podle prvních reakcí třeba horor "Raw", v němž se spojují hned dva nebezpečné faktory. Potvrzuje se zde jak nebezpeční jsou vegani a že ženská na režisérskou židli krváku nepatří! Dáte Julii Ducournau a jejímu kanibalskému zákusku šanci?

"Justine pochází z vegetariánské rodiny. V šestnácti letech odchází na veterinární školu, kterou studuje její starší sestra. Při jedné z epizod šikany je donucena poprvé v životě pozřít syrové maso. Tato zkušenost ji od základů změní a probudí v křehké dívce spící monstrum."

 


Raw - trailer
 
 

Všichni víme, že pořádně nebezpečnou čeládkou jsou taky Poláci! To je pořád svatý sem, svatý tam a koukněte na ně. O vybíjené na polském území vypráví film Agnieszky Holland "Přes kosti mtvých" (v originále "Pokot"). O klasický hororový kousek nejde, ale pořádně mrazivou atmosféru můžeme oprávněně očekávat! V jedné z hlavních rolí uvidíme našeho Miroslava Krobota.

"Skrze energickou a značně excentrickou postavu Janiny Dušejkové, učitelky angličtiny v důchodovém věku, sledujeme  vzrůstající hrůzu malé osady na polsko-českém pohraničí, ve kterém se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd bez jasně vysvětlitelné logiky nebo motivu. Hrůza a zděšení z vražd kontrastují s obecným nezájmem, který doprovází masové vybíjení divoké zvěře v právě probíhající lovecké sezóně. Dušejková je nejen milovnicí zvířat, ale také ochránkyní všech divných a 'jiných' obyvatel Kłodzké kotliny, kde se příběh odehrává. Skrze Dušejkovou začínáme v příběhu postupně odhalovat, kdo stojí za prapodivnými vraždami a jak souvisí s vyvražďováním zvěře."

 


Přes kosti mrtvých - trailer
 
 
Teď jsem se chytil do vlastní pasti, neboť dál by se nabízelo říct, že další pořádně nebezpečnou partičkou jsou černoši. To už by bylo trochu moc, a tak samozřejmě zdůrazním, že jsem si jen dělal legraci a s vegany, děvčaty, Poláky a stvořeními jakékoliv barvy kůže, nemáme potíž a naopak je máme povětšinou rádi. Právě rasovou otázkou se zaobírá film Jordana Peele "Uteč" ("Get Out"). Zdá se, že půjde o netradiční a provokativní podívanou. Inu, uvidíme.
 
"Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí.

Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek."
 
 
 

Uteč - trailer

 

Vegani, ženské režisérky, Poláci a černoši jsou možná v pohodě, ale potkat ducha, to už je jiná káva. Fandové duchařin si budou moci užít dostaveníčko s Kristen Stewart, která by si pro trávení večerů jistě zvolila raději třpitivého upíra. Režisér Oliver Assayas si však pro ni ve filmu "Personal Shopper" připravil něco úplně jiného a uvidíme jak se s novou výzvou sympatická herečka popasuje.

"Mladá Američanka Maureen (Kirsten Stewartová) se živí jako osobní nákupčí oblečení pro obletovanou mediální celebritu. Svůj volný čas tráví v podivném opuštěném domě. Je Maureen opravdu schopná komunikovat s dušemi zemřelých?"

 


Personal Shopper - trailer

 

Čtenáři Stephena Kinga se dočkají dalšího znovuvydání. Tentokrát se dostalo na první z dvojice knih "Čtyři po půlnoci". Obě novely můžete znát i z filmových zpracování. "Časožrouty" z TV zpracování Tima Hollanda a "Skryté okno do skrytého dvora" z adaptace Davida Koeppa "Tajemné okno" s Johnnym Deppem v hlavní roli. Vydává Beta.

"V Americe vyšla kniha Čtyři po půlnoci (obsahující čtyři novely – Časožrouti, Skryté okno do skryté zahrady, Policajt z knihovny, Sluneční pes) jako celek. České vydání je rozděleno do dvou dílů po dvou novelách. V Časožroutech zmizí při záhadném letu většina cestujících, ve Skrytém oknu do skryté zahrady vtrhne do života osamělého literáta podivný cizinec, který možná existuje jen ve spisovatelových představách…"

 

 

Nového vydání se dočkal také třetí díl oblíbené ságy Brian Lumleyho "Nekroskop". Dávno vyprodané pokračování má podtitul "Zdroj"a o jeho znovuvýdání se postaral Polaris. 

"Hrůza odjinud… Invaze z cizí dimenze! To je hrůzné samo o sobě: pomyšlení, že se příšerné bytosti kradou Zemí… Ale ještě horšínoční můrou je skutečnost, že všechny jsou svou podstatou upíři! * Nekroskop – Harry Keogh prohledává nekonečné paralelní časové proudy metafyzického Möbiova kontinua, aby našel, svou ztracenou ženu a syna. Přitom zjistí, že sovětští vědci náhodně otevřeli bránu do největší noční můry lidstva.

Smrtelný děs Černobylu je pouze špatným snem v porovnání s tím, co je zdroj všech temných legend, který nyní může být dosažen každým, kdo se odváží projít branou. Nebo tím, kdo se sice neodváží, ale kdo nemá na výběr… * Nekroskop III: Zdroj vypráví strhující příběh, který začíná v knize Nekroskop a pokračuje v knize Nekroskop II: Vampýři!"

 

 

Šestého pokračování se dočkají čtenáři zombácké ságy "Resident Evil". Perry S. D. připravil další hnijící show v knize nazvané "Kód: Veronica" a českým knihomolům jej na krví zaflákaném podnose servíruje Fantom Print. 

"Zombie. Zmutovaná zvířata. Biologické zbraně a chirurgicky vylepšená monstra. Tajné laboratoře a rozsáhlá spiknutí. Zdálo se to nemožné, jenže Jill Valentineová a členové jejího týmu S. T. A. R. S. viděli na vlastní oči, když korporace Umbrella proměnila Raccoon City v jeviště nejzákeřnějších genetických experimentů, jaké kdy byly provedeny. Po všem, čím si Valentineová prošla, je připravena jednou provždy tu izolovanou horskou komunitu opustit.

Jenže Umbrella s Raccoon City ještě neskončila. Stále existuje příliš mnoho důkazů o jejích neetických a nemorálních výzkumech. Musí je získat zpátky nebo je zničit – a to rychle –, než bude jejich původ vystopován zpátky k Umbrelle. A protože se městem jako stepní požár šíří mutagenní virus Williama Birkina, je třeba sáhnout po drastických opatřeních. Pod rouškou noci vstoupily do města týmy žoldáků, ale také něco jiného – pojistka Umbrelly: vylepšená verze jejích zabijáckých mašin třídy Tyran, smrtící stvůra s krycím jménem Nemesis, která vyrazila na lov. A Jill Valentineová je její kořistí."

 


Pořádným nervákem se zdá býti román Shari Lapena (takhle se někdo jmenuje?! - v občance to vidím minimálně na Šárku Lupénkovou...) "Manželé odvedle". Knižní klub v něm přivádí na scénu mimina a sousedy, což jsou další obávané monstrklasiky.

"Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat. Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč. Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…"

 


Posledním titulem dnešního výčtu je kniha Alexandry Oliva (nejenom ženské režisérky, ale taky ženské spisovatelky mají evidentně bujarou fantazii) "Poslední". Jistě jste si všimli povedené slovní hříčky. Knižní klub se nás tak znovu pokouší napínat ve futuristické hře, během níž se člověku může snadno něco stát!

"Chtěla zažít dobrodružství. Nikdy by ji nenapadlo, jak daleko všechno zajde…Začalo to jako televizní reality show, nazvaná příznačně Ve tmě. Dvanáct účastníků vysadili v hlubokých lesích a vystavili podmínkám, které měly prověřit jejich sílu, odolnost, vytrvalost. Izolovaní od vnějšího světa netuší, že v něm došlo k něčemu strašlivému. Jakékoli projevy zkázy chápou coby součást hry, zinscenovanou zkoušku. Alespoň tak tomu všichni věří, včetně mladé ženy přezdívané Zoo, jedné z favoritek soutěže. Zoo chce obstát, tvrdošíjně jde za svým cílem. Ale realita se děsivě a nenávratně změnila. Tady už nejde o vítězství, ale o přežití… a nejen její."

 

 

Ještě nám tu pár nezasažených nebezpečných skupin zbylo i na příště, těšme se tedy s čím na nás autoři vyrukují v květnových hororech.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.